Dip op dip op melkveebedrijf.

Zie boerderij.nl

Melkveehouderij financieel uitgemolken . Uitstel aflossing is verhoging van schulden en aanslag op eigen vermogen . Samenleving profiteert van lage prijzen voedsel. Van overheidswege versterkte tegenwerking gezien N en bijv derogatie !

Deel dit topic

Reacties

jg
Niet gek dat velen stoppen gezien alle advertenties op agrisell, agr. bladen en bijv melkweb.
MTSTAMMINGA
@jg Toen het melkqoutem kwam waren er ook veel stoppers,en was het ook een rare en onzeker tijd Ben beniewd hoe en wat voor in vloed deze tijd op de toekomst heeft
+13
de jonge
@MTSTAMMINGA het melkquotom gold voor heel europa, de ellende die ze nu over de sector storten geldt alleen voor nederland.
+4
Erik!!1979
@de jonge niet helemaal waar. In Rheinland Pfalz komen steeds minder koeien. Is afgelopen 5 jaar met bijna 10 % afgenomen. En dat is niet uit weelde. Ik kan ook iedereen aanraden om hier niet meer heen te gaan maar de grens over te steken en naar het oosten. In Duitsland is het echt niet veel beter.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @Erik!!1979:
aar het oosten

Daar krijg je er wel andere sores bij die je hier niet voor mogelijk houdt.
Overal is wat.
+3
Erik!!1979
@Noorderling ik denk dat landen in Oost Europa minder corrupt zijn als Nederland.
+1
weurding
@Erik!!1979 dat was vroeger andersom maar als je ziet waar men de grens voor openstelt kan ik daar best inkomen. We 'r taking over..... kreet van de kopdoeken in engeland
+1
de jonge
@Erik!!1979 ik heb het over het feit dat melkquotum iets europees was en de fosfaat en stikstofsoap allen in nederland zich afspeelt, of hebben jullie daar dezelfde materie als we hier hebben
+1
duitser
@de jonge onderschat hier de regels voor eventuele uitbereiding niet. Je krijgt bijna geen vergunning Landbouw wordt hier ook enorm tegengewerkt. Is ook gebiedsafhankelijk. Waar je geen last hebt zijn andere problemen. Bv bergachtig. De mooie melkgebieden zitten gewoon „dicht“. Mest is ook probleem en tegenwoordig voer ook al 😁
de jonge
@duitser begrijp mij niet verkeerd,ik zeg niet dat er andere landen niets loos is,daar spelen vast ook allerlei zaken,maar wat jij noemt is hier ook het geval en daar hebben we de fosfaat en stikstofperikelen nog overheen
+5
duitser
@de jonge begrijp je niet verkeerd. Maar velen denken dat ergens anders alles kan en bij hun niets. Waarom melken de boeren hier dan nu allemaal geen massa’s koeien? Stikstof kennen we hier nog niet maar voor drijfmest veel strengere regels die zelf nu weer aangescherpt zijn. Als dat gekopieerd zou worden in Nederland, krijg je idd halvering.
+1
MTSTAMMINGA
@duitser @Wiebren zei indertijd al wel je knallen ga na bv Rusland Hij had meer gelijk dan dat ik toen dacht
hans1980
@duitser ja en dunger mag je dan wel weer mee met gooien
duitser
@hans1980 die Zeit ist gewesen
+2
Erik!!1979
@duitser ik ben benieuwd hoe snel Nederland van het stikstof probleem af is als ze de norm terug zetten naar 140.
+2
familie pelle
@Erik!!1979 even voor de duidelijkheid. In Duitsland mogen ze ipv derogatie de N invullen met kunstmest. Dus milieutechnisch niet zo veel verschil.
Dirk van Zetten
@MTSTAMMINGA vroeger had je melkquotum, nu fosfaatrechten, stikstofrechten, grondgebondenheid, maximum ruw eiwit in voer.... steeds meer zand tussen de radaren van een goed lopend melkveebedrijf.
+7
George
@MTSTAMMINGA
Totaal onvergelijkbaar en heel andere tijd. Maar de melkprijs is in ieder geval nog wel hetzelfde als in die dagen van invoering quotum. 😅
Bekkink
@jg kan de overheid goedkoop aan stikstofruimte komen
Kringloper
Denemarken hoef je ook niet meer heen, bij bosjes vallen ze daar om. Opvallend is dat het allemaal Nederlanders zijn!
Sjaakiee
@Kringloper ist zo erg daar?
Sjaakiee
@Kringloper ist zo erg daar?
Lepus
@Sjaakiee Hier heb je wat En daar krijg je wat
Erik!!1979
@Kringloper in Denemarken draaien de makelaars de bedrijven er door. Ze komen met mooie praatjes. Giga makelaars vergoeding. 95% gefinancierd. De boer laat zich leeg kloppen door de aanverwante bedrijven. Paar jaar later flikt de makelaar weer hetzelfde met het zelfde bedrijf. Denemarken is een mooi land om te boeren. Maar met veel geld moet je er niet heen gaan. Dat raken de meeste snel kwijt.
+2
Noorderling
@Erik!!1979
Dat ligt toch meer aan jezelf dan een ander?

