SAC Krachtvoerbox instellen weidegang

Wij voeren sinds afgelopen najaar met de SAC FDS1 krachtvoerboxen, de hele winter hebben we geen problemen gehad met restvoer. Maar nu de koeien buiten zijn blijven we rond de 40% restvoer steken. Ik vermoed dat wij iets fout hebben staan in onze instellingen.

Weet iemand hier wat ik aanmoet passen om dit op te lossen, ik heb de cyclustijd al 4 uur laten zakken, maar dat heeft niet geholpen

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

weurding
Heb je pb gedaan. Mijn vertegenwoordiger kan je helpen schreef hij me. Leest wel mee maar heeft geen account
Henry1
Ik heb die ook. Zet hem maar op 4 maaltijden bij 8 kg. 2 kg brok per voerbeurt kan makkelijk.

En dacht dat ik hem nu op 10 uur cyclustijd (maar heel toevallig is onze pc nu bij de pc boer en daar staat ook mijj eigen document met instellingen op)

En mijn voeradviseur had het er over dat starttijd ook van belang is. Maar heb nu een nieuwe voerdag op 9 uur smorgens staan en de koeien lopen dan buiten. Maar dat gaat bij ons wel vrij goed dus.
Ik zit volgens mij op 15% restvoer ongeveer nu in de zomerperiode.
Henry1
@Henry1 al heb ik ook wel dat een aantal koeien die 8,5 kg per dag (over 4 maaltijden) krijgen één portie niet op krijgen. Maar een deel ook wel dus denk dat het aan die koeien zelf ligt. En dan hebben ze nog 6 kg dus dan maar wat meer vreren
fendtfarmer2e
@Henry1 1 of 2 koeien vind ik ook geen probleem, maar als der 28 van de 53 op de lijst staan wordt het met toch wel iets te gek
Henry1
@fendtfarmer2e kijk morgenavond wel even. Dan is de pc als het goed is terug.
Henry1
@Henry1 Ik heb hier even gekeken. Wij weiden ongeveer 8 uur per dag, dus 14 uur per dag binnen. Bedrijf met melkstal, dus buiten is bij ons ook echt buiten en geen inloop.

Cyclustijd staat hier op 12 uur in de zomer periode. En ik heb bij 2 kg krachtvoer 2 voerbeurten, 3 kg krachtvoer 3 maaltijden en bij 4 of hoger (tot max. 8,5 in voerbox) 4 maaltijden.

In de zomerperiode hebben we dan gemiddeld 15% restvoer.
Ik zeg niet dat dit de perfecte instellingen zijn, maar dit is wel hoe wij hem ingesteld hebben.

Wat Hookwood hier ook aangeeft is mij ook geadviseerd om de start van de voerdag net voordat de koeien binnen komen te hebben, maar dan loopt mijn communicatie met agrovision niet goed. Dus dan moet ik met de mensen van SAC of Agrovision bellen, maar dat heb ik eerlijk gezegd nooit gedaan. Maar start van de voerdag is bij ons nu als de koeien buiten zijn dus of het veel uit maakt of dit is wanneer ze net naar buiten zijn of wanneer ze bijna weer binnen zijn weet ik niet.
wotan2
@Henry1 ik zou agrovision maar eens bellen, uit ervaring weet ik dat je een kastje naar de muur spelletje krijgt. Oplossen doen ze niet, als je niet elke week belt, zetten ze je probleem na een maand op opgelost terwijl ze niks doen.
fendtfarmer2e
@wotan2
Ik stuur ze altijd een whatsapp bericht, werkt ideaal. Zij sturen je de oplossing en jij verandert het wanneer het het beste uitkomt
wotan2
@fendtfarmer2e ik heb jaren geleden flink problemen gehad, maar van de kant van agrovision kwam niks. Als je belde zouden ze er naar kijken omdat ze niet direct de oplossing wisten. Belde je een maand later omdat je het onderhand echt zat was, kreeg ik te horen maar het probleem is toch opgelost, zo staat het in ons systeem, we zullen er nog eens naar kijken. Vervolgens de fout bij Nedap leggen, en Nedap zegt dat de fout bij agrovision ligt. Nedap dacht wel te weten waar het dan fout ging, en wilde dit in overleg met agrovision wel oplossen. Agrovision wilde niet, toen ben ik maar naar uniform overgestapt.
+1
fendtfarmer2e
@Henry1 bedankt voor je reactie. Ik heb het gister zo ingesteld zoals jullie adviseerden. Wij hebben het ook gekoppeld met agrovision.

