NMV en DDB bepleiten vermindering van de melkproductie vanwege coronacrisis

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Dutch Dairymen Board (DDB) maken zich zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor de Nederlandse melkveehouderij. Door het wegvallen van exportmarkten en afzetmogelijkheden binnen Nederland en Europa dreigt er een enorm zuiveloverschot te ontstaan. De organisaties zien geen heil in een steunregeling voor particuliere opslag, maar pleiten voor een vermindering van de productie. Dat schrijven ze in een brief aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De Europese Commissie heeft als reactie op de crisis besloten tot een subsidieregeling voor private opslag van maximaal 90.000 ton magere melkpoeder, 140.000 ton boter en 10.000 ton kaas ter waarde van 30 miljoen euro. Opslag van overschotten kan helpen om op korte termijn de druk van de markt te halen, maar is geen oplossing voor de lange termijn, stellen de NMV en DDB. Het is efficiënter, effectiever en goedkoper om de melkproductie in de hele Europese Unie te verminderen en het aanbod af te stemmen op de verminderde vraag.

De NMV en DDB werken op Europees niveau samen in de European Milk Board (EMB). De EMB heeft een Marktverantwoordelijkheidsprogramma ontwikkeld,waarmee de melkproductie op Europees niveau verminderd kan worden tot de melkprijs weer op een kostendekkend niveau is. Onderdeel van het plan is vrijwillige productievermindering tegen een vergoeding op Europees niveau. NMV en DDB vragen Schouten om zich op Europees niveau sterk te maken voor dit plan van de EMB.

bron: NMV en DDB

Deel dit topic

Reacties

+2
m uut m
Zijn ze nou helemaal gek.
Gewoon gas erop.
+1
rene-de-jong
@m uut m Er is minder vraag naar olie, laten we meer olie op de markt brengen.....

ook voor bio;
melkvee.nl/artikel/…
mlkvhoudr
@rene-de-jong zo moet t aanpassen aan de omstandigheden👍
+1
m uut m
@rene-de-jong
Wel eens van sarcasme gehoord. 😉
Vraag me alleen af waarom de melkkoeien nog zo duur verkocht worden.
Wij gaan niet meer maar ook niet minder produceren. Rustig blijven doorademen.
bio boer
@m uut m hier zijn de koeien mometeel moeilijk teremmen al 1.5 kg krachtvoer minder toch 2 kg melk exstra met alleen versgras beide melktanken vlak vol al gestopt met poeder melk
Melkboer16
Laat die NMV en DDB boeren dan maar minder gaan melken👌 LTO boeren melken wel door
cjw73
@Melkboer16 daar zorgt calon wel voor dat die uitgeknepen worden.
hans1980
Gewoon gas erop
+2
jg
Probleem van de Nl- melksector is dat men denkt dat verlieslatende melkproductie opgelost kan worden door nog meer verlieslatende melkproductie. Gesteund door extra schulden door uitstel aflossing tov de afschrijving om het systeem in stand te houden. . De rekening komt zo dubbel bij de melkveehouders terecht : oplopende schulden en langdurig lage melkprijzen door interventie en opslag.
+1
cornelissen
@jg Inderdaad , de uitlatingen van bv @m uut m en @hans1980 getuigen van weinig realisme.
+1
pieta
@cornelissen Die m uut m zit maar wat te stangen. 😁
hans1980
@cornelissen wat doen de buurlanden als je gas terug neemt
Eenmaal gekozen voor de vrijheid na 2015 die pakken ze ons niet meer af
jg
@hans1980 Stel dat Duitsland wel wil minderen en NL niet, in welke mate blijft de Duitse exportmarkt dan nederlandse melk accepteren ?
van Ittersum
@jg is het niet zo dat boeren met een hoge kostprijs collectief minder willen melken en boeren met een lage kostprijs (als dan toch moeten kiezen) voor een lagere prijs?
jg
matt
Coronacrisis is geen gewone crisis,markt is door overheidsingrepen ernstig ontregeld.

Vind dus dat er wel over nagedacht,mag worden over de gevolgen hiervan.
Bij voorbaat kansloos.
sjuste
Net 40 koeien erbij. Gas der op
@sjuste droge?
sjuste
@Cowboys returns 00003 nee gewoon melkgevende koeien

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's nmv , ddb en melkproductie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN