CDA-Kamerlid Von Martels wil focus op absolute stikstofcijfers, niet op percentages

CDA-Tweede Kamerlid Maurits von Martels noemt het een nieuw hoofdstuk in het stikstofprobleem. "Ik dacht hoe is het nou mogelijk?" reageert Von Martels op het nieuws dat de cijfers van het Mesdag Zuivelfonds over stikstofneerslag niet kloppen, door een fout in het rekenmodel. Hij wil dat de focus komt te liggen op absolute cijfers en niet op percentages.

Deel dit topic

Reacties

BertK
Dan worden het wel kleine beetjes.
torrarica
@BertK Dan kunnen we misschien zien dat dat kleine beetje stikstof niets voorstelt.
+4
arie.j
Kijk daar heb ik hier ook al voor gepleit, al de percentages blijft men de ander toch eindeloos mee om de oren gooien.
Gewoon, uitzoeken wat komt er op natuurgebied X en waar komt het vandaan.
Met daarnaast hoe gevoelig is dat gebied, of is het maar een klein stukje binnen dat gebied enz.
Met dan ook natuurlijk de nuchterheid dat er morgen er niet aan streefwaarden hoeft voldaan hoeft te worden.
Dat zegt de EU helemaal niet. Ook al wil D66 liefst zo spoedig mogelijk de halve veestapel opruimen, maar dat het eigen partij programma er proberen door te drammen
De laatste jaren met de uitbreiding van de veestapel ging de emissie weer wat omhoog i.p.v. gestaag wat omlaag. en dat was de oorzaak van o.m. het afschieten van de PAS
Tot slot dan ook nog een brief naar de EU, dat er streefwaarden bij zitten die nooit haalbaar zijn, en of dat niet naar wat in werkelijkheid kan moet worden bijgesteld.
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @arie.j:
Gewoon, uitzoeken wat komt er op natuurgebied X en waar komt het vandaan.

Hiermee bereken je dan dus toch wederom het aandeel van elke uitstoter (emissiebron) dus een percentage?

Misschien is het wel een idee om te kijken naar emissie, per soort, dus NH3 en NOx apart omdat deze twee verschillende gassen zich anders gedragen.
En dan ook de emissie uit hoge fabriekspijpen waar naar zeggen ook het gas nog verhit wordt om het hoger te laten stijgen, en de emissie van vliegverkeer, ook boven 900 meter meenemen?

En dan ook de vastlegging van stikstof en CO2 door gewassen in de landbouw meenemen. Als CO2 emissie van belang geacht wordt, dan zal het vastleggen ervan in gewassen de bodem ook van belang zijn.
+1
BertK
@jammermaarhelaas schijnt aan gewerkt te worden. Agractie klaagt over kennisniveau portefeuillehouders overheid, dus het gaat langzaam.

Het gaat nog steeds over emissie ipv depositie.
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @BertK:
emissie ipv depositie.

Ook Jan Willem Erisman heeft het over emissie, en hij schijnt af en toe bij beleidsmakers aan tafel te zitten.
+2
Jannus
Quote Reactie van @BertK:
kennisniveau portefeuillehouders overheid,

Allemaal trekpoppen,gooi er een kwartje in en ze zingen elk liedje dat je horen wil
+1
spotmelker
@arie.j een goed streven, is ook insteek van Mesdag-onderzoek. Verder loopt er een kort geding omdat NM geen bodemonderzoek wil toestaan om er achter te komen wat nu de werkelijke oorzaak is van de achteruitgang van bepaalde N2K gebieden. Snap jij waarom?
+2
jammermaarhelaas
@spotmelker

NM = natuurmonumenten ?
N2K = natura 2000 ?
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @spotmelker:
Verder loopt er een kort geding omdat NM geen bodemonderzoek wil toestaan om er achter te komen wat nu de werkelijke oorzaak is van de achteruitgang van bepaalde N2K gebieden.

Heb je hier een link van?
arie.j
Quote Reactie van @spotmelker:
Verder loopt er een kort geding omdat NM geen bodemonderzoek wil toestaan om er achter te komen wat nu de werkelijke oorzaak is van de achteruitgang van bepaalde N2K gebieden. Snap jij waarom?

Nog niet gelezen, waar te vinden?
Peter23
@spotmelker heb je meer informatie over dit kortgeding?
spotmelker
@Peter23 @arie.j @jammermaarhelaas zodra ik meer weet kom ik hier op terug. Is me gisteren medegedeeld door betrouwbare bron.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0