No tillage landbouw.

Een goed voorbeeld

Deel dit topic

Reacties

+1
m uut m
Akkerwijzer: Bieten zaaien rechtstreeks in onbewerkte grond.
akkerwijzer.nl/artikel/…
Noorderling
@m uut m
Is dat systeem ook houdbaar zonder glyfosaat en een natte winter zonder vorst die zorgt dat de groenbemester kapot gaat en de grond verweert?

In gunstige jaren lukt het, maar dat weet je niet vooraf en welk risico kan en wil je lopen? Nog ploegen in april is overal ook geen succesformule.
m uut m
@Noorderling
Willen is kunnen.
Noorderling
@m uut m
Heb ook nog een stuk groenbemester staan, haver is niet kapot gevroren, grond droogt niet en is zachte prut, waar de in januari geploegde grond volgende week ingezaaid zou kunnen worden. Voorvrucht en bewerkingen exact gelijk. Dan mis je met bieten en uien wel flink groeidagen als je er pas in mei op komt
m uut m
@Noorderling
Eerst proberen dan oordelen.
Juist onder extreme omstandigheden (droge of natte zomer) heb je grote voordelen.
Noorderling
@m uut m
Zomers is leuk, maar extreme winters dan? Gaat dit jaar op de klei een maand groeidagen kosten en de haver groeit door, zeg maar hoe het moet zonder glyfosaat, ik weet het niet, na maaien stoelt het ook weer uit.
Pluto
@Noorderling Dankzij de enorme massa aan groenbemester gaat er dit jaar meer glyfosaat ingezet worden dan andere jaren . Ik ben al bij meerdere demo s geweest met het onderwerken van vanggewas en groenbemesters . Ondanks lyrische uitleg over verkleinen en mulchen en mengen door de bovenlaag heb ik nog geen enkel werktuig gezien wat fatsoenlijk werkt !.
royale
Dat is nu het laatste waar ik aan denk! Eerst 2 weken droogte zodat het land opdroogt en er mest gereden kan worden!
Jean-PierreK
Hier mag al jaren niet meer traditioneel geploegd worden. No till is weer een stap extremer, knap dat deze mensen dat aandurven met bieten. Traditioneel wordt daarvoor de grond juist extra fijn gemaakt. Verder onthoud ik mij qua oordeel, van bieten teelt heb ik weinig/geen verstand.
bio boer
Hier wel grasland vernieuwd met overtopfrees 1e keer groot succes in voor kaar 2e keer mislukt was in augustus werd later dikke breilaag denk toch maar terug ga naar traditonele menier freesen ploegen kilveren als het nodig is dan roterkopegzaai combinatie ook vanwege hergroei van de oude zode
m uut m
@bio boer
Is appels met peren vergelijken.
Overtopfrees ben ik nog nooit een fan geweest je maakt gelijk een storende laag.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0