We laten ons niet in de klompen zeiken

Door Jack Rijlaarsdam,

Beste mensen, het was weer een roerige week. De Corona maatregelen werden aangescherpt en het aantal sterfgevallen blijft maar oplopen. Het registratiesysteem voor de stikstofreductie van de bronmaatregelen (verlaging snelheid, sanering varkens en toekomstige voermaatregelen) werd gepubliceerd. Oud nieuws want deze wet ging in december al door de twee Kamers, maar het bracht toch onrust. Eigenlijk staan er weinig schokkende zaken in, maar er is wel ruimte om er later vervelende maatregelen aan op te hangen.

Afgelopen woensdag lekte een brief uit waarin stond dat de provincies en minister Schouten van plan waren concluderende besluiten te nemen over verleasen en extern salderen van stikstof. Landelijk vanuit het Landbouw Collectief en ook in onze eigen provincie zijn we al ruim vier maanden in gesprek om hier voorwaarden aan te stellen. Wij eisen dat alle vergunningen op orde worden gebracht, dat onze stikstof niet door kapitaalkrachtige industrie kan worden weggekocht en dat er door goede registratie niet onnodig ontwikkelruimte verdwijnt. In het voorstel dat minister Schouten en de provincies wilden bespreken werd over dit alles niets vermeld. In feite ging men vier maanden terug in de tijd, alsof er geen gesprekken waren geweest. In een brief hebben wij daarom aangegeven dat dit voor ons onacceptabel is. Ook door andere provinciale collectieven en het Landbouw Collectief zijn brieven verstuurd. Door deze druk heeft men de besluitvorming uitgesteld en toegezegd eerst in overleg te gaan met de provinciale collectieven. Dat lijkt positief, maar blijkbaar is men dan het overleg van de afgelopen vier maande alweer vergeten. Een ambtenaar trekt om 17:00 uur de deur achter zich dicht, het is werk. Voor ons draait het om ons bestaansrecht. Voorlopig gaan we dus het gesprek weer aan, maar als de provincie echt vier maanden terug wil in de tijd, dan doen wij dat ook: trekkers voor de deur van het provinciehuis! We laten ons niet in de klompen zeiken, wordt zeker vervolgd.

Boeren in Actie Noord-Holland, Jack

Deel dit topic

Reacties

Peterr
Je kunt lullen als Brugman, maar klaarblijkelijk is er voor deze coalitie méér nodig dan redelijk overleg met waar nodig door trekkers benadrukt.

Zie nu middels MSM de kiezer in te laten zien dat dit kabinet het belang van een plantje ten koste van onze gezondheid wenst te beschermen.

Met het NH3 inruilen voor NOx zaait deze coalitie dood en verderf.
+4
Grasbaal
Vandaag in Nieuwe Oogst:
sorry
@Grasbaal volgende keer weer vvd stemmen?
Grasbaal
@sorry Op dit moment weet ik het ook niet.....
+4
Zwaagdijk
Je moet het vuur smeden als het heet is. Nu denkt iedereen aan eten. Gouden kans
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Zwaagdijk:
denkt iedereen aan eten

WC-papier toch?
Arum
😀
Jawis
@Arum nou ....je neemt ijzer......
+3
Pluto
Notabene in het jaar van de vrijheid is het de overheid welke met alle macht weer terug wil naar deze zwarte periode in onze geschiedenis . De besluiten van de afgelopen maanden laten een patroon of algoritme zien waarbij alles is toegestaan om het verdeel en heers systeem in stand te houden .
familie pelle
Waarheid als een koe, kom der maar in melkweb en de hoef......
+2
mlkvhoudr
@familie pelle flauw van je, ik ben niet ingelezen in de materie maar ga er nog steeds van uit een verhaal meerdere kanten heeft dan 1. Je zou precies het zelfde zeggen als je zou zeggen : boeren hoeven niet in dieraantallen te krimpen mits ze maar ammoniak reductie realiseren.....klinkt totaal anders zelfde resultaat

Neemt niet weg dat ik vind dat wij gereduceerde stikstof uitstoot zonder korting zou moeten kunnen verhuren, de afnemer daar 70% van mag gebruiken en wij na afloop huur nog 100 % hebben
+1
buorman
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Neemt niet weg dat ik vind dat wij gereduceerde stikstof uitstoot zonder korting zou moeten kunnen verhuren, de afnemer daar 70% van mag gebruiken en wij na afloop huur nog 100 % hebben


