Hebben veel landbouwers gebruik gemaakt van uitstel aflossing?

Corona crisis maatregel

Deel dit topic

Reacties

ted9
Waarom? Melkprijs is nog zo goed als gelijk dus.
Erco
Hier nog niet nodig en ik denk dat het met de melkprijsdaling wel zo zal meevallen dat het niet nodig is maar dat ter zijde... die crisismaatregel geldt toch niet voor ons.
boertje boer
@Erco crisis maatregel van de banken geldt ook voor landbouw.
Erco
@boertje boer niet voor iedereen
+1
de hoef
Quote Reactie van @Erco:
die crisismaatregel geldt toch niet voor ons.

waarom geld die niet voor jou
+1
Erco
@de hoef ik ben n aparte dat weet je toch 😋
+10
boertje boer
Als je verstandig bent geweest wel. Heb je het geld aan het eind van het jaar niet nodig gehad kun je gewoon extra aflossen. Maar kom je door corona crisis over een half jaar in de problemen en je hebt dan geld nodig of je wilt aflossing stop zetten kom je bij de bank in bijzonder beheer, met als gevolg hogere rente. Nu gewoon instappen zonder extra voorwaarden.
Hoop dat extra buffer ruimte niet nodig is, financieel voor iedereen in de sector het beste.
paul1
@boertje boer het is uitstel, je moet het nog wel gewoon betalen alleen wat later
+2
de Tank
@paul1 mijn aflossingscapaciteit wordt dit jaar niet lager omdat ik niet aflos. 50 k extra buffer zeg ik geen nee tegen. Als je over een jaar alsnog klem komt dan moet je maar afwachten hoe ze met je tekort omgaan. Daarnaast betaal ik graag iedereen op tijd en wil niet gedwongen worden tot geldbesparende keuzes die op langere termijn geld kosten. Risico's uitsluiten hoort ook bij het ondernemen.
+3
wotan2
Hier nog een keer extra aflossen, ben ik van die oplichters verlost.
+1
Frans1
@wotan2 waarom oplichters, je hebt zelf het geld gehaald
+1
wotan2
@Frans1 Als vervolgens geen enkele afspraak waarde heeft, zijn ze al niet netjes bezig. Als ik voor elke keer dat de dingen niet liepen zoals ze moesten lopen, in plaats van elke "sorry onze fout" €200 had gekregen, hoefde ik al even niet meer af te lossen. Contact met onze Rabo bank is al jaren slecht, gemiddeld elk jaar een nieuwe adviseur. Ik heb er 2 of 3 gehad die meerdere keren gezien heb, de overige (meer dan 10) heb ik maar eenmalig gesproken of nooit gezien. Ik wist op een gegeven moment ook niet meer wie mijn adviseur was. Als ik dan weer wat met de bank wilde bespreken had moesten (ze denk ik) intern nog even regelen wie mij te woord zou staan, was altijd een verrassing wie er terug belde. Laatste jaar spande helemaal de kroon, geen enkele termijn over afspraken en ruggespraak van hun kant werd nagekomen. Als klap op de Vuurpijl kreeg ik begin Februari, een mailtje met de uitnodiging om een gesprek met de adviseur te beoordelen. Dat gesprek zou volgens eerdere afspraken begin December plaats vinden, is van hun uit nooit gepland, en dat gesprek had volgens dat mailtje begin Februari plaats gevonden.
Wie ze gesproken hebben weet ik niet, maar mij in ieder geval niet. Ik heb daar op meerdere plekken een zeer gezouten klacht over ingediend; antwoord heb ik tot op heden daar niet op gehad. Dus OPLICHTERS.
hans1980
@wotan2 ze verdienen aan de zwaar gefinancierde bedrijven!
Je hebt een ijzersterk bedrijf dus , maar eigenlijk behoort één ieder dezelfde behandeling te krijgen
+3
pieta
@wotan2 Ik kan jouw ervaring niet delen. Doe al jaren zaken met Rabobank.
+2
wotan2
@pieta Ik zit onder tussen ook 20 jaar met hun opgescheept. Ben wel eens met een overstap bezig geweest, maar de andere partijen vonden me niet interessant genoeg ( te klein, te weinig schuld).
verbi
@wotan2 Als ik je zo hoor zit je bijna schuldenvrij. Wie doet je wat je hebt je zaakjes goed voor elkaar en niet afhankelijk van de rabobank. Laat die andere met torenhoge hypotheken maar proberen 365 dagen topsport te bedrijven gaat ze niet lukken gevolg nog meer lenen worden slaaf van hun eigen toko. Daar moet je voor bedanken.
Erik!!1979
@wotan2 wil je met mij ruilen?
+1
pieta
@Erik!!1979 Qua schuld wel. Jij hebt toch geen schuld maar je vrouw. 😁
+1
Erik!!1979
@pieta er zijn er weinig met zoveel schulden als ik 😢,meer als mijn vrouw
+3
wotan2
@Erik!!1979 Nee, want jij hebt een andere bedrijfsfilosofie dan ik heb. Ik heb in de loop van de tijd wel mee gekregen in welke shit jij terecht was gekomen, daar pas ik helemaal voor als je het niet erg vind 😉. Voor dat iedereen denkt dat ik een voorbeeldig en financieel gezond bedrijf heb met toekomst, heb ik nog niet. Hier in Nederland heb ik de laatste jaren me van de ene in de andere ergernis begeven, en geconcludeerd dat ik hier niks meer te zoeken heb. We zij volop bezig (ligt door corona ook even stil) om in Frankrijk verder te gaan.
pieta
@wotan2 Ik ben dus ook een paar keer aan het vergelijken geweest. Twee keer de ABN op bezoek gehad en die hebben mij nog nooit een goede aanbieding gedaan. Wel correct maar niet concurrerend. Hoe dat werkt snap ik niet. Je hoort van genoeg collega's dat ze met ABN beter uit de voeten konden dan met de Rabobank.
Realisme
@pieta klopt. Scheelde een jaar of 6 geleden bijna een procent en toen de Rabo ze best had gedaan nog zo een 0,75. Toen maar overgestapt naar Abn
pieta
@Realisme Bij mij was het andersom in 2015.
pietjepuk
@pieta Denk dat het met de beoordeling van de rabo te maken heeft. Heb zo mijn vermoedens dat ze onderscheid maken in twee groepen klanten. Goede klant houden en klant liever kwijt dan rijk tenzij er goed op verdiend wordt.
pieta
@pietjepuk Zou kunnen, maar dan zou toch ook de ABN enorm geïnteresseerd moeten zijn.
Realisme
@pieta klopt, misschien zijn het net energieleveranciers😂 klant van een ander is belangrijker als de eigen klant. Alhoewel ik moet zeggen dat de ABN enkele jaren terug weer een retescherp voorstel deed en toen was ik al klant inmiddels.
+1
pieta
Quote Reactie van @Realisme:
klant van een ander is belangrijker als de eigen klant

