Ook voor derogatiebedrijven geldt nu 170 kg N/ha

Zie boederij

Deel dit topic

Reacties

pietjepuk
Een link? kan niets vinden
matt
@pietjepuk niks veranderd in afwachting van of dat derogatie,verleent word
Moet met 170 tellen.
Albert Altena
Hiermee gaat het EU zichzelf uitrangeren.
paul1
Bij 170 kg N zijn het geen derogatiebedrijven meer
+2
JohnDeere6serie
Laat je niet op de kast jagen door die beste ambtenaren, ze zijn t niet waard
diekman
@JohnDeere6serie onder het motto van een zittend gat bedech zich wat.
hans1980
Kreeg net een app van een boer waar onze mest boer-boer heen gaat kon volgens berekening 31 m3 /ha op mais
Schrok toch een beetje of dit klopt?
+2
pietjepuk
Quote Reactie van @hans1980:
volgens berekening 31 m3

Heb je grond met fosfaat toestand hoog. Dan mag er 40 kg fosfaat op. Is maar 27 kuub rundveemest boer boer.
hookwood
@hans1980 170 kg gedeeld door 4,0 N is 42,5 kuub.
+4
Huppel
@hookwood dat is stikstof, maar fosfaat norm is voor bouwland met hoge p toestand nogal wat lager.
casev
De markt heeft (meestal) gelijk. Als dit waar is betaal je straks 40€ per kuub mest afzet, of nog meer? Op mijn simpele bedrijf zou dit al 350m2 afzet betekenen, zal bij de meeste niet minder zijn....
+2
hookwood
@casev Het zou hier betekenen dat ik naast de hoeveelheid die ik nu afzet nog een 1500 kuub moet afzetten. De plaatsingsruimte bij mijn ontvangers wordt ook kleiner dus dat dan de prijs omhoog gaat lijkt me duidelijk. En dan is de kans op fraude weer groter en dat wouden ze nou net juist niet meer.....

totaal een 2300 kuub afzetten x 40 euro zoals jij noemt dat zou betekenen dat we gewoon een bord in de tuin gaan zetten. 15 ct mestafzetkosten per kg melk.....
m uut m
@hookwood
Je kunt ook minder koeien melken. 😉
+3
Lepus
@m uut m Dan kan er dus ook een bord in de tuin. Er zal toch wat binnen moeten komen. Hoe doe jij dat toch altijd, telkens als er een calamiteit is heb jij als oplossing krimp oid. Ik moet juist hogere omzet draaien wanneer ik vooruit wil
m uut m
@Lepus
Niet meer maar beter !
Wij zijn van gangbaar met zwartbonten naar biologisch met jersey gegaan.
Van 35 cent naar 60 cent per kg melk.
Noorderling
@m uut m wat voor een saldo per hectare lukt het om te melken?

Heb alles al eens doorgerekend naar jerseys kreeg ik niet meer melkgeld op het erf. Waar koeien efficiënter zijn laat je het liggen bij het jongvee omdat die volledig meetellen en je meer nodig bent ivm aantal koeien extra.
m uut m
@Noorderling
Jv van jersey telt voor 70% als je met bex doet.
achterhoeker2
@m uut m De overgang naar biologisch is erg duur , bovendien heeft RFC voorlopig genoeg bio melk.
De 10% beste bedrijven hebben (naast hoge gehaltes en een lagere productie per koe) de kosten laag zowel de vaste als de variabele.
Onder bepaalde groepen boeren is zwaar gefinancierd zijn "cool" maar het geeft vooral minder winst.
Noorderling
@achterhoeker2
Minder liquiditeit, aflossen op grond is 100%winst. Zet de rest maar op 0 qua waarde, alles wat dat ooit nog meer dan 0 oplevert is ook winst.
Erco
@achterhoeker2 ja enorm cool of gewoon overgenomen voor n redelijke prijs en niet cadeau gedaan? Reken eens voor hoe je anders niet zwaar gefinancierd zit bij overname? Met deze prijzen van bijv het land. Zit je bij 20.000 liter melk per ha a 40.000 euro per ha (hier is het dubbele overigens) al op 2 euro per liter nou dan hebben we het nog niet over gebouwen, fosfaatrechten, machines en vee. Hier bgon ik met bijna 3 euro maar toen was t land nog maar 30.000
m uut m
@Lepus
Meer melk leveren met een lagere mp of minder melk met een hogere mp. 🤔
Weidezicht
@hookwood als carola (lees de ambtenaren en de jesses en tjeerdjes) dit leest, trekt ze de derogatie aanvraag vanavond nog in. Dan ruimen de boeren zichzelf op. Is de chef stikstof het verzonnen probleem zo de baas.
Jean-PierreK
@hookwood, klopt jouw berekening wel? 2.300 * 40 / 0,15 = 613.333 kg melk per jaar. 1.500 m3 / ((250 - 170)/4) = 75 ha. Als je zes ton melk op 75 ha hebt dan zou je volgens mij geen mest moeten afzetten tenzij je nog veel ander vee hebt.
+1
hookwood
@Jean-PierreK Scherp! Je hebt gelijk ff te snel gerekend. Had het gedeeld door 1,5 ipv 4. 560 kuub extra dus ipv 1500. Ik heb 28 ha.

