CPB vreest voor diepe recessie

CPB vreest voor diepe recessie, economie kan krimpen met 7,7 procent - nos.nl/l/2328385/

Deel dit topic

Reacties

demelkboer
Wat is de correlatie tussen economie en volksgezondheid
Porky
@demelkboer ff de kranten en t nieuws volgen, dan snap je het, anders ga je het wel in je portemonnee merken, dan snap je het ook
Jan S
😀
demelkboer
@Jan S zeker ook fysiek , als ervaring binnenkomt wordt er als eerste op goed eten bezuinigd. Het resultaat mag zich laten raden
Melkveehouder6
@demelkboer voorlopig eerst minder op vakantie, niet weg met pasen, niet weg in de meivakantie...…..
+3
gezienus
@Melkveehouder6 wat zal dat de milieu ten goede komen geen vliegverkeer en veel minder autos onderweg
+2
dewittemotor
@Melkveehouder6 Gevolg van jou redenatie: de recessie wordt nog dieper
Melkveehouder6
@dewittemotor ik denk dat ze daar al wel rekening mee gehouden hebben!
+1
Porky
@Jan S nou ,ik ken dr genoeg die poen genoeg hebben,maar kan nou niet zeggen dat ze geestelijk zo rijk zijn,eerder knettergek
Jan S
😀
Coen
@Jan S , aantal mensen in armoede en bij Voedselbank is laatste 10 jaar enorm toegenomen
+3
Skroefkelos
Recessie, als ik het ene jaar 5% minder omzet als het andere heb ik ook geen recessie , is heel gewoon.

De economie kan ook niet eindeloos groeien op een eindeloze aarde , een keer tevreden zijn Is ook wel fijn , en vaak wordt je daar veel gelukkiger van dan eindeloze geld honger.
+2
oubi
@Skroefkelos hopelijk is dat de les van het welvaartsverwende volk; eindelijk maal met beide benen op de grond en waardering voor de zorg en voedsel en bereid zijn daar iets meer aan uit te geven ipv al die wereldreizigers. kon me afgelopen winter bont en blauw ergeren aan aan vakantiereclames; de één nog gelikter dan de andere en allemaal heel ver weg.
Porky
@oubi klopt helemaal , ze staan je als een imbeciel aan te kijken als je niet naar de andere kant vd wereld op vakantie gaat, nou van mij mogen ze het voelen hoor
+4
diezel
@Skroefkelos
Zou het maar niet onderschatten ……….. 😞
+2
pieta
@diezel Is toch ook een ernstige zwakheid als de economie enkel kan voortbestaan bij groei.
+4
diezel
@pieta Natuurlijk is het een zwakheid van de economie. Je moet niet vergeten dat komende crisis gewoon het vervolg is van de Schuldencrisis van 2008. Vanaf die tijd is de mondiale schuld met 40% toegenomen door al dat "gratis geld". En amper groei. Veel schuld en weinig groei gaat niet goed samen. 😞
+1
pieta
@diezel Op de pof dus eigenlijk bezig zijn. Gelukkig heb ik minder schuld als toen en meer grond.
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
Gelukkig heb ik minder schuld als toen en meer grond.

Ik heb evenveel grond en gewoon gecontinueerd. Grond is veel meer waard geworden dan in 2007 en daar hoefde ik hem alleen maar voor te houden. Met het bewerken ervan hebben we de kost een beetje bij elkaar geschraveld en bestaan we nog.
Jaap40
@George onroerend goed, gebouwen huizen, is aan het zakken, dan zal grond ook wel rap zakken
George
Quote Reactie van @Jaap40:
onroerend goed, gebouwen huizen, is aan het zakken, dan zal grond ook wel rap zakken


Waar dan? Ik zie nog geen dalende huizenprijzen en hier wordt nog grond verkocht voor €80000 per ha.
Jaap40
@George het is te hopen dat corona tijd snel ophoudt. Er gaat veel overstuur @George . 1 troost, geld is ook niets waard
George
Quote Reactie van @Jaap40:
het is te hopen dat corona tijd snel ophoudt. Er gaat veel overstuur @George . 1 troost, geld is ook niets waard

Dat is allemaal waar.
@George SNEL verkopen george.of niet natuurlijk gewoon doorknooien .
weurding
@Detukkeroettwente waarom? Geld op de bank is geen garantie dat het er blijft staan en investeren heeft geen nut zolang er een virus rondwaart die je het uitgeven kan beletten
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
Gelukkig heb ik minder schuld als toen en meer grond.

