Wat kost een zonnepanelen installatie

Hallo Allen, aangezien ik momenteel niet wil investeren in fosfaat of groei maar toch wel vaste kosten naar beneden wil brengen was ik benieuwd wat een beetje installatie kost per kWh. Iemand een idee voor 100.000. ?

Deel dit topic

Reacties

Erco
Had er een van 40.000 kwp. Ruim 0,75 euro per kwp. Hier voor met jonge landbouwerssubsidie kwam ik uit op 55 cent per kwp
+1
Tinus
Ik heb via via gevraagd bij ENGIE of hier een 'standaard' wattpiekprijs voor is, maar dat is niet te zeggen. Het is altijd maatwerk en het ene dak is het andere niet. Ook is het de vraag of de stroom nog het erf af komt, want dat is in veel gebieden ook een probleem.

Ik zou eerst dat laatste eens onderzoeken en daarna diverse offertes opvragen. Dan kun je daarna een weloverwogen keuze maken.
Tinus
@Tinus Ik krijg nog een nabrander van ze binnen:

Quote:
Ik verwacht 60k€ bij 100.000kw, maar daar kan best een bandbreedte van 10k in zitten afhankelijk van situatie. dat is dan ex dc werk (aansluitingen maken). Adviseer de beste man om vooraf even met de netwerkbeheerder te bellen of die de opgewekte stroom uberhaupt kwijt kan op het net 🙂

Bij deze!
DutchDairyFarmer
@Tinus bedankt voor de info..
bio boer
@Tinus net is toch lekker het probleem van de netbeheerder gewoon kleine instanties van 200 panelen geen probleem
Sunpowersystems
Misschien kan ik wat zinnigs bijdragen.

Mijn eerste vraag is: Waarom wil je 100.000 kWh opwekken? Waarom geen 40.000 kWh, of 500.000 kWh?

Mijn tweede vraag, wat voor aansluiting heb je op dit moment? Kleinverbruik (tot en met 3x80A), of grootverbruik (meer dan 3x80A)

Bij een kleinverbruik aansluiting maak je gebruik van de salderingsregeling, en adviseer ik doorgaans om het jaarverbruik in kWh op te gaan wekken. Niet veel minder ( juist het deel van 0 tot 10.000kWh brengt bij terugleveren geld op, daar zit de meeste energiebelasting), maar ook niet veel meer. Let op: Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling gefaseerd afgebouwd.

Bij een grootverbruik aansluiting praat je over een SDE project. Salderen is hier niet mogelijk. Hoeveel energie je zelf nodig hebt is dus eigenlijk niet zo van belang. Sterker nog, de verkochte kWh's krijgen meer subsidie dan de zelf verbruikte kWh's.

Wil je 100.000 kWh opwekken zal je afhankelijk van de dakhelling en oriëntatie een 120kWp installatie nodig hebben en deze zal max. een 125A op het net zetten. Een 3x80A kleinverbruikaansluiting zou in theorie kunnen, mits je eigenverbruik bij maximale produktie tenminste 45A is, en er regelapparatuur tussen zet die je hoofdaansluiting beschermt als dit eigenverbruik tijdelijk beneden de 45A komt. In de praktijk gaat dit niet lukken, dus ben je aangewezen op grootverbruik.

Je gaat eerst contact opnemen met je netbeheerder om te informeren of er een grootverbruik aansluiting gerealiseerd kan worden, tegen welke kosten, en je moet een positieve transportindicatie hebben. Daarna SDE aanvragen. Als dat ook is toegekend binnen 18 maanden de installatie realiseren.

Een grootverbruikaansluiting is meestal 3 x 160A of 3 x 250A. Mits het dakoppervlak (en de financiële ruimte) dit toelaat zou ik er voor kiezen de aansluiting "vol" te leggen.

Heb je op dit moment een kleinverbruik dan is het wellicht interessant deze te behouden en alle opgewekte energie af te gaan leveren op de grootverbruik.

En dan je eigenlijke vraag. Wat kost dit? Hierboven lees ik een bedrag van 60K voor 100.000kWh. Ex.het aansluiten. Er wordt gezegd DC, bedoeld wordt AC. Als iemand iets vertelt over zonnepanelen en AC en DC wordt door elkaar gehaald, moet je je afvragen wat de waarde van de info is.

De offertes met de laagste prijzen bevatten ook de goedkoopste panelen, en niet te vergeten omvormers, en de dunste kabels. Vergelijk geen appels met peren. Een Goodwe, een Growatt of een Omnik omvormer is iets anders dan een Fronius of een SMA.

Als de af te leggen afstanden met kabels niet te groot zijn zul je met 0.75 tot 0.80 euro per Wp een hele redelijke richtprijs hebben, maar zoals hier al genoemd, het is maatwerk.
van Ittersum
@Sunpowersystems helemaal met u eens, kabel, omvormer en materiaal maken het verschil. In de panelen zelf zit weinig prijsverschil, de rest erom heen des te meer.

Eén ding ontbreekt vind ik, dat er nooit een piekmoment wordt gemeten bij een bedrijf, waar en wanneer wordt het meeste verbruikt. Pas daar je aantal panelen op aan als het salderen toch verdwijnt. De rest kan terug geleverd worden in de daluren al is het maar om de netbeheerderskosten op te vangen. En als in de toekomst de accuopslag toch een keer komt kun je daar je meerverbruik mee compenseren. Tevens zou er ook meer slim stroommangement kunnen worden ontwikkeld, bepaalde machines op bepaalde tijden . Vroeger zeiden we altijd, snachts de wasmachine aan ivm daluren. Nu juist overdag, maar er zijn maar weinigen die daar op in spelen, enz enz.genoeg nog te winnen tegen lage kosten i.p.v je hele dak maar volzetten

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duurzaamheid en zonnepanelen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0