Nu een 6 euro per kuub x 800 = 4800 euro.

40 euro per kuub x 1360 = 54400 euro. Is dan toch een dikke 8 ct per kg extra kosten en daar komt dan nog de extra kunstmest overheen. Laat die 40 euro een stuk lager zijn, het is gewoon een kostprijsverhoging die helemaal niet nodig is.
Twentsch Land
Die helemaal niet nodig is ..... zo is het ook.

Nederland heeft over het algemeen goede grond, ook efficiënt te bemesten en te bewerken door weinig oppervlakte afval door b v schuine en steile hellingen......om die redenen mag rustig iets meer mest op de grond en is derogatie voor Nederland terecht.

Denk dat er genoeg Europese landen zijn waar gronden wel kunnen worden meegenomen in de bemesting terwijl in de praktijk het vaak niet gebeurd.....Ook dat moet Brussel zien.

@hookwood
casev
@hookwood gauw een dakkie boven je uitbouw JR, dat scheelt een hoop kuubs 😉
Coen
@hookwood , dus je bent voor de continuiteit van je bedrijf inmiddels afhankelijk van derogatie?
en plan-B is alleen verkoop van je bedrijf?
+4
hookwood
@Coen Stel dat het dit jaar zo zou zijn dat idd de derogatie niet wordt verleend en de melkprijs gaat verder naar beneden als gevolg van de coronacrisis dan helpt hier geen plan B. Dan kunnen we er gewoon mee stoppen, daar is niet tegen te anticiperen.

Maar ik ga er gewoon vanuit dat we weer derogatie krijgen. Geen derogatie is milieukundig de mindere optie. Is in het kader van kringlooplandbouw ook niet uit te leggen.
+3
Erik!!1979
@hookwood jij bent volgens mij de eerste die eerlijk is. Ik denk dat dit het geval is bij 75 % van de Europese melkveehouders. Veel van deze zullen gewoon interen op ev vermogen.
van Ittersum
@Erik!!1979 LC moe(s)t samen met de minister veel meer hameren op het houden van de derogatie . Dan praat je en doe je zaken voor de gehele sector.
+1
Erco
@hookwood hier net zo, geen derogatie en stel melkprijzen dalen echt hard dan komt de bank ook wel even praten denk ik 😉 Verwacht ook gewoon derogatie en n melkprijs die geen 25 cent wordt 🙃
+2
van Ittersum
. Veehouders die gebruik willen maken van derogatie, moeten zich voorlopig toch gewoon houden aan de standaard bemestingsnormen van 170 kilo stikstof uif dierlijke mest per hectare.

Staat duidelijk :VOORLOPIG!!!!, vrij logisch toch zolang er geen besluit is genomen. Dus de titel dekt de lading niet.....
Twentsch Land
Nog niet eerder is een dergelijke waarschuwing/advies gegeven.........overheid zal derogatie wel wat meer beladen zien om te behouden en dekken zich hier mee in.