Dat heb ik dus niet gehad. Bij mij was de eigen bank (Rabo) veel scherper.
Realisme
@pietjepuk ik hoorde juist dat Rabo in die tijd moeite had om scherpe offertes te maken vanwege de glastuinbouw die onder water stond.
verbi
Kan nu alleen in de april maand simpel regelen zonder papier rompslomp. In mei is het maar weer afwachten.We zijn er nog niet met het coronavirus dus ik vraag het aan, heb nog maar zelden iets zo makkelijk bij de bank geregeld kunnen krijgen . Die 6 maanden plakken ze er achter maar weer aan.
Zwaagdijk
@verbi bij ons moet je het tussentijds inlopen. Abn
+1
hookwood
@Zwaagdijk bij de ABN is het de rente en de aflossing als ik het goed heb en bij de Rabo alleen de aflossing die wordt stil gezet.
pietjepuk
@hookwood voor niets gaat de zon op. Tellen ze de rente die je eigenlijk moet betalen bij de schuld op?
Erco
@hookwood wij hebben nog steeds die renteswap lopen en daar zijn ze huiverig voor nadat ze toch op de vingers getikt zijn dus hier gewoon netjes blijven aflossen en rente betalen. En heb nog drie hypotheken maar daar ook niet. Misschien komt er nog wat maar vooralsnog niet.... En het is ook nog niet nodig, we zijn pas net 0,74 cnt gezakt afgelopen maand. Hopelijk loopt t met n sisser af
hans1980
@Erco hoop het echter wanneer je het nuchter bekijkt staat de hele wereld stil, hoeveel weerslag dit heeft op zuivel ik weet het niet maar wanneer olie een voorbode is ...
Prijs voor een vat Amerikaanse olie negatief: 'Ongelooflijk en ongekend' - nos.nl/l/2331147/
Erco
@hans1980 geloof niet dat we voor n kwartje gaan melken en ook 30 cent is me al te kort.
verbi
@hookwood correct
verbi
@Zwaagdijk Bij de rabo niet komt gewoon achter erbij lening wordt dus 6 maanden langer.
avondrood
Vorig jaar ook al eens geprobeerd bij de Rabo. Nee heb je en nee zou je denk ik weer krijgen. Wanneer je dit toen voor elkaar wou krijgen zou je diep in de rode cijfers moet zitten. Wanneer je aan je verplichtingen kunt voldoen dan blijft het nee. Maar ja wat dit half jaar gaat brengen???? Je zult eerst je buffers moeten opbranden voor je dit mogelijk voor elkaar krijgt.
de Tank
@avondrood flauwekul, gewoon online aangevraagd, 2 maanden melkgeld in de + op de rc en aflossing stopgezet. Bij de rabobank hebben ze mij al een paar keer met een ingewikkelde situatie uit de brand geholpen. Kwestie van goed communiceren, op tijd aangeven wat er speelt en niet te veel rare keuzes maken. Waardering en vertrouwen uitspreken als dat op zijn plaats is. De ervaringen die sommige hier beschrijven zijn voor mij volslagen onbekend.
mlkvhoudr
@hans1980 wat hebben jullie zelf gedaan met de aflossingen?
+1
matt
@mlkvhoudr hans lost niet af,die gooit alles op de hoop 😀
+2
hans1980
@mlkvhoudr ook aangemeld zelfde reden als hierboven, wanneer niet nodig gaat het terug
+1
mlkvhoudr
@hans1980 wij gaan t zo proberen te redden
+1
bio boer
@mlkvhoudr hier ook als we de bank nodig hebben voor een nieuwe lening staat het ook mooi in de computer dat we altijd netjes de verplichtingen hebben voldaan
