‘Ik maak mij zorgen over de aanwas van stieren’

Wim Veenstra is melkveehouder én fokker in Boerakker. Hij geniet oprecht van mooie, melkrijke koeien en kent van elke dier in zijn veestapel de afstamming tot generaties terug. Toch fokt hij met een strikt aanhoudingsbeleid. En heeft hij zorgen; over de betrouwbaarheid en daarmee de kwaliteit van het toekomstige stierenaanbod. Veenstra (38) opende medio april […]

Deel dit topic ‘Ik maak mij zorgen over de aanwas van stieren’ (melkvanhetnoorden.nl)

Wim Veenstra is melkveehouder én fokker in Boerakker. Hij geniet oprecht van mooie, melkrijke koeien en kent van elke dier in zijn veestapel de afstamming tot generaties terug. Toch fokt hij met een strikt aanhoudingsbeleid. En heeft hij zorgen; over de betrouwbaarheid en daarmee de kwaliteit van het toekomstige stierenaanbod. Veenstra (38) opende medio april […]

Nieuwsgrazer

Bijlages

(klik om te vergroten)

Afbeelding van gelinkte bron artikel

Reacties

+7
George
De aanwas van boeren baart mij meer zorgen. Begrijp de overheden niet dat ze de boeren zo als oud vuil behandelen.
van Ittersum
@George vanmorgen een kijker gehad voor een aantal van mijn koeien. Een grote boer die zei het volgende en ga je daar over nadenken kon hij daar wel eens gelijk in hebben. De groei gaat door, de milieuregels overleven we wel maar (inderdaad) de opvolging (ook Europees) kon wel eens het grootste probleem en vijand voor de boer zijn. Wat moet een boer(gebouwen 0 waarde) met al zijn land heen, wie zal dat kopen, de overheid kon voor sommige gebieden nog wel eens de enige koper zijn . Dan maar voor natuur... dus de gronden daar weer omheen worden ook minder aantrekkelijk.
Gebrek van aanwas vanuit de sector zelf kon ons grootste onopgemerkte last eens worden . Misschien moeten ze daar maar eens een aanwas fokprogramma voor opzetten 🤣
cjw73
@van Ittersum die slaat de spijker op zijn kop. Alleen doe er zelf ook aan mee.
Noorderling
@van Ittersum
Schaalvergroting en potdichte stallen met luchtwasser omdat dit de laagste ammoniakemissie heeft, dus de meeste koeien op je huidige adres. Alles wat de politiek niet nastreeft wordt door alle maatregelen juist de richting waar het naar toe gaat.

Meer mest/voer contracten en niet volledig meer op eigen grond boeren zal de richting wel worden. Hogere financiering is niet meer op te vangen door lagere rente. 5euro/kg financieren is ook niet op te brengen.

Denk dat we op het punt staan, waar men in Amerika 10-20 jaar geleden stond. Als je ziet wat daar nu gebeurt, weet je ook wat ons te wachten staat. Wellicht delen door factor 10. Grote bedrijven bouwen locaties met duizenden koeien waar de kleine inefficiënte en gedateerde bedrijven stoppen omdat er geen opvolging is of geen stap vooruit gezet kan worden, dat wordt dus nog wat voer verkopen. Laat het hier honderden koeien worden en het is al aardig in te vullen.
George
@van Ittersum
Goh dat zeg ik al heel lang
+5
labella
Die zeepbelfokkerij heb ik ook nooit aan meegedaan, doe mij maar bewezen stieren die zijn nog veel goedkoper ook.
+4
Frits1
Mijn rommel kruising veestapel, met alle kleuren van de regenboog heeft dezelfde productie. Fokkerij wordt veel te veel overschat.
casev
@Frits1 ben ik helemaal met je eens, maar dat jou rommel veestapel het zo goed doet is wel vanwege fokkerij/selectie uit het verleden. Als je opa/vader ook maar wat gedaan hadden, was jou gemixte veestapel niet op dit niveau
Frits1
@casev dat klopt wel, pa heeft altijd boven gemiddeld gemolken. Pake draait zich om zijn graf als hij de veestapel nu ziet. Mocht geen vlekje op de benen zitten.
+1
Arum
@Frits1 Doe dan nog iets wat je vader niet leuk zou vinden, dan ligt hij weer goed!
+2
Jaan.
@Arum Wanneer ik te lang lig krijg ik last van mijn rug
Dat ga ik na mijn dood anders aanpakken
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden koeien , melkveehouder , veestapel en fokker geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!