Farmers Defence Force: ’Stop uitverkoop platteland’

AMSTERDAM - Het agrarische Farmers Defence Force zegt ’zo nodig’ via de rechter te proberen het stikstofbeleid van minister Schouten (Landbouw) te dwarsbomen. De actiegroep wil voorkomen dat stikstofruimte van veebedrijven straks wordt opgekocht door industrie en bouwondernemingen.

Het stuit FDF tegen de borst dat de landbouw op die manier stikstofrechten inlevert ten gunste van de industrie, onder het voorwendsel dat de natuur er beter van wordt. FDF-bestuurder Jeroen van Maanen, stelt dat de boerenorganisatie daarbij „niet lijdzaam gaat toekijken”.

De FDF meent een juridische stok te hebben om mee te slaan. Zo dreigt met een overgang van stikstofrechten van landbouw naar industrie de uitstoot van fijnstof flink toe te nemen. Het risico is aanzienlijk dat Nederland dan boven de Europese NEC-uitstootnormen voor fijnstof uitkomt, waarschuwt de organisatie.

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Aan de andere kant is opkoop van platteland door oprukkende steden en industrie toch iets van alle tijden?.
+1
Arum
😀
John Spithoven
@Grasbaal Co, voor een individuele ondernemer kan opkoop, ruiling of beëindigen een oplossing wezen.

Voor de sector ligt dat anders.

Ik vergelijk het met jouw business.

Jij verkoopt reclame advertenties hier op prikkebord. Dat komt omdat je aantrekkelijk bent voor adverteerders omdat je een bepaalde aantal hits hébt.

Als individuele prikkers en meelezers weg blijven of andere interesse krijgen, lopen de hits terug en ben je minder aantrekkelijk voor adverteerders. Gevolg minder inkomsten.

Voor de RFC s , de voermannen, enz is er een bepaalde kritische massa nodig om scherp te kunnen aanbieden. Als RFC maar 5 miljard kg melk collecteert, vliegt de kostprijs omhoog bij de voorbije investeringen.

Gevolg kun je zelf wel bedenken.
Grasbaal
@John Spithoven In het verleden hebben juist de kleine veehouders die met een flinke zak met geld zijn uitgekocht en daarna zijn verhuist naar andere provincies met genoeg ruimte grote stappen kunnen maken in hun bedrijfsomvang. Dat zou nu dus ook kunnen gebeuren.

Zie bij ons de Wieringermeer; daar werd vroeger nauwelijks melk geproduceerd en nu worden er dagelijks tankwagens vol gemolken door melkveehouders voorheen afkomstig oa uit het Groene Hart.

Niet elke ontwikkeling hierin is negatief.
Noorderling
@Grasbaal
Grondprijs verschil is nu alleen veel kleiner. Waar je vroeger kon verdubbelen mag je nu blij zijn als er op een eventuele plek een goede vergunning is en goede verkaveling. Een mooi akkerbouwbedrijf omschakelen is er niet meer bij.
Grasbaal
Quote Reactie van @Noorderling:
Een mooi akkerbouwbedrijf omschakelen is er niet meer bij.

Er zijn meer mogelijkheden. Wie weet worden er nu bijvoorbeeld in Friesland verschillende verlopen melkveebedrijven bij elkaar gevoegd. Of juist een hele grote gesplitst in 2 courante werkbare bedrijven. De ontwikkelingen gaan door. Ik vind ook dat onze overheid het heel ingewikkeld en onlogisch maakt maar als je vooruit wilt moet je mee met de tijd. Met structureel 5 jaar terug kijken wat er allemaal mis is gegaan kom je echt niet verder. En de tijd tikt rustig door...
+2
mlkvhoudr
@Grasbaal zo zie ik op termijn pachtbedrijven aanhaken bij grotere melkveebedrijven om de jongveeopfok te verzorgen en op 1 lokatie meer liters produceren
+1
m uut m
@mlkvhoudr
Ik zie het anders.
We hebben straks in Nederland biologische landbouw voor degene die puur natuur wil eten en voor de rest van Nederland wordt alles in fabrieken geproduceerd. Daar zijn ze geen dieren meer voor nodig.
telegraaf.nl/lifestyle/1293814932/…
+1
mlkvhoudr
@m uut m dat zou best kunnen op de nog langere termijn,ik zie nu vooral hoog gefinancierde bedrijven die met fosfaatrechten in de problemen zijn geraakt de biologische reddingsboei proberen te grijpen. Wij blijven ons er wel verdiepen of het wat voor ons is. Nu is er vooral 1 vraag die speelt waarom biologisch worden als de meerprijs nodig is om de meerkosten af te dekken. Dan moet je echt een principiele keuze maken en zo ver zijn wij nog niet
+1
m uut m
@mlkvhoudr
Het laatste zetje voor ons om biologisch te worden is/was de stabiele markt van biologische zuivel. Sinds de koppeling met de gangbare melkprijs is vervallen is het melkprijs verloop van de biologische melk een stuk stabieler.
Biologisch is geen meerprijs maar een reële melkprijs.
De gangbare mp duikt te vaak beneden kostprijs doordat je afhankelijk bent van de wereld mp.
pieta
Quote Reactie van @m uut m:
de stabiele markt

Hoe onstabiel is de gewone melkmarkt dan? Ik vind het tot op heden nogal meevallen. Laatste keer dat we een echt laag melkprijsjaar hadden was 2009. Dat is 11 jaar geleden. Daarna wel schommelingen maar niet zo heel extreem in mijn beleving.
+1
Jannus
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
waarom biologisch worden als de meerprijs nodig is om de meerkosten af te dekken

Biologisch is een manier van boeren dat je moet liggen,als je er aan begint om de meerprijs na de bouw dan ben je vanuit een verkeerd perspectief begonnen,dan is de kans van slagen ook minder sie ik vaak
pieta
@m uut m Laat me toch niet lachen man. 😁
m uut m
@pieta
De ontwikkelingen gaan harder dan je denkt.
pieta
@m uut m Ze gaan altijd harder dan je denkt. Maar daar gaat het niet om.
m uut m
@pieta
Misschien dat het daar straks juist wel om gaat.
pieta
@m uut m Jij denkt dat mensen enkel fabrieksvoedsel gaan eten. Ik denk dat eerst de bulk uit Oostblok en Zuid - Amerika gaat toenemen ten koste van de bulk hier. Hier zal biologisch wel blijven groeien, gangbaar bulk slinken en gangbaar met extra's toenemen.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @m uut m:
de rest van Nederland wordt alles in fabrieken geproduceerd

Zouden die mensen dat nog doen als ze weten dat ze tumoren zitten te eten?
Todi
@mlkvhoudr Als de asr en co eist dat biologisch de eis is zijn de grote melk bedrijven afhankelijk van de kleine eigendoms bedrijven die de jongvee op fok kunnen doen.
Erco
@mlkvhoudr ben je al gevraagd? 😉
+1
mlkvhoudr
@Erco nee sta er nu ook nog niet voor open. Misschien over 10 jaar of zo......
Erco
@mlkvhoudr dan staan je evt opvolgers mischien alweer te trappelen om koeien te melken 😉
+2
Arum
😀
Grasbaal
Quote Reactie van @Arum:
Als de staat je verplicht 20 uur te weiden ben je met een paar weken regen snel uitgeweid op die klei.

In de Wieringermeer lopen nu ook al heel wat melkkoeien in de wei.
Erco
@Grasbaal weiden of in de wei lopen is heel wat anders
jan.1
Quote Reactie van @Grasbaal:
Aan de andere kant is opkoop van platteland door oprukkende steden en industrie toch iets van alle tijden?.

Dat klopt en is ook niet erg want er zijn dan ook veel kopers,maar als je bedrijf naast een 2000 gebied ligt dan is er maar 1 koper en die heeft alle tijd...en geen geld voor de boer ...
Grasbaal
@jan.1 En ook dat is van alle tijden dat niet alle grond even "warm" is?. Nu komen er misschien wel mogelijkheden voor die mensen om hun ammoniakrechten te kunnen verzilveren.
+2
Jan-T
@Grasbaal Dat er oprukkende industrie en woningbouw is inderdaad van alle tijden.
Maar het is nu ook de tijd om de discussie anders te gaan voeren.

