"Eigenaren beter af met Onteigeningswet" (ingezonden stuk)



Originele beschrijving

Schadeloosstelling pakt vaak hoger uit .

Deel dit topic

Reacties

Twentsch Land
Als dat zo zou zijn geweest had er geen onteigeningswet hoeven te komen.....
Ik kan wel inloggen op lc.nl, maar als ik deze pagina wil bekijken zegt hij telkens dat ik eerst moet inloggen en dat inlogscherm komt er niet voor als ik op inloggen klik.
+1
van Ittersum
@somerled-delremos Schadeloosstelling pakt vaak hoger uit

Provinciale Staten discussiëren over de vraag of grondaankoop voor natuur alleen nog mag op basis van onderhandelingen. Hierbij de Onteigeningswet als middel gebruiken stuit op verzet van onder andere landbouworganisaties LTO Noord en verschillende statenleden. Wijzen ze het voorstel terecht af?

Ook de provincie Fryslân heeft een grote inspanningsverplichting om gronden te kopen ter realisering van de natuur. Vooral in deze coronatijd is het belangrijk dat we meer natuur creëren, wat mogelijk de gezondheid bevordert. De afgelopen jaren viel het niet mee. Het beleid van staatssecretaris Henk Bleeker (CDA) heeft diepe sporen achtergelaten.

Voor het beeld: de Onteigeningswet is van 1851 en opgesteld door minister Thorbecke. Deze wet heeft tot doel om eigendommen te verwerven die een maatschappelijk doel moeten verwezenlijken, bijvoorbeeld gronden voor woningbouw, wegen en dijken. Het uitgangspunt is dat men in vermogen niet achteruit mag gaan.

Maar deze wet kan ook in stelling worden gebracht bij de realisatie van natuur. Kun je dan zo maar gaan onteigenen? Natuurlijk niet. Ik raad de statenleden en andere geïnteresseerden aan het boek Behoeden en vergoeden. Geschiedenis van 175 jaar Onteigeningswet . van J.A.M.A. Sluysmans te lezen.

De huidige situatie is aldus: als een overheid grond wil verwerven voor natuur, dan probeert men de grond te verwerven op minnelijke basis. Men betaalt dan de werkelijke waarde die tot stand is gekomen door middel van taxatie. Niet meer en niet minder.

De door Gedeputeerde Staten gewenste situatie houdt in: als men na lang onderhandelen niet tot prijsovereenstemming kan komen, dan kan men het middel onteigening gaan inzetten.

Dit traject is met vele juridische waarborgen omringd. Men moet vele malen een aanbod doen voor de schadeloosstelling. De schadeloosstelling gaat veel verder dan de werkelijke waarde. De eigenaar ontvangt naast de werkelijke waarde vermogensschade, inkomensschade, belastingschade en bijkomende schaden, bijvoorbeeld voor de nota van deskundigen die verkoper heeft ingeschakeld.

Mochten partijen niet tot overeenstemming komen, dan kan men naar de rechter stappen. Deze benoemt drie deskundigen op dit terrein en stelt de definitieve schade vast. Wie zich er nog niet in kan vinden, kan naar de Hoge Raad. Uit ervaring weet ik dat over het algemeen deze schadeloosstelling hoger is dan bijvoorbeeld schadeloosstelling op basis van werkelijke waarde zonder bijkomende schadevergoedingen.

Dat geldt vooral in deze tijd. De kans dat de grondprijzen dalen lijkt niet onwaarschijnlijk, maar mag niet worden meegenomen in de taxatiewaarde. Dat de wijze van onderhandelen door de overheid beter kan, weet ik uit ervaring. (Klaas Kielstra had dit als gedeputeerde in de vorige periode gestalte kunnen geven, maar de kwalitatieve grondverwervers bij de provincie zijn wegbezuinigd.)

Als ik de grondeigenaren, Provinciale Staten alsmede de Landbouworganisaties mag adviseren: omarm het voorstel van GS. Andere provincies zijn u al voorgegaan. Laat het verstand prevaleren boven de emotie. De grond- en vastgoedeigenaren zijn dan in alle opzichten beter af.

