HOE DE BOERENWERELD ZICH SPLITST

Vergroening en inzet op extra duurzaamheid is hot. Ook onder melkveehouders. Tenminste, onder een deel van de sector. Een ander deel gelooft niet dat de mooie bespiegelingen van inzet op natuurinclusieve landbouw een belegde boterham op kan leveren. De koers onder melkveehouders varieert daarmee steeds meer. De boerenwereld splitst in verschillende werelden. Henk Schoonvelde is […]

Bron

HOE DE BOERENWERELD ZICH SPLITST
melkvanhetnoorden.nl

Deel dit topic

Reacties

+2
adriaan33
Die splitsing is al jaren gaande. Er word geld voor vrijgemaakt waar de adviesbureaus als vliegen op de stroop mee aan de haal gaan. Ze draaien de zaak om. De meeste boeren die wat bereikt hebben in het alternatieve worden gelijmd als dat ze wat bereikt hebben op hun advies.
+2
Coen
@adriaan33 , altijd de eigen ogen en oren open hebben, daarna je eigen beslissingen nemen en daarmede altijd onafhankelijk blijven —> wat is zelfstandig zijn op een bedrijf dat werkt met/in de natuur en met levende have toch mooi.
adriaan33
@Coen in het stuk staat veel onzin. Zo weinig mogelijk vee houden is de doodsteek voor landbouw op zandgrond. Nu vullen we het gebrek aan met compost van natuurterrein, eigenlijk net als vroeger met heiplaggen. Is dat kringloop of roofbouw?
Zwaagdijk
Als je totaal afhankelijk ben van subsidie, dan ga je het op lange termijn niet redden denk ik.
Twentsch Land
Dat denk ik ook ! ..... daarom is het woord subsidie fout en moet een verdienmodel zijn ..... een vergoeding/inkomen/salaris voor landschap onderhoud is een betere benaming.

@Zwaagdijk
Gerrit v Schaick
@Twentsch Land geef t beestje een naam. Of je het nu subsidie of vergoeding noemt, je blijft afhankelijk van de gunfactor van politiek en natuurorganisaties. Die partijen zullen hun wensen aan blijven passen. Daar moet je van afhankelijk willen en durven zijn. Zover hen ik nog lang niet.
Twentsch Land
Risico is zeker aanwezig !

Er zijn gebieden waar de traditionele veehouder het niet gaat volhouden op de wijze van nu !
Voor die kan het een verdienmodel zijn/worden ..... voor hoelang ???

Maar subsidie is een woord voor steun en hulp ... dat is in deze een fout woord !

@Gerrit v Schaick
BertK
@Gerrit v Schaick ik ben er klaar mee! Al 20 jaar natuur en landschapsbeheer vnl weidevogels, maar fanatiek genoeg. In het kader van ruilverkaveling hier veel extra recreatie en natuur. Dit jaar wel één scholekster dankzij katten en zwart gevogelte.
apel
Precies zoals de overheid het graag ziet. Verdeel en heers.
weurding
Proberen hier overigens geheel uit onszelf ook minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken. Alleen mest op land geen rijenbemesting niks doodgespoten. Gevolg is wel dat we in de gerst wat Italiaans na de mais hebben staan maar dat is niet zo'n ramp. Proberen gewassen 1 keer te spuiten, je ontkomt er toch niet aan. Maar laat een ander in zijn waarde hoe die dat doen. We leven hoop ik nog een beetje in een vrije wereld
+1
Jaan.
Duidelijk waar Henk mee bezig is
Uit de vakgroep gestapt en nu meer mogelijkheden van sprookjes vertellen
Het is bewonderenswaardig hoe groot de plaat voor de kop bij mensen kan zijn
Ze weten allemaal waar we naar toe moeten en ondertussen graag de vergelijking maken met de onfatsoenlijke varkensindustrie
Laat dan nu net de business zijn waar de bedrijfsvoering geënt is op een model wat economie heet ipv potjes subsidie leefslurpen
jan.1
We zijn een zuivelland en dat zal wel zo blijven,terug naar alpen bedrijven gaat hier niet gebeuren,kan Oostenrijk niet vergelijken met nl,Hier alles vlak en efficient en in Oostenrijk alles ongelijk en bergachtig.Natuurlijk is het in Oostenrijk mooi boeren ,maar praat daar maar eens met een boer,ook daar zijn problemen.
Wat we hier hebben is een goede landbouw die wereldwijd wordt benijd,dat er aanpassingen nodig zijn is van alle tijden,dat geeft ook nix dat hoort bij ons vak,maar als je hier denkt te gaan melken met allemaal toeslagen en subsidies,die ze met 1 pennenstreek in kunnen trekken dan is de lol er gauw vanaf.Maak je niet afhankelijk hou de kostprijs laag,dat geld ook bij een melkprijs van 50 eurocenten.....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0