Gescheiden mest in de boxen

Dikke fractie, wat zijn jullie ervaringen hiermee inmiddels?

Deel dit topic

Reacties

Zuid
Ik ben ook benieuwd met dit drogende weer zal het mooi werken denk ik
+2
boerlover
Inmiddels 7jr. ervaring mee.
Heeft even geduurd voor we het volledig in de vingers hadden. Maar functioneert nu tot volle tevredenheid zodanig dat ook de laatste 80 boxen op diepstrooisel overgaan.
We strooien gem. 2× per wk. op, dan dus met kleine beetjes met een beeje kalk erdoor. Wel meer werk maar beter.
Dan snelste droog en minste broei.
Onderhoud aan de mestscheider is wel een tegenvaller.
Het comfort voor de koeien is super de super.
Zien dat koeien duidelijk meer liggen dan
in gedeelte met comfortmatten.
Kostenverhaal. Géén aankoop strooisel.
Wel onderhoud en afschrijving scheider en meer werk.
Kortom veel voordelen maar ook nadelen.
Drijfmest
@boerlover Ik heb begrepen dat het mestmixen erg van belang is voor een goede werking van een mestscheider, zien jullie dit terug in het resultaat van jullie eigen scheider? Onverwachte kosten aan onderhoud lijken me nooit leuk inderdaad...
boerlover
@Drijfmest Mestmixen belangrijk. Wij doe het met 2 elektrische mixers; een 15 min./dag. Kunnen dunne fractie ook apart opslaan.
Noorderling
@boerlover
Wat voor kosten aan afschrijving en onderhoud ben je ongeveer kwijt per jaar?
Overal is wat mee, onderhoud is wel redelijk constant denk ik en daarmee tegenover andere strooisels te zetten. Als het met de koeien goed gaat, is het al gauw wat waard.
boerlover
@Noorderling Denk, maar heb gegevens niet bij de hand, aan wel€1500,0 p.jaar.
Hierin ook stroomverbruik. Vergeet ook niet het shovelgebruik voor instrooien. En hoelang gaat alles mee wat altijd in de stront zit?
huske
@boerlover ook eens na gedacht om de mest verder in te drogen met de warme lucht van de koelmotor van de melktank of iets te proberen met de wind door het hok te geleiden?
@huske waait zo uit de boxen
huub
Een groot voordeel met een eigen Scheider is natuurlijk dat je niet zuinig hoeft te zijn met strooisel.
Noorderling
@huub
Moet je wel voldoende mest hebben, want dat opstarten en in de zomer vol houden is nog wel eens een dingetje als je geen dichte vloer hebt en een afstortput met scheider.
Drijfmest
@huub Klopt, en daarnaast lijkt mij vers instrooien een stuk mooier dan inkuilen.
Jowi
Om dikke fractie in de boxen te proberen hoef je zelf geen scheider te hebben, we laten hier al 9 jaar Maverko komen en scheiden ongeveer elke 3-4 maanden 200 kuub drijfmest
Hoe dunner de mest hoe droger de dikke fractie,als hij wat natter is komt het wat vaster in de boxen en is het moeilijker te egaliseren maar de top laag droogt altijd toch snel op.
Niets mooier dan dikke fractie, hier in het verleden van alles geprobeerd zaagsel,gehakseld stro
en kalkstro mengsel.
Dikke fractie blijft het beste liggen, stuift niet en koek niet vast in de boxen (komt losser hoe droger het wordt in de loop van de week) en geen schrale spenen en plakt het minste aan spenen en uier
Drijfmest
@Jowi Elke 3 tot 4 maanden lijkt mij jaarlijks nog wel een hele kosten post of niet? Volgens mij is het voor het product ook het mooist om het vers in te strooien.
Jowi
@Drijfmest Ik vind ongeveer €600 in de 3-4 maanden nog wel meevallen (geen onderhoud en aanschaf scheider)alleen moet men wel na het inkuilen en elke week na uitkuilen (na in strooien) weer lucht dicht afsluiten van het kuiltje.
sjoerd de melker
@Jowi ivm die thermofiele bacteriën mag inkuilen toch officiëel niet?
Net zoals met die vrijloopstallen met compostbodem.
Koeien gaan toch liggen op spul wat broeit of gebroeid heeft zonder de 63 graden te bereiken?
Jowi
@sjoerd de melker Van wie mag inkuilen niet ??? kan er hier in de buurt er wel 30 noemen die het al jaren ook inkuilen zo als wij (de pipo's van Qlip hebben hier over nog nooit een opmerking van gemaakt) ken er hier in de buurt maar een paar met een eigen scheider.
Maverko heeft 4 vrachtwagens op de weg zitten met in het totaal 70 mestscheiders er op en denk dat nu 85-90% voor box strooisel is.
huske
@Jowi Hierboven word 1500 euro per jaar gezegt aan onderhoud en stroomverbruik. Daar komt nog de afschrijving van de machine overheen. Jij zit op ongeveer 2400 per jaar voor het laten scheiden, tel daarbij een silootje of erfverharding bij mee en de extra arbeid die jij heb ten opzichte van die ander dan ontlopen jullie elkaar niet zoveel. Als ik dan moest kiezen tussen verse of ingekuilde gescheiden mest wist ik het wel
hans1980
@huske is watermatrassen geen beter alternatief? Geen dikke hakken geen extra werk weinig zaagsel nodig laag celgetal!
Of nieuwe dutch mountain nadeel duur levensduur ?
bio boer
@hans1980 hier ook tevreden met waterbedden vind moeilijk beoordelen of het mider goed is als diepstrooisel hier geen dikke hakken of kaal alleen achteraf verkeerde box afscheiding genomen heb 2 koeien met bult op de heup en paar met dun haar op de ribben kast om die altijd tegen de afschijding licht
ted9
@huske Als je zelf zn scheider hebt dan duurt het nog ff voor je een grote bult hebt liggen. En als je genoeg hebt zit de broei er al in. Laten scheiden inkuilen tot kuil stabiel is en instrooien. Hoef je minder vaak kleine beetjes te doen en heb je mooi koud product.
moduulbouw
@sjoerd de melker In de omringende landen mag je niet inkuilen en geen scheider laten komen. Campina had destijds compost verboden i.v.m. XTAS bacteriën die de verhitting overleven. Biobedding heeft nagenoeg evenveel bacteriën maar daar wilde ze denk ik de kat uit de boom kijken.
diekman
@moduulbouw als je er geen verstand van hebt moet je er niets van zeggen. Bacteriën zijn totaal verschillend en uitgebreid getest.
hans1980
@diekman hebben wel aantal majo matrassen liggen er een aantal los in spul zet uit , eigenlijk moet je met een paar jaar er met een mes langs.
moduulbouw
@hans1980 Weet je zeker dat het de originele mayo's zijn? Er zijn ook wat alternatieven in omloop. Mayo houd je 5 cm uit elkaar en vanaf de achterrand. Net als alle matrassen werken ze wat. bij problemen even een prive berichtje met gegevens en word het opgelost.
+1
Kringloper
@hans1980 Dat ze uitzetten en bij moet snijden hoor je vaker, dan worden ze dus ook dunner. Vind koematras een groot woord voor die Mayo’s!
+1
moduulbouw
@diekman Is gewoon in het rapport te lezen. Hier een samenvatting: pdfhost.io/v/…
+1
Jacob88
Diepstrooisel altijd doen. Sinds een jaar diepstrooisel (zand) en koeien waar je afscheid van wilde nemen ivm poten lopen nu weer mooi door.
Factor arbeid wat vaak bezwaar is klopt niet. 1x in de 2-3 weken bijstrooien uuurtje en voor de rest 2 x per dag even langs de boxxen om hier en daar wat mest uit te trekken. Dat moet je met matten ook.
Grootste voordeel waar geen geld tegen op kan is wat mij betreft koecomfort en betere poten. Uiteindelijk minder (behandeling/bekap) werk en meer melk.
Let alleen met dikke fractie op dat er geen melkresten in de put zit. Met extreme hitte kan je nog wel eens een coli geval krijgen. Maar verder kan niks tegen diepstrooisel op.
hans1980
@Jacob88 misschien toch?
Wolswinkel
@hans1980 Cowhouse adviseert daarom: Cowhouse!
Noorderling
@hans1980
Wij van wc eend.
hans1980
@Noorderling klopt van wc eend, maar toch hebben ze met HAS student en nedap herkauw en andere meetinstrumenten de lig en herkauwtijd beoordeeld en vergeleken met 5 bedrijven met diepstrooisel dat lag gelijk, hakken werden in proeftijd beter .
Vindt het niet zo gek moet de mat wel 15 jaar meegaan!
Noorderling
@hans1980
Hier hebben matten het nog nooit langer uitgehouden dan 7jaar.
Kosten die matrassen ook niet iets van 300euro/box?
Voor dat geld kun je ook hele lang diepstrooisel aankopen of een scheider installeren.

