Medialogica : Boerenprotest

Vanavond 22.35

Deel dit topic

Reacties

+2
De subtitel is:”de boer zaait twijfel”. Dus dan weet je wel de insteek van deze documentaire en het blijkt ook zo te zijn. Voor de liefhebber: Tjeerd de Groot geeft zo nu en dan ook nog wat wijze raad.

EDIT: op het einde blijkt dat Tjeerd de subtitel heeft bedacht.
+5
BoerBart
@somerled-delremos ik vond het wel leerzaam om te kijken.
Helaas werd de twijfel van Rotgers scherp in beeld gezet.
Helaas kreeg Tjeerd de kans om als een rustige intellectueel zijn gram te halen.

Leerzaam was Schaap. Deze oud politicus gaf duidelijk aan, waarom we niet op de man moeten spelen.

Blijf bij jezelf, wij boeren stofferen het landschap en zorgen voor gezond eten.
Wij leggen koolstof vast en produceren zuurstof op grote schaal. Dit moeten we uitdragen tot treurens toe.
+2
Melkweb
@BoerBart
Quote:
Blijf bij jezelf, wij boeren stofferen het landschap en zorgen voor gezond eten.
Wij leggen koolstof vast en produceren zuurstof op grote schaal. Dit moeten we uitdragen tot treurens toe.


Gelukkig een collega met een heldere insteek. Daarom moeten we ook zo snel mogelijk af van bepaalde “voormannen”. Deze doen de sector niet goed maar werpen ons voor “de grote boze buitenwereld” ons op achterstand. Ondanks de onmacht van bepaalde boeren en de situatie waar ze onvrijwillig in terecht zijn gekomen.
+7
Hans van Bergen
Geeft mooi jullie denkkracht aan. Deze VVD arshole heeft mooi zijn zakken zitten vullen bij Agri facts en wat meer baantjes zijn kant op zouden komen maar is ineens 100graden gedraaid. Waarschijnlijk omdat zijn VVD vriendjes hem voor de keuze hebben gesteld. Daarnaast is het een maximaal gesneden reportage. Wie weet wat mensen allemaal gezegd hebben. Hun hebben geknipt en gesneden netzolang totdat de communistische ideeen naar voren kwamen. Leer dat toch eens. Hoen stomme hond ben je eigenlijk als je met droge ogen durf te beweren dat het niks uitmaakt dat een meetpunt boven een rioolput hangt. Er kwam maar een beetje ammoniak uit. Ja DAT KLAN TOCH NIET. Nee volgens die smerige rivm er hebben zie niets gedaan met de meetresultaten. Nee dat hadden ze wel.
Grasbaal
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Deze VVD arshole heeft mooi zijn zakken zitten vullen bij Agri facts

Dhr Schaap is een enkele keer aanwezig geweest bij Agrifacts overleg maar zag het uiteindelijk niet zitten om actief mee te doen. Dit heeft Agrifacts geen cent gekost.
marcel r
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Deze VVD arshole

Voor zover ik hem ken, is het een man met veel kennis van zaken en een strategisch denker. Verder zit hij er goed in voor de boeren.
Dingen waar hij niet achter staat, zal hij niet in mee gaan.
Er zouden meer van deze mannen in de politiek moeten zitten.
Helaas begint zijn leeftijd te tellen, maar anders zou hij een goed voorzitter van LTO kunnen zijn.
+1
George
Quote Reactie van @marcel r:
goed voorzitter van LTO kunnen zijn.

