Slechte opkomst gras na mais

Vorig jaar heb ik begin oktober nieuw gras gezaaid na mais. Dit is goed opgekomen, maar kleurde na ong. 3 weken op diverse plekken bruin en lijkt dood te gaan. Dit is op ongeveer 40% van het perceel het geval. Zijn er meer mensen, die dit herkennen en/of weet iemand wat de oorzaak is?

Deel dit topic

Reacties

+2
labella
Bemesten!
+1
50 cuub /bunder.
+1
wotan2
Hier niet zo erg als jij het schetst, maar wel opkomst verschil wat niet verklaarbaar lijkt door bodem verschillen. Hier heb ik 1 perceel ingezaaid met een oude machine met normale zaaipijpen; staat perfect. Het andere perceel ingezaaid met een machine die volvelds het zaad verdeeld en dan met 2 rollen aandrukt; minder gras groei en wisselende opkomst. Een collega hier in de buurt heeft vorig voorjaar een zware grassnede in de grond gewerkt, omdat hij deze niet kon oogsten doordat het met een Smaracht gezaaid was en verder niet gerold. Afgelopen najaar op het zelfde perceel met een volvelds machine met dubbele rol ingezaaid: is nog gazon met kale plekken. Hier ligt het dus volgens mij aan de machine.
+1
spotmelker
@wotan2 wat voor rollen heeft die volveldszaaimachine? Na jaren experimenteren zaai ik nu volvelds voor spijlenrol met dubbel aantal spijlen, dan krabbers en daarachter een getrokken cambridge-rol. Dit gaat (eindelijk) naar tevredenheid.
wotan2
@spotmelker ik heb gezaaid met rotorkopeg waarna het zaad op de spijlenrol verdeeld werd, hierna komt er een kroskilrol overheen, de collega had een swincosem machine. Beide op zandgrond.
spotmelker
@wotan2 zaad op/in de rol laten vallen geeft een veel t e onregelmatige diepte en vastlegging. Een standaard pijpenzaaier maakt met het kouter een vast spoor wat altijd vocht opgeeft en goede opkomst. Ik ben jaren aan het kloten geweest om voor mij goed werkend en simpel systeem te maken waarmee zowel op geploegd als op ruig land goed te zaaien is. Het belangrijkste is dat zaad vast k o mt te liggen zodat er vochtaansluiting is met de ondergrond.
wotan2
@spotmelker Was ook meteen de laatste keer dat ik die machine huur. Ook om andere redenen die hier niets mee te maken hebben.
Noorderling
@wotan2
Zaai altijd met de pijpen 10cm boven de grond, daarachter een eg die het wat inwerkt voor een zo goed mogelijke verdeling zonder strepen. Daarna direct gerold met een zware Cambridgerol zodat alles vast ligt en opkomst is super, net een gazon. Rollen is zeker wanneer het zaaibed grof is op zwaardere grond erg belangrijk zodat het later niet verdroogd of überhaupt kiemt.
wotan2
@Noorderling Het perceel wat wel gelukt is: eerst schijfegge om alles kapot te snijden (onkruid bestrijding was minder goed gelukt) en vervolgens met een oud omgebouwd paarden nokkenrad machine gezaaid.
+3
pietjepuk
Onderschat de nawerking van de bodemherbicide niet. Zeker na zon droog jaar als vorig jaar. Advies is kerende grondbewerking.
m uut m
@pietjepuk
En geen bodemherbicide weer gebruiken !
Jowi
@m uut m Daarom mislukt mais telen altijd bij een bioboer.
Jowi
@pietjepuk Als er een grondbewerking heeft plaats gevonden van 10-20 cm zul je daar geen last van ondervinden.
Die bruine plekken zijn dat geen lagere gedeeltes waar het wat natter is geweest,beetje kunstmest er over en afwachten tot het wat warmer om te kijken of over/doorzaaien nodig is.
Hier begin nov gras gezaaid,half dec kwam het pas uit,nu prachtig groen.
Pluto
@pietjepuk Op de verpakking van Capreno staat dat er bij volg gewassen een kerende grondbewerking moet plaats vinden . Dit kan zijn ploegen of schijveneggen .
pietjepuk
@Pluto @wotan2 schrijft hier een stukkie verder naar boven. Het perceel wat wel is gelukt. dat daar eerst met de schijveneg overheen is geweest.
wotan2
@pietjepuk beide percelen geschijfd
harkje
Marie hier precies zo het zelfde liedje wat voor graszaad heb je gehad en welke grondbewerking
gedaan. zit zelf op zand.
Arum
😀
Marie
Is een perceel gedraineerde zandgrond , stoppel losgetrokken met Smaragd, Barenburg Milkway Topsilo graszaad, gezaaid met Swincosem met kopeg en aandrukrollen, door loonwerker.
Arum
😀
Marie
Nee, op,plekken waar water gestaan heeft is het eerder beter dan slechter.
@Arum
HansBa
@Marie Bij mij is het ook wat gestreept, pijpbaan groen-pijpbaan geel
HansBa
@harkje Hier ook op zand, wat een drama. Begin september gras dood gespoten, half september geploegd en door loonwerker ingezaaid. Alles kwam super mooi op maar na een paar weken werd het bruin. Gedeelte ging dood, ander deel staat bruin, pitje nog wel groen, maar groeit niet en onder de bomen, waar het in september het droogst was,staat nu al een mooie snede.De klaver staat wel goed. Graszaad van Agrifirm. Nog nooit mee gemaakt dit.
familie pelle
@HansBa hier precies hetzelfde. Onder de bomen goed. Rest vlekkerig en zelfs dode plekken.
HansBa
@familie pelle Zal maandag ook is zoeken naar ritnaalden maar het is wel vreemd dat het onder de bomen geen last heeft.
familie pelle
@HansBa Marie had het over schade afgelopen najaar 3 weken na inzaai. Dat was hier ook. De ritnaalden zijn nu weg of dieper de grond in. Heb eind februari alles doorgezaaid met de zaaimachine (rotorkopeg eraf) en daarna gerold. Staat er nu 5 cm op.
HansBa
@familie pelle Wat gaan jullie er aan doen?
familie pelle
Hier ook marie. Maar niet na mais, gewoon opnieuw ingezaaid omdat de oude graszode teveel geleden had van de droogte. T kwam goed op maar daarna bruine vlekken. Na enig onderzoek bleken er ritnaalden in te zitten.
Marie
@familie pelle hoe kun je die ritnaalden dan zien / vaststellen?
familie pelle

