Mais vroeg beregenen soms fiasco?

Constateer hier in de regio dat sommige maispercelen er zeer vergeeld bijstaan.
Stukken zijn zeer vroeg gepoot op lage vochtige leemgrond. Mais geheel ontkiemd en egaal. Beide boeren hebben ook al vroeg beregend tegen uitdrukkelijke advies in. Inmiddels zelfs al twee keer.
Resultaat is nu dat de groei er totaal uit is en er vergeeld bijstaat. De boel met een hoop koud water verzopen.
Andere prikkers ook al iets dergelijks geconstateerd??

Deel dit topic

Reacties

+2
dorpsrandhoeve
Ik vind dit altijd een beetje gelul om eerlijk te zijn. Hier hebben we ook beregend, hij heeft de rij dicht, en staat er mooi mals bij. Deze mais begint komende week aan de strekking en heeft dan veel vocht nodig. Maar het vocht was dan ook op voor we begonnen. Daarentegen heeft een maisplant die nog in 4 tot 6 blad stadium is niet veel vocht nodig. Die moet je niet beregenen als er genoeg vocht in de bodem zit. Heeft er eerst een snede gras gestaan en is de grond gort droog geploegd, dan is beregenen een noodmaatregel.
+1
de hoef
@dorpsrandhoeve hier drie keer beregent om hem de grond uit te krijgen , en niet te verdrogen na opkomst, staat nu vergeleken met de niet beregende , echt super
+3
dorpsrandhoeve
Ik zie in onze omgeving overigens meer mais te geel staan, en dat is meer onberegende mais dan beregende mais. Dus dat zal aan het weer en de onkruidbestrijding liggen.
adriaan33
@dorpsrandhoeve heb hier ook vergeelde stukken. Wat mij opviel was dat van de lente zomergerst net zo'n gele plekken had als plaatselijk verzopen wintergerst. Denk dan aan uitgespoelde mineralen
+1
dorpsrandhoeve
@adriaan33 Ik denk dat de mais de mineralen gewoon niet opneemt. Door de felle zon is de droge toplaag zo heet geworden dat dit het bodemleven stil heeft gelegd. Even wat buien en wat warmte doet wonderen.
dorpsrandhoeve
@adriaan33 Daarop heeft de bespuiting ook "wonderen" verricht.
weurding
Zie het hier in de buurt ook. Niet beregend overigens. Sommigen ook bladeren wit van te zwaar spuiten
+1
Herbert
Heb een plantje losgegraven. De wortels gaan al ver door de bouwvoor heen. Zo'n 25 cm. Bovenste 5 cm is hier nu stof, eronder nog mooie vochtige grond. De mais red zich wel zo. Vorig jaar ook supermais gehad zonder beregening.
+1
Adelbert
@Herbert Ja hier ook, dat is het beste bewijs dat rijenbemesting totaal geen nut heeft.
Ik zie hier de mais van 2 rijen met de wortels elkaar raken. En dan groeit hij voorlopig nog wel even door zowel boven als onder de grond. De mais zoekt de mest en het water wel op.
weurding
@Adelbert 1e jaar zonder gedaan. Zie geen verschil.
+1
matt
@weurding hij bedoelt volgens mij dat drijfmest in de rij niet nodig is.
wotan2
@weurding ik heb jaren geleden, een keer te weinig besteld. Machine toch afgesteld op normale dosering, in het midden van het perceel 3 keer 6 rijen vielen zonder. In juni zat er best verschil in de mais die wel of niets had gehad.
In september kon ik de rijen niet meer terug vinden.
weurding
@wotan2 we wachten af. Wortels zitten zoals ook gezegd werd al ver buiten de rijenbemestingsstrook en van wat ik bij de buren zie echt geen verschil in opkomst of groei.
George
@weurding
Je hebt rijenbemesting en je hebt rijenbemesting.
Je moet wel meststof kiezen waar iets in zit. 😁Ik zaai er 100 kg 18-46 bij en dat zie je op de rij af als dat er niet bij ligt.
pietjepuk
@George 23 kg fosfaat in de rij doet echt wel wat. zeker op wat koudere gronden.
Naast mest en 9 kg n in de rij geen stikstof?
+1
George
@pietjepuk
Ja dat doet zeker wat maar ik kies voor het dubbele. Hier lage fosfaat toestand en koudere leemachtige zandgrond . Tot een jaar of 10 terug ook vaak startproblemen met maïs en dat is zo flink verbeterd.
pietjepuk
@George ook nog stikstof breedwerpig? hier 27 Kilo N in de rij en niets breedwerpig.
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
ook nog stikstof breedwerpig? hier 27 Kilo N in de rij en niets breedwerpig.


