Calon: “Als er niks zou gebeuren dan zouden er een heleboel bedrijven kapot gaan.”

Gisteravond vertelde Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland, in het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken van Radio1 meer over de gevolgen voor de land- en tuinbouw.

“De grootste verliezen zitten op dit moment in de sierteelt, die krijgt de eerste klap. Daarnaast zie je enorme vraaguitval naar aardappelen. Wij zijn één van de grootste exporteurs van friet, maar als mensen niet meer uit gaan eten dan worden er ook minder frieten gegeten. We zien ook dat de olieprijzen enorm gedaald zijn. Dat heeft direct effect op de suikerprijzen die ook enorm gedaald zijn. Dus we zien vraag uitval en enorme prijsdalingen. Die vijf miljard euro is niet voor de toekomst, die is er nu al. Die kun je al opschrijven, helaas.”

De afgelopen weken heeft LTO samen met de werkgeversorganisaties, vakbonden en betrokken ministeries hard gewerkt aan een crisispakket voor ondernemers. Calon: “Als er niks zou gebeuren dan zouden er een heleboel bedrijven kapot gaan. Wel is het zo dat we deze week en vorige week met de werkgeversorganisaties en de vakbonden een heel constructief overleg met het kabinet hebben gehad, en nog steeds hebben. En er is een enorm crisispakket bekendgemaakt dat in eerste instantie kan oplopen tot wel 20 miljard euro. Ook hebben de banken samen besloten om rente en aflossing een half jaar uit te stellen voor heel veel bedrijven. Dus er wordt aan allerlei kanten aan getrokken om geen bedrijven om te laten vallen. Maar dat wordt nog wel een heel ingewikkelde zaak, want we zitten pas aan het begin van de klap.”

Een ander probleem als gevolg van de coronacrisis is arbeid. “Heel van het ‘werk met de handjes’ gebeurt door Oost-Europeanen”, vertelt Calon. “Maar die grenzen zitten dicht. Dus we zijn behoorlijk aan het lobbyen om de grenzen open te houden voor mensen en landbouwproducten.”

Tot slot lanceerde Calon een platform dat LTO Arbeidskracht heeft ontwikkeld om vraag en aanbod in arbeid aan elkaar te koppelen: www.helponsoogsten.nl. “Mensen die niks te doen hebben of geen werk hebben maar wel zin hebben om de handen uit de mouwen te steken, die zijn van harte welkom in de land- en tuinbouw om mee te helpen producten te oogsten.”

Deel dit topic

Reacties

kanniewaarzijn
"Als er niks zou gebeuren dan zouden er een heleboel bedrijven kapot gaan"

Calon bedoelt "dan zouden er een heleboel bedrijven te snel kapot gaan". Het moet gestuurd gebeuren, toch? Calon?
pa
@kanniewaarzijn Hoe wordt dat ding genoemd wat onder een hengst hangt??????????
kanniewaarzijn
@pa Weet je dat niet ????? 😂
Wolswinkel
@pa Heeft u weleens iemand een goede hengst verkocht?
+3
weurding
@Wolswinkel letterlijk of figuurlijk
pa
@Wolswinkel Dat niet. Weleens eentje gehad
Koeien boertje
@pa😜had jij of je vrouw een dekhengst
Kars
Lobbyen om arbeid uit buitenland toe te laten. Dan heb je nul verstand om in tijden van besmettingen dat te willen. Kansloos die calon. Daarbij sierteelt is luxe teelt en bij een crisis kopen mensen eerste levensbehoeften en geen narcis
+1
Lieve Mark,
Groot lijder van de lto strijders
Mag ik je even wijzen op de rechtszaken bij het cbb met boeren die door de visie ( geen visie) van de lto knel zitten
Wil je echt zoveel mogelijk redden????
Dan is het hoogste tijd om die groep een toekomst te bieden
En anders....mag je wel eens een toontje lager zingen
Melkveehouder.
Die lapzwans preekt alleen voor eigen parochie.
Koeien boertje
Heb net te horen gekregen dat de productie van landbouw plastic bijna stil ligt.
Soja over de 400.
Melk dondert naar beneden.
Maar gelukkig helpen ze de zzp'ers wel, laat ze die dan maar voor 1600 euro de kas in sturen of naar de polder gaan.
Maar daar hebben ze niet voor geleerd.
Te triest voor woorden allemaal, ze komen er nog achter als dit nog een poosje door gaat
torrarica
@Koeien boertje melk dondert naar beneden? Waar heb je dat vandaan?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0