Moeten we zo door met het volbouwen van Nederland.?
We kunnen nu wel zeggen we doen het voor de natuur ( D33 Tjeerd de Groot ).
Maar het word wel steeds krapper in het groene Nederland hoe meer men bouwt destemeer werkelijke natuur er ook verdwijnt ook grasland is natuur.???
+1
achterhoeker2
De FDF moet de (stoppende) boeren met rust laten.
+3
Arum
😀
+1
diekman
@Arum fosfaatrechten is dit jaar een aflopende zaak. Stikstof wordt hot dit jaar. Paar jaar en dan zakt het ook als een plumpudding in elkaar.
Eenvoud
@diekman Ik verwacht op de lange termijn, als de grond van de Staat/SBB is , er weer staats boerderijen gebouwd gaan worden , daar kunnen dan boeren (slaven) dan gaan werken.
+1
@Eenvoud hebben ze de aandelen van ASR nog dan is het zo klaar.
Arum
😀
@achterhoeker2 had je dit ook gezegd toen je 38 was en nog vol er in stond
Dat er wat gebeuren moet dat snapt bijna iedereen .
Daar Zit het probleem ook niet . Het probleem is gewoon dat ze weer met half gebakken regels komen.
Gezien je leeft tijd ben je vorig jaar wat vergeten denk ik . En hoop je nu de boel aan de industrie te kunnen verkopen .
Geld geld en nog eens geld daar gaat het om bij veel .
Het is makkelijk als je het heb maar geluk in het leven kun je niet kopen .
Het is net dat je dat geluk nog niet echt hebt gehad gezien al die zure praat altijd

Dit is mijn mening
Net zo als jij hem mag geven
achterhoeker2
heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl Het gaat niet om geld , het gaat erom dat het FDF de individuele boer zijn eigen keuzes moet laten maken.
+2
weurding
@achterhoeker2 zoals fdf steunen of lto 😉
bertjeboe
Zorg dat je feiten hebt:
Er wordt van alles beweert en er wordt met van alles gerekend.
Zelfvoorzienend is genoeg zegt men. Daarna wordt export en consumptie met elkaar vergeleken.
Vervolgens vergeten we:
boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
Alles wordt krom getrokken om de rest recht te kunnen praten.
+2
van Ittersum
Zijstraatje: hoe zit het met die Stikstofclaim?
En was er ook niet iets collectief geprobeerd om toen met het i&r en fosfaat iets te claimen

FDF kan wel roepen/dreigen om via de rechter iets te willen voorkomen maar wie gaat daar opnieuw mee in terwijl het andere nog(buiten het FDF om) nog moet beginnen of er nooit iets gebeurd.

Boodschap is gewoon: je hebt niet zomaar een zaak tegen een overheid die grondslag heeft tot succes
BertK
@van Ittersum beetje geduld! Zolang niet duidelijk eea in wet en regelgeving is vastgelegd, valt er geen schade te claimen.
De PAS is één jaar ter ziele, er is nog geen afdoende alternatief en jij wil al rechten?
+2
John Spithoven
@van Ittersum Hee, dezelfde vraag als vorige week en die daarvoor.

Ik heb je ook toen uitgelegd dat we niet veel over de strategie naar buiten kunnen brengen. En verder blijft het steeds bij kamerbrieven. Bij verankering in een wet of het handelen naar de inhoud vam de kamerbrief heeft het gevolgen voor de aangeslotenen.
van Ittersum
@John Spithoven hoe fair is het dan om tegenover de melkveehouders de ene na de andere vooraankondiging te doen als er nog niks is besloten . Advocaten zien overal licht in dat soort zaken, het vertrouwen in dat soort cases daalt zo wel per dag.
John Spithoven
@van Ittersum Dat weet ik niet wat fair is.

Wij hebben in de herfst aan gegeven dat we actie ondernemen tegen de provincie NB over gedwongen intern en extern salderen. Dat loopt. En verder wordt zo langzamerhand duidelijk dat bedrijven in hun bestaande activiteiten beperkt worden.

Wat andere organisaties doen of beslissen is aan hun.
Daats
@van Ittersum zo veel vooraankondigingen heb ik niet gezien. Gelukkig. Ik hoef niet elke week een nieuwsbrief te hebben als er geen nieuws is

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's telegraaf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN