Corona, stikstof- en prijzencrisis in de landbouw: FDF roept Kabinet op nú met een plan van aanpak te komen

De Corona uitbraak heeft grote effecten voor de samenleving. De mensen die besmet zijn willen we heel veel gezondheid en gezonde vitaminen van de gezondste Nederlandse landbouwsector toewensen!

Vanuit alle hoeken van het land bereiken ons berichten dat de schappen leeg raken en dat er tekorten ontstaan. Vanuit de landbouw horen we berichten van in elkaar donderende prijzen! Dit strookt niet met elkaar: meer vraag zou een hogere prijs moeten betekenen in een vrije markt.

Zoals altijd in crisistijden blijken er mensen te zijn die een slaatje willen slaan uit andermans ellende! Of het nu supermarktconcerns, verwerkers of tussenhandelaren zijn: iemand misbruikt de huidige situatie: een zeer onethische opstelling!

Een gevaarlijke ontwikkeling bovendien omdat boeren gedwongen worden te stoppen bij zeer lage prijzen, terwijl deze crisis juist aantoont hoe kwetsbaar ons voedselsysteem is en hoe klein het verschil tussen voldoende en tekort. FDF zal alles in het werk stellen om er achter te komen wie hier zijn positie misbruikt en zal diegene bij ontdekking aan de schandpaal nagelen.

Zoals jullie ongetwijfeld weten heeft een landbouwer een gemiddeld inkomen dat de afgelopen 20 jaar ten hoogste 47 % was in vergelijking met het inkomen van een gemiddelde Europeaan – maar veel vaker ligt het gemiddelde inkomen procentueel veel lager! De extra prijsverlaging die we nu opgedrongen krijgen is onhoudbaar voor alle mensen werkzaam in de landbouw.

Daarnaast zullen de Nederlandse boeren geconfronteerd worden met hogere kosten door het aankomende stikstofbeleid, want een deal met het Landbouwcollectief zit er vanuit het ministerie van LNV en minister Schouten nog steeds niet in! Ondanks dat het Landbouwcollectief een goed plan van aanpak heeft aangeboden dat de stikstofproductie fors reduceert. Veel meer dan de plannen van het Kabinet!

Hiervoor springt FDF in de bres.
Deze zaken moeten nu per direct geregeld worden en de prijsdaling tot staan gebracht!

FDF stelt het Kabinet het volgende voor om op zeer korte termijn in te voeren:
• Woensdagmiddag om 12.00 verklaren alle grote inkooporganisaties dat er geen prijzen aan aanleverende bedrijven voor voedsel betaald worden die lager zijn als de prijs van 1 maart.

• Minister Schouten start een opkoopprogramma voor in Nederland geproduceerde agrarische producten tegen marktconforme prijzen en tenminste de prijzen van 1 maart j.l. om prijsstabiliteit te brengen.

• De Europese Commissie herstart haar crisisprogramma van 2015 waarbij melkveehouders die vrijwillig hun melkproductie reduceerden een bonus betaald kregen voor elke gereduceerde liter melk.

Dus geen interventieprogramma tegen bodemprijzen: dat zal schade aan de landbouwsector opleveren die we niet kunnen verdragen door de prijscrises die de landbouw de afgelopen jaren al geteisterd hebben.

Tevens dient het Plan van het Landbouwcollectief in zijn geheel geaccepteerd te worden om per direct de stikstofimpasse op te lossen. Ook die problematiek kost onnodig veel bedrijven, banen en tijd!
Wij verwachten daadkracht van het Kabinet om de stikstofcrisis in één klap tot een einde te brengen en daarnaast de regie te nemen bij het stabiliseren van de opbrengstprijzen voor agrarische producten. Ook verwachten we dat de inkooporganisaties, verwerkers en tussenhandelaren hun verantwoording nemen! Het kan niet zo zijn dat er in crisistijden geparasiteerd wordt op de zwakste schakel in de keten: de producent. Neem een voorbeeld aan Aldi Duitsland die melkveehouders 5 cent meer garandeert voor de komende contractperiode. Waarbij Aldi de voorwaarde heeft gesteld dat deze 5 cent bij de boeren aankomen!

Op deze manier kunnen we er met elkaar voor zorgen dat de Nederlandse boerenbedrijven niet nog meer onder druk komen te staan, zodat FDF geen maatregelen hoeft af te kondigen. In crisistijden zoals de huidige zouden we elkaar moeten ondersteunen in plaats van elkaar af te maken!