ted9
@bio boer Dat was hier de gedachte ook.
hans1980
@ted9 dat mag toch niet uitmaken
+1
Realisme
@hans1980 maar dat doet het vaak wel
+1
boertje boer
@Realisme financiering aanvragen omdat je de aflossingen niet kunt betalen heb je een probleem bij de bank. financiering voor bedrijfsmiddel krijg je makkelijker. Rabo adviseur raadde het alle klanten wel aan. Zorg wel dat je het ook alleen als crisis maatregel gebruikt en niet van dit geld een nieuwe trekker koopt.
Realisme
@boertje boer ABN adviseur deed ook goed ze best. Zo goed dat ik bijna argwanend werd😉 Heb hem gezegd dat ik die eerste 6 maanden zoiezo wel doorkom. Hij gaf aan dat mocht het nodig zijn en de regeling word verlengd er dan weer meegedaan kan worden
hans1980
@Realisme kan over half jaar boete vrij aflossen dus dat kijken we wel hoeveel cash er is , heb ook geen idee waar melkprijs naar toe gaat en om nu staan te zenuwen wanneer loonwerker e.a. geld moeten...
achterhoeker2
@bio boer Aan de financiële verplichtingen voldoen staat in de financieringsovereenkomst dat heeft geen meerwaarde.
achterhoeker2
Volgens mij moet je minimaal 3% per jaar aflossen anders geen renteaftrek.
Frans1
@achterhoeker2 Als er geen winst meer is maakt dat niet veel uit wel?😅
+1
achterhoeker2
@Frans1 Daar zit bij veel bedrijven de pijn geen/weinig afschrijving, wel fiscale winst maar geen liquiditeit .
+1
Frits1
@achterhoeker2 dat is bij een eigenwoningschuld zo. Zakelijk niet.
+1
Erik!!1979
@achterhoeker2 jij begrijpt het echt allemaal niet.
achterhoeker2
@Erik!!1979 Er staat ook volgens mij, wist het niet zeker.
Maar jij hebt het in de praktijk laten zien dat je een geniaal strateeg bent niemand heeft zo veel verstand van koeien en ondernemen als jij, wel jammer dat je bij al jouw falen zoveel mensen financieel hebt beschadigd .
Erik!!1979
@achterhoeker2 niemand bewust benadeeld. Met vele werk ik al meer als 15 jaar samen en gaan door het vuur voor mij. Mensen die anders beweren moeten eerst eens in de spiegel kijken.
+4
Erco
@achterhoeker2 lekker achterbakse anonieme reactie weer.
labella
Wel aangevraagd bij de rabobank maar afgewezen omdat ik het niet nodig heb volgens hun...
hans1980
@labella oké dus het is geen standaard verhaal
+2
ted9
@hans1980 Was in het leven geroepen voor bedrijven waar de inkomsten per direct stil kwamen te liggen door de corona maatregelen. Dat is bij ons nog niet het geval. Ik maak me hier nog meer druk om de droogte dan om de melkprijs daling die zou gaan komen.
de Tank
@ted9 dan heb je een buffer voor de droogte, hoef je je daar ook geen zorgen om te maken. Er komt geen regen omdat je zorgen hebt.
Noorderling
@labella
Het werd dus in het nieuws even mooier gebracht dan hoe het zit. Abn krijg je het automatisch tenzij, rabo mag je vast een heel rapport aanleveren, uitstel en risico's beperken en wanneer het allemaal meevalt boetevrij aflossen vonden ze niet zo leuk idee.

