Geen besmetting met coronavirus bij andere nertsenbedrijven

De twee nertsenhouderijen in Beek en Donk en Milheeze waar vorige maand het coronavirus is geconstateerd, zijn de enige in deze sector waar de ziekteverwekker is gevonden. Ook is gebleken dat de besmetting niet van dier op dier is overgedragen.
Dit wijzen de eerste resultaten uit van een onderzoek dat is ingesteld nadat enkele tientallen nertsen op de twee bedrijven ziek waren geworden of zelfs waren overleden. Ze zijn besmet door personeel van nertsenfarms.

Intensief onderzoekDe besmetting werd eind april officieel bekend gemaakt. Direct werd een gebied van vierhonderd meter rondom de twee bedrijven afgezet om eventuele verdere verspreiding te voorkomen. Deze is uitgebleven, zo blijkt uit het onderzoek, waarbij de Universiteit Utrecht, het Erasmus MC, de Gezondheidsdienst voor Dieren en Wageningen Bioveterinary Research hebben samengewerkt.

De bevindingen sluiten aan op een reactie van Haiko Koenen, de dierenarts uit Gemert bij wie de ziekteverschijnselen in de nertsenhouderijen waren gemeld. Volgens hem hebben zich daarna geen nieuwe gevallen voorgedaan.

Bezorgde reactiesHet nieuws over de besmetting leidde tot tal van verontruste reacties. Zo werd een link gelegd met infecties die op andere bedrijven zijn uitgebroken waar dieren worden gehouden. Hierbij werd gewezen op de Q-koorts en de varkenspest.
Ook de plaatselijke politiek roerde zich. Onder anderen Jan Hoevenaars, oud-huisarts en fractievoorzitter van Sociaal Gemert-Bakel, maakt zich grote zorgen. Zelfs twee partijen in de gemeenteraad van Den Bosch stelden vragen. De SP en De Bossche Groenen drongen bij burgemeester en wethouders aan op onderzoek bij een nertsenhouderij in Rosmalen. Volgens het college is hiervoor nog geen reden.
Nieuwe klapVoor de nertsensector zelf betekende de bekendmaking een nieuwe klap. De branche weet dat ze op 2024 alle deuren moet sluiten zonder dat hiervoor, meent ze, een acceptabele compensatie tegenover staat. Ook kampt de sector met teruglopende inkomsten door een afnemende export naar China.
LEES OOK:
Moeten we ons zorgen maken nu ook nertsen besmet zijn met corona? [UITLEGVIDEO]
Politiek in Gemert praat donderdag al over aanpak na uitbraak coronavirus op nertsenhouderij
 Geen besmetting met coronavirus bij andere nertsenbedrijven (omroepbrabant.nl)

De twee nertsenhouderijen in Beek en Donk en Milheeze waar vorige maand het coronavirus is geconstateerd, zijn de enige in deze sector waar de ziekteverwekker is gevonden. Ook is gebleken dat de besmetting niet van dier op dier is overgedragen. Dit wijzen de eerste resultaten uit van een onderzoek dat is ingesteld nadat enkele tientallen nertsen op de twee bedrijven ziek waren geworden of zelfs waren overleden. Ze zijn besmet door personeel van nertsenfarms. Intensief onderzoekDe besmetting werd eind april officieel bekend gemaakt. Direct werd een gebied van vierhonderd meter rondom de twee bedrijven afgezet om eventuele verdere verspreiding te voorkomen. Deze is uitgebleven, zo blijkt uit het onderzoek, waarbij de Universiteit Utrecht, het Erasmus MC, de Gezondheidsdienst voor Dieren en Wageningen Bioveterinary Research hebben samengewerkt. De bevindingen sluiten aan op een reactie van Haiko Koenen, de dierenarts uit Gemert bij wie de ziekteverschijnselen in de nertsenhouderijen waren gemeld. Volgens hem hebben zich daarna geen nieuwe gevallen voorgedaan. Bezorgde reactiesHet nieuws over de besmetting leidde tot tal van verontruste reacties. Zo werd een link gelegd met infecties die op andere bedrijven zijn uitgebroken waar dieren worden gehouden. Hierbij werd gewezen op de Q-koorts en de varkenspest. Ook de plaatselijke politiek roerde zich. Onder anderen Jan Hoevenaars, oud-huisarts en fractievoorzitter van Sociaal Gemert-Bakel, maakt zich grote zorgen. Zelfs twee partijen in de gemeenteraad van Den Bosch stelden vragen. De SP en De Bossche Groenen drongen bij burgemeester en wethouders aan op onderzoek bij een nertsenhouderij in Rosmalen. Volgens het college is hiervoor nog geen reden. Nieuwe klapVoor de nertsensector zelf betekende de bekendmaking een nieuwe klap. De branche weet dat ze op 2024 alle deuren moet sluiten zonder dat hiervoor, meent ze, een acceptabele compensatie tegenover staat. Ook kampt de sector met teruglopende inkomsten door een afnemende export naar China. LEES OOK: Moeten we ons zorgen maken nu ook nertsen besmet zijn met corona? [UITLEGVIDEO] Politiek in Gemert praat donderdag al over aanpak na uitbraak coronavirus op nertsenhouderij

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden china , export , gezondheidsdienst voor dieren , nertsen , qkoorts , varkenspest , dierenarts , dieren , politiek , personeel , gezondheidsdienst , bosch , overleden , donk en coronavirus geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!