Linda Janssen: 'Stikstofdebacle lijkt een vooropgezet plan'

Het lijkt een vooropgezet plan, om het PAS-beleid (tegen stikstof) te laten sneuvelen, ten koste van de veehouderij. Dat schrijft voorzitter Linda Janssen van de Producenten Organisatie Varkenshouderij en deelnemer in het Landbouw Collectief.

Deel dit topic

Reacties

+12
Twentsch Land
Wat weet ze het weer duidelijk uit een te zetten hoe het er voor staat....👍🏻

Altijd netjes gemanierd, helder en duidelijk.....te hopen dat ze nog een flinke tijd beschikbaar blijft.
+1
Jannus
@Twentsch Land Zo hangt de vlag erbij in landbouw Nederland.

Een verademing te lezen hoe een nuchtere vrouw dit zo even verteld en toegeeft dat er fouten zijn gemaakt op het gebied van het PAS beleid en daar zitten we nu met de gebakken peren mee.

Wat geweest is ,is geweest naar de toekomst toe,Hoe lossen we het op en daar kan extern salderen een optie in zijn
Wolswinkel
@Twentsch Land Heb er gisteren ook een mailtje aan verspeeld/verspild richting CU. Niet de eerste.
+1
kanniewaarzijn
Die PAS is bedacht door o.m. Diederik Samson. Die zou er dus, door dit te bedenken een voorstander van zijn om bedrijven flink uit te laten breiden. Word wakker mensen!! Natuurlijk is dit een vooropgezet plan geweest.
+1
Erik!!1979
@kanniewaarzijn prikkebord.nl/topic/213978/ dit is ook zo'n truuk geweest. Jullie weten wel wie toen bij de regie zat. Wilde afgelopen tijd de veestapel halveren 😂😂😂 best wel doorzichtig allemaal. Helaas zijn er nog vele ziende blind.
Jean-PierreK
@kanniewaarzijn, het andere exkamerlid dat aan de wieg van de Pas heeft gestaan is Ger Koopmans. Het lijkt mij sterk dat die van plan was de veehouderij een poot uit te draaien. Er moest toen gewoon een oplossing komen, ook toen zaten al bedrijven in de knel ook binnen de landbouw.. En die oplossing zorgt er ook voor dat de stikstof uitstoot verminderd is en nog steeds vermindert.
Dat je een NB wet vergunning nodig had bleek voor een aantal boeren pas achteraf. Zelf kan ik me nog herinneren dat er een bijeenkomst was over de aanwijzing van een N2000 gebied en dat men zei dat dit alleen effect zou hebben op activiteiten binnen het gebied later binnen een bepaalde straal vanaf het gebied. Ook was het op plaatsen niet mogelijk om een NB wet vergunning te krijgen omdat het wettelijke kader nog niet klaar was.
Voor mijn gevoel heeft de overheid wel degelijk een taak om de stikstof problemen mee op te lossen. Zij heeft immers verzuimd om correcte wetgeving te maken. Maar ik geloof niet in een vooropgezet plan. Dan had de overheid in plaats van de Pas het stikstof beleid toen al kunnen laten vastlopen.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jean-PierreK:
Ger Koopmans.

Kan best zijn dat Ger Koopmans het wel met de beste bedoelingen deed, maar totaal niet in de gaten had waar men mee bezig was. Maar van die Diederik Samson geloof ik er geen ene mallemoer van.
Jean-PierreK
@kanniewaarzijn partijvoordedieren.nl/bijdragen/… Ouwehand denkt daar toch iets anders over. Samsom was destijds (2009) nog een "gewoon" maar wel ambitieus kamerlid.
+1
producent
Toen Jetten en Klaver riepen dat de veestapel moest halveren waren hun ambtenaren bij RVO al met de uitvoering bezig, en Schouten ging nog even met de boeren in overleg om extra tijd te kopen.
+1
Lepus
@producent Een beetje zand in de ogen strooien en nu nog een beste afleidingsmanoeuvre (corona) toe.
verbi
Het is gewoon klote. Maar we weten hoe ze over ons denken in het haagse. Maar wat denken jullie nu uiteindelijk wat hier uit gaat komen. En dan bedoel ik niet wat je zelf wil want dat kan ik ook bedenken.
+1
Porky
Dat hele "om tafel zitten" is een wassen neus, dat is gewoon "voor de buhne" zo van " kijk ons eens ,we praten toch" de kaarten zijn allang geschut.
+1
jammermaarhelaas
Misschien hier niet de juiste plek er mee te komen, maar:
Hoe kan het bestaan dat NH3 voor NOx ingeruild kan worden? Want dat is toch wat er gebeurt met de ruimte die bij landbouw weggekocht word?
Beide, NOx en NH3 moeten gereduceerd worden, en door het een voor het ander in te ruilen gebeurt dit dus niet. Naast het nuchtere feit dat beide stoffen zich anders gedragen, gewoon omdat het andere stoffen zijn.