Is volgens mij ook zo
Noorderling
@buorman
Maar wat doet het fosfaat, want dat is nog niet losgelaten toch?
buorman
@Noorderling
Voor wat ik evt verleasen heb ik geen fosfaatrechten
+6
familie pelle
@mlkvhoudr
Quote:
. ik ben niet ingelezen in de materie

Dat blijkt inderdaad wel uit je reactie. Dat viel mij eerder ook al op toen de spoedwet stikstof er door gejast werd. Toen vroeg je je ook al af waar iedereen zich druk om maakte. Inhoudelijk is dan ook niet echt een discussie mogelijk als je je niet inleest.
Maar Het ging mij meer om de reactie van melkweb in een andere topic dat resultaat aan de vergadertafel gehaald moet worden. Jack rijkelaarsdam geeft haarfijn aan dat ondanks 4 maanden vergaderen de provincie haar eigen weg gaat. Dan kun je de handdoek in de ring gooien zoals de hoef doet, maar ik ben (voorlopig) nog niet bereid om te capituleren en vind dat we iedereen moeten steunen die hier voor vecht.
mlkvhoudr
@familie pelle ik weet er wel wat van natuurlijk maar de onderhandelaars zijn goed ingelezen, ik niet. Ik heb een mooi bedrijf van rond de 100 koeien, een voldoende ruime nb vergunning, tot op heden is het elke keer gebleken dat wat er ook op ons af kwam van de overheid ik mn shit wel op orde had, dan word je er gemakkelijker in daar heb je volledig gelijk in.
Neemt niet weg dat jack toen ik hem sprak wel een paar knelgevallen opnoemde dat ik ook dacht sodetering he dat is niet best en zelfde geld voor spotmelker zijn verhaal wat hij hier plaatste.
+6
mlkvhoudr
@familie pelle ik heb er ondertussen nog een paar uur over kunnen nadenken onder het zondagse aanrommellen op het bedrijf, maar vind het nergens op slaan wat je zegt. Discussieren hier is zo wat onmogelijk, ik doe daar ook geen moeite voor hier om de diepte in te duiken qua discussie want zodra het de grote mond voorbij gaat en iemand het niet kan winnen op inhoud blijft t of stil hier of word er op de man gespeeld.

Laat ik er nogmaals kraakhelder over zijn ik heb meer dan genoeg info verzameld over hoe het 1 en ander uit pakt voor mijn bedrijf, het altijd maar zoeken naar extra produktieruimte voor veehouderij in dit land leid tot niks en daar ga ik me dus ook niet in verdiepen, dat was een doodlopende weg, is het en zal het blijven
familie pelle
@mlkvhoudr
Quote:
. onderhandelaars zijn goed ingelezen, ik niet.

Quote:
Laat ik er nogmaals kraakhelder over zijn ik heb meer dan genoeg info verzameld

Bovenstaande kan ik niet echt rijmen met elkaar..... verder snap ik je reactie tav extra productieruimte niet. Daarmee onderschrijf je het feit dat je niet ingeleZen bent. Er wordt namelijk niet gepleit voor extra productieruimte maar vooral tegen uitwisselbaarheid van NOx met NH4.
+1
mlkvhoudr
@familie pelle dat is t zelfde in mijn ogen, je hebt nu 100 koeien met x factor uitstoot, als je theoretisch de helft minder uitstoot door meer weiden en nieuwe vloer er in zou je dus theoretisch dus 2 keer zoveel dieren kunnen gaan houden met de zelfde ammoniak uitstoot.

Ik geloof er niet in dat we dat gaan binnenhalen, ook niet als je dezelfde theoretische slag met fosfaat kan maken dmv de kringloopwijzer. Dus er zal altijd een beperking in groei blijven
Noorderling
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
nieuwe vloer er in zou je dus theoretisch dus 2 keer zoveel dieren kunnen gaan houden met de zelfde ammoniak uitstoot.

En nu is je referentie 13kg per koe, omdat de huidige norm om te bouwen 8,6 is moet je daar ook mee rekenen. Dus op welke manier is intern salderen nog mogelijk? Extern salderen naast een natuurgebied is nagenoeg niet mogelijk. Wat is dan je bedrijf en grond nog waard als er geen koe in de buurt gehouden kan worden? Wat gebeurt er met je risicoprofiel als je een nieuw taxatierapport mag aanleveren met grond die 10-20.000euro/ha zakt?