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn..
Je bent in Nederland ook discipline nodig, maar kan ook in Nederland in een maand kapot gaan door alles te leasen wat los en vast zit, met valuta's lopen kloten en ga zo maar door.

Als je met niks heen gaat kun je niks verliezen. Anders is het oppassen en eerst maar eens een jaar werken in het land zelf om mee te maken hoe alles werkt.
Erik!!1979
@Noorderling dat ligt in Denemarken aan de makelaars. Een klein deel red het rest worden leeg geklopt. Voor een beetje bedrijf krijgen ze al 250.000. Kunnen ze veel propaganda voor schrijven.
+1
Noorderling
@Erik!!1979
Zou zo kunnen zijn. Maar dat is eenmalig en zou je in kunnen calculeren in je plan. Of het geld nu naar de verkoper of makelaar gaat maakt ook niet uit voor jouw explotatie.

Alles zet je zelf je handtekening onder. Als je voor 3 spantvakken naar de bank gaat, en je komt met een andere boerderij, swap en valuta gegoochel thuis, wie heeft er dan getekend?

Als je in Denemarken streng voor jezelf kunt zijn, met 50% eigen vermogen gaat boeren houdt je het daar ook wel vol. Als ik zo ga boeren als in Denemarken "normaal" was, ga je in Nederland en Duitsland ook zo de afgrond in, kan de grond nog zo duur zijn, als je liquiditeit vast loopt houdt het gewoon op, alleen is erfpacht in Nederland nog een uitweg voor de eerste paar jaar waardoor het leed niet altijd zichtbaar is.
+1
Erik!!1979
@Noorderling daar heb je volledig gelijk in. Alleen geld opnemen van de kredietvereniging. Dat gebeurt er niets. Is er heel goed te boeren. Heb je daarbij nog geld van een bank dan trekken ze je in no time om. Dat is een spelletje die ieder jaar een paar keer uitgevoerd wordt. Daar moeten mensen voor uitkijken. Helaas worden mensen die failliet gegaan zijn zo erg gedemoniseerd dat ze die niet meer serieus genoeg nemen als ze andere hiervoor waarschuwen.
+1
George
Quote Reactie van @Erik!!1979:
Maar met veel geld moet je er niet heen gaan.

Met veel geld kun je beter je gemak houden. 😄
Kringloper
@Erik!!1979 inderdaad, als je snel van je geld af wil moet je naar DK gaan.
+2
Melkboer16
Zuivelnoteringen zijn anders wel fors gestegen vandaag👌
Bekkink
@Melkboer16 licht aan de horizon? Ik hoop dat de rabo er kats naast zit en dat we in december 45 cent hebben(blijven dromen)🙈
+1
Sjaakiee
@Bekkink die zitten er wel vaker naast.
+6
verbi
Het is hartstikke simpel, als de opbrengstprijzen niet structureel omhoog gaan zo rond de 42 cent dan is er over enkele jaren bijna geen melkveehouder over, behalve natuurlijk die TOP of TOB boeren hier op die kunnen het voor 25 tot 30 cent en maken zich dan nog wijs dat ze geld verdienen.
+2
melluk
@verbi Mee eens , de prijs zal structureel naar boven moeten, maar om nu te zeggen dat de melkveehouderij klap op klap krijgt vind ik veel te ver gaan.
Ik boer inmiddels vanaf 1980 en heb slechts 1 slecht jaar gehad.
Vergelijk eens met andere sectoren in de landbouw en je prijst jezelf gelukkig
+1
George
Quote Reactie van @melluk:
Ik boer inmiddels vanaf 1980

