FrieslandCampina betaalt € 1,07 na



Originele beschrijving

FrieslandCampina keert de leden-leveranciers over 2019 € 1,07 per 100 kilo uit aan prestatietoeslag.

Deel dit topic

Reacties

+4
Melkveehouder6
Prestatieprijs is € 40,- per 100 kg. We mopperen vaak maar dit is toch een redelijke melkprijs.
+1
pietjepuk
@Melkveehouder6 Even de jaarcijfers vluchtig door gescrold. viel mij op dat de schulden flink gedaald zijn.
weurding
@pietjepuk afgelost met geld van verkoop mozarellafabriek België?
+2
pietjepuk
@weurding weet ik niet. winst is ook flink gestegen dus ergens gaat er nu iets wel goed.
matt
@pietjepuk winst of boekwinst?
+4
hookwood
@matt Exclusief eenmalige opbrengsten ligt de winst 7% hoger.

frieslandcampina.com/nl/nieuws/…
pietjepuk
@hookwood even uit het hoofd in hoofdlijnen. 300 miljoen eenmalige opbrengsten. schulden met 200 miljoen afgenomen.
hookwood
@pietjepuk nee is geen 300 miljoen. Totaal 112 miljoen, zie pagina 105 van het jaarverslag: view.publitas.com/cfreport/…
pieta
@hookwood Waarom heeft RFC niet gewoon in de toelichting staan hoeveel de contante nabetaling eind maart bedraagt? Ik heb het nu via de boerderij even opgezocht. Kon het niet vinden in het bericht en op de site.
pietjepuk
@hookwood pagina 100 staat die 432 miljoen. net ervoor overige -251 miljoen waar bestaat dat uit?
hookwood
@pietjepuk alles wat niet onder de businessgroepen valt.
pietjepuk
@hookwood het kwartje begint langzaam in te dalen. Vindt wel dat die 26% mooi is voor de Bunne. Heel de media neemt 26% over terwijl 7% reëel is.
+1
pietjepuk
@matt nog eens gekeken. maar het is toch iets minder rooskleurig dan ik dacht. inderdaad 1 malige opbrengsten.
+2
de hoef
@pietjepuk ik ben dik tevreden
sorry
Quote Reactie van @Melkveehouder6:
redelijke melkprijs

Prestatieprijs

Het bedrag in euro per 100 kilo melk dat is opgebouwd uit de melkprijs, de rente op ledencertificaten, ledenobligaties-vast en Ledenobligaties-vrij en de toevoeging aan de algemene reserve van de vennootschap.
+1
puntertje
@Melkveehouder6 Wat is 'prestatieprijs'? Dit is inclusief rentebetalingen op obligaties. Dus als ze straks veel geld op de beurs op gaan halen bij institutionele beleggers dan tellen ze de vergoeding die ze daarvoor moeten betalen ook op bij de 'prestatieprijs'. Als je geld gewoon leent dan is de rente een kostenpost, doe je het via een beursgenoteerde lening behoort de betaling plotseling tot 'de prestatie' van de onderneming. Maar leden zien er niets van. Overigens is het ook vreemd dat wanneer leden middels obligaties geld ter beschikking stellen aan de onderneming, zij de rentebetalingen bij een 'soort van' melkprijs op gaan tellen.
+3
KOC1981
@puntertje het gaat om het totale bedrag dat aan leden is uitbetaald en is gereserveerd in de dode hand. Ik ga er vanuit dat de rente die betaald wordt aan de obligaties die ze nu willen uitgeven hier niet in meegerekend wordt, maar dat weten we binnen 12 maanden. Dus nog tijd genoeg om daar zuur over te doen over een jaartje
puntertje
@KOC1981 Volgens mij werd dat bij de vorige beursgenoteerde lening er ook al bijgeteld. Net als de vergoeding van de obligaties die in handen zijn van de RABOBANK.
sorry
Quote Reactie van @Melkveehouder6:

Prestatieprijs is € 40,- per 100 kg. We mopperen vaak maar dit is toch een redelijke melkprijs.