ANTON GERMERAAD

gediplomeerd rentmeester
+8
Grasbaal
Die rentmeester durft nog misbruik te maken van de Corona:

Quote Reactie van @van Ittersum:
Vooral in deze coronatijd is het belangrijk dat we meer natuur creëren, wat mogelijk de gezondheid bevordert.
+2
van Ittersum
@Grasbaal daarom maar duidelijk weer gegeven : ingezonden stuk
JanCees
@van Ittersum hmm heb er ook een keer mee te maken gehad provincie wilde grond voor spoor en weg aanleg kreeg gemiddelde prijs afgelopen 3 jaar en had bedongen dat als iemand in het zelfde trace meer zou krijgen ik zelfde bedrag zou krijgen. Grondprijs was toen reeds € 72.000 uiteindelijk ontvingen we ha prijs € 52.000 dus viel niet mee. Was stuk inleveren van huiskavel das sowieso geen pretje. Die rentmeester praat niet over eigen centjes das duidelijk
casev
@JanCees voor die prijs wil ik de rest van je grond ook wel hebben jan cees! Maar die prijs is eigenlijk toch gewoon diefstal op klaarlichte dag?
JanCees
@casev was 2007
Todi
@JanCees Erf pacht grond JC.
JanCees
@Todi nope blote eigendom
Coen
@JanCees , ????
bloot eigendom of vol eigendom?
JanCees
@Coen blote eigendom is hetzelfde als vol eigendom
Coen
@JanCees , nee
bloot eigendom + recht van erfpacht = vol eigendom
JanCees
@Coen dan is het vol eigendom was eerst altijddurende erfpacht eigendom gekocht in 2004 en onteigenen 2007
van Ittersum
@JanCees best vreemd, 3 jaar gemiddelde prijs, 3e jaar was het al 72000 euro, u ontving 52000. Wat was dan theoretisch gezien de 2 jaar daarvoor dan? Beroerd laag en toen opeens extreem hoog, wat was daar de oorzaak van dan ?want dan zou het 1e en 2e jaar rond de 42000 euro gezeten moeten hebben
+1
JanCees
@van Ittersum in 3 jaar tijd half twee duizend maakte de grondprijs plots in noord oostelijke Flevoland een aantal forse sprongen het ligt nu zelfs rond de 130.000 ha in deze regio
van Ittersum
@JanCees dus als ik het goed begrijp had u vooraf o.a afspraken gemaakt en kennelijk vastgelegd over de prijsstelling(3 jaars gemiddeld) en achteraf viel dat dus tegen omdat u daar deels in mee profiteerde(enorme prijsstijging). Had ook andersom gekund...

Heb een aantal transacties met de overheden meegemaakt maar altijd was dat de prijsstelling op dat moment. Wie bepaalde of kwam dan met die 3 jaars gemiddelde? Uw rentmeester, overheid of uzelf?
JanCees
@van Ittersum het zit nog iets anders maar daarover over een paar maanden meer
van Ittersum
@JanCees exact weet ik het niet maar je hebt het er maar druk mee
JanCees
@van Ittersum klopt het heeft wewl wat aandacht nodig net als een plantje opt tijd water geven en bemesten dan groeit het tot je kan oogsten
+1
van Ittersum
@JanCees toch geen Bonsai plantje geplant he, wat duurt het echt lang
JanCees
+1
puntertje
Rentmeesters lullen alleen hun eigen kant uit.
van Ittersum
@puntertje ervaring? Ik kan alleen uit eigen ervaring spreken en zoals eerder gezegd: elke dag nog plezier van, dus top!
Twentsch Land
Niet iedere situatie is idem.

De regel is....

Rentmeesters behartigen het belang van de opdrachtgever .......

@van Ittersum
van Ittersum
@Twentsch Land Ooit deze gouden tip gekregen, als je bv met de provincie in overleg bent overwegen om een rentmeester buiten de provincie te halen, wordt toch vergoed. Veel makelaars, taxateurs en rentmeesters krijgen per toerbeurt vaak opdrachten van de provincie en hoeveel in hun bestaan van jou? Bij advocaten kun je juist andersom overwegen, neem een advocaat die gevestigd is het gebied waar je procedeert. Bij de 1 moeten ze juist de wandelgangen kennen en bij andere soms beter van niet.

