Koe monitor

Hieronder plaats ik een paar berichten die ik via via gekregen heb. Ik maakte mij zorgen wegens export positie van de zuivel en daarom heb ik eerst een rondje gebeld. Ik ben terug gebeld door een hoog geplaatst persoon in de organisatie van RFC. Dat was een zeer net en positief gesprek. Die man heeft mij meerdere malen in het telefoon gesprek bevestigd dat het geen kwaad kan om deze discussie hier te voeren. Mijn dank hiervoor. Ik wil namelijk niet de zuivel sector in kwaad daglicht zetten of schade berokkenen. Ik wil alleen af van de naar mijn mening over daad van bovenwettelijke regelgeving.

Deel dit topic

Reacties

Erik!!1979
Deel 1

(klik om te vergroten)

Erik!!1979
Deel 2

(klik om te vergroten)

Erik!!1979
Wat vinden jullie van deze bovenwettelijke maatregelen?
+4
m uut m
@Erik!!1979
Waar maak jij je druk ?
Of vindt je het nodig om hier de zaak te stangen.
@m uut m niet alles is zwart wit
Erik!!1979
@m uut m dit is toch een leuk onderwerp om over te sparren?
m uut m
@Erik!!1979
Waarom ?
+1
sorry
@m uut m verdiep je er maar in ...wat voor misselijke bestuurders er bij liepen/lopen
+1
verbi
@m uut m Dat vraagt hij toch niet hij vraagt een mening daar kun je dan toch als een normaal persoon op reageren.
+2
mlkvhoudr
Als je open staat voor advies kan koemonitor wel degelijk wat bijdragen, wat ik zeker zo belangrijk vind is het monitoren van grenswaardes waar je binnen moet blijven of anders plan van aanpak moet maken dit voorkomt negatieve beeldvorming en voorkomt veel ellende.
+1
Hans7
@mlkvhoudr Op zich is het goed te doen, maar het zit hem erin dat iedereen er even weer aan moet wennen.
Aan de andere kant, waar is het allemaal goed voor en wat levert het op? En waarom en van wie moet het eigenlijk? Er komen steeds meer eisen bij, maar hoeveel meerwaarde staat er tegenover?
mlkvhoudr
@Hans7 dat moet de discussie zijn inderdaad levert de extra bovenwettelijke eisen een meerprijs op. Ik vermoed als die kaarten geschud zijn er wel weer nieuwe kaarten komen waarom het toch vooral wel door moet gaan de markttoegang, de consument.....de verzin er wat bij maar de eisen blijven variant.

Het is tijdsgeest ik juich er ook niet bij maar ga er wel gewoon aan voldoen en doorrrrr....
+1
m uut m
@mlkvhoudr
Het wordt de nieuwe kapstok.
+6
Erco
@mlkvhoudr meerprijs vergeet t maar. Net als al die andere bullshit
Erik!!1979
@Erco stel je eens voor dat ze een heel duur borgingsysteem optuigen wat veel bovenwettelijke is wat niet wettelijk is. Dat zou rampzalig zijn. Dan mag je niet exporteren. Dat kost de hele veehouderij in Europa gigantisch geld. Moet er niet aan denken.
+1
@Erik!!1979 Rfc exporteert veel
Dus Ik ben de Sjaak dan
Gaat jou een hogere melkprijs opleveren
Hoop dat je er naast zit
Kan dat gezeik er niet bij hebben nu
Erik!!1979
@Christo4.0extendedversion dan gaat RFC naar de kloten. RFC failliet is voor de zuivel erger als Corona. Maar id in eerste instantie leuke melkprijs.
+1
m uut m
@Erik!!1979
Je zit de handel op te naaien !
Erik!!1979
@m uut m nogmaals even uitleggen wat ik vind en denk. Ik heb via via deze berichten binnen gekregen. Ik lees dat koemonitor niet erkend is. Dan gaan er bij mij alarm bellen luiden. Ik ben namelijk best wel een complot denker. Dus ik ga bellen naar mensen die meer weten. Ik heb ze uitgelegd dat ik mij zorgen maak over de export positie van RFC omdat volgens deze berichten RFC er niet aan voldoet. Toen heeft een bestuurder mij gebeld dat RFC er volledig aan voldeed. Ik mij totaal geen zorgen hoefde te maken en dat ze de zaakjes goed voor elkaar hadden. Leuk gesprek gehad, onze medeprikker wieberen nog besproken en natuur monument etc. In het gesprek uitgelegd dat ik die boven wettelijke eisen niet prettig vond en dat ik daar graag over discusseer. Dat mocht van hem. Hij heeft mijn naam op prikkebord dus weet exact wat ik schrijf. Dus wat doe ik nu verkeerd?
+1
Erik!!1979
@Erik!!1979 hier had ik dus een punt. Ze hebben liggen te blunderen. En daarmee zetten ze de afzet op het spel. En daarmee duizenden melkveebedrijven. Misschien een idee om een calonnetje te doen door de verantwoordelijke?
Erik!!1979
@mlkvhoudr wat ik even niet begrijp is dat volgens koe monitor 1 keer per jaar de dierenarts moet komen. Bij Arla is dat wat ik begrepen heb 4 keer per jaar pbb. Hoe zit dat dan?