Wat is de referentie, kan het zomaar heel gauw beter worden dan dat het was. Koeien zijn in de loop van de tijd toch flink groter geworden.
Kom ook van matrassen naar ruime diepstrooiselboxen, ga je van het ene naar het andere uiterste. Maar dat went wel erg gauw, 0 kale of dikke hakken, vervanging 10% omlaag, koeien gemiddeld een jaar ouder en 1000kg meer melk met veel minder werk.
Frans Z.
@Noorderling Ligt het dan aan diepstrooisel of aan ruime boxen?
Noorderling
@Frans Z.
Hebben vanalles bekeken, matrassen, waterbedden, diepstrooisel. Hoeveelheid liggende koeien ipv lummelend in de box valt direct op, daarnaast zie je ook vaak een aantal kale hakken.
moduulbouw
@hans1980 @Noorderling binnenkort in de boerderij: artikel (preventie) beenwerk beschadigingen.
moduulbouw
@hans1980 Wij van MAYO matras adviseren ook MAYO 😀 Tussen diepstrooisel en een GOED matras zitten qua comfort/schokdemping/liguren geen verschil dat zien wij ook al jaren en komt in diverse testen wel naar boven, alleen adverteren wij er niet mee 😄 Het zijn vooral mensen die van oude rubberen matten omschakelen naar diepstrooisel en ineens gigantisch sprongen voorruit maken wat heel logisch is. Die mensen veranderen nooit meer van systeem en dat is prima.
hans1980
@moduulbouw dus met mayo kom je ook aan >12uur liggen en geen dikke hakken?
moduulbouw
@hans1980 Koeien komen fluitend aan hun liguren met matrassen. Kale hakken is een factor van boxafstelling, schoftboomafstelling, kniebalkhoogte, kopboom, ligbed, strooisel, voeding, roosters, etc, etc. Je kunt niet zeggen ik heb matras/diepstrooisel X of Y en geen kale hakken.
+3
@moduulbouw Ik heb nog geen stal vol koeien gezien die haren op de hakken hebben en waar er matrassen liggen
moduulbouw
@Christo4.0extendedversion Vandaag de dag bezoek ik minder stallen dan "vroeger". Maar ik heb jaren gehad dat ik er 1000 per jaar bezocht. Dan kom je stallen tegen met koeien die je direct naar de show kan sturen zowel met matras merk x y z als diepstrooisel. Evengoed dat je stallen tegenkomt die je geen reclame zijn voor de sector zowel met matras x y z als diepstrooisel.

