Stront op mais

Wat heeft de meer stront nodig grasland dat maisland word of mais dat mais blijft?

Deel dit topic

Reacties

+1
1068
Mai s op mais heeft meer nodig
mlkvhoudr
@1068 in principe hoef je mais wat na gras komt niet te bemesten.

Er zit genoeg voedingsstof in de gescheurde grasmat volgens mijn adviseur.

verantwoordeveehouderij.nl/show/…
+1
labella
@mlkvhoudr in theorie niet maar in de praktijk komt een deel van de voeding uit de zode te laat beschikbaar voor de mais.
hookwood
@labella je moet idd wel op tijd scheuren anders komt het te laat vrij maar hier vorig jaar pas na de eerste snede gedaan. Alleen de vaste mest er op gereden en rijenbemesting. Het gras was wel bemest dus daar ook nog wel wat nawerking van natuurlijk. Prima mais en voor een gewas wat pas eind mei was gezaaid in een droog jaar een redelijke opbrengst.
+6
George
@hookwood Maïs na eerst een snede gras kost gegarandeerd opbrengst van maïs. Dit zullen velen wel niet met me eens zijn maar het is gewoon zo. Met dorsen kom je er achter. Je ziet het niet direct aan het gewas of de plant. Maar 10 ton korrels of 15 ton is een groot verschil. Als je 5 ton maïsmeel bij moet kopen weet je ook het financiële verschil. Maar neemt niet weg dat je dan veel ruwvoer van een hectare af kunt halen. Maar optimaal voor de maïs is het gewoon niet!
+2
weurding
@George vooral dit jaar na de snelle lenterogge. Die trekt zoveel vocht uit de grond dat je maiszaad straks in stuifzand ligt
George
@weurding
Ja dat is eigenlijk hetzelfde als vooraf een snede gras oogsten. Je hebt dan wel het gras maar de maïs mist kwaliteit. Als je gaat dorsen weet je het.
spotmelker
@George met gewoon hakselen zie je het ook wel. Bij dezelfde rassen zagen we dunnere stengels en lichtere kolven.
George
@spotmelker
Dat klopt , alleen de meeste zien het niet. Die wijzen naar hun grote kuil eerste snede die voor de maïs is gewonnen en wijzen naar hun maïs van 3,5 meter lengte. Maar die maïs vliegt wel door de hakselaar.
hookwood
@George ik had er al een knappe eerste snede afgehaald
George
@hookwood
Ja dat geloof ik allemaal wel , maar neemt niet weg dat dit zeer zeker ten kosten gaat van de maïs.
+4
ted9
@mlkvhoudr Durf je het aan.... ik niet. Heb het idee dat mais tweede jaar altijd beter staat na scheuren dan het eerste jaar met de zelfde mestgift.
+1
mlkvhoudr
@ted9 ik niet😀
Noorderling
@ted9
Alleen komen dan ook de ritnaalden.
Afgelopen jaar toch 20% uitval op een perceel ondanks ontsmetting. Zeker met de droogte komen ze omhoog opzoek naar vocht.
Adee
@Noorderling 1e jaar ook al wel last van ritnaalden en 3e jaar ook, ondanks coating. En coating gaat ook ten koste van de kiemkracht wat ook voor plantuitval zorgt 😢
weurding
Zou 2e jaar maïs na een Onderzaai die goed gelukt is dan ook met minder mest toe kunnen?
hookwood
@weurding of meer opbrengst?
weurding
@hookwood gezien de hoeveelheid en kleur van Italiaans zit er vast bemestingswaarde in
hookwood
@weurding dat is ook het idee
spotmelker
@weurding staar je niet blind op bovengrondse massa, dat is zo weg als je dat in/door de grond werkt. Ik denk dat je de prioriteit moet leggen bij een goed zaaibed met voldoende vochtige grond. Dan komt het vlot op en groeit het ook goed door en zoeken de wortels de benodigde voedingsstoffen wel op. Ik zie dat ook (jaarlijks) in akkerbouwgewassen . Als je opkomst niet goed is groeit er nooit een topopbrengst.
huub
@weurding de goed gelukte onderzaai hier in de buurt schat ik wel op 3000kg ds/ha. 3000kg*15%re/6,25 maakt 72kg zuivere N die boven de stoppel staat, alles eronder komt daar nog bij.

Wat betreft gras of snelle lente rogge maaien voor het maïs zaaien, als je een haspel start klaar hebt staan kan je een gigantische opbrengst halen. Ook qua mineralen efficiëntie, alles wat je er af haalt spoelt sowieso niet uit.
Albert Altena
Welk product ook: Na gras altijd een goed gewas.
verbi
Als het zo blijft drogen krijgen we dezelfde ellende als de afgelopen 2 jaar . Het is hier kurkdroog in ZO-Brabant.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0