Koeien tijdelijk in openlucht vanwege verbouwing

Bij maatschap De Boer in het Friese Tirns liggen de koeien rustig in de buitenlucht, onder het geraamte van de volledig nieuwe overkapping van de stal. Het gaat om een uitbreiding in fases, waarbij in het oude gedeelte het melken gewoon doorgaat.

Deel dit topic

Reacties

kaas
Dat kan heel goed gaan met een openstal ook met regen zal het mee vallen < ja word een smeer bende , maar je krijgt echt grote problemen als er een hitte golf komt dan word het er bloed heet en dan gaat het echt ten koste van koe gezondheid en melkproductie.
+2
casev
Je kan het (qua weer) slechter treffen.....
+5
robbies
Een stal uit 2003 die aan vervanging toe is? 🤔
Noorderling
@robbies
Je verbaast je erover hoe lang men aan de oude maatvoeringen heeft vast gehouden, laag dak en 30cm ventilatieopening en een 2x6. Dan zit er al gauw een groot gat tussen het aantal ligboxen en ligplaatsen, matrassen versleten, na 15-20 jaar mag er meestal wel weer wat gebeuren.
+4
robbies
@Noorderling mep de muur eruit, matrassen vervangen door diepstrooisel, stukje uitbouwen voor een melkstal of robot aan 1 kant. Kun je allemaal met eigen uurtjes en van de RC. Of je hebt als een kip zonder kop gebouwd in 2003 of je hebt een norm die uit de pas loopt,want een stal uit 2003 kan niet versleten zijn.
+4
Noorderling
@robbies
En met die hokjes naast elkaar gaat je hele (nok)ventilatie nat. Als je koerouting niet klopt heb je daar elke dag last van.
1x doorpakken met bouw of verbouw is op lange termijn het beste.

Als je stal klaar is heb je direct al dingen die je achteraf anders zou doen. Als dat niet het geval is heb je nog nooit gebouwd.
+2
robbies
@Noorderling jij ventileert via de melkstal?? Zonder gekheid: in de intensieve veehouderij gaan technische prestaties hand in hand met de inrichting. In de melkveehouderij is het allemaal niet zo spannend. De boel een beetje bijhouden, regelmatig wat updaten en vervangen en je hoeft echt niet elke 15-20 jaar aan de bak met de romp
Noorderling
@robbies
Top van mpr producties is allemaal zandstallen. Producties variëren van 6 tot 14duizend kg per koe. Hittestress kost bakken met geld, reken al je afkalfpieken maar eens 9-11maanden terug, dan ben je er weer.
robbies
@Noorderling als je ambitie de MPR-top is, dan kun je elke 5 jaar wel aan de bak. Die top wisselt nogal eens een keer. De top 3 -zag ik je laatst posten- hebben allemaal dezelfde onafh a nk e l kijk voeradviseur. Die zou ik eerder bellen dan de aannemer.

Investeren in nieuwe gebouwen om de productie op te voeren zie ik in de melkveehouderij niet uitkunnen. Teveel variabelen die de noodzakelijke productieverhoging kunnen frustreren. Je zult je stal maar gebouwd hebben, begroot op 12.000 kg melk. Pakken ze je plots je soja af. Succes ermee. Melk dan maar 9500 in een wat oudere stal. Kun je 12.000 realiseren en is deze op 9500 begroot, dan is het pure winst.
+2
Noorderling
@robbies
Het een kan niet zonder het ander, zwakste schakel bepaald de sterkte. Je moet alles goed doen en 1ding helpt niet.
robbies
@Noorderling als je voor wereldmarkt produceert, moet je keuzes maken.
+1
buorman
Quote Reactie van @Noorderling:
zwakste schakel bepaald de sterkte

En dus moet je die het eerst vervangen, daar word je ketting gelijk sterker van.
Het heeft weinig zin om de op 1 na sterkste te vervangen als je de zwakste laat zitten.
grös
@Noorderling
Bij de hoogste MPR's is het toch vaak een boel geld=hoge productie, en wat discipline. Ben op zo'n hoogste MPR van NL bedrijf geweest, liepen ik weet niet hoeveel koeien met Duitse oornummers rond, daar kan ik weinig van leren, dan ga ik liever naar een met talloze 100.000kg of 10.000 kg v+e koeien, fokkerij komt iets meer geduld en vakmanschap bij kijken, daar kun je geen computerprogramma op los laten, hard melken is vaak gewoon een rekensommetje van goede stal+ voertechniek + aangekocht krachtvoer, en de juiste voeradviseur inschakelen en een stel robots of personeel om het 3x daags melken te kunnen doen.
+1
Noorderling
@grös
Dir bedrijven die tientallen honderdtonnere hebben melken ook hard. Boven de 10.000kg kom je niet als je koeien op brand, omdat je dan te veel vervanging en vaarzen hebt. Met oude koeien zal je toch de laatste stappen moeten zetten en met een super droogstand, anders mis je direct voeropname met alle gevolgen van dien.