Dit zie je heel goed in een artikel van de Boederij een aantal maanden terug. "reportage" over koematrassen. Daar zie in het schema staan: Ervaring matras X: Boer A: "geen kale hakken meer", Boer B: "meer last van kale hakken" oftewel er zijn een vracht aan factoren die dit bepalen en als ik het goed gegrepen heb gaat de boerderij er komende week dieper op in.
Jowi
@Christo4.0extendedversion Komt vooral door melk uit liggen en het zaagsel plakt nog veel meer in haren en op de spenen
Jowi
@Jacob88 Had eigenlijk in het tijdperk kalkstro matras meer last van coli.
moduulbouw
@Jowi kalk is niet bacteriëndodend, Kalk is bacteriën remmend door de hoge PH. Die hoge PH blijft gemiddeld 20-30 min waarna deze zakt naar gewoon 6-7 het niveau van gewoon zaagsel/stro
Drijfmest
@Jacob88 zand is voor de koeien inderdaad fantastisch, factor arbeid valt dus mee. Maar heb je niet gigantisch veel slijtage aan alles onder/achter de roosters? pompen, leidingwerk, schuiven etc. lijken mij hier nogal gevoelig voor te zijn.
hans1980
@Drijfmest stel je wilt nieuwbouw voor diepstrooisel moet je dan prefab met of zonder vooraan verhoging zodat boxpaal niet in zaagsel staat?
Jacob88
@Drijfmest

Geen idee tot nu toe niet., we draaien nu een dik jaar en de stal is op zand gebouwd met bezinkbak etc.
deJong
Bij mijn schoonvader hebben ze ook gescheiden mest in de boxen, wordt er wekelijks vers in laagjes ingedraaid met een bakje achter een international 633..
dacht dat het hele spulletje nog geen 3000 gekost heeft en niet eens 2 ton gewicht onbeladen haalt.

scheiden wordt met eigen mest scheider gedaan(GEA), 8 tot 12 uur scheiden en dan s'avonds tijdens het melken er vers indraaien voordat het begint te broeien, anders kan je inderdaad last krijgen van verkeerde uiers. als er een beetje broei inkomt wordt dat in de boxen van het jongvee gebracht.

aan het eind van het mest seizoen laden we de boxen gewoon zo vol mogelijk. wordt de laag de te klein wordt die tijdelijk aangevuld met zaagsel tot de scheider weer kan beginnen te draaien.

de gescheiden mest(dunne fractie) gaat naar de jongvee/droge koeien stal, waarna we die aan het eind van het jaar mixen en terug pompen in de grote stal om opnieuw te scheiden.

mixen wordt veelal in de grote stal bij de mest scheider met een elektrische mixer gedaan.

hoop dat jullie hier wat aan hebben.
Henry90
@deJong
Hier ook al jaren gescheiden mest in de boxen...ook een eigen scheider...wat ik alleen niet snap is dat iedereen zo moeilijk doet over een beetje broei in de mest? Ze hoeven het toch niet op te eten? Hier is het soms zo warm dat de stoom er afkomt...maar we hebben denk ik 1 mastistis koe per jaar op 100 koeien...sterker nog, als het heet wordt van de broei doodt het mijns inziens juist de bacterien..daarnaast wordt de mest in de box ook gewoon warm als je het er vers/ koud in maakt....voel maar is een dag nadat je het erin gemaakt hebt..het moet toch altijd beetje nabroeien aangezien er zuurstof bijkomt
Frans Z.
Alleen positieve verhalen,dat bestaat niet.
+1
Jowi
Je zal het ook een keer moeten proberen en al die spannende verhalen over broei en bacteriën
vergeten,als een koe maar droog ligt is belangrijkste.

(klik om te vergroten)

Aan geharkt als de koeien naar de wacht ruimte gaan

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
51
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0