Stikstofrechten.

Gaan de stikstofrechten de fosfaatrechten overtreffen. Als de stikstofrechten verkocht worden komen de fosfaatrechten op de vrije markt.

Deel dit topic

Reacties

Twentsch Land
Fosfaatrechten gaan voorlopig ( nog ) niet weg........een koppeling van je fosfaatrechten met stikstof sluit ik niet uit.
DutchDairyFarmer
@Twentsch Land daar zit nu net het dilemma voor de overheid ivm wettelijk juridisch goedgekeurde vergunningen. Dus koppeling kunnen ze niet maken. Zie op den duur de stikstof duurder worden en fosfaat goedkoper. Vooral als de pasmelders nog stikstof moeten gaan kopen.
Stroman
@DutchDairyFarmer Waarom zouden de pas melders moeten gaan kopen? Daar heeft carola toch al uitspraak over gedaan?
Grotere groep die op de markt gaan struinen zijn de industrie die geen Pas hebben en al helemaal geen nb. Niks dus.
+1
Христо
@Stroman Er is niets geregeld voor de pas melders
N verkoop ik aan de hoogste bieder
DutchDairyFarmer
@Stroman gezegd maar nog niks geregeld zou voor 1 december zijn gebeurt.
Dirk van Zetten
@Twentsch Land fosfaatrechten blijven nog wel 2 tot 4 jaar meest beperkende productiefactor. Daarna zal het N en/of grond zijn verwacht ik. Afhankelijk van hoe snel de stikstof de sector uit verdwijnt.
Jaap40
@Dirk van Zetten grond lijkt mij niet, stikstof wordt verkocht, grond en fosfaat schieten over.
Grasbaal
Er komt langzamerhand meer aanbod op de markt, gemiddelde vraagprijs nu +- 70 euro: ammoniakrechten.nl/aanbod/index.php/…
+2
Христо
@Grasbaal Wordt nog veel duurder
nitevd
Quote Reactie van @Grasbaal:

Er komt langzamerhand meer aanbod op de markt, gemiddelde vraagprijs nu +- 70 euro:

Laat je niet misleiden door wat momenteel op ammoniakrechten.nl/ staat. Dit is er misschien door handelaren opgezet om vroege verkopers te lokken en er vervolgens mee te speculeren. Eerst een maandje de kat uit boom kijken zou ik verkopers aanraden. Prijsverloop zou wel eens kunnen lijken op de tulpenmania, recent voorbeeld is ook de bitcoin (2017). Alles is afhankelijk van o.a. vraag en aanbod, dus vooalsnog geen pijl op te trekken.
+2
Grasbaal
@nitevd Ok, dus op Quotum.nu zijn het de handelaren die de prijs kunstmatig hoog houden en op de nieuwe markt van Ammoniakrechten is de prijs kunstmatig laag.. 😀
Христо
@Grasbaal Velen hebben nog niet in de gaten welke schaarste er gaat komen op de N markt
ted9
@Христо Jij hebt dan vast al een hoop rechten gekocht.....
Христо
@ted9 Kon dat maar
Noorderling
@nitevd
Prijs is vooral locatie afhankelijk.
Is het 1 of 30km van een n2000 gebied, zit de koper vlakbij de verkoper, wordt de kdw overschreden of niet, maakt nogal wat uit.
ted9
@Noorderling Maakt niks uit provincies kopen het ook uit andere provincies 😃
Jaap40
@ted9 exact, vind het wel ok. Warm is beter dan koud saneren.
nitevd
Quote Reactie van @Noorderling:
Prijs is vooral locatie afhankelijk.

Dit klopt zeker indien ammoniak in de sector blijft en de buurman het opkoopt. Als NH3 wordt opgekocht door andere sectoren wordt deze uitgeruild voor NOx. In dat geval is locatie wat minder van belang omdat depositie (mede door hoge schoorstenen) van NOx op een groter oppervlak plaatsvindt. Grote industriële bedrijven en/of luchthavens zullen dan pogen (net als de provincie Brabant) strategisch, her en der, stikstof op te kopen.
Noorderling
@nitevd
Ook dan is locatie van belang, prijzen is per kg ammoniak wat ik al bijzonder vind.

In feite koop je depositie. Kan zomaar zijn dat je op 30km maar van de 1000kg 1mol depositie hebt en op 1km 10mol. Dan is die 1000kg vlakbij veel meer waard omdat daar elders veel meer nox op uitgestoten kan worden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0