All4One, One4 all,
Together we stand, together we fall.

Namens het bestuur van FDF
Mark van den Oever, (voorzitter)

Deel dit topic

Reacties

+13
Grasbaal
Ik vind het eigenlijk niet gepast om nu al over eventueel lagere opbrengsten te gaan klagen. Er zijn op dit moment sectoren met alleen maar kosten en nul omzet. Daar moet de focus op leggen. Niet op ingewikkelde regelingen die toch niet doorgaan....
+5
Piet1960
@Grasbaal Eens, beetje respect, zijn nu andere prioriteiten.
+2
Melkweb
@Grasbaal eens , voor een extremistengroep zonder leden hebben ze wel een enorme arrogante en een grote mond. Ware aard komt per dag meer omhoog. Weg met deze mensen, zij dienen het algemene agrarisch belang totaal niet.
jpls
@Melkweb je hebt weer een stok gevonden!!
+4
slagroomvla
Quote Reactie van @Grasbaal:
Ik vind het eigenlijk niet gepast om nu al over eventueel lagere opbrengsten te gaan klagen.

Ik wel, maar ik lever melk en jij niet.

Heel goed om dit nu aan te stippen, we weten allemaal wel wie de rekening straks weer mag betalen!

En de rest van het politiek correcte gelul hier, daar kan je geen rekeningen van betalen!
+8
Grasbaal
Quote Reactie van @slagroomvla:
Ik wel, maar ik lever melk en jij niet.

En ik heb ook een horecabedrijf met in ieder geval de komende 3 weken nul omzet maar wel de vaste kosten. Ik klaag daarover niet, eis geen compensatiemaatregel maar wacht tot de storm weer over is. Lik mijn wonden en ga weer verder.

Hoe komt het toch dat sommige melkveehouders denken dat wat zij doen koste wat kost financieel in de benen moet worden gehouden door de overheid?
+1
duitser
@Grasbaal omdat jij misschien niet alleen van jouw Café hoeft te leven?
+1
mlkvhoudr
@duitser jullie zetten de bloemetjes toch ook binnen 😉
+1
duitser
@mlkvhoudr ja is ook gebeurd. Verplicht vakantie
+1
mlkvhoudr
@duitser daar had ik zo snel nog niet eens aan gedacht dat dat ook al niet meer door kan
+1
sorry
@Grasbaal heb je wat gemist..over .aldi in duitsland....?
+4
slagroomvla
Quote Reactie van @Grasbaal:
Hoe komt het toch dat sommige melkveehouders denken dat wat zij doen koste wat kost financieel in de benen moet worden gehouden door de overheid?

Beter leren lezen!

De FDF stipt haarfijn aan dat er straks weer mensen/bedrijven in record tempo hun zakken maximaal vullen en er anderen (de producenten) daarvoor moeten bloeden. Let even op de jaarcijfers van de supermarkten en tussenhandel eind dit jaar, geen centje pijn!
m uut m
@slagroomvla
Je moet een ander ook wat gunnen.
Grasbaal
@slagroomvla als ik een supermarkt zou hebben dan zou ik nu ook direct stoppen met hele scherpe stuntaanbiedingen. Is gewoon vraag en aanbod. Melkveehouders zijn niet de enige die wat willen verdienen.
+1
laatste strijder
Totaal niet gepast , op dit moment !!!

Pas op de plaats , AUB !!!
+6
Jaap40
Is goede vooruitziende blik. Je ziet toch wat er weer op de sector af komt. Regeren is vooruitzien.

Dat andere sectoren als sierteelt nu eerst worden geholpen is noodzaak.

Nb. KLM Air France staan nu ook direct bij overheid voor véél geld.

FDF ziet het goed.
+5
de Tank
Die tekorten zijn natuurlijk tijdelijk, alsof mensen nu opeens meer gaan eten. Hierbij doet fdf hetzelfde als ze een ander verwijten, een slaatje proberen te slaan uit de situatie. En geld alleen gaat zaken niet oplossen, hopelijk komen mensen nu tot dat inzicht, gezien het hamsteren en reacties zoals die van fdf is dat waarschijnlijk ijdele hoop.
+7
de hoef
Sjonge jonge marc moet ook weer wat zeggen,
we beuren nog niks minder, en dat het voer zakt is prima
laten we eerst de zieken verzorgen, en daarna , weer lekker gaan klagen
de bloemen sector , heeft een zeer goed jaar achter de rug ,
het is klote maar het is pas 2 dagen
+2
Skroefkelos
@de hoef als de melk zakt is prima ?

