ACHTERUITKIJKSPIEGEL

Af en toe een keer relativerend terugkijken is nooit verkeerd:

Weblog TINEKE DE VRIES,

Afgelopen week werd ik getriggerd door 2 artikelen. Niet eens heel baanbrekend of schokkend.

De eerste was de column van Alex Datema in Veldpost. “LTO Nederland moet in gesprek met de leden en een heldere keuze maken: Gaan we voor belangenbehartiging op basis van de achteruitkijkspiegel of gaan we voor de toekomst?”. Gemakkelijke keuze lijkt mij, als het inderdaad zo simpel was. De grootste uitdaging voor onze nieuwe LTO-voorzitter wordt om de leden te verbinden, aldus Datema. Ook helemaal mee eens: We zoeken een verbinder met een groot netwerk en ook nog eens een slimme onderhandelaar. Probleem opgelost.

Het tweede artikel was een redactioneel commentaar in ons regionale dagblad over grondwater-onttrekking door boeren rondom natuurgebieden. Geschreven door een journalist waar ik altijd veel waardering voor heb. Feitelijk was er niks mis met het artikel maar de toonzetting voelde niet goed richting onze sector. Dit was ik niet gewend van de betreffende journalist. Wat doe je dan als betrokken bestuurder? De keuze is beperkt: op social media los gaan, ingezonden stuk schrijven, of op de bestuurdersapp flink je hart luchten en weer door.

Meer: ltonoord.nl/provincie/regio-noord/…

Deel dit topic

Reacties

+5
Als je het niet erg vindt @Grasbaal voeg ik de volgende alinea ook toe die Tineke schreef. Ik vond het wel verhelderend:

Quote:
Ik heb de journalist gebeld en gevraagd hoe dit nu zo kon komen. We raakten aan de praat, ook over wat er de afgelopen maanden allemaal is gebeurd in de sector. 1 oktober vorig jaar was een mooie dag. De acties bij de provinciehuizen hebben effect gehad. Maar daarna: afgelopen december heeft een groep boeren het kantoor van de Leeuwarder Courant bezet en eisten daar dat de LC voortaan op een andere wijze verslag zou doen van agrarische zaken. (Dezelfde dag dat ook een groep boeren meenden op het LTO Noord-kantoor in Drachten verhaal te moeten halen). De impact van deze actie op de medewerkers is groot geweest. De onfatsoenlijkheid, dreigende houding en haat die uit de actie sprak, heeft wel iets met hen gedaan. Los van het feit dat een vrije pers een groot goed is. Er “brak iets” aldus de journalist. En dat werkt dus door in de verslaggeving van vandaag. Is dat wat we wilden bereiken? Zijn we nu trots op ons zelf? Nou ik niet. Ik vind het verschrikkelijk.

bron: ltonoord.nl/provincie/regio-noord/…

+3
Lepus
@somerled-delremos Het zal tijd worden dat er iets gaat breken bij de extreem linkse tekstschrijvers van de Leeuwarder. Hun moraal bijvoorbeeld.
+3
@Lepus Ik snap de emotie, maar er zitten ook objectieve journalisten bij de LC. Je kunt ze niet allemaal over een kam scheren. In het geval van kranten als Trouw en de Volkskrant is dat wat anders.

De anti-boer gerichte artikelen in de LC zijn vaak ingezonden brieven. Ze plaatsen ook pro-boer gerichte artikelen zoals die van prikker @rene-de-jong

Overigens is het (fysiek) belagen van de pers niet verstandig, want dan krijg je ze vroeg of laat allemaal tegen je. En met de gehele pers tegen je, is het een verloren strijd in een democratie. Mocht je een journalist treffen die negatief doet, of die je woorden in de mond legt, zeg dan gewoon dat je geen commentaar geeft of dat je daar niet van gediend bent. In het geval van een protestactie: verwijs ze door naar een algemene woordvoerder.
Jawis
@somerled-delremos wie is daar dan objectief? Noem eens een paar namen? Ik zal het weerleggen....
+1
@Jawis Nou, daar vraag je wat. Ik moet je voor nu het antwoord schuldig blijven. Toch heb ik ook wel eens wat positieve, of in ieder geval redelijke berichten over de agrarische sector gezien in die krant.

Ik zal er eens op letten de komende tijd!
+1
Jaan.
Wat zielig voor die journalisten
Snap wel dat ze de rest van hun leven een diep gapend litteken hebben
Er zou toch maar iemand commentaar hebben op wat je doet...
+4
Grasbaal
@Jaan. vrijheid van journalistiek vind ik heel belangrijk
+1
laatste strijder
@Grasbaal .........en meningsuiting , vind overigens wel dat u dan t hele verhaal 'moet' publiceren .
+7
j h p
@Grasbaal Vrijheid is een ruim begrip, de journalistieke vrijheid om van alles aan elkaar lullen en liegen vind ik niet echt nodig, en dat was toch waarom de boeren daar waren?
marcsterreborn
@j h p journalistieke vrijheid om van alles aan elkaar lullen en liegen vind ik niet echt nodig,
Dan zou je ook een trekker actie kunnen voeren tegen allerlei bijdragen op dit prikkebord
Frits1
@Grasbaal vrijheid van journalistiek vind ik heel belangrijk

Klopt helemaal maar dan wel gedegen, nu krijg ik de indruk dat het vaak de mening is van een klein aantal journaalisten en hun veelal dezelfde bronnen.

En is het dus zoals @laatste strijder het omschrijft een meningsuiting.
+2
Weidezicht
@Grasbaal journalistiek is o.a. hoor en wederhoor, en dat mis ik bij bijna alle artikelen over boeren, maar ook over andere zaken, ff snel stukkie geschreven, lekker populistisch, leest lekker weg en klaar. Centen weer verdiend, doei de mazzel.
@Grasbaal vrijheid van journalistiek vind ik heel belangrijk

000007
+1
Jannus
Quote Reactie van @Grasbaal:
vrijheid van journalistiek

Voor wat die vrijheid waard is,onderzoeksjournalistiek is ook waardevol maar hoe onafhankelijk.

Ga je verder en je zwaait met een paar duiten en dan zijn er niet veel mannen/vrouwen journalisten die hun eigen lied blijven zingen
laatste strijder
@Jaan. Maar bent u bij die acties geweest ?
+2
Jan-T
Vrijheid van meningsuiting is meer dan zomaar wat publiceren.
Ik vind de laatste jaren de journalistiek geen hoog niveau heeft met wat ze publiceren.
Het is heel vaak niet de waarheid vertellen en schrijven wat het beste verkoopt.
En dan gaat het mis.
De melkveehouderij heeft niet voor niets een melkprijs van de jaren tachtig.
Dat komt puur om dat men geen kritische vragen stellen,

Alleen bij een goede prijs kun je kwaliteit leveren, en goede kwaliteit blijven leveren.
Altijd maar voor de laagste prijs gaan, dat is een dood lopende weg.
En dat is bij de journalistiek ook zo.
+1
Albert Altena
[@Jan-T
Ik vind je vergelijking nergens op slaan en gezien je instelling gezien de veehouderij denk ik dat je vraagstelling dat ook zal zijn.
Jan-T
@Albert Altena Dat kan zijn.
Maar om commentaar te mogen geven hoe je geen professor voor te zijn.
laatste strijder
Dr zijn ook duizenden afgestudeerde journalisten en t medium voor t uitkiezen , dus je kan alles lezen, van Fake-news tot gefundeerd (onderbouwd) nieuws
+2
Achso
@laatste strijderde journalistiek van tegenwoordig zijn opinie stukken. Geen onafhankelijk bedreven journalistiek

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0