Abn koopt her en der ook klanten, durven wat meer, flexibeler in aflossingstermijn als een grotere stap op je pad komt.
de Tank
@Noorderling ik zit bij de rabo, aangevraagd en zonder vragen geaccepteerd. Ik heb meer dan voldoende buffer onder normale omstandigheden, als het meevalt kan extra aflossen altijd. Als het tegenvalt los ik in 15.5 jaar af ipv 15 jaar.
pieta
@Noorderling Wat jij voor hebt op de ABN heb ik voor op de Rabobank.
Noorderling
@pieta
Zit zelf ook bij rabo. Verder geen problemen mee, maar kreeg het idee dat ze niet zo blij waren met de artikelen dat de regeling geheel vrijblijvend was, en baat het niet schaad het niet ging niet helemaal op. Opzich logisch, gratis geld is er niet, maar dan moet de chef communicatie het anders brengen dan dat het geheel vrijblijvend is voor iedereen. Kijk het zelf nog even aan, kunt je tot juni aanmelden, maar eens zien wat de garantieprijs komende maanden gaat doen en kunnen we alsnog instappen.

Als je hoort wat voor aanbiedingen sommigen hebben gehad, dan kan het niet anders dan dat er klanten gekocht worden. Vaak wel de grotere bedrijven die ook flinke stappen zetten, opvolgers zodat er in potentie nog wel een keer wat gaat gebeuren.
+3
de hoef
Quote Reactie van @Noorderling:
, rabo mag je vast een heel rapport aanleveren,

klets, je kunt het zelf online regelen,
+1
labella
@de hoef je kunt je online aanmelden maar dat betekent niet automatisch dat het ook geregeld is....
+1
de hoef
@labella hij belde ons twee weken terug met de boodschap , dat we het online in konden dienen , zonder consequenties, en dat het snel geregeld kon worden , we hebben er nog niet voor gekozen ,
+1
spotmelker
@de hoef is mij hier ook meegedeeld.
+1
de Tank
Quote Reactie van @Noorderling:
rabo mag je vast een heel rapport aanleveren

Misschien eerst even informeren voordat je hier aannames plaatst, achterdocht niveau is op prikkebord wel erg hoog.
de Tank
@labella alleen voor degene die in de basis een gezond bedrijf hebben..
labella
@de Tank ik was te gezond, heb de afgelopen jaren veel afgelost met als dank een hoger rente% op het resterende deel van lening.
hans1980
@labella hoorde wel extra opslag ook door crisis op geldmarkt
+1
Noknok
@labella hier net zo, als je er wat van zegt dan beginnen ze over vaste kosten etc. wat uitgesmeert moet worden over een lagere hypotheek. Dus mag je meer betalen. Lijkt nergens op .
spotmelker
Ga er maar vanuit dat deze aanbiedingen voordeliger zijn voor de bank. Ze kopen geld in met negatieve rente dus hebben ze geen belang bij aflossing.
jg
De reden van het verlenen van uitstel aflossing /rente is enkel het in stand houden van het systeem . Wie er nu wel of geen uitstel vraagt maakt niet uit , als het maar een fors percentage is zodat de periferie zo lang mogelijk betaalt wordt .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
79
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0