Ik heb die synchronisatie tijd nu ook aangepast kun je gemakkelijk zelf doen

Dit schreef de helpdeskmedewerker
Dit kan in Comru worden aangepast. Via Voercomputer -> Instellingen -> Basisinstellingen -> Tabblad Voeren staat de begintijdstip van de voercyclus. Die moet dan worden aangepast in Comru zoals het in uw kv-pc staat.

Vervolgens dient bij het tabblad Comm. tijdstippen het tijdstip van koppelen ook weer te worden aangepast naar hoe de voerstart staat.
bio boer
6 maaltijden lijken mij nog al veel voer alleen in de robot dan krijgen ze 8 kg in 3 melk beurten
+1
sjoerd de melker
Wij hebben ook weleens problemen gehad.
Bleek achteraf 1 van de voersoorten het niet te doen. Doordat de anderen het wel deden verbloemde dit deels het probleem
hookwood
Je moet hem zo instellen dat ze het kunnen opvreten in de tijd dat ze in de stal zijn.

Als ze overdag buiten zijn dan kunnen ze er sowieso niet bij. In dat geval lijkt het me handig om de dag te starten net voor dat ze weer in de stal zijn. En als je dan het aantal porties en de wachttijd verdeelt over de tijd die ze binnen zijn, dan moeten ze meer op kunnen nemen.
Noorderling
@hookwood wat is het idee achter de cyclustijd? Die kan toch op 24uur. Nu vreten ze waarschijnlijk een cyclus niet op omdat dit met 2melkbeurten en weiden al 12uur of een groot deel daarvan beslaat.

Krijgt alleen wel erg veel stress rondom de boxen met een halve opnametijd. Pens ph zal ook wel lekker omlaag knallen. Misschien iets meer sturen aan het voerhek?
hookwood
@Noorderling die pens ph valt wel mee. Kun je ook rekening mee houden met de brokkeuze. Bij mij krijgen de koeien max 3 kg in de melkstal per keer en dat gaat prima.

Als je teveel stress hebt rond de krachtvoer boxen bij een halve opnametijd zijn meer krachtvoer boxen misschien een optie.

In het verleden voerden wij onze koeien via de krachtvoer computer en de melkstal en dan voerden we in het weideseizoen gewoon meer in de melkstal aan de hoogproductieve koeien. Voercomputer gebruik ik niet meer. Nu ff dus maximaal 3 kg in de melkstal en momenteel 3,5 kg aan het voerhek gemengd door de maïs. En overdag en 's nachts in de weide dus in de krachtvoerbox zouden ze hier ook te weinig tijd hebben.
+1
fendtfarmer2e
Het heeft gewerkt, we draaien nu ongeveer 20% restvoer. Iedereen bedankt voor het meedenken

Wat me wel opgevallen is, is dat het wel erg veel gebeukt en gedrukt wordt bij die krachtvoerboxen na het melken.
Heeft iemand ervaring met sluithekken, wat werkt het beste die oplucht of de mechanische?
mlkvhoudr
@fendtfarmer2e de sac krachtvoerboxen zijn gewoon kutboxen, veel vaker kapot bij mij dan vroeger de good old nedap boxen waren, en omdat er geen bakje meer onder zit dan valt er een klein beetje brok als ze er op rammen, heb ook op luchtdruk klepjes gehad en nu weer elektrisch, het voldoet allemaal maar matig, ik zou er om antwoord op je vraag te geven er dan gewoon een spanband of ketting voor hangen
andrestouwe
@mlkvhoudr draaien hier al 10 jaar foutloos, 1x een magneetklep kapot(maakte lawaai, deed het nog wel...)
mlkvhoudr
@andrestouwe pas nog weer een trafo stuk, klepjes die niet werken kapotte electro motoren, dan zullen ze mij wel t maandagmorgen model verkocht hebben😉
Henry1
@fendtfarmer2e wij hebben luchthekken en dat bevalt prima. Alleen ben ik niet van pauzes instellen dus als de koeien naar buiten gaan dan staat er wel eens eentje te keer te gaan... dan ff handmatig openen.

Geen ervaring met mechanisch.

Maar helaas ook hier willen ze wel stuk. En het probleem.lijkt niet eens zo groot maar het oplossen van het probleem wel.
cs-agrar
Voerstart is hier een half uur na aanvang melken, eten dan eerst wat mengsel na weiden en vervolgens kunnen ze kv halen. van de 12 cycli een 6 aktief staan, rest is voor wat er over bleef, maar dat hebben ze eigenlijk niet. Zomers ook wat minder kv

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0