Kunnen melkveehouders en akkerbouwers ook duurzamer samenwerken?

LEEUWARDEN - Melkveehouders en akkerbouwers werken volop samen, maar natuurinclusief is dat vaak niet. Kan het ook anders?.

Als melkveehouders en akkerbouwers een samenwerking aangaan is dat lucratief. De constructie is vaak zo dat een akkerbouwer grasland van een melkveehouder omploegt voor de teelt van hoogrenderende gewassen zoals aardappelen. Op zijn beurt benut de melkveehouder het land van de akkerbouwer als grasland. Veelal is dit areaal ook groter doordat aardappelland lucratiever is dan grasland. Beide partijen blij

Deel dit topic

Reacties

+1
labella
Vooral de akkerbouwer zal blij zijn met een top opbrengst op scheurland, de veehouder blijft achter met leeg getrokken land met een kapot gezeefde structuur.
Noorderling
@labella
Kweek is weg, kunt mooi land egaliseren en hebt een super zaaibed en moment om gras te zaaien. Nu is die grond ook nog het droogste van alle percelen, kunstmest ligt er al op 😄 Grasklaver doet het hier op bouwland beter dan alles wat >5jaar gras is, afgelopen jaar dat gras 5x kunnen maaien en de rest maar amper 3 goede snedes vanaf gehaald, hoeft geen kunstmest op, wat is dan duur.

Waar de schrijver op doelt met natuurinclusief, vraag ik me af wat natuurexclusief is.
Het stikt er van de vlinders, hommels, bijen, reeën, hazen, schuilen in de tarwe en mais en hebben onbeperkt smakelijk en eiwitrijk voer.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouders en leeuwarden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0