Remkes zet streep door Extern Salderen

Persbericht AGRACTIE

Met de uitspraak dat ammoniak uit de landbouw (NH3), en stikstof uit de verbranding van fossiele brandstoffen (NOx) teveel van elkaar verschillen in samenstelling en effect om uitwisselbaar te zijn, zet de commissie Remkes een streep door het voornemen van Rijk en Provincies om bouw en industrieprojecten door te kunnen laten gaan met stikstof uit de landbouw.

Als ruil hiervoor stelt Remkes voor in aanloop naar een structurele oplossing een tijdelijke drempelwaarde voor de bouw in te voeren. Deze drempelwaarde moet worden gekoppeld aan emissies (uitstoot), en niet aan depositie (neerslag) aldus Remkes. Het inzicht dat NH3 en NOx niet uitwisselbaar zijn is herhaaldelijk bepleit door landbouw organisaties, waaronder Agractie Nederland.

Naast ambitieuze doelstellingen om de stikstof uitstoot drastisch te verminderen, is er in het rapport van Remkes, vooral weinig oog voor realiteit, haalbaarheid en perspectief. Zowel voor de landbouw, als voor andere sectoren. Nu Nederland aan de rand staat van een recessie van enorme omvang, wegens de gevolgen van coronamaartregelen, adviseert Remkes stimulerings- en subsidiepakketten ter grootte van een veelvoud van de reeds aangekondigde 5 miljard aan maatregelen. Hierbij is geen oog voor effecten op de samenleving of haalbaarheid, maar wordt slechts uitgegaan van gemaakte afspraken in Brussel en enkelvoudig natuurbelang.

Ook staan er veel en ingrijpende maatregelen aangaande de landbouw. Echter worden geen duidelijke ingrepen in uitstoot van andere sectoren genoemd. Als voorbeeld drijfmest. Gedreven door tientallen jaren van overheidswetgeving rondom huisvesting van dieren en aanwending van mest, wordt nagenoeg alle mest van de Nederlandse dierhouderij als gemengde drijfmest opgeslagen in (emissiearme)kelders en als zodanig
emissiearm uitgereden op akkers en weilanden.

Voor 2030 moet drijfmest zijn verdwenen uit Nederland, aldus commissie Remkes. Dit impliceert een totale en miljarden kostende omslag in de Nederlandse dierhouderij. Onhaalbaar en het ontneemt het perspectief op een krachtiger vitale landbouwsector. Daarnaast mag de vraag gesteld worden hoe betrouwbaar de overheid zich gedraagt in dit perspectief. Hoewel in het rapport wordt gemeld dat slechts 7% van de ammoniak neerslaat in een een gebied van 300 meter tot 1 kilometer rondom een boerderij wordt toch geadviseerd bij dergelijke bronnen maatregelen te nemen, danwel tot (gedwongen) opkoop over te gaan.

Agractie Nederland vindt het ongelooflijk dat, voor een reductie van 7% op een betreffend gebied door een specifieke boerderij, dit ingrijpende advies wordt gegeven, terwijl eenvoudige reducerende maatregelen in de stikstofdeken vele malen effectiever zijn en minder uitstoot op alle gebieden
geven. Al met al hangen opnieuw grote bedreigingen en veranderingen als een zwaard van Damocles boven de agrarische sector.

In de ontwikkelingen rondom uitwerking bij LNV zullen wij ons scherp inzetten om realiteitsbesef in Den Haag door te doen dringen!

Met vriendelijke groet,

Team Agractie Nederland

Deel dit topic

Reacties

Direct met dit rapport onder de arm weer naar Den Haag.

(klik om te vergroten)

hans1980
GO AGRACTIE
matt
Remkes trekt geen streep,maar stelt overgangsperiode voor uitruil zal tijdelijk
Toegestaan worden.

Instrumenten als saldering, een stikstofregistratiesysteem met afroming en uitruil tussen NH3 en NOx maken onderdeel uit van het huidige instrumentarium en zullen nodig blijven totdat aantoonbaar sprake is van emissiereductie en herstel van de natuur. Een overgangsperiode dient te worden benut om deze systematiek aan te passen en uit te faseren. Immers, deze uitruil spoort niet met de hoofdlijn van dit advies, namelijk dat de reductie van NH3- en NOx-emissies elk een eigen aanpak vergen. De mogelijkheid voor NOx-emitterende bedrijven om boerenbedrijven op te kopen, past niet bij de gebiedspecifieke maatwerkaanpak, zoals geadviseerd in deze rapportage.

Overheid zal de projecten die nu op de plank liggen,door willen zetten door boeren op (te laten) kopen.
Is mijn inschatting
Weidezicht
@matt zo kunnen ze er voorlopig heel veel opkopen, of op laten kopen door de shells, hoogovens, gesubsidieerde biomassa centrales enz. Als er dan geen boer meer over zeggen, sorry dat had anders gemoeten, maar ach, te laat is te laat.
matt
@Weidezicht zo zal dat gaan ja.
achterhoeker2
@matt De overheid gaat extern salderen( met afromen) door zetten ,het is de goedkoopste manier van stikstofreductie .
De industrie en bouw kunnen verder en de boeren een goed pensioen.
matt
@achterhoeker2 waarschijnlijk wel ja,maar u bent hier ook een voorstander
van toch.
Valt me op dat je er al meerdere keren,over geschreven hebt.
Koeien boertje
Betekent toch gewoon dat er geen warm geld de landbouw in mag
Twentsch Land
Precies, dat betekent het.....en door dure voorzieningen aan stallen zullen boeren niet in de rij staan voor N

Boeren die financieel de nieuwe ontwikkelingen niet aan kunnen zullen het voor een nop bedrag te koop zetten....overheid wordt spekloper.

@Koeien boertje
matt
Voor 2030 moet drijfmest zijn verdwenen uit Nederland, aldus commissie Remkes.

Scheiding urine,en feces
In jawel mineralenconcentraat,en bodemverbeteraar 😀)
Ambitieus,zal wel 2040 worden
+3
Nevergiveup
@matt hoe gaan ze dat in het voor 17mil. Mensen Riool oplossen ?
+1
matt
@Nevergiveup zeer waarschijnlijk hoopjes pissen,en gaatjes skijten 😀)
Weidezicht
@Nevergiveup niet, wij bouwen nog steeds riooloverstorten naar oppervlaktewater in.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0