Prestatieprijs

Het bedrag in euro per 100 kilo melk dat is opgebouwd uit de melkprijs, de rente op ledencertificaten, ledenobligaties-vast en Ledenobligaties-vrij en de toevoeging aan de algemene reserve van de vennootschap.
+1
torrarica
Winst 90 miljoen hoger en eigen vermogen van 36.4 naar 38.5 %. .en melkprijs van 38.60 naar 40 cent. niet verkeerd.
sorry
@torrarica

Prestatieprijs

Het bedrag in euro per 100 kilo melk dat is opgebouwd uit de melkprijs, de rente op ledencertificaten, ledenobligaties-vast en Ledenobligaties-vrij en de toevoeging aan de algemene reserve van de vennootschap.
+1
sjoerd de melker
Van die 1.07 hoeveel komt er op de vrije ledenrekening terecht?
+1
matt
pietjepuk
@matt dan is er de interim-uitkering af. Gaat ook nog een deel naar obligaties?
pietjepuk
Quote Reactie van @sjoerd de melker:
Van die 1.07 hoeveel komt er op de vrije ledenrekening terecht?

Iemand al antwoordt op deze vraag. van 1.07 hebben we al een interim-uitkering gehad. blijft er nog 0,74 over. Klopt het dat hiervan nog 0.31 in obligaties gaat. beuren we contant 0.43.
Noorderling
@pietjepuk
Interim is over ca de helft van je melkvolume. Laatste half jaar moet nog volledig uitgekeerd worden.
+4
KOC1981
@pietjepuk Nee, 1,07 is het contante deel over heel het jaar, hiervan heb je reeds 0,33 gehad. dus nu krijg je nog 0,74 contant. Daarnaast wordt er voor 0,31 aan ledenobligaties vrij bijgeschreven.
cornelissen
@KOC1981 ledenobligaties vast toch?
KOC1981
@KOC1981 sorry je hebt gelijk ledenobligaties vast
+5
van Ittersum
Nou waar zijn de pessimisten nu met hun gepraat van faillissementen, einde Campina enz enz. Ga ze niet bij naam noemen maar we weten wel wie. Alles kan beter dat is altijd en overal zo, maar tevreden zijn met is ook mooi..
+3
Sjaakiee
@van Ittersum de kop is weer door het halster
weurding
@van Ittersum ergens vraagtekens bij hebben is wat anders dan faillissementsvoorspellingen
+3
sorry
@van Ittersum boekhoudkundige truc's
+2
weurding
@sorry grote veranderingen komen in boekjaar 2020. In dat jaar moet rfc veel geld ophoesten voor de obligaties die uit de onderneming betaald moeten worden
hookwood
@weurding Dat is feitelijk aflossen van een lening. Hiervoor in de plaats komt de hybride beursgenoteerde obligatielening zodat het 'eigen vermogen' op niveau blijft.
Bietenbrug
@hookwood zoiets noem ik creatief boekhouden en jezelf en de leden voor de gek houden.
puddingbroodje
@Bietenbrug rating bureaus vinden eigenvermogen ook belangrijk en daardoor betaal je weer minder rente!
arie.j
Quote Reactie van @Bietenbrug:
zoiets noem ik creatief boekhouden en jezelf en de leden voor de gek houden

Garantie vermogen kan men het beter noemen.
Eigen vermogen is vermogen van de eigenaar, het woord zegt het al.
Maar dit is schuld van de eigenaar zonder aflossingsverplichtingen en waarvan de rente alleen niet hoeft betaald te worden als er geen winst is of het eigen vermogen te laag (naar ik aanneem komt zoiets in de voorwaarden)
En de status verschilt dan niet veel van altijd durende ledenobligaties, alleen de rente zal hoger zijn.
Maar voor zover ze er voor in de plaats komen veranderd er verder niet veel in de eigen vermogens opbouw
+1
Noorderling
Quote Reactie van @hookwood:
het 'eigen vermogen'

Eigen vermogen voor de NV, maar niet voor de leden! Het kost ons als lid immers geld of opbrengsten, ipv dat het wat oplevert. Als je voor eigen vermogen moet betalen, wat niet bestaat, waarom zou je dan niet voor vreemd vermogen geld vragen, dat is toch veel lucratiever?