Tja nu heb je in ieder geval nog dezelfde melkprijs als toen je begon. 😄
+2
melluk
@George klopt, maar ik heb wat koeien meer aks toen en ik werk 10 x makkelijker, dus ja
Erco
@George copy paste george😄 En jij je hebt gelijk natuurlijk
+1
Melkboer16
@melluk het heeft alles te maken hoe je beginnen moest en welke problemen oplossingen er op je pad komen!
Als je sinds 1980 boert dan zit je aan het einde van je carrière en dan staat er dus een overname aan te komen? Ja dan komt het
+1
melluk
@Melkboer16 ook dat zal lukken
ROORDAJ
@melluk Over welk jaar heb je het dan ?
+1
melluk
@ROORDAJ ik dacht 2009
milkman1
@melluk 2016 was ook zeer slecht
melluk
@milkman1 is mij niet zo opgevallen eigenlijk
Er zit altijd wel eens een minder jaar tussen, maar ik bedoel echt door en door slechte jaren zo de varkens , kippen, kassen en akkerbouwers soms kennen heb ik er in de koeien maar 1 gehad die echt indruk maakte
+2
George
@melluk
Tja maar die andere hebben ook eens door en door goede jaren zoals jij het noemt. Dat moet je niet vergeten. Wat varkenshouders afgelopen paar jaar verdiend hebben dat heeft de melkveehouderij nooit meegemaakt.
dewittemotor
@George Zijn ze nu dit jaar weer kwijt, als ze een beetje pech hebben
George
Quote Reactie van @dewittemotor:
Zijn ze nu dit jaar weer kwijt, als ze een beetje pech hebben


Dat kan maar jullie hebben het niet eens gehad!
+1
melluk
@George laat ik nu een varkensbedrijf , een melkveebedrijf en een akkerbouwbedrijf hebben.
De laatste jaren wordt er inderdaad enorm verdient in de varkens maar over die 40 jaar heeft de melkveehouderij toch echt veruit de stabielste opbrengst hoor.
de dipjes in de andere sectoren zijn ook van dien aard dat het niet te vergelijken is met 2009 in de melkveehouderij
+2
George
@melluk Stabiel laag , dat klopt wel. Maar wie gemiddeld het beste inkomen heeft gehad zou ik toch maar niet op de melkveehouderij gokken. Melkveehouders hebben een voordeel dat ze altijd al grond hebben gehad voor hun vee en min of meer grondgebonden waren en daar is de waarde en eigen vermogen fors door toegenomen oen dit heeft ze verder gebracht met de ontwikkeling van hun bedrijven. Maar varkens- en kippenhouders hebben toch vaker een veel hoger inkomen behaald en als deze in grond hebben geïnvesteerd in het verleden zijn dat nu ook erg rijke boeren. Ik ken meerdere varkensboeren met veel grond en weinig schuld.
+1
Tommie1
@George Vandaag nog besproken hier, zeugenboer uit de buurt, wel een grote, 2,1 miljoen resultaat vorig jaar.
Nevergiveup
@Tommie1 dan kan tie met pensioen
+2
Tommie1
@Nevergiveup Die kopen straks gewoon een boerderijtje erbij van de RC, 1e kwartaal was ook goed dit jaar dus.
MTSTAMMINGA
@Tommie1 Hoeveel varkens heeft zo,n boer ongeveer @Tommie1
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Hoeveel varkens heeft zo,n boer ongeveer

Wil je nu ook overschakelen op varkens Karst? 😄
Dat moet jij toch niet meer willen , je hebt toch wel voortaan genoeg voor de rest van je leven. 😄
+1
George
@Tommie1
Klopt beetje varkensboer had afgelopen jaar zomaar een miljoen resultaat. Hier zijn er een paar die grond hebben gekocht voor 80000 per ha , nieuwe trekker en ploeg gekocht. Alles zo afgetikt.
+2
hans1980
@George zie ze hier ook met nieuw equipment
+1
weurding
@hans1980 ben blij voor ze, hebben het ook anders meegemaakt, en wees eerlijk, dat ze wat verdienen is beter voor de economie ook
+1
m uut m
@George
Het kon een fietsenmaker zijn.😉
George
Quote Reactie van @m uut m:
Het kon een fietsenmaker zijn.

