'Grondprijs daalt tot 80% door klimaatverandering'

Het weer van de laatste 2 jaar heeft de oogst van mening product gehavend. Volgens het Europees Milieuagentschap is het slechts een tipje van de sluier. Niet alleen biedt een veranderend klimaat kansen en bedreigingen voor gewassen, ook gaat het de grondprijzen beïnvloeden. Vooral in Zuid-Europa.

Deel dit topic

Reacties

+15
weurding
Tuurlijk.... als in een wereld waar mensen zich vermeerderen als konijnen misoogsten voorkomen zakken de prijzen van landbouwgrond 🤔🙈 denk dat de productieve gronden zeer zeker stijgen het moet toch ergens verbouwd worden
+2
Weidezicht
@weurding tja dat dacht ik ook toen ik de kop las. Het enige is dat alle boeren uitgestorven raken door verkeerd klimaatbeleid en er dus straks zoals in zimbabwe niemand meer is die weet hoe je uberhaupt grond kunt benutten om voedsel te verbouwen. En het past de milieulobby wel om de grondprijs naar beneden te praten, het moet tenslotte voor weinig in de handen van overheid komen.
+1
groeier
@Weidezicht
Je wil niet weten hoeveel gronden nog in handen zijn van babyboomers. Net als met de huizenmarkt, je wil niet weten wat de komende 10 jaar nog te koop komt. Als we daar ook nog eens een dikke crisis bovenop krijgen door al dit mis beleid, dan zijn de rapen helemaal gaar.
+4
van Ittersum
@groeier ik hoor die verhalen al 30 jaar, het tegendeel is waar. Er is ook nog iets anders en kijk maar naar het verleden. Grond is een waardevaste belegging, hac blijft een hac. Gooi er een bom op, zet het onder water. Het blijft een hac. Al die stichtingen struinen nu de markt af naar grond, maakt niet uit wat het kost, altijd meer opbrengst dan op de bank zetten. In de polder naar verluidt 130 K/hac en voor een erfpachtrecht 50K./hac. Tis wel zo dat zuid-europa door verzilting en droogte een not-to-be markt wordt.
Porky
@van Ittersum klopt helemaal , hoorde vandaag toevallig nog dat er in Nieuwkoop grond is verkocht voor 67k , nou dat is grond dat als je daar met een balenpers rond rijd, je niet moet stoppen,anders zak je het veen in.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @van Ittersum:
Gooi er een bom

Schijnt toch dat in de omgeving van Tsjernobyl grondwaarde wel wat last ondervond van rare stofjes .
Porky
@groeier dr zal toch een crisis nodig zijn om iedereen weer eens met de beentjes op de grond te laten komen, want velen denken dat de bomen tot in de hemel groeien,en leven VER boven hun stand, want "de rente is zo lekker laag" , en leven in grote weelde. En dat de grond prijzen zakken weet gn mens,allemaal koffiedik kijken , want daar hebben we er anno 2020 ook genoeg van rondlopen "DESKUNDIGEN "
groeier
@van Ittersum

Zo is dat @Porky,
Geloof niet in de mooie praatjes van zulk soort gasten, de zuivel kan ook is een jaar 25ct zijn en de aardappelen 3 of 4 jaar achter elkaar 5 ct. Wel met beide benen op de grond blijven staan, met niet al teveel vreemd vermogen.
+2
van Ittersum
@groeier de klimaatverandering is gemiddeld weg in het voordeel van de nederlandse akkerbouwer, sinds ik meende de laatste 10 jaar gaat het goed met de akkerbouwers. De grondprijs wordt niet meer bepaald door de kg opbrengsten maar door de netto verdiensten, anders mocht de grond nog maar amper de helft kosten
weurding
@van Ittersum mestvergoeding akkerbouwers is ook al gauw paar honderd per ha..... ook mooi meegenomen .
+2
Erco
@weurding nou hier houden ze 2,50 euro de m3 over, kan je per ha net n avondje uit eten met je meissie 😂
weurding
@Erco als je 100 ha hebt kom je de winter er mee door 😅
Bietenbrug
@Erco vorige week nog een paar vracht rundvee drijfmest aangevoerd, kreeg meer dan 12 euro/ton toe.
groeier
@van Ittersum
Is totaal niets van te zeggen waar we over 10 jaar staan, ons land kan in een grote puinhoop veranderen als de politiek zo door blijft gaan. Neem nou bv de gele hesjes die uit 't niks de Franse plat legde 2019.
+2
Noorderling
@van Ittersum
Na een paar jaar geen strenge winter is dat voordeel ook wel weg of kan zomaar weg zijn. Het stikt nog van de luizen die ziekten in pootgoed overbrengen. Afgelopen jaar was dat al een ramp, komend jaar waarschijnlijk nog erger. Aardappelopslag wordt steeds erger doordat het niet kapot vriest. Als je partij dan afgekeurd wordt van 40 naar 5-10cent ben je zo tam als je hele bedrijf draait op hoge saldo's.
van Ittersum
@Noorderling melkveehouder draait relatief gezien vrij constant, hoog of laag tis maar wat je ervaart. Akkerbouwer moet het hebben van extremen, dan scoort deze hoge pieken en ja ook kans op diepe dalen. Als ik me niet vergis staat de teller de laatste 10 jaar meer op pieken dan op dalen
Noorderling
@van Ittersum
Qua prijsvorming wel, droogte is makkelijk, weet je precies waar je aan toe bent en kun je nog wat aan doen, beslaat vaak grotere gebieden en heeft een positieve invloed op de prijs. Risico als het nat is, is veel groter qua kwaliteit en of je het uberhaubt kan oogsten en maakt de prijs op die manier niet goed, vaak betreft het ook een kleinere regio.