Dat komt omdat je nu lichtere grond hebt. Nu blijft het aan je laarzen plakken vroeger viel het er af. 😁
weurding
@pietjepuk hier blijft de zwaardere grond altijd plakken😅
+1
pietjepuk
@weurding werkt de zwaartekracht bij jullie dan niet. 😂
weurding
@pietjepuk jawel..... maar in de volksmond "zware grond" kleeft beter dan zand😁
Achso
@Skroefkelosgemiddeld 5 % is iets anders als iedereen 5%.
Een lichte groei ben je nodig om de zaken draaiende te houden. En dat is wat er de afgelopen jaren gebeurd is.
Albert Altena
Recessie krijg je door angst of failliet van zelfs één schakel in de gehele keten.
Er komen nu bange en zwakke schakels!!!!
+3
casev
@Albert Altena reken maar dat dit een hééle grote sneeuwbal gaat worden, en noord europa die het gelach van zuid europa mag gaan betalen.... word zoiezo een ultime test voor de euro....
bio boer
@casev zuiden was nog niet eens opstoom van de eerdere crisses
Porky
@casev helemaal mee eens
+1
Porky
@Albert Altena nee niet door angst, door boven je stand te leven, Die hele euro had allang de nek omgedraaid moeten worden, en die van die imbeciel van een DRAGHI ook, hij zette de geld pers aan , dat zijn nou de zgn intellectuele , nou een kip heeft meer verstand.maar je word er wel door geregeerd .
vaak
@Porky Wat denk je nu dat er wereldwijd bijgedrukt wordt.?
Een hoeveelheid die we niet meer kunnen bevatten.
bio boer
Als ze nou de geldstroom stil leggen door hypotheken te bevriezen huur stop tezetten volgens stuk goedkopen dan de lonen voor 90% tebetalen voor ider die nu geen werk heeft
Jacob88
varkensbedrijf.nl/nieuwsartikel/2020/…

Landbouw wordt ook al gepusht om aflossing stil te leggen half jaar. Teken aan de wand? Hier op forum collega’s die er gebruik van maken ondanks dat de melkprijs nog redelijk is?
+1
Tommie1
@Jacob88 als je zo'n vraag stelt en je bent hier nog nooit eerder geweest kun je beter beginnen met ik ben.... en woon... en ik heb mijn aflossing wel/niet stop gezet om die reden..
weurding
@Tommie1 ach..... 😆 staat jou woonplaats er ook bij😋
Tommie1
@weurding ik stel zo'n vragen niet, en jouw antwoord kan ik wel invullen 😉
+4
George
Quote Reactie van @Jacob88:
gebruik van maken ondanks dat de melkprijs nog redelijk is?

Noem je dat redelijk? Hij is al jaren schandalig laag!
+1
jg
@George Mensen blijven zichzelf voor de gek houden....
+1
Jaap40
@George kinderhand is snel gevuld
+1
de Tank
@Jaap40 'kinderhand is snel gevuld'

Jammer dat mensen dat kwijtraken naar mate ze ouder worden.
de Tank
@Jacob88 makkelijke manier om extra buffer op te bouwen, als het allemaal meevalt kan ik over een jaar wel extra aflossen. Dus ja, ik heb het aangevraagd.
bio boer
@de Tank dan kun je ook wel extra bij lenen als het tegen zit en de lopende rekening kan als het moet ook 100k in het rood
de Tank
Quote Reactie van @bio boer:
dan kun je ook wel extra bij lenen als het tegen zit

Dat kan ook, die mogelijkheid biedt de bank mij vooralsnog niet als zekerheid, stopzetten aflossing wel. Wellicht loopt er zoveel in de soep dat dat bijlenen niet zo vanzelfsprekend meer is.
de Haas
@de Tank Zo zat ik er ook aan te denken. Wanneer het achteraf wel mee blijkt te vallen los je na die half jaar alsnog dat bedrag af.
hans1980
@de Tank moet je dan na dat halve jaar aflossing vrij , dubbele aflossen?
+1
de Tank
@hans1980 Ik wacht nog op reactie van de bank, dan hoor ik de voorwaarden wel en of het interessant is. In 2007, met de lage melkprijs waren ze ook scheutig met het stopzetten voor een jaar, koste 150 euro verwerken, ik kon er tussentijds een veel duurdere lening versnelt mee aflossen, ruim terug verdient.
Leo,s vriend
@hans1980 Einddatum schuift gewoon een half jaar op.
+2
@Jacob88 Waarom gaan de banken ZO snel over om de aflossing stop te zetten .??? Wat zit hier achter ???
+2
pietjepuk
@Detukkeroettwente eerst zien en dan geloven tukker. Wordt wel snel gezegd dat aflossingen voor een half jaar stop worden gezet maar we hebben allemaal een financieringsovereenkomst daar staat een einddatum in. Dus moeten alle overeenkomsten herzien worden? en dat doen de bankmannetjes zomaar voor niks? geloof er niet o veel van.
Jaap40
@pietjepuk aan huidige leningen wordt nu minder verdient dan dat deel lening voor na de crisis. Denk er maar om dat je zult betalen. Zo help je de bank uit het slop.
Coen
@Jaap40 , waarom zou je bij minder kasstroom je aflossingen (en mogelijk ook de rente) voldoen uit het meer laten vollopen van je RekeningCourant, het renteverschil tussen lening en RC is evident.
Noorderling
Quote Reactie van @pietjepuk:
an geloven tukker. Wordt wel snel gezegd dat aflossingen voor een half jaar stop worden gezet maar we hebben allemaal een financieringsovereenkomst daar staat een einddatum in. Dus moeten alle overeenkomsten herzien worden? en dat doen de bankmannetjes zomaar voor niks? geloof er niet o veel van.