@van Ittersum
van Ittersum
@Twentsch Land weet niet hoe de verslaggever zijn vraag heeft gesteld. Maar formeel is het antwoord juist. Of het ook zo komt, tja....
Mc_douwel
@Twentsch Land schouten wil graag boeren opruimen dus niet te veel hast maken met het niet binnen halen vd derogatie en dan boerenm opzadelen met een boel mestafzetkosten en aan het eind van het jaar extra controles uitvoeren of de mest allemaal netjes is afgevoerd/nog in op slag zit
+5
hans1980
@van Ittersum voorlopig, erg handig wanneer je NU moet bemesten voor groeiseizoen 2020
Kunnen die minkukels in den Haag dan nix
Weidezicht
@hans1980 ze kunnen daar juist heel veel. Alleen hebben ze een tegengesteld doel. Zonder veel kosten halveert de sector binnen paar hjaar. Grond opkopen, geen derogatie enz enz. En over 20 jaar hongersnood in europa.
Noorderling
@van Ittersum
Over 4week als er voor de 2e snede bemest is, zijn we dus klaar. Gelukkig is papier gewillig en hebben we nog tot de 15e om het op te lossen.
Eenvoud
Is allemaal heel fijn dat EU , als Hoekstra de poot stijf houd naar Italië dan wordt het moeilijk stuivertje wisselen voor de landbouw , al is dit nog zo onterecht. En zijn steeds meer barrières
+1
Twentsch Land
Dat is juist het probleem ..... zuidelijke landen vinden Nederland niet leuk op dit moment.....ze zullen het motto hanteren ..... als jullie ons niet wat gunnen gunnen wij jullie ook niet wat.

@Eenvoud
cornelissen
@Eenvoud Dan betaald het ministerie de boete maar,zal wel goedkoper zijn als het geld naar Italie wegbrengen, en het milieu kan het wel hebben en past ook beter in de kringloopvisie .
hookwood
@Eenvoud Er is een akkoord dus dat hoeft de derogatie niet meer in de weg te staan.
+2
Erik!!1979
@hookwood ik weet niet hoelang Nederland nog 250 kg N kan bemesten
Duitsland moet terug naar 140 in sommige gebieden. Ik denk dat de wereld te klein is als wij 140 hebben en Nederland 250. Ik denk dat wij als Nederlandse en Duitse boeren een keer echt moeten opstaan en eens duidelijk uitleggen dat het zo niet meer kan. Daarbij ben ik voor èèn Europa met exact de zelfde wetgeving of keihard de grenzen dicht met invoer heffing op melk vlees en vooral mest.
Jean-PierreK
@Erik!!1979, exact dezelfde wetgeving geeft niet overal hetzelfde (milieu / economisch) resultaat. Als het draineren en wegpompen van water in de hele EU verboden zou worden om verdroging tegen te gaan dan krijgen de Hollenders natte voeten. Zo heeft het ook geen zin om meer te bemesten als andere factoren de beperkende factoren zijn. 140 kg N lijkt mij overigens wel erg laag.
+2
Erik!!1979
@Jean-PierreK in de achterhoek 250 kg N in kreis borken 170, indien rode gebieden 140 kg n. Èèn Europa 😂😂😂. Discussie moet je gewoon niet aangaan. Jij begrijpt zelf dat het nergens op slaat. Als er derogatie komt dan onder de zelfde voorwaarden in heel Europa! Ik ben niet tegen derogatie, maar dan wel overal waar de omstandigheden daarvoor goed zijn.
m uut m
@Erik!!1979
Weet je wat derogatie betekent. 🤔
+2
Erik!!1979
@m uut m ja...... daarom vind ik dat iedere melkveehouder in de zelfde omstandigheden als de Nederlandse collega's moet kunnen afwijken. Nu moet calon dan nog even regelen 😂😂😂.
m uut m
@Erik!!1979
Dan is het regel en geen uitzondering. 😉
+1
duitser
@Erik!!1979 zo is het Erik. Alleen zijn de Nederlandse boeren overtuigd van hun topopbrengsten. Zijn nooit in buitenland geweest. Als ik hier 250 kg per ha mag uitbrengen weet ik zeker dat ik meer kan verbouwen als wat de helft in Nederland op zijn land verbouwen kan. Zit ik nog niet eens op de beste bodem van Duitsland
+1
Erco
@duitser dat noemen ze arrogantie toch
+1
Frans1
@Erco niks met arrogantie te maken, als grond en klimaat meer potentie hebben moet je daar toch gebruik van kunnen maken? En idd duitser, ook buiten NL zijn er gebieden genoeg die daarvoor in aanmerking komen
+1
Frans1
@duitser 😂 natuurlijk vind je dat, jij bent toch ook n Hollander 💪🤝
jent
@Erik!!1979 hoeveel N produceert in dtsl een koe, laten we zeggen met 9500 kg melk, een pink en een kalf?
Hier in NL 124.5 resp 67 resp 32

Dus in NL met 250kg per ha 2 koeien zonder jongvee. Heb begrepen dat Duitse koeien ook een lagere N excretie hebben klopt dat?
Lepus
@hookwood Deze derogatie wordt zo wel héél duur betaald!
+4
demelkboer
Die 170 kg N ligt er hier al zo'n beetje op
+2
casev
Pfas, stikstof, derogatie en straks weer 10talle miljarden naar zuid europa. Allemaal compleet mislukte dosiers waar brusselse regels worden misbruikt om uiteindelijk in gigantische kolerezooi te eindigen. Nee, goed bezig hoor die regering van ons.....
+3
weurding
@casev de tendens is duidelijk. We moeten weg
Boerin86
Op eigen risico.

(klik om te vergroten)

+1
van Ittersum
@Boerin86 we behandelen uw aanvraag voor een bouwvergunning, begint u eerder, bouwt u op eigen risico ....zelfde toch!?

We moeten nu niet overal zout opgooien en bewust onrust zaaien. Kennelijk zijn sommigen hier al aardig ver heen om dan ook alles maar te koppelen en te suggereren dat er geen morgen of overmorgen meer komt
+3
huub
Logisch toch, op dit moment is er geen derogatie. Als je dan bij RVO om duidelijkheid gaat vragen krijg je dit antwoord.
van Ittersum
@huub leg dat hier maar eens uit
Jawis
Maar dan heeft carola toch direct haar zin als dit doorgaat..........ik verbaas me nergens meer over ............
+2
mlkvhoudr
@Jawis ik anticipeer vast op een nieuwe derogatie, dan kunnen jullie me dat nog jaren nadragen hier 😉mest ligt op het land.

Heb er door t natte voorjaar en de corona ook geen seconde aan gedacht ook als ik eerlijk ben dat we nog geen derogatie hebben
+4
pieta
@mlkvhoudr Ik had wel mest af willen zetten maar ik mag niet van huis. 😁
+1
Koeien boertje
@mlkvhoudr ik ga er ook van uit.
Als het niet komt zien we het volgend jaar wel weer.
Dan moet er op papier meer mest in de silo
+2
pietjepuk
@Koeien boertje strak eind juni we krijgen derogatie. Juli veel te warm. dan in augustus nog eff 35 kuub per ha om de putte leeg te krijgen. O o o wat heeft het ministerie veel op met het milieu.
+4
Eenvoud
Uhm ... , Asiel zoekers krijgen momenteel 1 miljoen per week schade vergoeding omdat de beslissing te lang op zich laat wachten.
Ideetje ?
duitser
@Eenvoud voor 1 miljoen kan ik de beslissing wel maken. Kost overheid maar 1 week geld 😁
duitser
Welkom in de echte wereld jongens 😁
van Ittersum
@duitser sbs6 wereld denk ik, weinig echt nieuws veel suggestief nieuws
+3
henkschoonveld1
Voor dit jaar ben ik er niet bang voor. Ik heb tot oktober mij mogen bemoeien met de lobby, die derogatie komt er wel. Ik kan mij niet voorstellen dat dit gepaard gaat met extra voorwaarden, 6 jaar geleden toen de mais van 30 naar 20 moest kon het eerste jaar er ook nog onderuit.