Daarnaast stijgen door de winst het aantal obligaties weer. Met dat elke generatie de obligaties overgenomen moeten worden, door minder leden voorzie ik niet dat dit op korte en lange termijn de oplossing gaat worden. Winst vergroot het obligatiesysteem, er zijn in de regel wel 10 andere dingen waar de volgende generatie boeren in wil investeren ipv obligaties.
hookwood
@Noorderling en daar moeten we het dus met zijn allen over hebben in de voorjaarsledenbijeenkomsten.
Noorderling
@hookwood
Probleem was alleen afgelopen september al bekend bij het aantal opzeggers. nu worden er al maatregelen genomen waar we het komend jaar over gaan discussieren, chronologisch klopt het niet.
hookwood
@Noorderling daar heb je misschien wel een punt maar dit is niet de eindoplossing en dus zullen we het er alsnog met elkaar over moeten hebben.
+1
puntertje
@hookwood Een snelle houtje-touwtje methode waar geen weg terug meer is bedoel je.
+1
Bartlehiemboer
@van Ittersum Het zou mooi zijn als de kop weer de goede kant op gaat. Het was/is een mooi bedrijf. Friesland Campina hoort bij Nederland. Maar ik blijf het aankijken vanaf de zijlijn. Ik ben nog niet overtuigt. Heb nog steeds het idee dat ze de schijn ophouden en er straks een grote klap valt. Je kunt niet het ene gat met het andere blijven dichten. Maar klopt, ik weet niets van de inns en outs van het bedrijf. Ik heb mijn eigen gedachte er over vanaf een afstandje.
+4
van Ittersum
@Bartlehiemboer tis een simpel verhaal. Hoeveel vet je ook op de botten hebt een bedrijf kan buiten een hun eigen schuld om binnen een half jaar ten gronde zijn. Politiek, handel en belangen kunnen je maken en breken. Achteraf is het mooi wonen maar vooraf een beleid uitdenken is het moeilijkste wat er is, dat doe je op verwachtingen. Komen ze niet uit door bovengenoemde redenen wordt het snel als wanbeleid omschreven. En laten we eerlijk zijn, wat zijn ze hier op dit forum goed in het achteraf vertellen hoe het wel moest. Prima maar wees dan ook een kerel door aan te geven dmv onderbouwing hoe het wel de komende 5 of 10 jaar moet. Geen vage omschrijvingen maar echte statements.

En lees nu de reacties eens, weer opnieuw van : oké nu valt het het mee maar straks gaat het mis! Dit praat hadden ze vorig jaar ook, vandaar mijn scherpe reactie
+2
weurding
@van Ittersum gaat het mis volgend jaar? Of gaan de cijfers er minder rooskleurig uitzien... is net wat je lezen wil. Gezien de 42 miljoen die afgelost is en de 37 miljoen van afgelopen handelsdag die men nog wil aflossen kun je niet ontkennen dat er heel wat geld uit de onderneming vloeit. Regeren is ook vooruitzien
pietjepuk
@weurding maakt voor het resultaat weinig uit is maar net waar je het geld haalt. rente moet toch betaald worden. rente bij geldverstrekker is misschien nog wel lager.
weurding
@pietjepuk binnen de onderneming fabrieken verkopen ook🤔 vergeet niet er komen nog 5 handelsdagen. Hopelijk worden er dan meer obligaties gevraagd dan aangeboden. Mocht je anders denken ik draag rfc echt wel een warm hart toe.
pietjepuk
@weurding ben er ook geen fan van. maar als je kijkt 112 miljoen eenmailige opbrengsten uit verkoop van bedrijfsonderdelen en nu 80 miljoen obligaties. is op een totale balanswaarde van 5112 miljoen niet schokkend.
+1
weurding
@pietjepuk net als op boerenbedrijven kunnen kleinere bedragen ook flink wat invloed hebben op de bedrijfsvoering ongeacht je balanswaarde
pietjepuk
@weurding die bedragen die ik aanhaal is geen verlies he. als je 1 ha grond verkoopt en het aflost maakt het aan het eind van het jaar geen groot verschil.
weurding
@pietjepuk totdat je het elk jaar moet doen
+1
hookwood
@weurding Je bent nogal negatief de laatste tijd Arend. In principe heeft het niets te maken met het rendement van het bedrijf. Er wordt op het gebied van de obligaties heel erg op het sentiment gereageerd is mijn idee.

