Gras/klaver doorzaaien klei

Goeiedag, vanwege de muizen schade zijn wij genoodzaakt een flink aandeel grasland door te moeten zaaien. We zitten hier op klei grond, maar nu hoor ik daar nogal verschillende ervaringen over. Ik zit er ook aan te denken om een mengsel te zaaien met rode klaver.

Hoe zijn jullie ervaringen? Wat is de beste manier van doorzaaien en waar moet ik aan denken bij het kopen van zaaizaad.

Deel dit topic

Ruben-Wind

Reacties

Herbert
Voorzichtig zijn met kunstmest anders strooi je de klaver zo weg. Rode klaver is eigenlijk alleen geschikt voor maaien. Voor weiden kun je beter witte klaver nemen. Deze stoelt ook zelf uit. Rode klaver moet je over het algemeen om de 4 jaar wel bijzaaien. Ook zorgen dat het PH hoog is, anders wil klaver helemaal niet.
Noorderling
Klaver egaal erin krijgen valt niet mee denk ik, waar al gras staat gaat het verstikken.
Als je dat wilt doen moet je het denk ik half-eind september kort maaien en dan inzaaien met voldoende vocht en warme grond.

Vorige winter is ook erg warm geweest, waardoor in het nieuw ingezaaide land het gras maar door groeide in de winter en de klaver niet. Pas bij de 3e snede stond er noemenswaardig klaver in het gras.
de Haas
@Noorderling Klaver in de weide houden valt in de praktijk altijd tegen
+1
Noorderling
@de Haas
Komt door het hoge nlv, 5jaar lukt meestal wel, wordt het blijvend grasland, jaar flink mais oogsten en heb je weer een laag nlv en begin je vanaf voor af aan. Ben je praktisch geen kunstmest nodig.
Mc_douwel
In elk geval doorzaaien met een vredo die legt het zaad in de grond en rolt het vast
+1
bio boer
Ga hier ook doorzaaien deze week in weekend is beetje regen voorspeld heb witte klaver gekozen 2 kg / ha en 15 kg gras ha rode klaver stoelt niet uit witte klaver wel rode klaver doe ik alleen bij geheel nieuw inzaai in voorjaar inzaai beste resultaten tot nu toe gehad kwa rode klaver herfst heb je vaak dat de rode klaver de winter niet goed door komt is mijn ervanging dan heb je gewoon gras met hier en daar wat rode klaver en beetje geluk is ook handig
Noorderling
@bio boer
Ook een idee waarom de rode klaver niet aan slaat of bezwijkt?

Opkomst of uitval is me nog nooit tegen gevallen eigenlijk terwijl het ook niet altijd ideaal is geweest. Ook al zijn de plantjes amper 3cm groot, na 1 of 2 snedes staat het er uit eindelijk wel. Ook wel eens flink water gehad en het land een dag onder water, ook dat ging goed. Half oktober wat volgens de geleerden niet kan is ook gelukt, slagingskans valt me eigenlijk heel erg mee.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!