Kantekening is, is zuid Europa nu boos op de zuinige calvinistische Hollanders?

Werkt LNV hard aan dit dossier? Het is zeker geen Chef-sache, dat was het de vorige keer ook niet, ook al dreigden veel bedrijven ten onder te gaan aan de fosfaat regeling die ontstaan door een te liberale houding van het kabinet van destijds.

Als persoon vind ik het belachelijk, derogatie bedrijven zijn ongeveer de enige bedrijven in Nederland waar het goed gaat met de nitraat normen.
Derogatie zorgt ervoor dat er elders teelten kunnen plaatsvinden die niet de nitraat doelen halen en nooit zullen halen, zoals groenten.
We hebben het tegenwoordig er altijd over dat via het landbouw collectief met 1 mond moeten spreken, echter misschien wordt het wel eens tijd dat de melkveehouders met een max 20.000 kg melk per ha 80% grasland en wat mais eens flink van leer gaan trekken. Feitelijk wordt deze groep gegijzeld door problemen die elders in de agrarische sector niet goed gaan. Zonder die andere sectoren tekort te willen doen, misschien moet een vol land als Nederland gewoon accepteren dat je niet overal de nitraat doelen haalt. Echter het is volstrekt belachelijk dat melkveebedrijven met minder dan 20.000 kilo melk per ha en >80% grasland, fosfaat rechten hebben, mest moeten afvoeren en kunstmest moeten aankopen.

Wetenschappelijk is onderbouwd dat je op grasland wel tot 300 kg mest uit rvdm kunt gaan, maar het gebeurt niet omdat er elders gesjoemeld wordt waardoor Nederland een nitraat probleem heeft.

Dit kost de grondgebonden , grastelende melkveehouderij heel veel geld.

Het plan van Jan Cees Vogelaar was ten tijde van het invoeren van de P rechten het juiste plan, echter afgeschoten door een kleine groep die dit niet paste.
m uut m
@henkschoonveld1
Plan van JCV was/is een illusie .
+1
@henkschoonveld1 Het enige niet logische is een beperking op de maximale melkproductie per hectare
Zit daar een onderbouwing bij of is het wisselgeld?
Albert Altena
@Christo4.0extendedversion Ja. Als je daaraan toegeeft kunnen de andere sectoren wel inpakken.
@Albert Altena Maximale groei voor varkens nog nooit voorbij zien komen en zelfde geldt voor eieren
Melkveesector is helemaal het spoor bijster

nieuweoogst.nl/nieuws/2020/…

Je bedenkt iets
Casht een boel subsidie
En dan eens gaan denken hoe je er geld mee verdient
Doet mij denken aan het 65% eiwit sprookje
Albert Altena
@Christo4.0extendedversion
Ik bedoel als de productie gekoppeld wordt aan eigen land.
@Albert Altena ja
En voor die sectoren ook graag de soya verbieden
Gelijke monniken gelijke kappen
m uut m
@Christo4.0extendedversion
Waarom ben je het dan niet met mij eens als ik zeg het hele mestbeleid op de schop.
En dan niet meer mest produceren dan dat er daadwerkelijk wordt geplaatst in Nederland.
a geen dierrechten meer nodig.
b alle ggb eisen kunnen van tafel.
Noorderling
@m uut m
Hoe wil jij dan afdwingen dat ieder individu niet als gezamenlijk meer mest produceert dan er geplaatst kan worden.

Jij en ik weten ook niet of een ontvanger wel drijfmest wil, of kippen mest of wat dan ook. Dan zou je toe moeten naar dat er daadwerkelijk geplaatst wordt.

Natte zomer en moet in oktober al je vee weg om je afvoer re compenseren? Er zitten ook nog wel wat haken en ogen aan.
m uut m
@Noorderling
Dat is niet zo moeilijk want dat moet je nu ook al.
Het is ook de bedoeling dat er minder vee komt.
Maar ook hier komt een evenwicht in.
+2
Noorderling
@m uut m
Je zegt er geen dierrechten meer nodig zijn en nog meer regels aan de kant kunnen.
Hoe wil jij dan iedereen in de hand houden zodat we niet over de Nederlandse totale gebruiksnorm gaan?

