RIVM geeft toe te boer-onvriendelijk te zijn (geweest?)

Vanmiddag schoven Mesdagfonds en RIVM opnieuw met elkaar aan tafel om te praten over het stikstofonderzoek.

Hier de uitkomsten van dat gesprek!

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

Pluto
Het RIVM wil ook wel meer data aan leveren indien gewenst ???. Waarom eerst achter houden ??.
+1
Jean-PierreK
Die 41 % komen me bekend voor. Als ook 35 % uit het buitenland komt, 7 wegverkeer, 5 ammoniak uit zee, 5 consumenten, 3 scheepvaart, enz; dan komt het overeen met de het excel bestand per gebied dat ze op hun site hebben staan.

(klik om te vergroten)

Afgeleid van RIVM bestand "depositie per gebied Aerius 2018"
+1
Jean-PierreK
@Jean-PierreK, er is overigens volgens deze gegevens veel verschil per gebied. Zo'n 40 % van het relevante gebied ligt in de Veluwe. Dat telt dus zwaar mee op het landelijke gemiddelde. Daar komt schijnbaar 47 % van de depositie uit de landbouw.

(klik om te vergroten)

Jean-PierreK
@Jean-PierreK, bij Zuid-Limburgse gebieden zoals het Geleenbeekdal schijnt het aandeel van de landbouw aanzienlijk kleiner te zijn.
+1
familie pelle
@Jean-PierreK terwijl de kwaliteit van de natuur op de Veluwe toch redelijk goed was meen ik dat rene de jong hier presenteerde?
Jean-PierreK
@familie pelle, inderdaad. Dat heb ik ook gezien. Echter alleen die ecologische rapportage schijnt niet voldoende te zijn om uit de crisis te komen. Het zou volgens mij wel een reden moeten zijn om eens te kijken of de gestelde normen (KDW) wellicht bijgesteld moeten worden.
+9
j h p
@JanCees Het RIVM begint te buigen. Volhouden! 👍
+1
Stoppen met al deze lariekoek/onzin/hersenspinsels, er is geen probleem ook nooit geweest en komt er ook NOOIT. Kompleet de weg kwijt. Als de boeren weg moeten bij natuur, dan ook de auto(snelwegen) daar weg !!!
Frederika
@Detukkeroettwente Dat bedoel ik
+1
Jean-PierreK
@Jean-PierreK, bij Zuid-Limburgse gebieden zoals het Geleenbeekdal schijnt het aandeel van de Nederlandse landbouw aanzienlijk kleiner te zijn.

(klik om te vergroten)

Geleenbeekdal
Jean-PierreK
@Jean-PierreK, bij de Waddenzee (met 7% op de Veluwe na het grootste relevante gebied) schijnt 20% van de depositie ammoniak uit zee te zijn

(klik om te vergroten)

Waddenzee
BertK
Hier tegen het Westland aan is het aandeel op de zeven relevante gebieden slechts 17%. Stad den Haag heeft dus een probleem, met boeren uitkopen komen ze er niet als ze het Binnenhof willen renoveren. Gelukkig blijkt dankzij Mesdag dat de bouw voor niks is stilgelegd.
+6
John Spithoven
nu.nl/binnenland/6034943/…

Hoe breng je nieuws als je een fout gemaakt hebt....😂😂😂

Lees het persbericht van RIVM en lees het persbericht van het Mesdagfonds van afgelopen maandag en constateer wie er oprecht bezig is..

Even een opsomming van de stikstof crisis vanaf half september 2019.

Cie Remkes geeft in rapportage aan aandeel depositie landbouw 46 %. Bron die vermeld wordt bij diagram is RIVM. 9 oktober rapportage RIVM aandeel depositie landbouw 41 %, maar rapport haalt de openbaarheid niet

Mesdagfonds wil gegevens narekenen. Kabinet zegt transparant en openheid te willen geven. Na veel juridisch touwgetrek, 2000 boeren voor de deur en een kort geding komt de transparantie. Maar nu blijkt toch nog niet helemaal, handleiding ops model niet volledig.

20 februari presentatie Mesdagfonds, 1 van de bevindingen is aandeel depositie veehouderij 25 % (naar nu blijkt moet dit rekenwerk over door te late transparantie RIVM) Op die zelfde dag RIVM geeft aan , Mesdagfonds zit fout, de gebruikte grid is niet goed en waterige natuur hoort niet in de berekening. Ook wordt percentage van 46 naar 45 bijgesteld door RIVM.
Vorige week maandag duwt RIVM de cie Remkes voor de trein middels een tweet. RIVM is niet de data leveranciers van cie Remkes.

Na gesprek gisteren tussen RIVM en Mesdagfonds wordt het percentage door RIVM eenzijdig bijgesteld naar 41. Over de discussie van de grid en de waterige natuur hoort je ze niet meer.

Maar overheid, het RIVM is in het stikstof dossier een geloofwaardige partner.....

Volgens mij vallen ze langzaam door de mand.
John Spithoven
@John Spithoven En als je het persbericht goed leest duwen ze de cie Remkes een tweede keer voor de trein. Want RIVM geeft aan dat de 46 % over heel Nederland is, maar dat is niet relevant. Toch doet cie Remkes aanbevelingen op basis van die taartdiagram en neemt kabinet maatregelen als basis van die constatering.
Koeien boertje
@John Spithoven ze hebben toch heel wat bereikt, want ze laten het RIVM schudden.
Nu moet het mesdagfonds sterk in de schoenen blijven staan.
Gaat langzaam maar zeker goed komen
+5
John Spithoven
@Koeien boertje Mesdagfonds heeft heel veel bereikt.

Als zo'n groot en deskundig instituut uit eigen beweging een percentage verandert van 46 naar 41 % is dat bijzonder. 5 hele procentpunt is 10.8 % van het landbouw aandeel dat ze er naast zitten.

Dat is de eerste winst. Dat ruikt naar meer. Als overheidsinstituut wil niet in deze positie zitten🤔
BertK
@John Spithoven Misschien wil het RIVM ook bevestigen dat vanuit de (melk)veehouderij in combinatie met NH3 minder schadelijke stoffen vrij komen (fijnstof intensieve veehouderij?) dan dat bij de productie van NOx (chemische processen, verbranding) vrijkomt zoals CO2, dioxines, fijnstof, verbrandingsproducten van additieven benzine, zwavelverbindingen, â€Ļ.
@John Spithoven Dussssssssssssssssss ze geven toe de kluit te belazeren, strafrechtelijk vervolgen .
Jean-PierreK
rivm.nl/stikstof/actueel/… doet het RIVM nu balletje balletje met een grafiek in haar bericht van 20 februari?

(klik om te vergroten)

De grafiek op 20 februari
Albert Altena
Als je de aanhef leest wil dat nog niet zeggen dat ze een fout toegeven!
Ook correcte informatie kan boer-onvriendelijk zijn.
Peterr
@Albert Altena Zo beter?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nÊt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0