Denk jij alleen aan jezelf ,
Even los van Corona ;
dacht dat het beter was als het voer en de melk duurder wordt.
+1
de hoef
Quote Reactie van @Skroefkelos:
Denk jij alleen aan jezelf

ik denk alleen , aan degene die nu wel een problem hebben, de zorg bedoel ik.
en ik denk niet aan mezelf, de melk gaat hier nog weg en het melkgeld is net binnen,
ga aub niet allemaal zielig doen en steun vragen , er zijn ergere dingen zat
+1
groeier
Quote Reactie van @de hoef:
marc moet ook weer wat zeggen,

De politiek is ook niet mis, ze zijn alleen al jaren bezig met de landbouw uitroken.
Melkweb
@groeier u bent een groeier, gegroeid van het verlies?
+16
danielle0
De melkprijs is de laatste tijd al aardig gezakt, het zou belachelijk zijn dat de vraag groot is en de prijs naar beneden gaat, ieder weldenkend mens kan op zijn klompen aanvoelen dat hier weer enorm word verdiend over de rug van de sector. En sommige boeren vinden dit ook nog oké?? Wat zegt dit over je dat je dit allemaal tolereert ....hebben sommige hier de moed verloren, of kijken we niet verder dan onze laatste afrekening melkgeld...we zijn toch ondernemers....??
+3
Carol
@danielle0 je kijkt zelf niet verder dan de laatste drie dagen. De vraag in ons land is idd groot al sinds afgelopen donderdag. Lastige is dat twee derde van onze producten wordt geëxporteerd, en laat transport nou een puntje van aandacht zijn. En ondernemers janken niet.... kijken waar kansen liggen en door.
+1
verbi
@Carol Kansen worden steeds minder. Eerst corana drama maar oplossen de rest is bijzaak nu.Wens iedereen veel beterschap en sterkte die de ziekte van dichtbij meemaakt. Daarna klagen en zaniken we wel weer verder.
+3
Noorderling
Quote Reactie van @danielle0:
De melkprijs is de laatste tijd al aardig gezakt,

We zitten al ruim 2jaar op de 35cent, als het daarvoor niet lukt houdt het echt op. Waarom al na amper een week van alles erbij halen, terwijl er momenteel veel belangrijkere dingen te organiseren zijn. Wij krijgen nog iets, wat als je hotel leeg is, restaurant een maand geen omzet, vliegtuigen aan de grond, het kan nog wel veel beroerder.

Probleem is dat transport en daarmee de wereldhandel stil ligt, daar gaat Rutte alleen ook niets aan veranderen dat er geen containers van China naar Rotterdam komen. Komt vanzelf straks veel vraag los.
mlkvhoudr
@Noorderling denk dat de meesten vlot meer dan dat gebeurd hebben laatste jaar of ben ik dan te optimistisch?
+2
George
Quote Reactie van @Noorderling:
We zitten al ruim 2jaar op de 35cent, als het daarvoor niet lukt houdt het echt op. Waarom al na amper een week van alles erbij halen, terwijl er momenteel veel belangrijkere dingen te organiseren zijn. Wij krijgen nog iets, wat als je hotel leeg is, restaurant een maand geen omzet, vliegtuigen aan de grond, het kan nog wel veel beroerder.

We krijgen nog iets schrijf je. Maar die andere sectoren die nu hard getroffen worden werken met veel betere marges dan heel de landbouw!
Grasbaal
@George onzin..
groeier
De bestuursleden zijn vaak de lachende.
de Tank
@danielle0 wie verdient er hier over de rug van ons?
+1
duitser
@de Tank levensmiddelhandel. Hebben laatste 2 dgn meer omzet gedraaid dan net kerst. En ondertussen nu al de melkfabrieken uitknijpen. Gaat nog wat komen. Houd je maar vast.
Zwaagdijk
@duitser export is stilgevallen. Daar draait alles om!!
George
Quote Reactie van @Zwaagdijk:
export is stilgevallen. Daar draait alles om!!


