Al reactie van de zuivel op eiwitplan?

Heb ik iets gemist? Is er ergens een reactie geweest vanuit de zuivel op het voerplan van Schouten?
Volgens mij is het doodstil uit die hoek!
Je zou toch als eerste uit die hoek een reactie verwachten
Daar gaan de gevolgen gevoeld worden door een flinke krimp in de aanvoer van melk het laatste kwartaal van dit jaar
Of vinden ze het de moeite niet waard om een reactie te geven of nog erger: ze hebben zelf de regie gehad?

Deel dit topic

Reacties

+1
Wolswinkel
Reactie zuivel? Wij bemoeien ons nergens mee zoals u wenst(e).
Jaan.
@Wolswinkel Iedereen is pissig op Schouten vanwege het ontbreken van dossierkennis
En de zuivel laat zo maar een tiental procenten melkaanvoer vernaggelen?
Het past gewoon super 👍
+6
KOC1981
@Jaan. dat vind ik een flauwe reactie van uw kant. net zoals @Wolswinkel schrijft. volgens mij zijn een aantal boeren met een trekker gaan eisen dat de zuivel zich niet bemoeit met het stikstof gebeuren. Nu houden ze zich stil en is het ook niet goed. weet wat je wil.
Jaan.
@KOC1981 Het ligt toch even iets anders
De manier waarop hier gereageerd wordt bevestigd mijn opening
Het is correct dat de zuivel gezegd heeft zich niet te bemoeien met de onderhandelingen
Laten we even in het midden laten of dat zo gelopen is
Wat er nu ligt is geen resultaat van onderhandelingen maar een dictaat van Schouten
In mijn ogen een zeer laffe streek waardoor er enorme schade toegebracht wordt aan de sector
Je ziet nu heel veel reacties op het plan
Ook van partijen die geen onderdeel waren van het lc
Maar de zuivel hoor je niet en dat is heel vreemd
Je zou er haast wat van gaan denken wanneer je weet hoe graag ze de richting op willen die Schouten nu op een presenteerblaadje aanreikt
+3
KOC1981
@Jaan. Ik geef ze groot gelijk. Al de vorige acties van ZuivelNL/NZO zijn hier zwaar verketterd. Er is een expliciete oproep met een hoop traktorpower om je er zeker niet mee te bemoeien. Dan zou mijn reactie ook zijn zoek het maar uit, en laat maar zien hoe het wel moet.
Nu reageren wordt dan weer snel opgevat als van zie je wel,...

Eigenlijk ben je gewoon nog steeds kwaad ivm fosfaatreductieplan/fosfaatrechten. (wat je goed recht is). Daardoor is wat de zuivel ook doet bij voorbaat fout. Reageren ze niet, dan zullen ze het stiekem wel verzonnen hebben. reageren ze wel, dan zullen ze wel weer iets verzonnen hebben.