LTO heeft geen voorzitter meer nodig , opheffen die club eb het liefst heel snel.
+4
anonymous_238
Hier werd ook de 46 % maar weer eens getoond, Deze was niet van het RIVM maar van de commissie Remkes. Dat het RIVM plotseling haar 45% plotseling voor de presentatie van het mesdagfonds heeft veranderd in 41% wordt niet vermeld en is in vele mainstream media ook niet vermeld. Ik denk dat het RIVM wel inzage in het rapport heeft gehad want anders had die journalist van doorgeefluik en staatsomroep NOS en niet zulke twijfel kunnen zaaien door te stellen dat in de berekeningen de natte N2000 gebieden door het Mesdagfonds zijn meegenomen en door het RIVM niet. Zo gevat zijn ze doorgaans niet bij de NOS.
Inderdaad Hans die mijnheer Schaap die begint het ook te begrijpen dat je tegenwoordig groen moet lullen om je zakken te blijven vullen. Dus die komt wel ergens onder de pannen met zijn inside informatie over Agrifacts
+2
Hans van Bergen
@anonymous_238 Het zijn dit soort door en door currupte politici oftewel corruptici zoals ik ze noem die jarenlang de dienst uitmaaktte. Ga maar na dijkgraaf en senator. Oftewel goed betaalde werkeloze
+2
BoerBart
@Hans van Bergen
Hans dit was zo en dit blijft zo. Goedbetaalde schoolverlaters kunnen via de politiek de dienst uitmaken. Wen er maar aan.

Hans, niet iedereen is het met je eens. Wen er maar aan.

Hans, met personen van corruptie beschuldigen, zonder hard bewijs, maak je vijanden.
We hebben al vijanden genoeg.

De kunst is om daadkrachtige politici voor je karretje te spannen. Dan moet je ze wel iets gunnen.
En vooral je taalgebruik aanpassen(HANS lees dit 2x).
Wanneer je, als organisatie, onbeschaafde teksten in de media gaat slingeren, verlies je al je draagvlak.
Ik denk dat Jacco Geurts nog wel een tweede keer nadenkt alvorens hij achter een boerenprotestgroep gaat staan.

Wij melkveehouders hebben een prima imago. Terecht zou ik zeggen. Ben hier zuinig op en ga niet teveel achter de intensieve veehouderij aanlopen. De intensieve veehouderij zal haar eigen oplossingsscenario moeten bedenken. Hier zijn ze, met een sterke POV, kundig genoeg voor.
We hebben zelf al genoeg problemen, daar moet al onze aandacht naar toe.
demelkboer
@BoerBart stikstof technisch heeft de intensieve veehouderij de oplossingen al klaar en de melkveehouderij niet. Terwijl de mvh de grootste stikstof producent is
+2
RSIB
@demelkboer de melkveehouderij heeft tevens de grootste stikstof opname, toch?
Farma_boerke
@RSIB Dat is de akkerbouw
@Farma_boerke Is dat zo? Ik bedoel als je de arealen maisland van een melkveehouderij bij akkerbouw rekent wel denk ik. Maar melkveehouders hebben kennelijk 60% van alle agrarische grond in gebruik in Nederland (bron: edepot.wur.nl/464128/ : pagina 14). Dat neemt flink wat CO2 en stikstofverbindingen op.👍🏻
Farma_boerke
@somerled-delremos Zoals altijd hangt het van je berekeningsuitgangspunten af.
Op melkveebedrijven is er een meer gesloten kringloop waardoor netto en minder vastgelegd word. Op akkerbouw telt gewasafvoer zwaar (deels ook naar melkveehouderij).

Voor beiden is een case te maken
+2
BoerBart
@demelkboer
Misschien moeten we ons grondverhaal beter uitleggen. Voor een fatsoenlijke emissie-reductie wegen de kosten niet op tegen de baten. De discussie over bom-vloeren en luchtwassers past ons niet. Daarom moeten we de discussie proberen te veranderen.

We beheren ongeveer de helft van de grond-oppervlakte van Nederland. Hiermee pakken we dan ook ongeveer de helft van de depositie. Dankzij onze graslanden en door het akkerbouwmatig bewerken van onze voerteelten, neemt het bodemleven grote hoeveelheden schadelijke uitstoot op. We zuiveren de lucht. Wij zijn de longen van NL.