Als je koeien gezond zijn, super ruwvoer hebt is zoiets alleen te behalen. Daar gaat je kostprijs niet van omhoog. Dat heb je als je ruwvoer broeit en je dat probeert te compenseren met krachtvoer, daarmee kom je niet boven de 10duizend en heb je helemaal niet ieder jaar een aantal honderdtonners.
grös
@Noorderling
Zijn inderdaad ook wel bedrijven met 10.000 liter gemiddeld, maar het stiergebruik helpt mee, de populaire coöperatiestiertjes kwamen meestal niet zo ver, het zijn vaak dezelfde stieren dochters, zoals Cash, win395, lord lily, Stadel en eerder ook veel Tops. En dat soort werden ook vooral gebruikt door mensen die zich iets meer met fokkerij bezig hielden, dat blijft toch wel belangrijk. Maar broeiende kuil moet je ook absoluut niet willen.
Noorderling
@grös melkvee.nl/artikel/…

Hard melken en 10% van de veestapel heeft 100.000kg gegeven! Zonder hoge productie halen niet zoveel koeien de mijlpaal, als koeien zich weg geven bij zulke producties worden ze nooit zo oud. Het gaat samen op.
grös
@Noorderling
Ja die hebben gewoon alle puntjes op de i gezet 👍 , en is wel degelijk aan fokkerij te danken, Triple A en die gebruiken echt niet de populaire coöpstiertjes, zulke bedrijven kan ik je hier ook wel een paar aanwijzen, daar komen weinig adviseurs op de dam!
Kars
@Noorderling in me dorp ook eentje in top mpr paar jaar geleden. Jaar erop stal leeg. Stal was 7 a 8 jaar oud. 3 robots geïsoleerd alles erop en eraan. En die normaal boeren in de straat boeren nog.
+2
buorman
Quote Reactie van @Kars:
Jaar erop stal leeg

Top mpr zegt iets over inhoud van de tank, niks over resultaat onder de streep
+1
Erco
@buorman bij een hoop zegt de mpr nog niets over inhoud van de tank 😉
buorman
Quote Reactie van @Erco:
zegt de mpr nog niets over inhoud

En bij weer een ander zegt de inhoud van de tank niks over de mpr, maar hoe dan ook; in veel gevallen zegt het niks over het resultaat onder de streep
grös
@Kars
Was ook een keer een met hoogste productie van NL in een ouwe 1+1 stal, zegt allemaal niks, in principe kun je op een grupstal uit 1960 hoogste productie halen, verdien liever gewoon geld in een stal uit '75, wat boeit mij die MPR, doe alleen voor de celgetallen en LW nog mee.
grös
Quote Reactie van @robbies:
mep de muur eruit, matrassen vervangen door diepstrooisel

Volgens mij lag die muur er hier al veel eerder als 2003 uit, en diepstrooisel hadden ze in 1976 al !
En die hebben ze later met alle plezier volgestort, is met de juiste boxenafstelling en koeien die daar in passen en ligboxbedekking ook helemaal niet nodig, ze kunnen hier dag en nacht weiden maar vaak ligt de helft gewoon in de stal, op de matras.
+1
brabo
@grös
onze 1e ligboxenstal van '69 had al diepstrooiselboxen.
toen gingen we nog naar het bos om daar boomschors te halen als boxvulling
+2
Piet1960
@brabo Hier ook, eerste stal van '70. Boxen zonder bodem, gewoon kleigrond erin, en de koeien maar graven. Kelder half vol met grond, later papierpulp, zaagsel. Je deed er graag beton in.
hans1980
@Piet1960 had toen maar een mestscheider gehad
Jansky
@robbies Naar mijn idee tikfout.
Succes met de bouw Germ
kaas
@robbies ja dat dacht ik ook al
Jowi
@robbies Als er asbestvrij golfplaten op lagen kan dat zo maar,hier binnen 10 jaar al scheuren er in.
Als je nu het dak eraf heb,heb je geen geluk,veel te warm nu !!
+1
buorman
Er heerst kennelijk al weer optimisme zo hier en daar; '''Met de nieuwe stal zijn we klaar voor de toekomst''.
+3
George
Quote Reactie van @buorman:
Met de nieuwe stal zijn we klaar voor de toekomst''.

Wat een onzin was dat toch. 😄 Ik ben met mijn oude stal ook klaar voor de toekomst.
oubi
@George Klopt niet George, je moet in 2025 aan een emissiearm systeem of laten ze in brabant het jongvee er nog buiten?
George
@oubi
Geen idee , 2025 is nog toekomst hè. Daar ga ik me nu nog niet al te druk over maken.
grös
@oubi
Asbest moest ook voor ..... gesaneerd zijn, is nu ook niet meer zo.
MTSTAMMINGA
Deze ondernemer in ook bezig in Roemenië met grond aan koop ? en zit ook in Rusland te melken?
+1
Jansky
@MTSTAMMINGA Klopt, er kan aan meerdere spenen getrokken worden
m uut m
@MTSTAMMINGA
Rupsje nooit genoeg ?
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Deze ondernemer in ook bezig in Roemenië met grond aan koop ? en zit ook in Rusland te melken?

R

Het zijn allemaal nog vraagtekens lees ik. 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0