NZO/ZuivelNL is door FDF buiten spel gezet. zo simpel is het. Wil iedereen dat ze terug deelnemen, dan moet er volgens mij een uitnodiging vanuit FDF komen om mee te praten.
+2
verbi
@KOC1981 NZO en de rest moeten zich er ook niet mee bemoeien. Die moeten alleen onze melk tot de beste waarde brengen e zelfs dat kunnen ze eigenlijk al niet laat staan als ze zich ook nog gaan bemoeien met zaken waar ze helemaal geen verstand van hebben.
KOC1981
@verbi ik zeg toch ook niet dat ze dat moeten doen. ik reageer enkel op iemand die het verdacht vind dat de zuivel niet van zich laat horen op dit moment
Jaan.
@KOC1981 De redenatie dat alles wat de zuivel doet bij voorbaat fout is heb ik niet gezegd aan laat ik me niet in de mond leggen
Dat er heeeeel veel niet deugt, achterbaks en corrupt is mag je optekenen en inlijsten
+1
m uut m
@Jaan.
Je moet niet zo overdrijven !
Er komt door deze regeling geen drup minder melk in de fabriek.
newholland6640
@m uut m inderdaad. Er wordt wel meer gejankt dan nodig is. Maar vind het wel een bizarre maatregel.
+2
slagroomvla
Het zou mij niet verbazen dat Frank Verhoeven actief met lnv aan dit onnozele plan heeft meegedacht, en met zijn "boerenverstand"-adviesbureau nu en straks lekker zijn zakken vult..
+1
Realisme
@slagroomvla niet alleen Frank Verhoeven is zo een zakkenvuller. Heb aan 10 vingers niet genoeg om ze allemaal te tellen
Wolswinkel
@slagroomvla Onderschat Boerennatuur ook niet. Is een echte runner up in de sector. Dat soort partijen zijn al zo verweven met LNV die hebben de eerste euro’s van Timmermans’ Green Deal allang binnen. Timmerman(s) heeft immers ook steigerbouwers nodig..
John Spithoven
Natuurlijk gaat er minder melk komen. Hoog productieve bedrijven , die vaak veel snijmais voeren, zouden gebruik kunnen maken van de uitzonderingsregel. Maar er zijn niet zo veel hoogproductieve koeien die kunnen volstaan met een gemiddeld ruw eiwit in het rantsoen van 15,5 %.

De grasgevoerde bedrijven zullen er beter mee uit de voeten kunnen.
Noorderling
@John Spithoven

Melkvee kun je er best mee voeren als je de droge koeien mee rekent. Kun je je melkvee op 16-16,5% voeren en je drogen op 14%. Het probleem zit bij het jongvee die de najaarssnedes weg kauwen, waar vaak veel eiwit in zit dat slecht benut wordt. Maar gelukkig is dat op papier weer op te lossen, zeker door de grotere bedrijven en rammen nog harder door met goedkoop voer omdat de rest de mais en soya niet kan kopen.
John Spithoven
@Noorderling De bedrijven in de zandge bieden kunnen vaak alleen maar snijmais telen. De dan wordt het moeilijk.
Noorderling
@John Spithoven
Luzerne wil ook niet?
Probleem is dat het onder bouwland valt waardoor het geen opgang maakt.
robbies
@Noorderling nu nog luzerne gaan zetten? Op je ruwvoerstuk is het te laat om tot aanpassingen te komen. Los daarvan: snijmais inwisselen voor luzerne is voertekort creëren
Afm2011
@Noorderling "grote bedrijven rammen door omdat de anderen de maïs en soja niet kunnen kopen" hoezo niet ? De groep melkveehouders met een gemiddelde omvang hebben vaak meer geld beschikbaar; kasstroom dan de hele grote met personeel. Of hoe bedoel jij dit ?
Noorderling
@Afm2011
Jongvee op apart bedrijf en nummer, daar eiwitrijk gras aan verkopen en alles op de norm bij het melkvee voeren, tot 155gram op rantsoen basis kun je immers doen en laten wat je wilt.

Bij jongvee loopt het allemaal wel los of blijf je wel onder de maximale grens.
+1
Jaan.
@Noorderling Met de huidige weersomstandigheden en de vooruitzichten wordt een slachtpartij wanneer het plannetje van Schouten uitgevoerd wordt
Het referentiekader is 2018 en 2019
Wanneer het nog fff droog weer blijft is er niet vee eiwit van eigen bedrijf om in de herfst te voeren
Dan gaan we massaal voor de kiloknallers
Goed teken dat de perspulp al op is zoals ik net las
Maar liefst 80 gram re😩😩
+1
Noorderling
@Jaan.
Snap niet waarom je nu zoveel eiwit arm al in de voorkoop koopt, terwijl er een berg regels boven je hoofd hangt. Zal toch op eiwitrijk ruwvoer moeten gaan melken.