Maar je hebt gelijk, het zou moeten zijn dat....
+5
puma1961
Goedenavond, ik reageer normaal nooit maar in dit geval kan ik het niet laten.ik vind uw reactie's op dit stuk veel te kort door de bocht. wij zijn met ons melkveebedrijf 10 jaar in onderhandeling geweest met de overheid om op minnelijke basis ons bedrijf te verplaatsen voor uitbreiding van een natuurgebied.en konden geen volledige schadeloosstelling krijgen zoals in de onteigeningswet is geregeld. Gevolg was dat we in een uitrook situatie terecht kwamen,door waterschap,natuurmonumenten en onderhandelaars van de overheid. bijv. waterpeil omhoog,pacht opzeggen enz. na veel getouwtrek zijn we er uiteindelijk uitgekomen. deze situatie hebben meerdere bedrijven in onze omgeving meegemaakt en ik gun niemand deze situatie voor zijn bedrijf. het had destijds ontzettend gescheeld als we de onteigeningswet hadden mogen toepassen. u weet niet wat het is om jarenlang tegengewerkt te worden
van Ittersum
@puma1961 jaren geleden werd hier ook door de ingehuurde koekenbakker van de overheid ook direct gedreigd met onteigeningen enz. Maar gelukkig had ik een rentmeester van buiten de provincie vandaan die mij vooraf de oneerlijke spelregels en de juist de voordelen van wet-onteigening uitgelegde. Kern van het verhaal van deze ingezonden stuk kan ik mee gaan, wees niet bang. Vooral als het tgv van natuur en wegen is. Voor bebouwing gelden andere “voordelen”.
Wij zijn er hier in vooral in bijzaken buiten de grondprijs om enorm op vooruit gegaan en profiteren elke dag(14 jaar later) er nog van.
+2
JanCees
@puma1961 het punt bij onteigening is dat de overheid bepaald of ze het instrument toepassen en niet de eigenaar die is lijdende voorwerp en niet leidende
Noknok
@JanCees zorg dat je in een vroeg stadium weet wat ze van je moeten hebben, en ga opzoek naar goede adviseurs die de weg kennen, zodat je nog wat kan sturen om dan wel met die onteigeningswet mee te kunnen doen. Zelf zoiets aan de hand gehad als puma , we moesten maar met een paar ha compensatiegrond tevreden zijn zeiden ze , net zolang gepraat en plannen gewijzigd (kon nog) dat ze ermee instemden dat we konden verplaatsen . Dus niet al te snel toegeven .
JanCees
@Noknok Ik heb het anders gedaan en wie weet komt dat toch nog tot een beetje resultaat maar dat is nog tijdje afwachten loopt inmiddels al 13 jaar
van Ittersum
@JanCees en als je straks een analyse maakt van de kosten/baten is het dan een dure hobby geweest of ben je dan koopman?
JanCees
@van Ittersum dat kan ik je tzt vertellen ik hoop natuurlijk het laatste maar ja. Over maandje of drie hoop ik het helder te hebben vraag me dan nog maar eens
Bekkink
Hier over de grens in duitsland word voor natuur dik voor betaald. De duitsers kopen hier in nederland grond en houden dan nog geld over. Is daar niet wat aan te doen? Dat duitsers geen grond mogen kopen in Nederland?? Gaat hier al om tientallen hectares!
van Ittersum
@Bekkink omgekeerd wonen en kopen Nederlanders huizen in Duitsland en hebben vele melkveehouders ook weer grond net over de grens in Duitsland. Wereld houdt niet op bij de grens. Dus wat is het verschil hierin?
weurding
@Bekkink tja, 80 jaar terug probeerden ze het anders dus nu blijft alleen die optie open.... 😉 maar hoor dat chinezen nog meer grond kopen dus wat doe je eraan
Realisme
@weurding klopt. Chinezen zien kansen voor rijstteelt nu de veenweide onder water moeten.
weurding
@Realisme Boris Johnson zit ook in dat complot. Wilde ook al stuk noordzee indammen om velden aan te leggen😳
Erik!!1979
@Bekkink goed idee. Dan houden jullie jullie mest melk en vlees ook zelf. Krijgen jullie ook geen mooie auto's meer. Goed plan .
Bekkink
@Erik!!1979ik heb het niet over produkten maar over grond. Dat vind ik nog wel ff wat anders...gekocht door zwaar gesubsidieerde biogas installaties...nee duitsland is goed bezig met de groene energie😆

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0