Zijn er bij die nog 2ton aan euro's in de grond hebben zitten, je hebt ook maar 1 kans ipv jaar rond een beetje door rommelen. Met relatief weinig afschrijvingen kom je dan ook wel aan belasting betalen toe, in goede en slechte jaren terwijl de financiering wel door tikt, ook dat mindere jaar moet je door en je teelt moet wel weer compleet voorgefinancierd worden. Dus of die klimaatverandering in extremen nu in hun voordeel is betwijfel ik, voor komend teeltseizoen is het vertrekpunt in ieder geval wel beroerd.
George
Quote Reactie van @Noorderling:
voor komend teeltseizoen is het vertrekpunt in ieder geval wel beroerd.


Waarom?
van Ittersum
@Noorderling vanochtend in de krant:

Recordjaar voor aardappeltelers HZPC: hoge opbrengst, hoge prijs voor poters

JOURE -

Nooit eerder leverde een hectare pootaardappelen zo’n hoge omzet op voor de telers van HZPC als vorig jaar.

Het aardappelhandelshuis uit Joure heeft de prognoseprijs voor de poters van teeltjaar 2019 vastgesteld op 38 cent per kilo. Dat is weliswaar 3 cent lager dan die in het vorige teeltjaar, maar doordat de oogsten in 2019 veel ruimer uitvielen dan in het kurkdroge 2018, resulteerde dat in de hoogste financiële hectare-opbrengst ooit voor de gemiddelde HZPC-teler. Deze wordt geschat op circa 13.000 euro per hectare.

De hoge prijs komt enigszins als een verrassing doordat vorig jaar sprake was van een hoge virusdruk, waardoor meer poters in klasse verlaagd moesten worden. ,,En toch hebben we er goede prijzen voor kunnen ontvangen”, verklaart HZPC-directeur Gerard Backx. ,,We hebben vanaf de start ingezet op relatief hoge prijzen. In eerste instantie leidde dat tot een lagere vraag uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten, maar uiteindelijk hebben we er toch goede zaken kunnen doen. Tot laat in het verkoopseizoen zijn onze poters naar deze landen verscheept.” In Europa deden vooral de pootaardappelrassen voor de versmarkt (tafelaardappel) het goed.

Certificaten opkopen

Het aardappelhuis stelt in juni de definitieve uitbetalingsprijs vast. Die kwam vorig jaar uit op 42,22 cent per kilo. HZPC verwacht dit jaar ruim 190 miljoen euro uit te kunnen keren aan de circa achthonderd telers, waarvan bijna vijfhonderd actief zijn in Nederland.

HZPC maakte dinsdag bekend dat het vanaf volgend jaar eigen certificaten gaat opkopen om deze uit te keren aan de telers, naar rato van hun areaal pootaardappelen. Het aardappelhandelshuis in Joure trekt er de komende jaren jaarlijks 1,5 miljoen euro voor uit. Tegen de huidige koers kan het daarmee circa 10.000 certificaten verwerven en verdelen. In totaal zijn er 800.000 in omloop. 

De certificaten werden twintig jaar geleden geïntroduceerd onder actieve telers, maar door pensionering en bedrijfsbeëindiging is dit aandeel teruggelopen naar circa de helft. Nieuwe, jonge, telers zijn minder geneigd om te investeren in de certificaten. 

Het opkoopprogramma is bedoeld om ook deze boeren meer aan HZPC te binden. ,,Want zonder telers geen HZPC”, stelt Backx.

weurding
@van Ittersum nou... poterland verhuren😊
groeier
Quote Reactie van @weurding:
land verhure

Is meer aanbod dan vraag.
weurding
@groeier zal plaatselijk zijn.
groeier
@weurding
Zal hier en daar best zo zijn, maar is meer de trend in 2020 ruwvoer/gewassen telen is ook erg duur en veel risico met al die weer extremen van de laatste jaren.
weurding
@groeier ik redeneer ook naar de vraag hier. Al velen moeten afwimpelen
groeier
@weurding
Dat is ook niet zo vreemd, de prijs is toch maar net naar verlang om welke gewassen 't gaat. Voor aardappelteelt krijg je wat meer, maar wens je dan veel succes met de aardappel opslag de jaren erna 😄 En met bv met bollenteelt zetten ze heel je land op zijn kop, wil je dus ook niet aan denken.
George
@groeier Aardappelopslag valt best mee , nauwelijks last van.
Noorderling
Quote Reactie van @George:
nauwelijks last van