Akkerbouw draait momenteel goed, en in die gebieden zal waardedaling meevallen of het loont om vanuit de akkerbouwgebieden met koeien te vertrekken naar weideregio's waardoor er nog een stap te zetten is. Als je op veen of mindere grond zit naast N2000 zie ik de toekomst somber in.
mlkvhoudr
@Noorderling ik denk niet dat er voor ieder bedrijf op elke lokatie een passende oplossing te regelen is, dichtbij een nb gebied word continueren stoppen of verplaatsen als je wel wilt groeien. Je verhaal 13 om 8,6 snap ik niet helemaal bedoel je dat je bij nieuwbouw 8,6 reken uitstoot hebt of word er bij nieuwbouw gewoon 3,4 afgesnoept?
+1
Noorderling
@mlkvhoudr besluit emissiearme huisvesting. Die 4,4kg ammoniak per koe waar je een vergunning voor hebt kun je maar inleveren. Je kunt dus alleen intern salderen van 8,6 naar bijvoorbeeld 6kg per koe. Misschien toch eens verdiepen in de materie om echt te weten waar je echt staat, er zitten nog veel meer haken en ogen aan wat op het eerste ogenblik onschuldig lijkt 😉
mlkvhoudr
@Noorderling het lijkt er op dat ik daar te weinig vanaf weet inderdaad, ik ging voor het extra weiden en heb er niet verder naar gekeken.

Dank voor de tip
mlkvhoudr
@Noorderling jij bedoelde dit meen ik,

infomil.nl/onderwerpen/landbouw/…

Ik ga niet bouwen, maar het lijkt er op dat vrijloop stallen uitgeslotenzijn van reductie dus misschien zou iemand vlak bij nb gebied vrijloopstal kunnen bouwen als die wil uitbreiden?
mlkvhoudr
@mlkvhoudr dit stukje

(klik om te vergroten)

+1
m uut m
@mlkvhoudr
Of je wordt biologisch. 😉
diekman
@Noorderling goed draaien heb ik mijn twijfels bij aardappelen nu 3 cent termijn 6.5 daar kun je geen aardappelen voor verbouwen. Dat geldt voor suikerbieten ook.
familie pelle
@mlkvhoudr
Quote:
. Dus er zal altijd een beperking in groei blijven

Die is er al in de vorm van fosfaat- dierrechten. Maar nogmaals, daar ging de discussie niet om. Het ging over de column van Jack.
mlkvhoudr
@familie pelle ik lees in de column van jack de wil om groeimogelijkheden te hebben als sector, ik denk dat dat een utopie is. Ik denk dat geen haalbare kaart meer is in nederland. Behoud van aantallen en afname ammoniak uitstoot is hoogst haalbare verwacht ik. Wel vind ik dat daar dan een verdienmodel aan moet zitten om die gecreeerde ruimte qua stikstof dan te kunnen verhuren voor niet agrarische activiteiten win win lijkt me volgens mij heeft jeroen dat ook letterlijk zo gezegd
+2
Twentsch Land
Als groei niet meer mogelijk is zal in de onderhandelingen een model moeten worden meegenomen dat kostprijs/inflatie enz enz wordt meegenomen anders komt er een dag dat je geen inkomen meer hebt.

@mlkvhoudr
+1
spotmelker
@Twentsch Land sectoraal kun je gezien de structurele afname van het areaal landbouwgrond niet meer groeien. Individueel nog net als tijdens de quotering.
mlkvhoudr
@Twentsch Land stokpaardje van me is dat je ook kan groeien door je hypotheek te verlagen, maar dat is waarschijnlijk pachterpraat omdat je als pachter relatief weinig kunt lenen maar wel relatief snel moet aflossen
Achso
@mlkvhoudr ja dat verdien model, kan de komende jaren wel de kast in. Ik denk dat de realiteit nog wel eens heel hard gaat worden voor romantische denkers
jammermaarhelaas
@Achso

