Nog strengere mest- en emissiebeperkende maatregelen

De landbouw krijgt nog strengere mest- en emissiebeperkende maatregelen voor haar kiezen. Dit blijkt uit het deze week gepresenteerde PBL-rapport Nationale analyse waterkwaliteit. B.v. 95% driftreducerende technieken en een teeltvrije zone van 3 meter.

Deel dit topic

Reacties

+1
Bekkink
Ja toe maar, dit kan er ook nog wel bij. Hoe zit het met mediceijnresten in het oppervlaktewater?
Nevergiveup
Teelt vrije zone van 3 meter , ik vind het best als akkerbouwer , maar wie gaat dat betalen ?
+1
Nevergiveup
95% driftreductie betekent in bijna alle gevallen dat er meer spuitvloeistof direct van het blad afdruipt , en zo onwerkzaam in de bodem komt, daardoor zal spuit frequentie en/of dosering toenemen voor hetzelfde resultaat. Er is pas een Duits onderzoek geweest dat 95% drift reductie negatief uitwerkt voor milieu belasting. Kan het document zo ff niet vinden , als ik het heb zal ik de link ff plaatsen
Weidezicht
@Nevergiveup ook ff mailen naar ministerie tegen landbouw.
+1
spotmelker
@Nevergiveup ze moeten die driftreductie wijzigen in spuitefficientie. Dan is het zo klaar, klaagt niemand en heeft meer effect.
Христо
💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
+3
casev
Als ik hier uit elke sloot 3 meter moet blijven blijft er niet veel grond meer over. 38km slootkant op 40ha land.... ik verwacht overigens nog wel wat regels extra als "ruil" tegen een derogatie.....
+1
Lepus
@casev Moet van Brussel krijg je standaard te horen. Maar wij zijn toch netto betaler? Wie betaalt bepaalt normaal gesproken maar de Hollander is gedegradeerd tot pispaal én geldautomaat inéén.
Noorderling
@casev
Is het in Duitsland niet een paar meter, meen 7 bemestingsvrije zone?
Dat kost je een vermogen aan onbenutte grond.
casev
@Noorderling volgens mij is dat in denemarken ook zo. Maar zij hebben dan ook (veel) minder slootkanten dan de meeste van ons hier in "holland"
Noorderling
@casev alleen wat is een greppel en wat een sloot?
Op het veen en hele zware klei is het een drama.
pieter p
@Noorderling Grasstroken bij geregisteerde sloten hebben we al jaren in Bretagne, 5 meter minimum. Een paar terug is waar al meerdere jaren mais geteeld werd met een 5 meter grasstrook, daar heb ik gras in dat perseel gezaaid. Als ik het weer naar mais wil moet de gras strook 10 meter breed blijven.
+2
Jannus
Quote Reactie van @casev:
"ruil" tegen een derogatie.....

Je zeikt jezelf in de broek want die mtr uit de slootkant gaan van je plaatsingsruimte af,let maar op
bio boer
@Jannus nee hoor je kan daar gewoon gras blijven telen paar meter uit de sloot toen we nog mais hadden deden we altijd rand er omheen van ongeveer 6 meter de opbrengsten zijn daar toch altijd lager en met hakselen handig en ook als het vrij nat is kun je daar vaak nog goed rijden op de gras zode
Erco
@bio boer en beregenen 😉
Jannus
Quote Reactie van @bio boer:
gewoon gras blijven telen paar meter uit de sloot

Inderdaad maar als je om welke redenen dan ook het niet bemest dan zal dat op langere termijn gevolgen hebben voor je plaatsingsruimte,dus je doet het om derogatie te behouden maar gelijktijdig breng je de ruimte terug doordat je er geen mest op brengt.
Hoeveel gedonder heeft de perceelsregistratie al gegeven aan afsnoepen van slootkanten op je percelen,hier doe je hetzelfde alleen op eigen gelegenheid.

Beste lijkt me de derogatie afschaffen en terug naar 170 N DM met perceelsrand onbemesten voor biodiversiteit,geeft mooie landschappen en minder grote kuilen,een pluim naar de consument en een lange neus naar Brussel 🤓🤓👃🏼
+3
casev
@Jannus derogatie er af. Dat word echt een slagveld, waar de honden geen brood van lusten, met mestafzetprijzen waar je eng van word, en je nu al weet dat er allerlei creatieve lui gaan opstaan,en we als sector over een paar jaar weer met grote fraude zaken in de krant staan...
+1
Jannus
Quote Reactie van @casev:
Dat word echt een slagveld, waar de honden geen brood van lusten

De mens lijdt het meest het lijden dat men vreest.

De zachte heelmeesters van afgelopen jaren hebben stinkende wonden gemaakt
+1
bio boer
@Jannus het gaat wel slikken worden voor velen 1,3/1,5 koe per ha dat kun je plaatsen zonder derogatie met de huidige stikstof normen voor melkvee in nederland
kanniewaarzijn
@bio boer Zorgen dat je intensief wordt/blijft, dan kan je verhoudingsgewijs veel meer mest op je land brengen. Dit effect blijft er altijd inzitten.
bio boer
@kanniewaarzijn weet je dat zekker ?
10.000 kg melk ureum 20 is 128 n per koe
7.000 kg melk ureum 20 is 103 n per koe
Of bedoelje boven de 10.624 kg melk de hoogste peoductie in de tabel 137.5 kg n 1.23 koe per ha zonder derogatie dan moet je wel mega veel afvoeren die tabbel worden wel gewoon aangepas dan is het nog maar 1 koe per ha
kanniewaarzijn
@bio boer Dat is allemaal in theorie. In de praktijk gebeuren er heel andere dingen.
bio boer
@kanniewaarzijn dus die normen zijn nog veelste laag
kanniewaarzijn
@bio boer Er wordt geen rekening gehouden met de omzettingen. Ze tellen volslagen op goed geluk van alles bij elkaar op. Het is grote onzin die hele tellerij, met alle gevolgen van dien in de praktijk. Die tabellen hebben geen enkele realiteitswaarde.
+1
buorman
@casev
Hadden ze gelijk met het afschaffen MQ moeten doen, had heeeel veel rechtszaken gescheeld
+2
pieter p
@Jannus In Bretagne is het met plaatsing ruimte zo geregeld dat je 50m ver van een geregisteerde sloot af moet blijven en 100meter van een woning. Zo hebben wij 50ha land waar maar 43 ha, plaatsing ruimte overblijft.
+1
Jannus
@pieter p Maar met bovengronds uitrijden heb je ook meer ruimte nodig. 😜😜🌬
+1
pieter p
@Jannus Als je het injecteerd dan mag je iets dichter bij bewoning komen, maar een injecteur zie je hier bijna niet.
Erco
@casev houdt hier wel op met 4,5 op 37 ha

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0