Brabant heeft een nieuwe coalitie met FvD, bestuursakkoord goedgekeurd - een overwinning voor de boeren?!

Vier Brabantse partijen zijn het eens over een bestuursakkoord. VVD, CDA, Forum voor Democratie en Lokaal Brabant hebben dat donderdagmorgen bekendgemaakt. De partijen zeggen ook dat er nieuwe gedeputeerden gekozen zijn. De namen daarvan willen ze pas op 7 mei bekend maken. Het nieuwe provinciebestuur wordt op 15 mei geïnstalleerd.

Deel dit topic

Reacties

+4
Deutzboerke
De druk destijds in Den Bosch heeft geholpen! Nu de deadline van de emissie-arme roosters nog van tafel. Op naar een boervriendelijk beleid in Brabant!
m uut m
@Deutzboerke
Help je het hopen maar ik zou er niet teveel van uitgaan.
Porky
@m uut m dr is tenminste hoop, met die linkse f likkers wist je zeker dat je je pet in t water kon gooien en dr onder kon gaan zitten.
overstekend wild
@m uut m even een onderzoekje laten doen door een stel zeeeer deskundig hoog geleerde professoren hoe levensgevaarlijk die bom vloeren zijn voor de hele (woon)omgeving en ze hebben een goede escape om van die kul af te komen
+1
George
Mooi!
+1
gerrie-hul
@George Hopen dat er iets moois uitkomt voor de boeren
+2
brabantboer1
Grasshof en spierings uitzwaaien.
torrarica
@brabantboer1 met een kleine meerderheid van de CDA leden die ermee instemden.toch belangrijk als je nu nog cda lid bent.kun je tenminste nog tegengas geven tegen de linkse hoek.
verbi
@brabantboer1 Ik ga mee
producent
ed.nl/brabant/…
Brabantse stallenkwestie nadert anticlimax; provincie lijkt zich in landelijke lijn te voegen
EINDHOVEN - Vijf miljard euro trok het kabinet vorige week uit voor een omvangrijk totaalpakket om uit de stikstofcrisis te komen. Een van de maatregelen: er moeten nieuwe, innovatieve stallen komen die aan strengere milieu-eisen voldoen. Precies de maatregel die in Brabant al jaren voor commotie zorgt. Hoe zit dat?
Lukas van der Storm 30-04-20, 12:31 Bron: ED

Hoe zat het ook al weer met die innovatieve stallen?
De provincie besloot drie jaar geleden dat alle stallen van meer dan twintig jaar oud per 1 januari 2022 moesten worden vernieuwd. Boeren moesten daarbij overstappen naar een systeem dat minder stikstof uitstoot. Dat kan via een luchtwasser, maar liever zag de provincie dat veehouders zouden investeren in nieuwe en innovatieve systemen. Die zijn er vaak op gericht om te zorgen dat poep en plas direct wordt gescheiden: zo wordt voorkomen dat er stikstofverbindingen vrijkomen.
Vooral deze maatregelen zorgden voor veel woede in de agrarische sector. Veel boeren zouden eerder dan gepland in een nieuwe stal moeten investeren. Bovendien stonden veel innovatieve systemen nog in de kinderschoenen, terwijl een vergunningaanvraag oorspronkelijk al per 1 januari 2020 bij de gemeente zou moeten liggen.
Zo ver kwam het echter niet. De landelijke stikstofcrisis zorgde voor zo veel onduidelijkheid dat de Brabantse politiek de vergunningdeadline met een jaar opschoof. Het stallenbesluit leidde eind vorig jaar ook tot een politieke crisis; het CDA trok de stekker uit de coalitie omdat het uitstel de hevig protesterende boeren onvoldoende tegemoet kwam.

Wat heeft het kabinet nu voor een regeling bedacht?
In feite wijkt het idee van de regeling nauwelijks af van het Brabantse plan uit 2017. Het Rijk lijkt zelfs inspiratie te hebben geput uit de Brabantse aanpak, maar heeft ook kunnen leren van de kinderziektes waar de provincie tegenaan liep. Bovendien is de techniek inmiddels een paar jaar verder. Het Rijk wil per 2025 tot strengere milieu-eisen komen. Dat betekent echter niet dat elke boer zijn stallen dan ook moet hebben aangepast: voor bestaande stallen komt een nader te bepalen overgangstermijn. Ook niet onbelangrijk: er komt dus een subsidieregeling. Die ontbrak in het Brabantse beleid, al was er voor een aantal doelgroepen wel ondersteuning.

Ze zetten er weer een ED kop boven, iets positiefs over boeren kunnen ze niet.
+1
robbies
@producent Lukas van der Storm is zo'n beetje de enige journalist die enig dossierkennis heeft op dit vlak. In de hele berichtgeving over Brabant heb ik hem niet op subjectiviteit kunnen betrappen
BoerBart
@robbies
Klopt. Die Lukas schrijft geen onzin. Hij is heel erg goed thuis in de materie, beter dan veel politici.
Weidezicht
@producent zo kwaad is dit stuk nog niet? Had er bij kunnen zetten dat een nieuwe stal over tonnen en miljoenen gaat, om te duiden dat ff een stal bouwen niet zomaar iets is. Maar vindt dat hij het aardig uitlegt. Toch?
Kringloper
Zal mij benieuwen, FvD moet wel naar de pijpen van het CDA dansen!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0