Abattoir Drachten valt om, sector bezorgd

Abattoir Drachten valt om, sector bezorgd

Stagnerende export

bemoeilijkt doorstart

DRACHTEN Abattoir Drachten is omgevallen. De eigenaar van het dertien jaar oude slachthuis heeft zelf het faillissement aangevraagd.

Jaap Hellinga

Daarmee zijn negen vaste krachten en een groep zzp’ers zonder werk komen te zitten. Er werd al zeker twee weken niet meer geslacht in het pand aan de Boeg op het Drachtster bedrijventerrein De Haven, weet curator Sjaerd Elzinga. Hij zal het personeel ontslag aan moeten zeggen. Ze hebben tot april betaald gekregen.

Volgens Elzinga heeft de coronacrisis de ondergang wel versneld, maar is het niet direct de oorzaak van de ondergang. De 42-jarige directeur-eigenaar uit de Westereen kampte namelijk al langere tijd met gezondheidsproblemen. ,,Ik heb met hem afgesproken dat we daar niet al te veel over zullen uitweiden.’’

Vorig jaar veroordeelde de politierechter de eigenaar tot vijftig uur onvoorwaardelijke werkstraf, wegens de mishandeling van een vrouwelijke dierenarts van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ook die affaire is niet direct de oorzaak van het bankroet, zo begreep de curator van de directeur.

De Westereender had een interim ingehuurd en was bezig het bedrijf te verkopen. De zaken leken aanvankelijk goed te gaan, maar de exploitatie werd steeds problematischer. ,,Er waren overnamekandidaten, maar die zagen de export stagneren en er ontstond een overschot aan vlees’’, aldus Ezinga. De verkoop werd afgeblazen.

Een snelle doorstart lijkt er volgens de jurist niet in te zitten, gezien de huidige marktomstandigheden. ,,Dit is wel zorgwekkend’’, reageert voorzitter Andries Kingma van de Leeuwarder veemarkt. Met het verdwijnen van Abattoir Drachten telt het Noorden nog slechts vier slachthuizen.

,,Dat betekent dat het vee langer onderweg is naar de slachthuizen in het zuiden. Dat is niet alleen jammer voor het dierwelzijn, meer slachthuizen in het Noorden is ook beter voor de afzet en de logistiek. Door nieuwe protocollen wordt het moeilijk om de vaak kleine slachthuizen te kunnen exploiteren.’’

Abattoir Drachten werd op 2 januari 2007 opgericht als eenmanszaak en is in 2017 omgevormd tot besloten vennootschap. Zo’n vijftig handelscrediteuren claimen in totaal zo’n 300.000 euro. De bank zit er voor zo’n zelfde bedrag in, maar daar valt het vastgoed dat buiten dit faillissement valt ook onder. Tenslotte vordert de belastingdienst 175.000 euro.

De curator heeft alleen het inventaris in handen. ,,En de voorraad. Dan moet je denken aan beschermende kleding, plastic handschoenen en vacuümzakken.’’

,,De administratie is behoorlijk netjes bijgewerkt’’, stelt Elzinga vast. ,,Je ziet dat het pas aan het einde bergafwaarts is gegaan met dit bedrijf. Corona heeft natuurlijk niet geholpen, maar het is niet direct de oorzaak geweest.’’

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0