(klik om te vergroten)

@Erik!!1979 raar die verschillende eisen
RFC zei op de ledenvergadering dat ze het in moesten voeren
m uut m
@Christo4.0extendedversion
Alle melkfabrieken doen hier nu aan mee en vervangen straks de andere duurzaamheidsprogramma's.
Erik!!1979
@m uut m nee, volgens mij Arla niet. Rest weet ik niet.
mlkvhoudr
@Erik!!1979 volgens mij is t 1 keer per jaar in combinatie met cdm(continue dier gezondheids monitor) maar kan ook al wel weer anders heten
+1
m uut m
@mlkvhoudr
Cdm vervalt.
Ze komen nu voor koekompas en koealert.
Dat kan in 1 keer.
mlkvhoudr
@m uut m daar heb je t al al weer veranderd🤦‍♂️🤦‍♂️
+1
@m uut m Waarom moet het bij Arla 4x per jaar?
Hoe zit het in de rest van Europa?
m uut m
@Christo4.0extendedversion
Koemonitor is ontwikkeld door nzo ook Arla is hier lid van.
Het kan zijn dat Arla dit jaar nog niet met koemonitor werkt.
Het is nu nog "vrijwillig" .
@m uut m ook voor mij?
m uut m
@Christo4.0extendedversion
Dat weet ik niet.
Het is bij Farmel vanaf dit jaar verplicht.
Jowi
@m uut m Klopt in januari heb je daar voor machtiging moeten geven,maar de dierenarts hier weet nog niet wat koemonitor precies inhoud, dat is toch heel raar met deze nieuwe regeltjes.
Lijk wel derogatie, halverwege jaar kijken we wel weer een keer ????
m uut m
@Jowi
Dierenarts moet koekompas en koealert doen.
Jowi
@m uut m ik bedoelde koealert
m uut m
@Jowi
Heb je al een online certificaat gehaald over signaleren van attentie koeien ?
Boovngrunn
@Jowi hier net zo, wanneer mag je een koe wel of niet in de tank melken? Witvuilers mogen niet? En
Moet ie elke speen voorstralen voordat ze gemolken worden om vlokken uit te sluiten? Koeien met uiersmet ook uitgesloten? Makkelijker kunnen we het niet maken..
cowboys returns
@m uut m waar haal jij vandaan dat het vrijwillig is?
m uut m
@cowboys returns
KoeMonitor: nieuwe systematiek om diergezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid te borgen

Belangenorganisaties van zuivelondernemingen (NZO), melkveehouders (LTO, NMV) en dierenartsen (KNMvD, CPD) onderzoeken de introductie van KoeMonitor. Dat is een nieuwe systematiek om de diergezondheid, het dierenwelzijn en de voedselveiligheid in de melkveehouderij te borgen. Het voornemen is om de nieuwe systematiek vanaf januari 2020 beschikbaar te hebben.