Er is geen akkerbouwer die een kruisje gaat zetten in december om volgend jaar mogelijk mest af te nemen van 1 bepaalde veehouder. Dat risico is met het weer, gebruiksruimte, omstandigheden en transportcapaciteit echt niet te organiseren als je +20km van een akkerbouwgebied af zit.
m uut m
@Noorderling
Met die instelling kom je nergens .
De akkerbouwers willen best mest afnemen als jij maar genoeg betaald.
+1
Noorderling
@m uut m
Ben wel benieuwd hoe je het wel graag ziet.
We hebben het zelf zien gebeuren na 15april 2015, als we even aanzetten is er zonder moeite veel meer vee en mest. Met je vingertje wijzen gaat ons gezamenlijk echt niet binnen de perken houden.

Maar de euro's is onzin. Die euro meer of minder voor mest staat niet in verhouding tot een hoger/lagere opbrengst bij hoogsalderende gewassen. 500kilo pootgoed brengt meer op dan 5euro extra voor een kuub mest. Dus je bij 2/3 van de teelten al een heel erg geschikt moment vinden om de mest toe te kunnen passen. Alleen na de tarweoogst heb je een geschikt moment dat vaak wel wil slagen, gelukkig is de uitrijdperiode verlengt naar 15september op bouwland, anders liep het daar ook nog wel eens op vast.

Daarnaast willen veel bedrijven ook geen varkens of rundveedrijfmest vanwege het hoge magnesiumgehalte waardoor de grondstructuur, CEC negatief wordt beïnvloed. Die gips of kalk levert geen een veehouder erbij om het te compenseren.
Vaste geitenmest en champost zijn vooral gewild en vaste rundveemest van bekenden uit de buurt. Anders zijn het toch alleen maar voerresten, touw en plastic.

Red me er wel om, heb wel wat ruilgrond als wisselgeld voor mestruimte. Lossen we het op papier op en kunnen er nog wel 50koeien bij, weg derogatie, fosfaatrechten kelderen. Maar of we daar als sector beter van worden vraag ik me af, de stap naar bio wordt steeds kleiner waardoor die markt ook kapot gemolken gaat worden.
pietjepuk
@Noorderling Dit jaar is het op veel percelen een noodzaak om mest te sleepslangen. Anders is de grindbak niet klein te krijgen.
m uut m
@Noorderling
Waarom denk je dat er meer koeien komen ?
Er moet flink vee weg willen we alle mest geplaatst krijgen in Nederland.
Wanneer het wettelijk geregeld is ben je gewoon strafbaar en de sancties zijn altijd van dien aard dat je er geen economisch gewin van hebt.
Voor de akkerbouwers is het leuk werk.
Stel 25 euro per kuub toe te krijgen.
Dan praat je over 1000 euro per ha !
Kunnen er wel een paar ha pootgoed minder. 😉
+1
Noorderling
@m uut m
haha ga het eens proberen, met saldo's van 10.000euro per ha is dat nog kruimelwerk.
Vorig jaar 25.000euro opbrengst van een hectare uien.
Ze lachen je in je gezicht uit!
m uut m
@Noorderling
Jaar ervoor de uien omgeploegd ?
teelt kosten 8000 euro
+1
Noorderling
@m uut m
Zonder risico geen winst. Over afgelopen 5jaar is er gewoon goed geld aan verdient.
1 ding is en blijft belangrijk, dat is alle kans op opbrengstderving beperken en goede kwaliteit product af zien te leveren, vaak is in de mindere jaren een klein puntje al reden om af te keuren. Daar maak je het verschil, niet of je 40 of 41cent beurt in een goed jaar.