Wat ben je toch een domme zeverkut.
+1
m uut m
@George
Reken mij dat eens voor als een varken 175 euro opbrengt.
Hoeveel moet je er dan wel niet verkopen wil je een miljoen winst maken ?
+2
Tommie1
@m uut m Pak eens 1000 zeugen is 30000 biggen maal 40 euro winst zit je al op 1,2
+1
Tommie1
@m uut m De biggenprijzen die jullie zien zijn ex 18 euro toeslag voor de grotere jongens
George
Quote Reactie van @m uut m:
Reken mij dat eens voor als een varken 175 euro opbrengt.Hoeveel moet je er dan wel niet verkopen wil je een miljoen winst maken ?

Ik reken jouw niks voor maar heb een paar maten die varkensboer zijn en die verdienen serieus geld de laatste paar jaar. Iets wat geen melkveehouder ooit in 1 jaar verdiend heeft.
Noorderling
@m uut m 50cent winst per kg, 110kg x 2,8 ronde is 150euro winst per plaatst. 6600 vleesvarkens heb je een miljoen. Bedrijven zijn er nog wel veel groter.
Jaap40
@Noorderling dat is nog eens verdienen. Melkveehouderij is al jaren marginale droevenis met hoge financiering en of erfpacht maniakken. @m uut m
melluk
@Tommie1 was die boer er zelf bij toen jullie tot dat resultaat kwamen?
melluk
@Tommie1 stel dat hij perfect draait en in dat topjaar 900 saldo gedraaid heeft kan hij met 2300 zeugen dat bedrijfssaldo gehad hebben maar dan gaan de vaste lasten er nog af
Tommie1
melluk
@George ligt er aan hoe men het heeft gedaan , altijd door investeren in varkens of beleggen in grond, dat laatste heb ik gedaan.
Gevolg is wel dat ik een goed functionerend en opbrengend zeugenbedrijf wat moeilijk te verkopen zal zijn
+1
pieta
Quote Reactie van @melluk:
kippen,