Dure koeien er uit kan nog wel eens de minst ongunstige optie zijn. Maximaal jongvee aanhouden en in 21 maar eens weer kijken.
m uut m
@Noorderling
Waar maken jullie je druk om.
Wij proberen altijd al om het totale rantsoen rond de 150 ruw eiwit uit te laten komen.
Noorderling
@m uut m
Omdat je soms een kg soya nodig bent om pens en darm eiwit/energie te synchroniseren. Tussen eiwit en eiwit zit nog wel verschil, zeker met een najaarskuil van 2019 met extreem veel mineralisatie en oeb. maar (voer)efficiëntie is een vies woord begreep ik.

Doordat ik vrij veel energie zelf teel, koop ik netto niet veel eiwit, maar per kg drogestof wel. Als regels een obstakel zijn stappen we er net langs. En als zij willen bepalen wat ik moet doen, mogen ze een bod op het bedrijf doen. Zijn ze baas voor eigen risico.
mlkvhoudr
@Noorderling ik kan je vandaag niet volgen in je gedachtegangen, eerst kopen grote boeren goed koop voer omdat kleine t niet betalen kunnen en nu voer je weinig eiwit aan omdat je zelf energie verbouwd?
+1
Noorderling
@mlkvhoudr

Als je gemiddeld 25kg/100kg melk kv voert. 50% energie, 50% eiwit. Je teelt van de hoeveelheid energie 50% zelf, dus teel een kwart van mn eigen krachtvoer.

Gemiddeld kom je op ca 170gram eiwit in kv op rantsoenbasis. Omdat ik die kwart energie zelf teel, koop ik van het kv in het rantsoen 75% van de tonnen met 10-20gram eiwit meer, wat officieel niet meer mag straks. Dus ik mag straks geen eigen tarwe meer verbouwen, of moet het op papier verkopen, opmengen en weer terug laten komen per vrachtauto, dat is de conclusie van Schouten! Is een beetje zwart wit en in energieproducten zit ook eiwit en andersom, Gaat er om dat de gedachtengang van LNV waanzin is.
+1
mlkvhoudr
@Noorderling t is koffiedik kijken natuurlijk maar mijn analyse van het plan van mevrouw Schouten is dat zij zelf Donders goed weet dat het een wanstaltig plan is, haar gedachte lijkt me simpel en echt politiek gedreven. Ok jullie willen niet meer met mij praten, ga ik me onmogelijk gedragen en moeten jullie als lc met hangende pootjes terug bij mij komen.
+2
Noorderling
@mlkvhoudr
De vragen uit de gdi doen me anders vermoeden, vanaf 1maart kon je al solliciteren op een controle van de nvwa met de vragen of je zelf krachtvoer mengt of niet. Dat was voor het overleg strandde, maar waarvoor zouden we terug moeten? Zij wil immers niets met de aangedragen voorstellen maar extern salderen zonder belemmeringen. Dan slaan we ons hier wel even doorheen(op papier), doet op termijn minder pijn.
mlkvhoudr
@Noorderling daar zou je wel gelijk in kunnen hebben inderdaad, ik dacht het omdat het tijdelijke maatregel is en er daarna nieuwe komt om zo het lc weer aan tafel te krijgen
+2
Noorderling
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
ik dacht het omdat het tijdelijke maatregel is en er daarna nieuwe komt om zo het lc weer aan tafel te krijgen

Dat klopt, er kan verandering komen voor 2021. Maar ik ga er niet vanuit dat het meevalt.
Als onderhandelen alleen maar geven is, houdt het op.
Jaan.
@Noorderling onderhandelingen met deze minister moet je niet willen
Jammer dat dat niet eerder gezien is
+2
m uut m
@Jaan.
Ze hoeft ook niet te onderhandelen ze kan gewoon opleggen.
Dat het LC bij de onderhandelingstafel is weggelopen maakt het voor haar alleen maar gemakkelijker.
Daarom wou Calon de LTO ook uit het collectief.
Dan kon je het misschien nog een beetje bijsturen.
sorry
Quote Reactie van @m uut m:
het totale rantsoen rond de 150 ruw eiwit uit t

daar gaat het ook niet over....
Jaan.
@Noorderling Dat doe ik niet😎
Heb een andere oplossing voor die gekkies met hun geklier
cowboys returns
@Jaan. Wat is de oplossing?
Jaan.
@cowboys returns tZt wel ff contact
John Spithoven
Kijk goed naar de afbeelding. Het beleid zal de komende jaren gericht zijn om de nationale stikstof input terug te dringen