Zal wel meevallen.
Grasbaal
@George Helaas George, er zijn heel wat contracten geannuleerd wegens gesloten grenzen. (en nee, LTO heeft hier geen rol in gespeeld)
+3
de Tank
Quote Reactie van @duitser:
Hebben laatste 2 dgn meer omzet gedraaid dan net kerst

En de komende weken minder dan anders, mensen gaan niet meer consumeren als ze gaan hamsteren. Ze pakken wel meer omzet omdat er minder buiten de deur geconsumeerd wordt. Maar ja, kun je ze dat verwijten? onzekerheid maakt dat mensen de hand op de knip houden, dat gaan we allemaal merken, de 1 meer dan de ander. ook de handel krijgt links en rechts klappen op den duur. En de eigen pijn voel je meer dan die van een ander. Ik zou zeggen, stop met vergelijken, de basis van alle onvrede.
weurding
@de Tank als je ziet wat er ingeslagen wordt en niet lang houdbaar is blijft men met een week de supers wel weer bezoeken. Er zal dan heel wat de kliko in moeten of men krijgt eerder een voedselvergiftiging dan corona
de Tank
Quote Reactie van @duitser:
Houd je maar vast

Ga ik zeker doen, ik aan de mensen om mij heen die belangrijk voor me zijn, en jij?
+2
m uut m
@danielle0
Het is toch een ongelooflijke kwak verhaal.
Dat bij de meeste boeren het inkomen "laag" is komt vooral omdat ze een hekel aan belasting betalen hebben.
De FDF kan zich beter gelijk weer opheffen willen ze de landbouw van dienst zijn.
Trouwens de klaagzangen van Agractie zijn van hetzelfde kaliber.
Skroefkelos
@m uut m ehh ? , deze visie kan ik niet helemaal sporen met het agrarisch bestaan.
+1
m uut m
@Skroefkelos
Welke niet.
Dat bij veel boeren wordt geïnvesteerd om de belasting te drukken?
+1
Skroefkelos
@m uut m wat ik zelf en om mij heen zie is dat er nog diverse investeringen op bedrijven uitgesteld worden omdat het nog even niet kan. Dus niet dat er maar ff nieuwe shovel of trekker gekocht wordt om belasting te drukken , terwijl de "oude" nog jaren mee kon.

Wat FDF en Agractie betreft vind ik dat het net op tijd de rem op den Haag gezet heeft, en ze op hun mogelijke manier een goede bijdrage gegeven heeft , ik geef ze geen 10 , maar zeker geen onvoldoende. Ik ben ze dankbaar voor hun inzet.

Wat betreft deze topic nu , we krijgen er natuurlijk flink mee te maken , den haag heeft al weer over 90 miljard , er mag dan best ook op gepaste manier naar de landbouw , waarom zou je die vergeten ?
Maar ze hoeven ook niet zielig te doen ,hoop dat landbouw collectief dit op gepaste manier ter sprake brengt.
+2
m uut m
@Skroefkelos
De eerste acties zijn goed verlopen.
Maar ze slaan nu door ze zijn alweer over hun houdbaarheidsdatum heen.
Zielige actie bij supermarkten of zelfs een keurmerk.
Ze zijn van het paadje af
labella
@m uut m belasting betalen? Wat is dat?
groeier
Quote Reactie van @m uut m:
Dat bij veel boeren wordt geïnvesteerd om de belasting te drukken?

Moet je wel eerst in de plus draaien.
+2
m uut m
@groeier
Als je alles gelijk weer investeert om te groeien krijg je dat niet hé.
+4
jan.1
Mark schakelt te vroeg nu.
Melkweb
@jan.1 dikke onbenul is beter op zijn plek maar aan de andere kant kun je in crisistijden de werkelijke mens wel herkennen, bij deze dan!
+5
George
Quote Reactie van @Melkweb:
dikke onbenul is beter op zijn plek maar aan de andere kant kun je in crisistijden de werkelijke mens wel herkennen, bij deze dan!

Jouw herkende ik direct ook op dit prikbord. Wederom zo'n LTO er die alles goed vind.
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @George:
Wederom zo'n LTO er die alles goed vind.

Typisch zo'n vergaderboertje, het druipt er af.
groeier
Quote Reactie van @slagroomvla:
het druipt er af.

De landbouw kan nog wel wat erbij hebben, niet dus!!
Blijvenboeren
Waanzin waanzin
Zo jammer dat FDF dit doet
Dit gedrag werd na WO2 ook afgestraft

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
52
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0