Kwart Britse melkveebedrijven op rand faillissement

Donkere wolken boven de landbouw.
Originele beschrijving

Een kwart van de Britse melkveebedrijven is financieel onhoudbaar geworden door de dalende vraag naar melk en de prijzen, heeft de National Farmers 'Union gewaarschuwd.

Deel dit topic

Reacties

jg
Schijnbaar is het de laatste jaren moeilijk om in de melkveesector een financiële buffer op te bouwen .....
vrije boeren
@jg vind je het gek met deze melkprijs ?
Erco
@jg verbaast het je echt? geloof er niks van of je moet geen melkveehouder zelf zijn....
bio boer
@jg wat is buffer hier willen we de lopende rekening in de plus houden van 1 maand melkgeld in het naar jaar redden we dat niet helemaal als het mis gaat kan de lopende rekening ook nog 2 maanden melkgeld in de min dus maar 3 maanden buffer gaat dan al om meer dan 150k is al flink bedrag die buffer hebben we nu wel redden dat niet altijd
fries8
@jg vindt je het gek
kosten stijgen alleen maar en melkprijs gaar niet mee
+2
jg
@fries8 Daar zit het punt. Teveel lieden die alleen aan produceren denken en niet aan de markt.
+1
grös
@jg
Ben ook in (west) Engeland geweest op tiental bedrijven, de een heeft amper een stal en weidt maximaal met British Friesians, en de andere voert de HF pinken stro aangevult met raapschroot, wie denk je dat er meer verdient. De melkauto komt elke dag is maar half zo groot als hier, bulkauto's net zo, allemaal bochtige smalle landweggetjes is giga hoge heggen, erven staan vol met ijzeren hekken en liggen vol met stront, en ondertussen rijd de LMB monteur met zijn bus door die stront naar geleasde JCB verreiker van amper een jaar oud want ja ze hebben wel 70 koeien en hoe komt anders de big bag kunstmest in de strooier.. , putten en stal hebben ze bijna niet, maar de kuilsilo is wel helemaal overdekt 🙃 , wel handig in een gebied waar het nooit sneeuwt.
Oja en 'inkuilmanagement' is geen Engelse vertaling van, kijk maar op youtube, silage dat is gewoon , zo snel mogelijk alles in een silo proppen, en aanrijden een beetje om zoveel mogelijk in de silo te proppen, desnoods zetten ze de rupskraan op de bult om de kantjes wat op te werken, en dan nog wat plastic en een paar autobandjes of oude pallets er op anders waait het plastic er misschien af 😂
@grös en de bank daar komen ze nooit .En komen ook nooit .
+1
grös
@Cowboys returns 00003
Ik denk dat we best wat van hen kunnen leren, low-budget, maar ook hoe-het-niet-moet.
+1
@grös als geldlening het probleem zijn maak je andere keuzes.
grös
@Cowboys returns 00003
Ik ben ook grotendeels pachter, (mijn erf gelukkig niet) dan is de bank niet zo makkelijk, maar grond kopen kon in het verleden nog wel gauw.
bio boer
@grös als je die fimpjes ziet maaien ze daar geen halfe snedes komt er allemaal vlink bruin onder vandaan
diekman
Zolang ze nog 5000 euro per koe geven voor fosfaatrechten is er in Nederland nog niets aan de hand.zolang het duurt 😉
+1
m uut m
En dan te bedenken dat VK niet eens zelfvoorzienend is.
Koeien boertje
@m uut m of ze hebben daar de geld pers nog niet uitgevonden, dan kun je elke crises aan
+1
Achso
@m uut m precies. Misschien moeten ze nog minder melk gaan produceren.. Kijken of dat helpt.
+1
grös
De helft is pachtbedrijf die hebben verder ook niks dan een stel koeien in een eenvoudige, vaak vervallen, stal. En vaak is opa van 82 nog de baas, veel runder-tbc, efficiëntie en ook hygiëne is soms ver te zoeken, verder wel een idyllisch plaatje al die hoge heggen, heuvels en percelen in alle vormen, met een eenvoudig lowbudget weidebedrijf zoals in Ierland zou je daar nog best geld kunnen verdienen, maar in mijn ogen blijft het vaak moderne slavernij in dienst van iemand met een of andere adelijke titel.
+1
de Tank
Vergelijkbaar met Nederland, afgaande van verscheidene reacties op prikkebord.
+6
jvt
Hier en daar wat negatieve reacties over de engelse manier van boeren; idd op veel bedrijven pachtersverhaal, maar je vind ook prachtige bedrijven hoor. Maar vergeet niet dat de gekke koeien ziekte daar echt financieel hard heeft toegeslagen en met de melkprijzen van daar zijn ze er nog steeds niet goed van bekomen. Maar denk dat juist veel nederlandse boeren veel kunnen leren van hun engelse collega's, alhoewel niet alles 1 op 1 over te nemen is ivm milieuregels, maar stallen van 1500-2000 euro per koe is daar de norm, ipv 6000 met een dikke plus. Geen 25 koeborstels, geen snufjes, gewoon brok voeren in de melkstal, liever een 2x15 visgraat dan een 2x8 rapid exit, meestal swing over. Prachtig land, vriendelijke mensen en vaklui over het algemeen de boeren daar, gemiddelde nederlandse boer was daar allang failliet gegaan, de jongens die daar nog melken weten wel wat kostprijs melken is.
George
@jvt
Kostprijs melken is nooit leuk jvt, in Engeland niet , hier niet en nergens niet!
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
Kostprijs melken is nooit leuk