(klik om te vergroten)

waakhond
@KOC1981 de zuivel met name RFC is schuldig aan veel ellende in de melkvee sector
frans k verkondigde de oorlog aan de intensieve veehouderij. in Berlijn.
eerst brullen wij kunnen alle melk verwerken niets bleek minderwaar ze konden nog geen 1% extra aan . falend belijdt binnen RFC
65% eiwit van eigen land is weer zoon verzinsel om minder melk te krijgen
het jongvee getal was het idee van ja ja u raad het wel RFC
rechten aan vleesvee werd breed gesteund door RFC

zeg gewoon tegen de leden wij hebben teveel melk .
+1
cowboys returns
@waakhond zeg gewoon tegen de leden. Zolang u nog voor bijna niks hard werkt hebben wij een super baan maakt niet uit wat voor onzin dat we verzinnen. Maakt niet uit hoeveel geld we over de balk smijten.
@waakhond Ja we worden bedonderdt met DT, vele gezinnen in de vernieling geholpen met het fosfaat reductieplan.Ja vinden bestuurders niet leuk om aan herinnerd te worden, strafrechtelijk vervolgen dat volk .
Huppel
De Raad van State heeft afgelopen najaar een advies gegeven over de spoedwet aanpak stikstof waar de voermaatregelen in staan opgenomen. De raad schreef het volgende:

5. Veevoerspoor

Het voorstel voorziet in een grondslag om bij ministeriële regeling regels te stellen over de samenstelling van diervoeders of andere stoffen of producten die zijn bedoeld voor het voederen van dieren. (zie noot 9) Deze regels kunnen onder meer zijn een verbod op het gebruik van diervoeders, die bepaalde bestanddelen bevatten of een verplichting om een bepaald bestanddeel aan diervoeder toe te voegen. (zie noot 10) Ter toelichting op deze maatregelen wordt opgemerkt dat om de uitstoot van stikstof via het dier te verminderen, een overmaat aan eiwit, of slecht verteerbaar eiwit, zo veel mogelijk moet worden voorkomen. (zie noot 11)

De Afdeling merkt op dat daarbij echter niet inzichtelijk wordt gemaakt in hoeverre de voorgestelde maatregelen ook daadwerkelijk bijdragen aan een vermindering van de stikstofuitstoot en of die maatregelen, die afzonderlijk maar ook naast elkaar kunnen worden getroffen, wel nodig en geschikt zijn om dat doel te bereiken. Evenmin wordt toegelicht of een vermindering van de stikstofuitstoot via de door de veehouderij gehouden dieren niet met minder vergaande maatregelen kan worden bereikt.

Hoewel deze regels op een later moment bij ministeriële regeling zullen worden gesteld, acht de Afdeling een nadere beschouwing hierover in de toelichting op zijn plaats. Dergelijke maatregelen vormen, zoals in de toelichting wordt onderkend, een belemmering van het vrij verkeer van goederen (zie noot 12) en moeten om die reden worden gerechtvaardigd. (zie noot 13) Ruimte voor rechtvaardiging bestaat alleen als de maatregelen geschikt zijn om het nagestreefde doel te bereiken. Ook moet de maatregel, zowel op zichzelf bezien als in vergelijking met andere maatregelen, evenredig zijn aan het belang van dat doel.


Heeft de minister toen het advies van de raad van state naast zich neergelegd? Of heeft ze destijds nog een toelichting nagestuurd? Al met al is het erg rommelig verlopen. De Raad van State heeft wel de deur geopend om te ageren richting de maatregelen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0