Monitor fosfaat- en stikstofexcretie in dierlijke mest

Monitor fosfaat- en stikstofexcretie in dierlijke mest.

Het voorlopige cijfer voor 2019 van de fosfaatexcretie van de gehele veestapel ligt met 156,0 miljoen kg - 10 procent onder het plafond van 172,9 miljoen kg. De stikstofexcretie komt bijna 3 procent lager uit dan het plafond van 504,4 miljoen kg. De stikstofexcretie van de melkveesector is in 2019 gedaald tot onder het sectorplafond van 281,8 miljoen kg.

Met andere woorden nog verder omlaag in zowel fosfaat en stikstof uitstoot, waarom zijn er aanvullende regels nodig om de bouw vlot te trekken om eiwitgehalte aan te passen?

De sector zit onder de afgesproken P & N plafonds!

Deel dit topic

Reacties

+1
puntertje
Iets met stokken en honden...
jg
Aantal melkkoeien daalt nog steeds .
Jean-PierreK
Emissie en excretie is verschillend. Technisch gezien zit de stikstof emissie (ammoniak) in de stal niet in de stikstof excretie. Bij toename emissiearme stallen neemt de emissie af en de excretie toe. Bij meer beweiden blijft de excrete gelijk en neemt de emissie af. Bij meer eiwit voeding en gelijkblijvende productie neemt zowel excretie als emissie toe. En zo zijn er nog wel meer factoren die meegerekend worden.
Er zal vast een daling van de stikstof emissie zijn, maar het is de vraag of het voldoende is. (zelf vraag ik me af of ecologen en politici weten wat voldoende is)
Huppel
@Jean-PierreK plafond betreft de totale excretie, dus mest + ammoniak
Jean-PierreK
@Huppel, zie bijlage : "na enkele maanden"

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0