Aardappels inkuilen

Ben even benieuwd hoe het de prikkers verloopt met aardappels inkuilen door gras of maïs.
Succes of niet aan beginnen?

Deel dit topic

Reacties

+4
Niet aan beginnen.
+1
grondlozeboer
Buurman heeft alleen aardappels ingekuild, op een laag speltdoppen, beetje platgestamt met de kraan
Afgedekt en een laag zand erop.

Geen idee of t wat is
+1
sjoerd de melker
Het lijkt mij niets
vooraf kapot maken geeft bewaarverlies
heel houden geeft bij voeren selectie
ervaring heb ik niet
harke
Zijn er al prikkers die ingekuilde aardappels voeren?
+1
Henry90
@harke ja gaat prima..begin april aardappels door de zomerkuil gedaan.. mais afgevlakt en een drogere kuil met aardappels om en om verdeeld..aardappels worden steeds zachter nu maar koeien vreten ze nog best..ongeveer 5 kg per koe per dag..enige nadeel vind ik wel is dat er bij mij in 1 van de 2 vrachten vrij veel klei kluiten en zelfs stenen in zaten..toen ze de vracht losten viel het me niet eens zo op maar nu bij uitkuilen dus wel...blijft grotendeels wel op de voergang liggen maar toch had ik het er liever niet in gehad🤔 al met al denk ik niet dat ik het nog een keer ga doen...ga gewoon weer geplette gerst of tarwe voeren...dan weet je wat jr krijgt en is vaak ook niet erg duur
casev
30 ton gewassen aardappels door 35ha 1e snede gegooit. Met de voorlader achter de kuilverdeler trekker aan, ging best mooi, volgens mij zijn de meeste heel gebleven (waren kleine aardappels)
+1
yeti
@casev mag dit wel als je met BEX mee doet. Staat in de regels dat je geen verschillende ruwvoeders in lagen mag kuilen.....???
Jaap40
@yeti is een aardappel ruwvoer dan? Een aardappel is een aardappel 😁
+1
casev
@yeti geen idee, ik heb geen bex. Maar een mengkuil maken mag dan dus niet? Ik verbaas me elke keer weer over de idiote dingen die ze verzinnen....
garriet vant pad
@yeti Je monstert de aardappelen niet mee die gooi er uit bij het monsteren, daar naast word bij de partij berekening opgevoerd dat uit hoeveel ton aardappelen de party bestaat. Dit wordt vermeldt op de analyse. Dit moet de adviseur/boer zelf invoeren of komt via de aankoop in het systeem. Maar mengkuilen daarin tegen zijn niet te analyseren omdat het product niet is te scheiden. Dus voor een mengkuil aanleggen de afzonderlijke partijen monsteren.
Noorderling
Quote Reactie van @garriet vant pad:
Maar mengkuilen daarin tegen zijn niet te analyseren omdat het product niet is te scheiden. Dus voor een mengkuil aanleggen de afzonderlijke partijen monsteren.

Je mag met de BEX niet eens een partijmonster van een mengkuil maken.
Jaap40
@Noorderling mooie input voor kringloopwijzer 😂
diekman
Gisteravond koe verstopt door een aardappel. Net op tijd los gekregen. Dit moet je niet te vaak hebben dan ben ik klaar met aardappelen voeren
+2
Wolswinkel
@diekman Hoe krijg je zoiets los? Heimlich greep valt ook niet mee lijkt me.
+1
weurding
@Wolswinkel slang in de keel? Zou het ook niet weten
+2
Piet1960
@weurding Veearts drukte ze wel eens door in de slokdarm, met een verloshoutje of iets.
+1
diekman
@Wolswinkel veearts buscopan gespoten en nog een spierverslapper. Na een uur voorzichtig doorgedrukt met stalen slang. Viel niet mee. Pas op met slokdarm beschadiging. Als de aardappel blijft zitten koe slacht.
weurding
@diekman tyleenslang met iets beschermends vooraan zou dat niet beter willen? je moet er ook geen handigheid in krijgen natuurlijk 😉
Wolswinkel
@diekman heb hier ondanks dat het prijstechnisch momenteel interessant is geen aardappels in het rantsoen. Vind het zelf iets teveel mitsen en maren hebben. Begreep dat ze ook links en rechts de piepers klein maken met een bietenversnipperaar op de shovel. Waarschijnlijk iets aangepast.

Spierverslappers noodzakelijk, dat geloof ik. Is het gelijk funest als je de slokdarm beschadigd? Had vandaag voor het eerst bloed bij het drenchen van een tweelingkoe. Slang zat zeker in de pens. Voor de rest prima!
+3
Noorderling
@Wolswinkel
Een koe op zn rug of veearts erbij is de eerste afrekening, die van selectie en slechte klauwen is veel groter en komt nog.
Wolswinkel
@Noorderling als ik verhalen hoor over beperkt houdbaar, verkleuren, koeien zijn er woest op denk ik die €30 is te mooi. Maar als het op voer aan komt ben ik een broekepoeperd( geworden).
Bekkink
@Wolswinkel hier ook de afweging gedaan over piepers voeren. Paste perfect in het rantsoen zei de adviseur...totdat je de nadelen hoort. Zand, stenen erbij, selectie, aardappel vast in de strot, pensverzuring.....
Ik heb maar een vracht corngold besteld. Is duurder maar melkt super....
+1
Wolswinkel
@Bekkink Hier krap in de maiskuil. Voer 20% minder mais sinds 1,5 maand. Hou het bij bierborstel, maïsmeel, droge bietenpulp.
bio boer
@diekman hier ook jaar of 3 gevoerd gelukig nooit gehad dus met beetje geluk gebeurd het niet weer
ted9
Hoeveel dagen duurt het voor de koeien weten hoe ze aardappels kunnen eten zit nu op dag drie en als het zo gaat krijg ik er niet veel in.
+4
Bekkink
@ted9 misschien moet je ze eerst schillen🤪
weurding
@Bekkink koken...🤣
robbies
@weurding in de frietpan
@ted9 beetje zout erbij.
ted9
@Cowboys returns 00007 beetje mayo erbij😁
labella
@ted9 stampen met boerenkool en worst
+1
Ligbox
@ted9 Gewoon volhouden. Na een paar dagen was het hier klaar. Voer ze met een vijzelbakje over de kuil. Ongesneden
sjoerd de melker
@ted9 kwestie van dagen iv weken
ted9
Wat doen de prijzen en hoe is het aanbod?
Boerbakje
Als je aardappelen wil meekuilen is gewassen aardappelen wel aan te raden, anders kans op boterzuur in de kuil.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
4.923