KoeMonitor bundelt het Periodiek Bedrijfsbezoek (PBB), de Continue Diergezondheidsmonitor (CDM), KoeKompas en andere management- en borgingssystemen. Hierdoor vervalt de overlap tussen deze systemen en ontstaat er een efficiëntere en transparantere werkwijze voor melkveehouders, dierenartsen en de zuivelindustrie.

De Nederlandse zuivelsector krijgt wereldwijd veel erkenning voor de wijze waarop zij de kwaliteit van haar producten en de voedselveiligheid borgt. Om ook in de toekomst te kunnen blijven voldoen aan de (inter)nationale wet- en regelgeving en de steeds strenger worden eisen van afnemers en de maatschappij, werkt de sector voortdurend aan verbetering van de diergezondheid, het dierenwelzijn en de voedselveiligheid. Met de introductie van KoeMonitor wordt een nieuwe stap gezet.

Onderdelen

KoeMonitor bestaat uit de onderdelen KoeData, KoeAlert en KoeKompas.

KoeData is de nieuwe naam voor de Continue Diergezondheidsmonitor (CDM). Het maakt de diergezondheid op een melkveebedrijf inzichtelijk. Elk kwartaal wordt de ontwikkeling van elf kengetallen van een individueel melkveebedrijf vergeleken met landelijke gemiddelden. Zo krijgen melkveehouders en dierenartsen inzicht in de ontwikkeling van de diergezondheid op het melkveebedrijf op basis van objectieve, landelijke data.KoeAlert is een werkwijze om attentiekoeien te signaleren. Het geeft inzicht in het herkennen en omgaan met attentiekoeien. Met KoeAlert kan uitvoering worden gegeven aan de EU-hygiëneverordening. Op grond van de EU-hygiëneverordening mogen veehouders alleen melk van gezonde koeien leveren. Voedingsmiddelenbedrijven mogen alleen melk van gezonde koeien ophalen en verwerken tot voedingsmiddelen.KoeKompas bestaat al geruime tijd als managementinstrument en is door verschillende zuivelondernemingen inmiddels in de leveringsvoorwaarden opgenomen. Hiermee werken melkveehouders samen met hun dierenarts aan de verdere verbetering van de gezondheid en het welzijn van de veestapel. Tijdens een beoordeling door een hiervoor opgeleide dierenarts wordt de stand van zaken en de mogelijke risico’s op gebied van diergezondheid en dierenwelzijn op het bedrijf in kaart gebracht en beoordeeld. KoeKompas laat zien wat goed gaat, waar mogelijke risico’s liggen en wat nog beter kan in de bedrijfsvoering.

Het is de bedoeling dat de nieuwe systematiek vanaf januari 2020 beschikbaar is, zodat zuivelondernemingen die desgewenst dan kunnen toepassen. Tot die tijd hebben melkveehouders, dierenartsen en zuivelondernemingen te maken met de huidige afzonderlijke instrumenten die de diergezondheid, en het dierenwelzijn borgen en monitoren. Elk instrument heeft zijn eigen doel en historie en is gebaseerd op de EU-hygiëneverordening, nationale wetgeving en/of op eisen van derde landen en afnemers.
m uut m
@cowboys returns
Vrijwillig voor de fabriek.
Niet voor jou als de fabriek hier voor kiest.
cs-agrar
@Erik!!1979 het gaat om de digitale cijfertjes, voegt verders voor de boer niets toe. Koekompas kan je als boer meer mee
sorry
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
wat ik zeker zo belangrijk vind is het monitoren van grenswaardes