(klik om te vergroten)

Kijken

(klik om te vergroten)

En krabben.
familie pelle
@familie pelle kwam in de Achterhoek meer voor,
Gerritjan
@familie pelle Paar weken terug spuitlicentie bijeenkomst gevolgd, daar hadden ze het over vreterij door de fritvlieg.
familie pelle
@Gerritjan de fritvlieg vreet aan het blad dacht ik. Zoals je op de foto s ziet zie je de ritnaalden liggen. Hier waren het overduidelijk afgevreten wortels waarna het plantje afstierf.
familie pelle

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Gerritjan
@familie pelle Op jouw foto's hierboven zijn het duidelijk ritnaalden. Maar de fritvlieg kan ook schade geven in nieuw grasland. Nu mesurol niet meer gebruikt mag worden in de mais, kunnen we de komende jaren meer schade verwachten van de fritvlieg, werd ons verteld.
Arum
😀
Marie
@Arum wel eens wat maar niet zo veel vogels
Arum
😀
Marie
@Arum vroeger ging mijn vader er in het najaar en de winter op maisland regelmatig met de cultivator door om lucht in de grond te krijgen zon licht kreeg dan de kans om larven en schimmels te doden .
Tegenwoordig moet alles vlug vanggewas er in en in het voorjaar de mais vlug zaaien om voor 1 october weer weg te zijn
Je krijgt hierdoor wijzig kans om grond goed
te bewerken
Arum
😀
de haasen
Rhizoctonia waarschijnlijk kijk maar naar het wortel gestel . voor al op zand grond
Skroefkelos
Grond heeft rust nodig , Winterbraak is 1x in de 4 jaar noodzakelijk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
43
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0