Ik heb in het verleden op een accountantskantoor gewerkt. Ik kan je vertellen dat als je boeren zoekt met geld op de bank, beginnen bij kippenboeren. Tenminste in mijn tijd.
hans1980
@pieta nog wel
melluk
@pieta wonderlijk dat er maar een paar meer over zijn
pieta
@melluk Dat er maar een paar over zijn hoeft hier niets mee te maken te hebben. En dat is ruim 15 jaar geleden.
melluk
@pieta je weet wel dat de schaalvergroting vaker wordt gedwongen door lage prijzen dan door hoge, wees eerlijk
pieta
@melluk Als er geen opvolger is is er geen opvolger. In de varkens is veel uitval van boeren om financiële redenen geweest. Bij kippen heb ik dat niet zo meegekregen. Ik vertel je enkel mijn ervaring van een hele tijd geleden. En ik zie om me heen wel eens wat. Dan zie ik bij kippenboeren niet pure ellende.
+1
weurding
@melluk is dat zo? meestal omdat het bedrijf floreert gaat men groter worden, en de mechanisatie er om heen, iemand die met b.v. 40 koeien en structuele tekorten aanklopt bij een bank zal niet gauw groen licht krijgen denk ik
melluk
@weurding precies,
maar in een sector waar het erg goed gaat krijgt bijna iedereen groen licht van de bank
waar het al een poos moeilijk gaat krijgen alleen de toppers groen licht en valt de onderkant af
vandaar de enorme schaalvergroting , dus meer omzet om hetzelfde over te houden
weurding
@melluk was met huizenmarkt net zo, kon niet op, sommigen leenden zelfs meer dan nodig om het om te zetten in auto's en vakantie, onder de kreet eet je eigen huis op en nu las ik net dat abn amro al verlies draait, rare dingen doen konden nooit lang goed gaan en gaan ook nooit kunnen
melluk
@pietahoe lang is dat geleden
+1
bio boer
@pieta kwa gewerkte uur en rust en regelmaat heb je het een makkie met alleen legkippen wel oer zaai je begint elke dag om 8 uur zelfde rontje door het stof hok grondeieren rapen dan paar uur aan de lopende band staan eieren sorteren ben je om 12 uur klaar dat wel in de middag eventueel nog wat onderhoud met 30.000 kippen is goed inkomen tehalen is niet voor niks dat we het in een bv hebben
marcsterreborn
@pieta Ook bij de kippen gaat het soms heel hard de verkeerde kant uit. Dus een flinke buffer is niet verkeerd.
Momenteel zullen er zowel in de varkenshouderij als in de pluimveehouderij overwegend goede ondernemers actief zijn. Dat was 25 jaar geleden anders. Toen zag je met name in de varkenshouderij veel cowboys/metselaars die voor zichzelf een varkensstal hadden gebouwd.
pieta
@marcsterreborn Waar het heel hard de verkeerde kant op kan kan het ook andersom zijn. Bij melkvee is het al vele jaren ongeveer hetzelfde. En natuurlijk zijn er wel verschillen tussen jaren maar niet zoals bij intensief.
+1
Noknok
@pieta mee eens ,paar jaar terug gingen we eens naar de rundvee beurs in hardenberg staan we op de parkeerplaats allemaal bovengemiddelde midden klasse auto,s ,wat bleek waren we een week te vroeg was voor de intensieve veehouderij. Week later terug veel caddys en opel combo,s en normalere auto,s. Dus zo slecht is het niet bij de intensieve.
Piet1960
@Noknok Was zeker een dag voor de bobo's en toeleveringsbedrijven, zie je ook niet zoveel in combo's etc.
m uut m
@Noknok
De caddy is de bedrijfsfiets en een SUV vindt jij normale auto's ?
+4
weurding
@Noknok staar je niet blind op andermans bezit
melluk
@Noknok wat een kletsverhaal man.
Bij de koeieboer staat de luxe Mercedes of audi thuis omdat ze er 2 hebben en moeder de vrouw moest ook nog even weg
George
Quote Reactie van @melluk:
luxe Mercedes of audi thuis omdat ze er 2 hebben

Zijn vaak samen niet meer waard dan een jong gebruikte VW Polo , maar dat terzijde. 😄
+1
pieta
Quote Reactie van @melluk:
heb slechts 1 slecht jaar gehad

En hoeveel echt goede?
+3
George
Quote Reactie van @pieta:
En hoeveel echt goede?


De melkveehouderij zit sinds 1990 continu in een dip. Steeds (veel) meer gaan produceren voor dezelfde melkprijs maar wel steeds hogere kosten en eisen. Vreemd vermogen liep flink op en allerlei financieringsconstructies en lease is men ''normaal'' gaan vinden.
+1
hans1980
@George zonder lease zie je weinig nieuwe trekkers meer rijden
+4
Bekkink
@hans1980 liever gelast dan geleast
+1
Jaap40
@George interessant zou zijn hoeveel financieringsconstructies gebaseerd zijn op erfpacht. Het in de broek plassen zeg maar....
+1
George
@Jaap40
Ik heb het al vaak gezegt dat ik veel liever een klein beetje van mezelf heb dan heel veel van een ander. Ik ben inmiddels al verschillende jaren in een positie dat alles wat we hebben ook daadwerkelijk helemaal van ons zelf is. En dat voelt eigenlijk wel heel goed. Ik heb ook geen drang naar meer en al helemaal geen zin om me daar in allerlei vage constructies te wringen , eigenlijk ook nooit gehad. Ik vond een financiering bij de bank al spannend zat.😃
+1
Jaap40
@George hier ook zo'n verhaal.
Financiering liever bij bank en aflossen. Maar aflossen schijnt ook al niet meer populair te zijn. Cash is king.
+3
bio boer
@George hoe had het geweest als je 2 opvolgers hebt gehad daar hebben wij ons vader mee opgezadeld is van 100 mk en 40 ha voor 1 miljoen gulden begonnen in 1995 en weten generaliseren dat we nu 280 mk 190 ha hebben/ingebruik en pluivee tak wat nog niet af is tsa daar staat natuurlijk veel vreemt vermogen tegen over maar wel 2 bedrijven waar we mee uit de voeten kunnen in de toekomst heeft die man toch wel wat voor moeten laten
+3
George
Quote Reactie van @bio boer:
hoe had het geweest als je 2 opvolgers hebt

