Bloedbad in schapenweide Hedikhuizen: 'Dit kan ook het werk van een hond zijn'

Zes doodgebeten schapen, drie dieren die er zo ernstig aan toe waren dat ze moesten worden afgemaakt en nog eens acht schapen en lammetjes die lichtgewond raakten. Boer Jos Verhulst trof vrijdagmorgen een bloedbad aan in zijn weiland in Hedikhuizen. Hij dacht meteen aan het werk van een wolf. Maar kenners zeggen, dit kan ook door een hond zijn gedaan.
"Pas na DNA-onderzoek kunnen we met zekerheid vaststellen welk roofdier de schapen heeft aangevallen en gedood", zegt Glenn Lelieveld, coördinator Wolvenmeldpunt. "Ook vossen jagen immers op andere dieren. En er zijn honden in alle vormen en maten, ook minder lieve exemplaren, dus ook een hond kan dit hebben gedaan."
LEES OOK: Schapen doodgebeten van kuddes in Hedikhuizen: 'Schapenboeren zijn zo bang op dit moment'
Aanvallen in de nekVolgens Lelieveld is het typerend voor een wolf om aan te vallen in de nek als primaire plek. "Bij een vos is dat meestal de kont, en een hond hapt lukraak waar hij kan." Hoewel op onderstaande foto van een verwond lammetje duidelijk verwondingen in de nek te zien zijn, is dit nog geen bewijs dat het door een wolf is gedaan. "Als een wolf bijt, is een nek van een lam hoogstwaarschijnlijk in één keer door."
Ook typisch voor een wolf: de ribben die worden doorgebeten bij een prooi. "Een vos kan dit niet, omdat de kaak minder kracht is."
Opvallend is verder dat bij één schaap de ingewanden eruit zijn getrokken. "Een wolf laat de maag en darmen liggen, omdat daar plantenresten in zitten. Die resten kunnen door een wolf niet worden verteerd, daar kunnen ze echt last van krijgen. Het hart en de longen eten ze wel, en die zijn verdwenen. Dit zou het klassieke voorbeeld van een wolf kunnen zijn, maar nogmaals, met zekerheid kunnen we dit niet zeggen totdat de uitslagen van het onderzoek er zijn", aldus Lelieveld.
Handelen uit instinctVan doden om het doden is volgens de wolvenkenner geen sprake. "Het dier handelt puur uit instinct. Dit werkt bij een hond met een balletje ook zo. Als je de bal weggooit, gaat de hond er achteraan. En als hij die bal heeft, en je hebt nog een bal of een stok in je hand waar je mee zwaait, dan wil het dier die ook hebben."
"Zo werkt dat bij een roofdier ook", vervolgt Lelieveld. "Als schapen in paniek raken en rond gaan rennen, dan blijft het dier instinctief op de schapen jagen. Het dier wordt getriggerd om te blijven jagen."
De afgelopen tijd zijn er vaker meldingen gedaan van aanvallen op landbouwdieren, mogelijk door een wolf. Op 12 mei werden er twee schapen aangevallen in Wijk en Aalburg. Eerder deze maand waren er meldingen in Heeze en Sterksel.
 Bloedbad in schapenweide Hedikhuizen: 'Dit kan ook het werk van een hond zijn' (omroepbrabant.nl)

Zes doodgebeten schapen, drie dieren die er zo ernstig aan toe waren dat ze moesten worden afgemaakt en nog eens acht schapen en lammetjes die lichtgewond raakten. Boer Jos Verhulst trof vrijdagmorgen een bloedbad aan in zijn weiland in Hedikhuizen. Hij dacht meteen aan het werk van een wolf. Maar kenners zeggen, dit kan ook door een hond zijn gedaan. "Pas na DNA-onderzoek kunnen we met zekerheid vaststellen welk roofdier de schapen heeft aangevallen en gedood", zegt Glenn Lelieveld, coördinator Wolvenmeldpunt. "Ook vossen jagen immers op andere dieren. En er zijn honden in alle vormen en maten, ook minder lieve exemplaren, dus ook een hond kan dit hebben gedaan." LEES OOK: Schapen doodgebeten van kuddes in Hedikhuizen: 'Schapenboeren zijn zo bang op dit moment' Aanvallen in de nekVolgens Lelieveld is het typerend voor een wolf om aan te vallen in de nek als primaire plek. "Bij een vos is dat meestal de kont, en een hond hapt lukraak waar hij kan." Hoewel op onderstaande foto van een verwond lammetje duidelijk verwondingen in de nek te zien zijn, is dit nog geen bewijs dat het door een wolf is gedaan. "Als een wolf bijt, is een nek van een lam hoogstwaarschijnlijk in één keer door." Ook typisch voor een wolf: de ribben die worden doorgebeten bij een prooi. "Een vos kan dit niet, omdat de kaak minder kracht is." Opvallend is verder dat bij één schaap de ingewanden eruit zijn getrokken. "Een wolf laat de maag en darmen liggen, omdat daar plantenresten in zitten. Die resten kunnen door een wolf niet worden verteerd, daar kunnen ze echt last van krijgen. Het hart en de longen eten ze wel, en die zijn verdwenen. Dit zou het klassieke voorbeeld van een wolf kunnen zijn, maar nogmaals, met zekerheid kunnen we dit niet zeggen totdat de uitslagen van het onderzoek er zijn", aldus Lelieveld. Handelen uit instinctVan doden om het doden is volgens de wolvenkenner geen sprake. "Het dier handelt puur uit instinct. Dit werkt bij een hond met een balletje ook zo. Als je de bal weggooit, gaat de hond er achteraan. En als hij die bal heeft, en je hebt nog een bal of een stok in je hand waar je mee zwaait, dan wil het dier die ook hebben." "Zo werkt dat bij een roofdier ook", vervolgt Lelieveld. "Als schapen in paniek raken en rond gaan rennen, dan blijft het dier instinctief op de schapen jagen. Het dier wordt getriggerd om te blijven jagen." De afgelopen tijd zijn er vaker meldingen gedaan van aanvallen op landbouwdieren, mogelijk door een wolf. Op 12 mei werden er twee schapen aangevallen in Wijk en Aalburg. Eerder deze maand waren er meldingen in Heeze en Sterksel.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden schapen , honden , lammetjes , hond , wolf , weiland , lam , schaap , dieren , eten , boer en vos geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!