Ligt nogal aan je grond en welke aardappelteelt. Consumptie is een grotere maat gewenst, pootgoed is de prijs tot 45mm vaak goed, daarboven zomaar 30cent lager en ga je het optimum zoeken. Daarmee accepteer je ook kleinere knollen, die wel door de zeefmat vallen op klei omdat je met een grotere steek matten moet rooien omdat het anders 50/50 is wat betreft grond en aardappelen. Op zand valt alles er toch wel door en kun je alles mee naar huis nemen en heb je daarmee ook minder opslag. In tarwe kun je er tegen spuiten, mais wil spuiten nog redelijk, in gras maai je het wel kapot, andere gewassen wordt het toch handwerk en aanstippen, dat is soms nog wel werk als je moet gokken wat de hoofdteelt is.
weurding
@Noorderling , dat is soms nog wel werk als je moet gokken wat de hoofdteelt is.
Dat is voor de huurder😊
+1
weurding
@groeier aardappelopslag? Die zijn verrot nu😅
groeier
@weurding
Met alle respect natuurlijk 😄 , voor 't gemak is grond verhuren wel een optie, maar voor de prijs weet niet ?
+1
weurding
@groeier nee klopt. Ik deed het 1 jaar uit overmacht maar probeer nu zelf wat te verbouwen. Boel zelf draaiende houden is beter dan verkopen of verhuren. Veel mooier ook naar je eigen gewassen te kijken dan die van een ander😀
George
Quote Reactie van @groeier:
maar is meer de trend in 2020 ruwvoer/gewassen telen i

Ruwvoer telen is nauwelijks iets mee te verdienen.
groeier
@George
Even terug lezen, bedoel, is meer aanbod van grond.
+2
Frans1
Quote Reactie van @weurding:
Tuurlijk.... als in een wereld waar mensen zich vermeerderen als konijnen misoogsten voorkomen zakken de prijzen van landbouwgrond denk dat de productieve gronden zeer zeker stijgen

Het gaat om grond in Zuid-Europa Arend, waar het te warm en te droog is. In een vrije markt kun je in zulke gebieden waar je echt afhankelijk bent van irrigatie kostprijstechnisch niet meekomen met gebieden waar het klimaat optimaal is, dus afnemende vraag. Ik had ook eerst enkel de kop boven het topic gelezen en daar al conclusies uit getrokken, maar het is niet raar wat er in het stuk staat. Voor de melkveehouderij geldt hetzelfde, ook die concentreert zich naar gebieden met voldoende neerslag. Afgelopen najaar op studiereis geweest naar Frankrijk, tussen Bretagne en Bordeaux, veel ruimte daar, maar moest zomers volop beregend worden, dan sta je kostprijstechnisch al een mooi stukje achter, de melk levert hetzelfde op als bij de collega in de betere grasgebieden.
tweede punt was de hele matige grond, veel stenen ook daar, maar die grond kost daar ook maar 3-4 % van de gemiddelde prijs hier 😳
Voor de grond in optimaal klimaat ben ik het zeker met je eens, die zakt direct niet meer
jpls
@Frans1 nou, hier in Alicante zuid spanje is de grondprijs toch nog tussen de 3 en 5 euro en in deze omgeving zijn ze veel braakliggende percelen aan het egaliseren en bekkens voor opslag van water aan het bouwen, hier werken ze met druppelbevloeing, kost ong. € 0.50m³ maar oogsten wel 3x per jaar uien, maar hier zijn ze ook aan het protesteren tegen lage prijzen en zijn er verschillende boomgaarden waar de laatste druiven niet meer geoogst worden.
groeier
@Frans1
Is onzin, in ons land NL heb je ook met een hoge kostprijs te maken. Voedseloverschotten plus politiek zijn de grootste bedreiging voor de boer, in welk land je ook zit.
+1
Frans1
@groeier voedseloverschot is een bedreiging>> groeier🤣🤣🤔
groeier
@Frans1
Ken jij dan veel landen waar gemiddelde aantal koeien per bedrijf de laatste 15 jaar niet verdubbeld zijn ?? 😄
+1
George
Quote Reactie van @Frans1:
voedseloverschot is een bedreiging

Eigenlijk heeft ie gelijk , dat is een bedreiging om een hogere prijs te krijgen voor je product.
arie.j
Prijsdaling zuivere veengronden door het klimaat akkoord is ook een reële mogelijkheid
Klimaat neutraal in 2050 kan daar eigenlijk niet eens voor.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's oogst , landbouwgrond , grondprijzen , duurzaamheid , europees , klimaat en Gewassen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
40
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0