Ben er ook wel benieuwd naar, en wat als je het stop zet en je duurste lening versneld af gaat lossen, investeert in aandelen of vastgoed als alles ingestort is, ik ben benieuwd hoelang zoiets je achtervolgt. De goodwill van je contactpersoon is niet meer alles zeggend, twee kruisjes achter je naam in Utrecht is al foute boel.
Jaap40
@Noorderling mooie theorie, als jij dan even het bodem moment aangeeft.... speculeren met een stuk basis uit je bedrijf🤔🤔
Noorderling
@Jaap40
Ligt er maar net aan waar je staat, wat voor buffer je al hebt, in hoeverre de huidige crisis je pijn gaat doen. Tot dusver nog maar beperkt, maar dat zullen we maandag om 12uur weten.
Niemand weet het, maar een half jaartje niet aflossen kan veel geld zijn. Die ruimte komt ook overeen met de rekening courant.

Anticyclisch investeren is wel lef voor nodig, diegene die tijdens de bankencrisis pandjes hebben gekocht zijn nu verdubbeld in waarde en de rente gehalveerd. Zij hebben het lef en een ander een excuus, maar diegene die het wel doen en durven weten vaak wel waar ze mee bezig zijn en dat is wat anders dan all in in het casino.
de Tank
@Noorderling Voorwaarde is dat je in de kern gezond bedrijf hebt, dat betekent over het algemeen dat er nu een buffer is, een half jaar niet aflossen betekent voor mij een jaar 5cnt/kg melk. Ik hoop niet dat ik dat nodig heb voor een melkprijsdaling, en zo ja, leeft stuk rustiger.
de Haas

(klik om te vergroten)

+1
Frans1
@pietjepuk aan het eind van de looptijd moet dat deel ook terugbetaald worden, dus zelf op de centjes passen. Ik heb vrijdag ook even gebeld hoe het precies zit.
Nu geldt het opschorten voor iedereen kosteloos, maak je hier geen gebruik van en je komt over een aantal maanden in de problemen, val je onder de gebruikelijke regels.
Zit nog te dubben wel of niet, het kost alleen iets meer rente, maar dat is maar peanuts voor 6 maand, en kan veel kopzorgen schelen als de melkprijs onverhoopt toch een stuk zakt komende tijd.
+1
pietjepuk
@Frans1 Heb nog niets van de rabo vernomen. Tot wanneer heb je de tijd om je te melden? Als de voorwaarden acceptabel zijn doe ik ook zeker mee. Pas dan zelf op de centen en als er wat licht aan het eind van de tunnel is kan ik nog 5% boete vrij aflossen.
+1
Frans1
@pietjepuk Het was dat ik het hier las, ik wist het ook niet. ABN doet het standaard, wil je niet, dan aangeven. Voorwaarden zijn simpel, aan het eind van de looptijd dit aflossen.
Arum
😀
pietjepuk
@Arum Ja klopt zag ik ook op de website van rabo. Maar nu de vraag hoe lang hebben we de mogelijkheid om ons aan te melden? Kan dit in juni nog?
Arum
😀
pietjepuk
@Arum zal maandag eerst de melkprijs is afwachten. Wordt de keuze waarschijnlijk een stuk makkelijker.
+1
de Tank
@Detukkeroettwente paniek dat de hele economie vastloopt, erger voorkomen, maak er gebruik van als het je past. Niets meer en niets minder, als je bang bent dat er iets achter steekt doe je er niet aan mee.
Jacob88
@de Tank

Aflossing wordt half jaar uitgesteld maar betaal je wel 6 maanden extra rente door? Of loopt die af op de huidige einddatum van de lening ? Of wordt rente ook half jaar uitgesteld ?
Zwaagdijk
@Jacob88 rente betaal je door he
Jacob88
@Zwaagdijk

Dan wordt het al minder interessant
Zwaagdijk
@Jacob88 dat is net hoe je ervoor sta. Wat voor bedrijf je heb..
+2
weurding
@Jacob88 stel je lost normaal 10000 per mnd af nu half jaar niet is 60000 tegen 2% scheelt je 600 euro...... dat zet toch niet echt aan
Zwaagdijk
@weurding dat bedoel ik. Hou je effe meer liquide. Niet zwaar in je krediet. Zo blijf je tussen de lijntjes.
pieta
@weurding Hij zal misschien de rente over de hoofdsom bedoelen.
weurding
@pieta die gaat altijd door. Ging over dat stuk aflossing wat opgeschort werd
+1
Porky
Nou daar hoeft het CPB niet voor te vrezen, die komt er gewoon , dit gaat giga veel geld kosten, dit word een lesje nederigheid, ze denken zeker dat de bomen in de hemel blijven groeien, tijd om weer eens met de beentjes op de vloer te komen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
79
DEELNEMERS
32
WEERGAVES
0