Stel je Nederland voor als een grote stad. De Nederlandse stedelingen hebben ons nodig.
zonder ons zou het merendeel van hen sterven aan een complicatie tgv vervuilde lucht.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @demelkboer:
stikstof technisch heeft de intensieve veehouderij de oplossingen al klaar

Snap ik. En zij ook 😂
Hans van Bergen
@BoerBart Dus jij bent steenrijk inmiddels geworden met meelikken kwijlen en iedereen die iets van je wil pleazen. Je moet eerst eens leren kijken. Deze show gaat helemaal niet over FDF of RIVM maar over de impact van 1 YouTube filmpje volgens hun natuurlijk nepnews. Alleen goedgekeurd VARABNN of NOS materiaal mag je kijken. DAAR GAAT HET OVER
+1
BoerBart
@Hans van Bergen
Hans, stel je hebt gelijk. Hier zul je zelf wel van overtuigd zijn.
Dan nog, je schreeuwt jezelf de afgrond in.
Niemand luistert naar je.
Vakinhoudelijke argumenten op de juiste manier voor de bühne krijgen, daar gaat het om.
Dat Youtube filmpje was fantastisch. Jc Vogelaar heeft al vaker fantastisch werk gedaan.
Helaas, is dit niet genoeg. Er zal echt een groot charme offensief nodig zijn om überhaupt iets voor elkaar te krijgen in Den Haag. Dan zijn je hersens nodig achter de schermen. Maar stop met dat overal tegen aan schoppen alsof je Superman bent. Je bent hier te slim voor.
+3
arie.j
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Dus jij bent steenrijk inmiddels geworden met meelikken kwijlen en iedereen die iets van je wil pleazen. Je moet eerst eens leren kijken. Deze show gaat helemaal niet over FDF of RIVM maar over de impact van 1 YouTube filmpje volgens hun natuurlijk nepnews. Alleen goedgekeurd VARABNN of NOS materiaal mag je kijken. DAAR GAAT HET OVER

Wat denkt Hans van Bergen eigenlijk te bereiken met schelden en leugens ophangen?
Je wordt als boeren zo wel een erg gemakkelijke prooi van Groene en Linkse lieden
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @BoerBart:
De kunst is om daadkrachtige politici

Dat is zeker een kunst!
+1
Coen
@anonymous_238 , groen en links lullen is bij diverse VVD-ers de manier om inkomen te vergaren en in beeld te komen.
daarnaast nog wat meer diversiteit propageren en je bent de zoveelste kloon van Ed Nijpels.
+1
Grasbaal
@Coen dat is makkelijk gezegd, je weet echt niet hoe dit werkt. Tis net als de vele boeren die zich inzetten voor de belangenbehartiging. De meesten vangen geen cent of hoogstens een kilometervergoeding.
demelkboer
De stikstof discussie wordt niet in den haag of in de media gevoerd. De provincies die betalen en die bepalen. Daar waait langzaam een andere wind.
+2
pa
Uit veel bovenstaande reacties blijkt dat als het ons niet zint het niet waar is. Collega's die "wilde" uitspraken doen zijn helden met een heldere blik.
+1
GJ Bosch
@pa Het is opvallend dat niemand het heeft over de dubieuze rol van Geesje Rotgers.
Erik!!1979
@GJ Bosch waarom? Hoezo dubieus? (Iemand moet er mee beginnen) Ik persoonlijk denk dat ondanks dat niemand foutloos is ze naar eer en geweten positief voor de landbouw werkt. Al moet je hoe goed iemand het ook bedoeld altijd kritisch zijn.
arie.j
Begin augustus vorig jaar, schreef Jan Cees Vogelaar in een reactie op dit prikkebord.
“NH3 wetgeving zakt over een week of 8 als een kaartenhuis ineen”"
Had het speciaal nog genoteerd, want ik dacht: Er moet enorm veel aan de hand zijn dat je zo'n stellige uitspraak durft te doen...
Maar het liep op een kater uit.
En dan heb je met zoveel ophef vooraf, uiteindelijk in eigen benen geschoten.
Beter was m.i. de vraag centraal te stellen:
Wat schieten we concreet met die enorme N reductie in een aantal jaren op? En vinden we de offers daarvoor wel de moeite waard?
+3
Farma_boerke
@arie.j Er is wel het eea veranderd, maar geen aardverschuiving.