Volgens mij moet het mede hier om gaan, en laat een onpartijdig rechter er maar een uitspraak over doen.

Provincies lijken te doen alsof gescheiden houden van NH3 en NOx heel erg complex is, om hen moverende reden. Hoe kan zoiets in een rechtsstaat gebeuren?
Frans1
@jammermaarhelaas salderen geeft korting, dus 3 vliegen in 1 klap
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
onpartijdig rechter

En hier hield het verhaal op.....
+1
nitevd
Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
Hoe kan het bestaan dat NH3 voor NOx ingeruild kan worden?

Men weet in Den Haag donders goed dat dit niet erg lang houdbaar is. Maar dit toont aan hoe hoog de paniek is o.a. bij de niet vergunde industrie en dito luchtvaart. Uitruil van NH3 en NOx wordt wellicht tijdelijk toegestaan, minimaal één maand (hoogstwaarschijnlijk) en maximaal tot één jaar. Daarna wordt "geëvalueerd" en alsnog besloten dat het misschien toch niet zo verstandig was. Tegen die tijd hebben de grote jongens uit de industrie en luchthavens hun stikstofrechten wel binnen en kunnen de schotten weer netjes teruggeplaatst.
Ik gun het overigens de stoppers en hoop dat niemand de rechten voor een fooi van de hand doet. Ik vrees dat de zes bedrijven die zaken gedaan hebben met Brabant dit wel hebben gedaan, samen voor 4 miljoen betekent dat ze ofwel samen weinig kg NH3 hadden of tegen een veel te lage prijs hebben verkocht.
NH3 rechten zijn enorm schaars/gewild en wellicht maar één maand uitwisselbaar tegen NOx. Dit werkt enorm prijsopdrijvend.
@nitevd Hier nog 1000 kg te koop 50 miljoen euro belasting vrij !!!
+1
Twentsch Land
Ik heb het idee dat je nog wel een tijdje eigenaar blijft van die 1000 kg 😉

@Detukkeroettwente
Kassa
Wat kost een kilo ammoniak tegenwoordig?
nitevd
@Kassa Volgens 'Quotum.nu 60 tot 80 €/kg'. Dat komt neer op de fooi waar ik het eerder over had. Het lijkt me dat bewust laag is ingezet door om eventuele verkopers in de waan te laten dat rond 100€/kg NH3 een nette prijs is. Handelaren willen natuurlijk nu goedkoop inkopen en later tegen een veelvoud wegzetten.
+1
Huppel
Vandaag op het fd.nl; het ging dan wel over Corona:

Quote:
‘Ik vind het zorgwekkend dat het RIVM op dit moment een soort definitiemonopolie heeft. Vanuit hun kleine wereldje dragen ze opvattingen uit over wat er aan de hand is en wat er aan te doen valt. Ik zou ze aanraden om tegenspraak te organiseren, want anders krijg je toch een soort monocultuur waarin blijkt dat je bepaalde dingen met zijn allen hebt gemist.’

Maar had net zo goed over stikstof kunnen gaan.. .

fd.nl/economie-politiek/1340155/…
spotmelker
@Huppel dezelfde rol is voor de WUR wat betreft mestbeleid. En de gevolgen van het hokjesdenken weten we inmiddels.
marcsterreborn
@spotmelker Vandaag is het tijd voor rokjesdenken
+1
spotmelker
@marcsterreborn die van mij heeft altijd de broek aan 😂
Twentsch Land
Rokjes kun je beter naar kijken dan over denken !

@marcsterreborn

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0