Gaat wel haast zoals met de plastic soup. De Nederlandse burger wordt aangesproken om geen plastic te laten slingeren, en de staat maakt het wel mogelijk dat dit afval de wereld over gaat, handel noemt men dat, en zo is het probleem van het eigen bordje. Wat er elders mee gebeurt is dan uit het zicht.
Met de stikstof en de veehouderij net zo, hier het werken steeds moeilijker maken, tot onmogelijke eisen aan toe, en dan de producten van elders, met grotere footprint, importeren.
Krankjorum landsbestuur.
mlkvhoudr
@Achso dit jaar ben ik zeer tevreden als t resultaat positief blijft daarna ben ik weer positiever gestemt
+6
Frans1
@mlkvhoudr Het gaat er om wat er op bedrijfsniveau mogelijk is. Er zijn een heleboel bedrijven waar totaal geen perspectief meer is als alles zo doorgedouwd wordt. Dat is toch kwalijk? Dat jij er geen last van ondervind betekent toch niet dat het wel oké is?
Zwaagdijk
@Frans1 er is wel meer kwalijk. Alleen oorlog kan de veehouderij redden.
Anders ken je het licht uitdoen.
+1
spotmelker
@Frans1 ze draaien idd mooie gezinsbedrijven de nek om. Niet om milieu of natuur maar om de €€€€
mlkvhoudr
@Frans1 je weet dat ik hoop op zoveel mogelijk agrarische bedrijven in mijn omgeving. De realiteit is dat t al 20 jaar steeds minder word in aantallen. Van 14 naar 2 aan ons weggetje, die ontwikkelling stopt niet
Zwaagdijk
@mlkvhoudr dat is toch ook overheidsbeleid. Het moet groter om het vol te houden. Op lange termijn. Al grotere papier winkel. Verplichte certificaten. Niet alleen in de veehouderij. In elke branche.
mlkvhoudr
@Zwaagdijk de rest kan ik niet beoordelen maar voor de veehouderij geldwat mij betreft dat een groot deel van de ellende door de eigen belangenbehartigers is veroorzaakt door altijd maar voor meer produktieruimte te gaan die er gewoon niet meer was.

Dan doet de melkfabriek nog een flinke duit in de zak met extra registreren en doet de overheid ook mee met kostprijsverhogende maatregelen
Frans1
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
je weet dat ik hoop op zoveel mogelijk agrarische bedrijven in mijn omgeving. De realiteit is dat t al 20 jaar steeds minder word in aantallen.

Dat is het gevolg van schaalvergroting, het gaat mij om het perspectief voor degenen die door willen, als je plaatsingsruimte hebt, waarom zou je dan niet kunnen doorontwikkelen? Als hele gebieden op slot blijven omdat er geen ontwikkelingsruimte gegeven wordt hou je op den duur 2 keuzes over, stoppen of verkassen, en enkel omdat er gebieden in de buurt aangewezen zijn als kwetsbare natuur, hele slechte zaak.
+1
m uut m
@Frans1
Het is onmogelijk en onwenselijk om alle bedrijven in de benen te houden.
Als jij wilt groeien moet een ander stoppen is al jaren zo.
+2
Frans1
Quote Reactie van @m uut m:
Het is onmogelijk en onwenselijk om alle bedrijven in de benen te houden.

Dat schrijf ik ook niet kerel, het wordt een hele hoop bedrijven onmogelijk gemaakt om te ontwikkelen, dus sterfhuisconstructie, dat is zeer onwenselijk,en heeft ook niks met marktwerking of maatschappelijk verantwoord te maken, daar doel ik op. op bedrijfsniveau moet ontwikkelingsruimte blijven, zodat bedrijven die door kunnen en willen, dat ook kunnen. Nu worden gewoon bedrijven de nek omgedraaid omdat er in de buurt een natura gebied aangewezen is
m uut m
@Frans1
Als jij 100 koeien melkt en je buurman melkt 100 koeien. Dan kun jij nog steeds buurman erbij kopen en 170 koeien melken.
Of mis ik hier iets.
Noorderling
@m uut m
Op 2 locaties inderdaad.
Omdat je emissiepunt verschuift tussen meerdere n2000 gebieden neemt bij het kopen van zijn depositie op een gebied de depositie af.
Echter schuift het emissiepunt ook dichter naar een N2000 gebied toe, waardoor je ook nog van een buurman uit tegenovergestelde richting N ruimte moet kopen of je kunt misschien nog maar 150 koeien houden. Dichtbij N2000 gebieden kan het zomaar zijn dat je effectief maar 20 koeien van je buurman kunt houden.