Alle officiele partijen hebben hun percentages onder druk van Mesdag aangepast (WUR, RIVM, TNO). Veel van de aanpassingen moeten ook nog verwerkt worden via emissieregistratie (loopt ca 2 jaar achter).

Verder is er duidelijk geworden dat niet de politiek de basiskeus heeft gemaakt wat en hoe je moet rekenen, maar dat de instanties dit ondoorzichtig zelf hebben gedaan. Nu we dit weten kunnen we zelf laten zien hoe vork in de steel zit. Ook is er openheid van data gekomen wat controleerbaarheid vergroot.

Ja de presentatie was niet handig en goed gepareerd door RIVM (via NOS). Dat is nu eenmaal het risico wat je loopt. Het feit dat iemand dat risico durft te nemen mogen we blij mee zijn.

Lobbywerk is een marathon en geen snel resultaat dat word nog wel eens vergeten. Ook bij sommige belangenbehartigers vergeet men dit wel eens (allen zijn nodig in hun specifieke rol). Reken erop dat achter de schermen meer gebeurt dan wij meekrijgen.

RIVM heeft zelfs de rekenaar van Mesdag een baan/klus aangeboden om voor hun te werk uit te voeren.
+5
JanCees
@arie.j Inmiddels is er mede door boerenacties en door Mesdagfonds heel veel helder geworden.
Middels de boerenacties en een rechtzaak hebben we de data boventafel van het RIVM,
Wist jij vorig jaar dat ze de internationale scheepvaart, grote industrie en luchtvaart buitenbeeld rekenen? Ik niet
Wist jij vorig jaar maart dat al zouden we alle vee uit Nederland opruimen we nog steeds niet de KD waarden in de natuurgebieden kunnen halen. Ik niet
Heb je gezien dat de minister de absolute waarden uit de wetgeving heeft gehaald zodat deze juridisch moeilijker aanvechtbaar zijn?
Heb je gezien dat de overheid 2 miljard heeft uitgetrokken helaas nog niet aan de goede doelen besteed maar toch.
Heb je gezien dat de overheid de milieudoelen in Brussel weer ter discussie stelt.

Let wel de hele wetgeving rust op rekenmodellen waarvan ook de cie Hordijk heeft gezegd dat ze voor verbetering vastbaar zijn en niet door metingen getoetst.
Dat het stikstofdossier in een paar dagen van tafel zal gaan heb ik niet beweerd wel dat het kaartenhuis in elkaar zakt en dat doet het ook.

Het Mesdagfonds heeft helaas 3 jaar durende onderzoek uitstaan waarbij wel harde data boven tafel gaan komen. Dat kan meevallen of tegenvallen maar dat zien we in 2022/2023. Maar weten dan tenmiste wel wie welk aandeel meetbaar heeft in de depositie op natuur en boerenland.

Toch maar weer mijn standaard wedervraag aan de goed bedoelende bloggers, wat heb je er zelf voor gedaan @arie.j ??
Jan-T
Denk toch echt dat als de boeren niet naar het RIVM zijn gegaan.
dat we dit nog steeds niet wisten.

Je ziet nu dat de trek poppetjes aan het spelen zijn.
En deze discussie past Tjeerd niet want die is op zijn pik getrapt.
En hoop dat deze met de verkiezingen er op af word gerekend.
En er komt echt wel verandering in stikstof beleid.
Want de Gemeenten en provincies maken het beleid tot een succes of catastrofe.

En het gaat om de industrie en de woningbouw die de kindjes zijn van de beleidsmakers de natuur/ stikstof is een bij komende zaak van de Habitat richtlijn die niet juist is vertaald in wetgeving.
Daats
@Jan-T en is het dan handig dat tjeerd nu op z'n pik getrapt is!? Volgens mij wordt ie alleen maar feller om z'n doel te bereiken...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0