Die paar euro voor mest gaat het verschil niet maken, die 300euro voor stro dat ze kunnen ontvangen geloven ze ook wel. Geen pers op het land, geen andere machines en wagens die zorgen voor insporing. Zo snel mogelijk je vangewas er in, omdat er in augustus meer op een dag groeit als in september in een week. Als het in te plannen is komt er mest op, als het te nat is maar niet. Paar ton opbrengstderving in de volgteelt kost nog veel meer.
m uut m
@Noorderling
Er zijn veel akkerbouwers die geen (poot)aardappelen hebben maar het land verhuren.
Je kunt lullen wat je wilt maar nu hebben ze de mest meestal voor nul euro op het land. Gaan ze voor 1000 euro per ha mest aanvoeren dan wordt hun bouwplan ook eenvoudiger. Ze zorgen echt wel dat ze dan de mest kunnen ontvangen.
Er zijn ook jaren dat ze de 300 euro per ha voor het stro hard nodig zijn.
Noorderling
@m uut m En wat komt er op te staan als ze het verhuren?
Van tarwe kunnen echt geen rekeningen betaald worden, het is noodzakelijk kwaad. Verhuur levert al meer op dan netto tarweopbrengst. Diegene die vaak verhuren zijn over 10-20jaar geen boer meer, niemand kan die grond kopen door een beetje mest aan te voeren en tarwe te verbouwen.

Je idee met het los laten van alle regels en maar zien dat je je mest geplaatst krijgt gaat ook niet werken. In gemengde regio's krijg je het wel georganiseerd met korte afstanden en als je elkaar kent. Als er 20km tussen akkerbouw en veehouderijregio's zit gaat het verhaal niet werken. Er is geen wederzijds belang behalve de euro, dan loopt het ook zo op een euro kapot en melken we elkaar alsnog kapot, want wat is in de laatste week van september anders nog een uitweg?
m uut m
@Noorderling
Er komt vanzelf een evenwicht.
Het lijkt mij niet meer dan logisch dat je hier niet mest produceerd dan dat er daadwerkelijk wordt geplaatst in Nederland.
Een derde minder vee in Nederland geeft dat we in 1 klap aan alle reductie maatregelen voldoen.
De prijzen voor onze producten gaan omhoog. Geen dierrechten meer nodig.
Geen grote investeringen in de stal om 4% stikstof verlies.
Het is aan jou de keuze of intensief of extensief wilt boeren.
m uut m
@m uut m
Als toevoeging.
De toegestane bemesting voor 100 % te mogen bemesten met dierlijke mest.
De stikstof uit mest wordt dan wel volledig meegeteld.
Noorderling
Quote Reactie van @m uut m:
Een derde minder vee in Nederland geeft dat we in 1 klap aan alle reductie maatregelen voldoen.De prijzen voor onze producten gaan omhoog. Geen dierrechten meer nodig.

En hoe zie je het voor je dat er 1/3 gekrimpt wordt zonder het instrument dierrechten?

De euro regeert en intensiveren is altijd nog lonend geweest. Niet zozeer door meer (kracht)voer aan te kopen, maar je eigen voerproductie te verhogen en verliezen beperken. Alleen is het soms wel nodig om te overbruggen, het is te gevaarlijk om niet eerst te investeren in koeien en daarmee inkomsten.
m uut m
@Noorderling
Over een aantal jaren de export en verbranding van mest uitfaseren. Waarde dierrechten verdampen en als verbranden en exporteren is uitgebannen kunnen ze vervallen.
Uitsmeren over 10 jaar dan is het prima te doen.
Grote voordeel dat je de overige diersoorten ook gelijk meeneemt.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @m uut m:
Er moet flink vee weg willen we alle mest geplaatst krijgen in Nederland.

Onzin. Iedereen volgt kritiekloos de berekeningen van onze nationale stumpertjes. Als je eens zou beseffen hoe dit in werkelijkheid is, zou je beseffen dat we in Nederland juist mest tekort komen.
+2
Frans1
@Noorderling Eerste waar we af moeten is dat iedereen afgerekend wordt op het geheel als sector. Een individuele ondernemer is verantwoordelijk voor zijn bedrijf, daar moet geborgd worden dat totalen niet overschreden worden.
m uut m
@Frans1
Dus jij voelt je prettig met quoteringen.
Straks fabrieksqoutum, fosfaatrechten, ammoniakrechten, weide vergunning, vergunning om te bemesten, etc.
Noorderling
@m uut m
Je moet doelen en middelen niet door elkaar gaan halen.
Ammoniak emissie en nitraat in het grondwater is het doel, niet 80% grasland, vangewas, mesterwerkingsplicht, injecteren etc.