Die heb ik niet , wel 2 kinderen die ik beide exact hetzelfde kan bieden en dat is me veel waard.
Ik ben er de persoon niet naar en zou nooit de ambitie en durf gehad hebben om een bedrijf te zorgen voor 2 opvolgers. Dat kon en durfde ik niet aan. Dus is het nu beter zo. Ik zou er ook niet graag wat voor laten , we zijn maar tijdelijk op deze aarde en er is meer dan werken en armoe lijden.
Maar altijd die Als dit , Als dat vraag?
Als ik een miljoen won bij de staatsloterij was ik nu nog een miljoen rijker
Melkmeisje
@George niet lullen maar poetsen !
George
Quote Reactie van @Melkmeisje:
niet lullen maar poetsen !

Poetsen is meer wat voor melkmeisjes.
Melkmeisje
@George een beetje kerel laat zich niet kennen
George
Quote Reactie van @Melkmeisje:
een beetje kerel laat zich niet kennen

Tja mij kennen sommige hier wel. Meesten laten zich inderdaad hier niet kennen en lullen zo maar een slag in de rondte.
melluk
@pieta laat ik het zo zeggen : in die 40 jaar 20 betere en 20 mindere ,gemiddeld genoeg
de Tank
@verbi En dan gaat de melkprijs omhoog, blijkbaar zit er erg veel rek in het koste wat kost het bedrijf in de benen houden dat het nog niet ten koste gaat van de totale melkproductie wat automatisch leidt tot gematigde prijzen.
Melkboer16
Maar Herrold heeft het goed verwoord dunkt mij!? 2 extreem droge jaren en nu weer een grote dip slaat diepe wonden.
+1
mlkvhoudr
@Melkboer16 ik Heb andere trekker gekocht dit voorjaar en dikke Frontmaaier (van 20 jaar oud 😋)ben ik nu af bij De klagers of mag ik af en toe Ook nog mee klagen hier
+1
koeboer
@mlkvhoudr Dikke frontmaaier? Had liever een brede gekocht.
+2
Erco
@mlkvhoudr nee jij wordt de opvolger van van ittersum, vanaf nu verboden te klagen
+4
labella
Als je geld hebt om een frontmaaier te kopen mag je nooit meer klagen, daarom heb ik geen frontmaaier.
+4
Bekkink
@labella hier ook een frontmaaier gekocht, met fronthef en pto. 6000,- koste het. Nu kan ik in t najaar dat najaarsgras verwaarden tot melk ipv pinkenkuil...je moet wat...
+1
robbies
@Bekkink
Quote:
hier ook een frontmaaier gekocht, met fronthef en pto. 6000,- koste het.

Kun je nu een frontmaaier aan je frontmaaier hangen?
Bekkink
@robbies zat geen fronthef en pto aan de trekker
bio boer
@Bekkink dat is scherp wilde ook frontheft +pto op mijn fendt 311 vario dacht heb ik 2 die kunnen stalvoeren wel maklijk met mestrijden hoef je niet elke avond de romel uitelkaar tetrekken koste 5.000 was mij wat tegek dan maar wat om koppelen
Bekkink
@bio boer alles 2ehands
@Bekkink loonwerker,25 euro per ha maaien,daar kan ik niet eens meer voor m,n trekker in stappen.
+4
Bekkink
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl hobby mag geld kosten, anders word het leven wel heel saai als je alleen maar in de stal of huis bent
Lepus
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl Dat zou bij mij dan ongeveer 1000 euro per keer zijn. Daar kan ik zelf wel een dagje voor maaien
Boerma
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl maaien hier toch 4 tot 5 ha per uur dus dan is het 100 tot 125 per uur. Vind ik nog wel goed loon

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
118
DEELNEMERS
39
WEERGAVES
0