waardes die worden gebruikt bij herverdelen van melkgeld.....voldoe je na een paar jaar later aan deze waarde dan stellen ze weer andere eisen...dus aanpassen is zinloos
+1
cowboys returns
Koemonitor per direct stopzetten. Heeft geen enkele waarde meer nu.
albert1
@cowboys returns Hoezo??? Als het waarde heeft is het nu wel om in deze crisis de melk nog te verwaarden.
Elders in Europa levert de poeder toch 200 minder op dan de onze.
cowboys returns
@albert1 de melk die nu en de afgelopen tijd naar Nederland wordt gehaald door onder andere NZO leden uit Frankrijk en Italië en hier aan verwerkers word aangeboden zou deze melk ook geborgd zijn met kkm en koemonitor en alle andere onzin?
+1
stefan56breizh
@cowboys returns koemonitor wat is dat😅
m uut m
@stefan56breizh
Wat hebben jullie in Frankrijk voor borging en hebben jullie ook duurzaamheidsprogramma's ?
stefan56breizh
@m uut m
charte-elevage.fr/
Kijk daar maar op als het goed is kan je het ook in het engels bekijken.
Naar mijn idee stelt het weinig voor afgelopen maart net controle gehad door onze contact persoon van de melkfabriek (Lactalis). Rondje over je bedrijf koeien/kalveren bekijken, voerbonnen en medicijngebruik wordt bekeken. Op die site staat dat je elke 2 jaar gecontroleerd wordt maar in die 7 jaar dat we hier zitten zijn we nog maar 2 keer gecontroleerd.
Verder moeten we met de veearts een bedrijfsbehandelplan hebben elk jaar moet dat weer opnieuw.
En je moet met je veearts een bilan sanitaire invullen, waar je zegt hoeveel koeien je hebt afgevoerd en de reden ervan. Hoeveel koeien/kalveren zijn doodgegaan (ongeluk, diarree of wat anders). En hoeveel mastitis of nageboorte, pootproblemen je jaarlijks hebt gehad.
Erik!!1979
@stefan56breizh die onzin die RFC bedenkt gaat naar mijn mening veels te ver. Dit wordt ook geëxporteerd naar de rest van Europa. Timmermans zit vooraan om dit te regelen. Dat RFC hun eigen leden het leven zwaar maken is al erg genoeg. Maar dit proberen ze op een achterbakse manier overal in te voeren.
+1
de haasen
We zijn weer ge ..... door de grootste zuivel verwerker
Hans7
@de haasen Frans K. zit als sinds de fusie in het bestuur, laat hem opstappen, hij heeft de meeste invloed gehad de afgelopen 12 jaar...
+4
John Spithoven
Koemonitor, op zich in de uitvoering geen probleem voor individueel bedrijf, maar waarom problemen.

En daar zit de crux.

Uit diverse stukken blijkt dat NZO en Zuivelnl het niet op de manier doen zoals cokz wil.

Er is een eu verordening 583/2004 die regels bepaald. Individuele landen mogen daar eigen invulling aan geven. Deze invulling wordt door cokz bepaald. Export certificaat wordt door Nvwa afgegeven na controle cokz regels.

De cokz regels zijn 4 x pbb , bedrijfsbehandelplan bedrijfsgezondheidsplan.

Zo zijn ze goedkeurd door de EU.

Dus met koemonitor, wat op zich uitvoerbaar is, zetten zuivelpartijen het belang van de Nederlandse zuivel in de waagschaal..

