Gebroken beloftes: hoe de Wieringermeerpolder dichtslibde met windturbines en datacentra

Polderlandschap: Enorme windturbines in de Wieringermeerpolder zouden honderdduizenden huishoudens van groene stroom voorzien. Dat liep anders. Er kwamen datacentra van Microsoft en Google die alle groene stroom opslurpen. En de burger betaalt eraan mee.

Deel dit topic

Reacties

Jawis
Ooooh..aha.. inderdaad enorm wat daar op dit moment aan gigantische windturbines neer geplant wordt door vattenfall tbv google etc. Misschien hebben ze aandelen in elkaar?
casev
Volgens het artikel betaald vattenval 32 boeren met een eigen windmolen(tje) op het erf 3.3 miljoen euro voor dat recht op 1 molen...... Denk dat de fendt dealer het in de wieringermeer de laatste tijd wat drukker heeft.....
+2
Grasbaal
De polder zorgt nu voor veel meer omzet en reuring dan vroeger met alleen een beetje graan, bieten en aardappels. Ik vind het vooral een zuur verhaal van een akkerbouwer die in in eerste instantie zijn kansen heeft laten lopen
@Grasbaal Geef dan de hele gemeenschap gratis stroom , heeft iedereen wat.
casev
@Grasbaal tussen de regels door staat er dat hij voor zijn pachtbedrijf een eigendomsbedrijf teruggekregen heeft. Idd een beetje zuur geschreven stuk
Noorderling
Quote Reactie van @casev:
gels door staat er dat hij voor zijn pachtbedrijf een eigendomsbedrijf teruggekregen heeft. Idd een beetje zuur geschreven stuk

Met een actuele waarde van ruim 3miljoen.
+1
John Spithoven
Rekensommetje

1.3 miljard kWh per jaar en 99 windmolens en 105 miljoen euro opstalrecht (3.3 miljoen euro maal 32 boeren) voor 25 jaar levensduur?

Dus 8.1 cent per kWh alleen voor opstalrecht. Hoeveel is dat per ha zonneweide van 1 megawatt🤔

En een windturbine staat op een hoek van het land, zonneweiden de gehele kavel....
hobbyboer
@John Spithoven Wat is de waarde van die rechten over 25 jaar?
Wordt het een heel ander sommetje
John Spithoven
@hobbyboer Waar ik op doel is dat se vergoeding voor het opstalrecht per ha,ruimschoots de grondprijzen overstijgen.
+1
BoerBart
@John Spithoven
Als je de emotie uitschakelt dan gaat grond altijd naar de hoogste bieder.
We worden een energielandje met daartussen weidende schaapjes en wat koetjes.
Boeren is niets meer dan het onderhouden van wat lege stukken in "De stad Nederland".
John Spithoven
@BoerBart Google maar even op thristatecity

De ruimte is nodig voor niet landbouw doeleinden. Voedsel productie is niet meer van strategisch belang.

Misschien moet Rutte is op de koffie gaan in Midden Oosten of Israël. Zou een goede leermeester voor hem wezen
+1
BoerBart
@John Spithoven
Ik zie Tristatecity als naief wensdenken van een stelletje lullo's. Eigenlijk zeggen ze: Wij Nederlanders pakken het meest economische stukje van België en Duitsland en we zijn de Hoofdstad van de wereld.
Zo gaat het niet gebeuren, 80 jaar geleden was er ook eentje die Duitsland als wereldhoofdstad wou, niet best.

Ik zie gebeuren dat heel Nederland als 1 stad gezien wordt. De boeren worden onderbetaalde parkwachters. Veel dorpjes zullen net zo dood kijken als menig oud industrieterreintje.

Op Hotspots floreren de center-parcs huisjes en rondom de grotere bedrijven komen Arbeiderswijken.

Voor de uitvoerende politici en de Achter-de-miljardair-aanlopertjes(Lees:Graaiers) zullen prachtige Villa's gebouwd worden op groene (voormalige landbouwgrond) locaties.

Iedere politicus wil economische voorspoed. Het wensbeeld: Nederland Luilekkerstad, waar je vanuit je hangmat de arbeidsmigranten aanstuurt, omdat "Wij" Nederlanders zoveel kennis hebben. Geschoeid op Oud-Romeinse leest.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouwgrond , platteland en agriport geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0