Laat een ieder maar wat vrijer in z'n middelen, boeken we meer vooruitgang dan alles opleggen. Die injecteur komt hier straks niet meer de grond in. Terwijl ik voor die 20.000euro extra ook wat zinvoller had kunnen bouwen of water weg karren.
Frans1
@m uut m nee hoor, gewoon je eigen gebruiksruimte benutten. Jij als frequente pb bezoeker weet toch best hoe ik er in sta dacht ik.
@m uut m We zitten denk ik dichter bij elkaar dan we denken
Maar opmerkingen zoals een melkveesector die zich kapot groeit is waardeloos
Je wilt dus een beperking op bedrijfsgrootte
Daarnaast zeg je dat het een keuze mag zijn hoe je wilt boeren
Grootte is subjectief
Ik haat subjectief
Dat is net zo iets als biodiversiteit
Haat ik ook
Is niet te meten wat iemand veel of weinig vindt
Daarnaast sluit ik me aan bij de reactie van Noorderling
m uut m
@Christo4.0extendedversion
Ik heb niet gezegd dat er een beperking op bedrijfsgrootte moet komen.
Ik ben wel van mening dat we al flink doorschieten.
Wat betreft biodiversiteit dat moet je koesteren.
Albert Altena
@m uut m
Ben jij ook al zo iemand die dat woord biodiversiteit koestert.
Die anonaturia's denken ook dat je natuur gewenst schraal kunt laten zijn maar de bomen aan de kant van de weg mooi groen willen houden.
+1
@Albert Altena Biodiversiteit en kringlooplandbouw graag even definiëren en een blijvend fatsoenlijk verdienmodel er voor maken en ik doe mee
En anders graag toontje lager zingen
m uut m
@Christo4.0extendedversion
Nogmaals.
Geef nooit uitleg.
Je vrienden begrijpen je wel en je vijanden geloven je toch niet.
m uut m
@Albert Altena
Ik ben niet voor verschralen.
Ben geen voorstander van grote monoculturen.
Juist door biodiversiteit is de natuur instaat om zich aan te passen dat geldt ook voor cultuur gewassen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @henkschoonveld1:
misschien wordt het wel eens tijd dat de melkveehouders met een max 20.000 kg melk per ha 80% grasland en wat mais eens flink van leer gaan trekken. Feitelijk wordt deze groep gegijzeld door problemen die elders in de agrarische sector niet goed gaan. Zonder die andere sectoren tekort te willen doen, misschien moet een vol land als Nederland gewoon accepteren dat je niet overal de nitraat doelen haalt. Echter het is volstrekt belachelijk dat melkveebedrijven met minder dan 20.000 kilo melk per ha en >80% grasland, fosfaat rechten hebben, mest moeten afvoeren en kunstmest moeten aankopen.

En dat uit de mond van een LTO-er??
bio boer
Ik snap de eu niet dierlijke mest is veel beter voor de grond en het mileu kunnen ze beter zeggen 50 kg kunsmest minder
@bio boer snap jij de vleeskalversector en de kunstmestindustrie?
bio boer
@Christo4.0extendedversion dan zou er belangenverstrengeling zijn daar zou dan toch ook iemand tegen in moeten gaan ander beter uit de eu stel machtshebbers en geldverslinders daar
pietjepuk
@bio boer 💰 💰 werkgelegenheid 💰
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @bio boer:
n het mileu kunnen ze beter zeggen

Het gaat helemaal niet om het milieu!
fries8
Is er geen derogatie???

Is wel door rvo afgeboekt
+1
@fries8 dat was voor 2019
fries8
@Christo4.0extendedversion je betaald nooit achteraf altijd in het voor.
is bij mij net afgeboekt
@fries8 bijzonder
Voor 2020 al derogatie aangevraagd?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
117
DEELNEMERS
41
WEERGAVES
0