cokz.nl/diensten/afgifte-exportcertificaten/
+1
Erik!!1979
@John Spithoven wat is het doel hiervan. Veel melkveehouders worden helemaal gek van de steeds veranderende zwaardere wetgeving. En dan gooien de eigen melkverwerkers er ook nog eens schepje bovenop. En dat ook nog op een zo'n amateuristische manier dat ze daar niet eens mee aan de wetgeving voldoen. Hoe moeten wij als melkveehouders dit nog kunnen volgen. En moeten we dit accepteren? Het gaat wel ergens om. Op onze eigen toko de zaakjes goed voor elkaar houden is al een uitdaging. Dan zou je toch hopen en moeten kunnen verwachten dat het bestuur van zulke grote organisaties die in dienst staan van de melkveehouders er wel voor zorgen dat de verwerking van de duurzame producten gewaarborgd zijn.
cs-agrar
Quote Reactie van @Erik!!1979:
wat is het doel hiervan

gegevens verzamelen
@John Spithoven Dus Rfc houdt zich niet aan de regels?
Zijn er nog meer fabrieken die dat niet doen?
Het zou wel bijzonder zijn wanneer Rfc allerlei eisen oplegt aan de veehouders en zelf de zaken niet op orde heeft
Mijn advies: richt je op de corebusiness en zorg dat je de zaken op papier en in de fabriek in orde hebt
Dan komt erna er wel vrije tijd om in bed te kruipen met allerlei groene partners
John Spithoven
@Christo4.0extendedversion Het is goed om te zien dat niet alleen de melkveehouders hun best doen om onder de regels uit te komen, de zuivel doet niet veel anders Koemonitor is een voorbeeld om onder de geschetste kaders van de wetgevende macht uit te komen.
@John Spithoven De cokz regels zijn 4 x pbb , bedrijfsbehandelplan bedrijfsgezondheidsplan.

Waarom wil de zuivel hier onderuit komen?
Dit liep om mijn bedrijf prima
Elke maand bedrijfsbezoek en 1x per jaar iets extra werk
Voldeed ik aan de eisen
Zuivel had hier toch helemaal geen last van?
+3
Adelbert
@John Spithoven juist, liever 1 x per jaar een uur met de veearts door de stallen en zelf een checklist in vullen dan de NVWA die dit komt controleren.
Als de veearts dit serieus doet en je kijkt nog een keer naar het rapport ipv het chagerijnig aan de kant te leggen dan weet je waar je verbeterpunten op de diverse tereinen liggen. We zijn toch allemaal een beetje bedrijfsblind. Als je er zo in staat, verdien je het misschien wel terug.
Het word hier zo uitvergroot of het iets heel groots zou zijn, maar er zijn er die er hier meer tijd aan besteden dan het in de praktijk ooit gaat kosten.
John Spithoven
@Adelbert Zoveel tijd besteed ik er hier niet aan. Geef aan wat er fout is.

Er zit wel een verschil tussen gemak en wat de wetgeving voorschrijft. Dat eerste is prachtig, maar we zullen ons toch aan het tweede moeten houden. Geen export meer betekent voor de meeste hier einde verhaal.

Ik draai zelf al een jaar of 7 met koemonitor en al anderhalf jaar met koemonitor. Prima te doen, maar als het niet gezien wordt als wettelijke kader is het bezigheidstherapie.
sorry
Quote Reactie van @Adelbert:
per jaar een uur met de veearts door de stallen en zelf een checklist in vullen dan de NVWA die dit komt controleren.

de nvwa blijft controleren net als cokz......er mankeert nog wat aan de koemonitor...bij controle ga je nat
cowboys returns
@John Spithoven ik heb dat cokz is doorgespit maar hen niet kunnen ontdekken. Hoe ze omgaan met geïmporteerde rauwe melk wat bij sommige verwerkers nogal populair is op dit moment en waar nog een buitenlandse grondstof wordt toegevoegd en dan weer geëxporteerd wat voor certificaten worden daar voor afgegeven.
Jan-T
Wat met al deze regelingen en borging systemen lastig in vind.
Is de privacy van de eigenaren melkveehouders hier mee ook op een veilige manier geborgd of kan nu ook deze in het openbaar worden afgeslacht als er wat mis gaat door omstandigheden.

Of bied de NZO leden dan gratis hulp aan, om de problemen op te lossen.?
@Jan-T Ik wil geen problemen
Hoef ik ze ook niet op te lossen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
64
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0