Nee niks , alleen maar tijdens zaaien 100kg 18-46 erbij.
weurding
@pietjepuk fosfaat is het probleem hier. Mag ik niet aanvoeren. En maismap zonder is met 50 euro per 100kg gewoon veel te duur. Kali koop ik wel goedkoper aan en stikstof in de rij kan het best zonder
George
Quote Reactie van @weurding:
fosfaat is het probleem hier. Mag ik niet aanvoeren.

Van wie niet? Je hebt toch geen derogatie? En als fosfaattoestand in de grond laag is mag je toch reparatiebemesting doen. En volgens mij kost die 18-46 ook maar 50 euro per 100 kg , daar laat ik m niet voor weg.
+2
George
Hier niet beregend en kleur genoeg. 😄

+2
dorpsrandhoeve
@George Zoals ik al schreef sjors, zit er nog genoeg water onder, dan niet beregenen. Heeft hij het zowat op, dan ziet de mais er anders uit. Hier steek ik bij twijfel gewoon met een gutsboor. Dat is eigenlijk de enige manier om te bepalen of je moet beregenen of niet. Ik heb er overigens ook een perceel bij die ik niet heb beregend, dat is nogal wat zwaardere grond. Daar ben ik ook niet eens geweest met mijn gutsboor.
+1
sjoerd de melker
In loonwerk laten beregenen: 61 uur a € 75,- op ruim 10 ha met 30 mm erop gegooid. (Ik reken morgen wel uit wat de factuur wordt anders slaap ik zo dadelijk niet).
Voor het eerst in mijn leven laten beregenen. Is dit een marktconforme prijs of heb ik mij weer eens in het pak laten steken?

Behalve vogelvraat staat ie wel goed gelukkig
Elvis
@sjoerd de melker €4575 kun je heel wat mais van kopen
boer03
@Elvis persoonlijk denk ik dat de omstandigheden erg droog moeten zijn om nu al los te gaan in de mais. Gras groeit niet omdat er al water is verbruikt bij de 1e snede, bij mais is er nog niet zo veel verbruikt. Hoe slecht het gras ook staat, op 10 cm is het maisland nog vochtig. Ik zou er eerder voor kiezen om later en of rond de kolfzetting te sproeien in de mais. 4575 is niet mis, echter koop je er maar 65 ton mais voor op t moment. Beregenen en 220 of 360 gram zetmeel levert nog wel wat op, zeker als je veel mais voert.
weurding
@sjoerd de melker er was in drenthe geloof ik iemand die rekende 40 euro per uur excl brandstof, het aantal kuubs en de grootte van het gaatje moet ik je het antwoord op schuldig blijven, maar daar is een app voor in de maak 😄
+1
de hoef
@weurding 125 diameter 30 norsle
Erco
@sjoerd de melker 6 uur voor 1 ha dan doet ie er wel heel lang over. Dan geeft ie 50 m3 per uur. Dan is 75 euro wel veel. 75 euro is wel marktconform maar dan minimaal t dubbele kuubs per uur
ted9
@sjoerd de melker Verdamping is bij mais het ergste en zorgt voor de verdroging. Mais wat onder de meter zit niks aan doen. Plant zal minder diep wortels maken wat er voor zorgt dat je moet blijven beregenen als je er eenmaal zo vroeg mee start.
pieta
@sjoerd de melker Dat is niet goedkoop. Hier hoor ik prijzen van 200 tot 250 euro/ha voor een 30 mm.
JappieJo
@sjoerd de melker hier varieert het van65 tot 100.
Altijd lastig de keus om te beregenen, heb hier 140 uur gehuurd, zelf diesel en verzetten. Als tegenprestatie/huur verzorg ik de beregening voor de eigenaar op zijn eigen land.
hookwood
@JappieJo dat is niet zo'n rare deal lijkt me
JappieJo
@hookwood mhaaw gaat wel veel vrije tijd inzitten. Had zelf 30ha te doen. Nu nog 60 bij hem😅
hookwood
Quote Reactie van @JappieJo:
mhaaw gaat wel veel vrije tijd inzitten. Had zelf 30ha te doen. Nu nog 60 bij hem