Zolang er maar een duppie boven betaald wordt heeft het wel wat kostprijs laag houden. 😉
grös
@jvt
Hier in de buurt heeft ook nog 1/3e een low-budget stal, en ik heb ook geen electrische koeborstel. Vond het trouwens wel grappig te zien dat ze een ligboxenstal op een helling bouwden, op afschot, en de mest ook zo makkelijker naar beneden liep, het mestbassin is vaak gewoon een meertje, gegraven in de klei. Weinig diepstrooisel ook gezien, lage houten stallen met dichte vloeren, erf staat vaak wel vol met ijzeren hekken, en een nieuwe lease-trekker of verreiker lijkt me ook niet kostprijsverlagend, in die low-budget stal staan wel koeien van de nieuwste genomics stieren, dat weidebedrijf met 300 british-friesian koetjes van 6000L zetten alles met 3 ft. rond, en boer zelf had er nog een adviesbureau bij. Verder prima mensen, zou daar best willen wonen, minder gestresst gedoe, alleen om de logistiek en perceelsindeling niet willen boeren, vergeet ook TBC niet, dat waant daar nog steeds rond onder de koeien.
Het landschap en omgeving is trouwens prachtig, maar om te werken is een rvk-bedrijfje in de polder toch een stuk makkelijker, of je moet richting Schotland gaan daar is wat meer ruimte.
brabo
@jvt
Onlangs nog in Engeland geweest om te kijken waar mijn koeien naar toe zijn gegaan.
Inderdaad eenvoudige huisvesting, niet veel meer dan wat oude sleufsilo's waar ze een dak overheen hadden gezet. Wel dikke 60 stands buitenmelker.
Nu onlangs leverafspraak kunnen maken met Mark and Spencer. Voor een 6 cent hoger melkprijs gingen ze nu ook aan allerlei welzijnseisen voldoen, zoals het ophangen ven ventilatoren en koeborstels.
Maar ook daar het grote probleem wat je in elk land tegen komt, geen volk die het werk wil komen doen.
pietjepuk
@brabo Zijn jou koeien van volop stalvoeren naar een veel weide bedrijf gegaan? Zo ja hoe pakken de koeien dit op. Ze zeggen wel eens koeien gaan naar de hand van de boer staan.
brabo
Quote Reactie van @pietjepuk:
volop stalvoeren

hoezo volopstalvoeren? Hier liepen de koeien 24 uur per dag in de wei, en bij groeizaam weer dus volop gras.
Ze liepen bij mij meer buiten dan bij de nieuwe eigenaar. Dit afgelopen jaar heeft hij ze voor het eerst weer buiten gedaan omdat hij dit moest vanwege levercontract. Maar daar zijn de heuvels hier en daar zo steil, dat de koeien zig zaggend naar de top moesten lopen.
Normaal molk hij 36 kg gemiddeld bij 3x daags melken, maar vanwege personeelsproblemen weer terug gegaan naar 2x en nu nog maar krap 30 kg.
grös
@brabo
Liep dat een beetje mooi met robots? Volle bezetting?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0