Theorie slaat compleet door, binnen je eigen gemeente of postcodenummer +/-1 zou je zonder die gekkigheid wat moeten kunnen doen. Als de wind 5graden meer of minder uit het westen waait heeft meer invloed dan of de koeien 1km verplaatsen.
Frans1
@m uut m Misschien dat de buurman dat niet ziet zitten? En dan?
m uut m
@Frans1
Er is simpel weg geen ruimte dat iedereen kan groeien is er niet en was er niet.
Als jij wilt groeien moet 1 van jouw buren het veld ruimen of andersom.
familie pelle
@m uut m als Je concurrentie hebt van Industriële bedrijven hoef je niet eens met de buurman te gaan praten.
jammermaarhelaas
@familie pelle

Even ter zijde, voor mijn begrip: Het meest wrange is dan toch wel haast dat men doet alsof NH3 uit de landbouw zonder meer kan worden ingeruild voor NOx, en zodoende bouw en infra weer ruimte kunnen kopen/krijgen. En dat deze NH3 kan worden afgedwongen door rijk, provincie en gemeente.

Indien dit klopt, is er iets heel vreemds gaande, want het LC stelde toch voortdurend, en doet dat nog, dat NH3 niet inwisselbar is tegen NOx en dat de stikstofruimte in de landouw, ook binnen de landbouw beschikbaar moet blijven.
Het lijkt zoals Jack Rijlaarsdam zegt, wel alsof alle overleg van de laatste 4 maanden niet zou hebben plaatsgevonden.

En daarnaast, NH3 en NOx moeten beide greduceerd worden, naar ik begreep, en door het een voor het ander in te wisselen, gaat en tegen de rechterlijke uitspraak in?
BertK
@jammermaarhelaas Als het systeem eerlijk was, werd er verschil gemaakt tussen NH3 (vnl landbouw) en de groep stoffen NOx (vnl industrie, verkeer).
jammermaarhelaas
@BertK

Precies dat bedoel ik.
BertK
@jammermaarhelaas Daarnaast zou je NOx goed kunnen koppelen aan CO2. Methaan van natuurlijke bron (landbouw, natuur) is door de afbraak in 12 jaar en de CO2-cyclus van plantaardige produktie niet echt een probleem. Voor voeding van de wereld is in ieder geval steeds meer groei nodig (tenzij je zeewier of Afrikaanse sprinkhanen eten wilt).
familie pelle
@jammermaarhelaas volgens mij een goede samenvatting. Leg jjj het melkveehouder effe uit? Lukt mij niet.
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @familie pelle:
Leg jjj het melkveehouder effe uit?

Als hij wil kan hij mijn bijdrage lezen 😉.
+2
de Haas
@jammermaarhelaas Dat is wel gek ja. Afgelopen week was er voor de tv een kaart over hoe schoon de lucht was geworden 'dankzij' de Corona crisis. Uit alle hoeken kwamen reacties dat het NOx betrof, heeel wat anders dan de NH3. Het is maar net hoe het ze uitkomt, maar fantaseren kunnen ze.
+1
Jawis
Als ik het goed begrijp dan moeten we straks emissie maatregelen nemen en betalen zodat iemand anders de gecreëerde ruimte kan benutten?
de jonge
@Jawis juist en dat is wat ook de vvd al steeds heeft gezegd,jullie hebben het probleem niet veroorzaakt,maar kunnen wel helpen aan de oplossing.......................
+1
de Haas
@de jonge Ik weet niet wat erger is. De rattenclub VVD of de veehouders die vol overtuiging op die club stemmen.
de jonge
@de Haas dat geldt ook voor het cda toch? ze zullen toch niet zo dom zijn dat ze dit niet in de gaten hadden en daarom nooit met de vuist op tafel slaan......
demelkboer
Als die stal maatregel dan niet blijken te werken draaien ze de woningbouw dan ook weer terug. Das wel leuk voor mensen die net hun nieuwe huisje ingericht hebbdn
jg
@demelkboer Dan moet de melkveesector verder krimpen , zo werkt dat
jammermaarhelaas
@jg

Mij lijkt het ontnuchterend wanneer diegene die dan graag een natuur willen zoals voor 100 jaar terug, of zelfs nog langer geleden, ook de volkshuisvesting van die tijd weer terug eisen. Kijken hoeveel mensen die nu braaf met de stroom mee lopen, dan wakker worden.

Ik begrip dat dit ridicuul klinkt, maar alleen de natuur uit die tijd nu terug eisen vind ik persoonlijk even ridicuul, net zoals alle ruimte bij de landbouw weghalen, en de rest door laten groeien.
Was vandaag op het radio journaal: uitvoering maatregelen om te gemoed te komen aan eisen van Urgenda (met name CO2 reductie) wordt uitgesteld vanwege Corona problematiek.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
64
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0