Ik lees hier dat huren van zo'n beregening 40 euro per uur kost excl brandstof. Jij weet hoeveel uur je gedraaid hebt op die 30 ha en hoeveel tijd je er nu zelf in totaal aan kwijt bent bij jou en de eigenaar. Kan je uitrekenen wat jouw vrije tijd waard is.
JappieJo
@hookwood heeft wel mooie percelen, 3 uur per dag ca. Verzetten en tanken ca 6ha/dag.
Denk al met al er een 45/50uur er in te moeten steken.
hookwood
@JappieJo buiten de diesel hou je portemonnee wel lekker dicht. Die uren is dat incl. jouw eigen 30 ha?
JappieJo
@hookwood nee ex mijn eigen. 50 uur voor die 60 ha. Even heen en weer is ook al 25 min
+2
de hoef
@sjoerd de melker die 75 is een nette prijs, maar niet voor deze capaciteit,
10 ha zou 2500a 2800 mogen zijn, og je moet een enorm raar perceel hebben
Jowi
@sjoerd de melker €75 is veel te veel en 10 ha en 30 mm kunnen we in de helft van die uren. Er zijn hier 3 loonwerkers die beregenen een kost €35 per uur incl uren verzetten en de 2de €14 per uur is exl diesel en verzetten(€70 per uur)en de 3de €135 /25mm per ha alles incl.
alle hebben 110 haspels (zelf 125)
+1
de hoef
@Jowi dan zullen ze niet lang meer boeren
+1
pieta
@de hoef Je bedoelt loonwerken. Als ik voor dat geld zou moeten komen zou ik zeggen ik ga wel opde bank liggen.
+1
de hoef
@pieta dat klinkt niet war
George
Of je moet beregenen of niet is van vele factoren afhankelijk. Heb je hele lichte zandgrond of eerst een snede gras gewonnen of de groenbemester veel te laat ingewerkt welke alle vocht aan bodem hebben onttrokken dan kon het op de lichtere gronden best noodzakelijk zijn om de maïs te laten groeien. Hier in regio staat de maïs er ook heel wisselend bij , van heel goed tot dieptriest. Hier zijn er ook al die maïs 2 maal beregend hebben op heel lichte zand en nu lijkt het nog nergens op. Maar ook die een keer beregend hebben en wel super er bij staat.
Wat betreft die 75 euro per uur , dat vind ik heel veel geld. Wat ben ik blij met mijn eigen oude Kaweco en Grundfosje. 😁
+1
pieta
@George Een haspel die moet je gewoon zelf hebben als je jaarlijks eens wat te beregenen hebt. Inhuren is veel te duur.
George
@pieta
Weet je wat mijn maat de loonwerker altijd zegt?
Beregenen voor een ander dan ben je met tweeën niks aan het verdienen. Degene die het moet betalen daar kan het niet uit en voor degene die het moet doen ook niet. En daar zit wel iets in.
+1
pieta
@George Ligt er aan wat voor percelen je kunt gaan beregenen op een ander. Ik weet wel dat als ik 75 per uur zou krijgen ik er mee zou verdienen.
George
@pieta
Ja maar dat willen de meesten lang niet geven. Ik trouwens ook niet.
+1
weurding
@George je bent ook net een retailer, het mag niks kosten 😉 knmeg
George
Quote Reactie van @weurding:
je bent ook net een retailer, het mag niks kosten knmeg


We hebben wel een gemêleerd publiek hier , de één laat beregenen tegen brandstofkosten en de ander betaald €75 per uur.
Tja €75 per uur daar kan ik geen gras of mais voor laten beregenen , dat vind ik financieel nogal pijn doen ja.
Daarom doe ik het zelf met mijn oude Kaweco met een minder dikke straal. 😄
+1
matt
@George met een zeikstraal 😀

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
51
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0