Feit is natuurlijk wel dat er door de jaren heen steeds meer ledenobligaties vrij zijn gekomen. Als leden stoppen met hun bedrijf gaan ze immers van vast naar vrij en daarmee worden ze verhandelbaar. Leden die overstappen naar een andere melkafnemer moeten ze verkopen. Andere oud-leden kunnen deze behouden en daar dan gewoon rente over blijven ontvangen. Totdat ze overlijden, dan moeten de erfgenamen deze ook aanbieden.

De aangeboden ledenobligaties kunnen dus alleen gekocht worden door de zittende leden, een groep die steeds kleiner wordt, en de oud-leden. Bij de zittende leden en zeker bij de jongere leden is er de laatste 2 jaar veel geld een andere kant op gevloeid. Hierbij valt te denken aan extra voerkosten door de droogte of muizenschade en ook is er op veel plekken geïnvesteerd in fosfaatrechten. Dit geld is dus niet beschikbaar om te investeren in RFC. Door nu een hybride obligatielening uit te geven (wat feitelijk een zelfde soort product is als de ledenobligaties) wordt de nu ontstane onbalans opgelost maar zullen we met zijn allen wel moeten kijken hoe we in de toekomst onze coöperatie willen blijven financieren. Dit komt aan de orde op de voorjaarsledenbijeenkomsten die van 4 t/m 23 april worden gehouden.
weurding
@hookwood negatief...?. valt mee. Niks meer of minder dan gemiddeld als ik om me heen hoor. Rfc overleeft wel. Geen angst.
arie.j
Quote Reactie van @van Ittersum:
Nou waar zijn de pessimisten nu met hun gepraat van faillissementen, einde Campina enz enz. Ga ze niet bij naam noemen maar we weten wel wie. Alles kan beter dat is altijd en overal zo, maar tevreden zijn met is ook mooi..

Er zijn er vast, ook oud-leden denk ik, die al weer spijt hebben dat ze obligaties hebben opgevraagd.
Kunnen die nog terug, of is dat afgesloten?
+3
van Ittersum
@arie.j denk het niet maar 100% zeker weten doe ik het niet. Maar wat denkt u van al die overstappers. 2 cent of meer is op een miljoen gewoon 20k met dezelfde voerkosten, gratis netto geld dus. Bij een Marge van 10 cent is dus 200k kg (20%) meer melk om alleen maar breake even te zijn.
Hebben ze hun geld wel eruit gehaald en de eerste paar jaar merk je dat niet maar als dat op is...(=stukje pensioen)
Conclusie: het nieuwe gras bij de buren is niet altijd groener.
arie.j
Quote Reactie van @van Ittersum:
Conclusie: het nieuwe gras bij de buren is niet altijd groener.

Klopt, al speelt bij de erg grote bedrijven de kwantumtoeslag ook wel nog wat mee
weurding
@arie.j handelsdagen zijn vrij voor oudleden om te kopen of te verkopen. Zie niet in waarom je niet terug kunt kopen. Je kan je geld bij de bank ook opnemen en later terugstorten
Bietenbrug
@van Ittersum Een kinderhand is snel gevuld, het is maar net waar je blij van wordt....
+2
Greetje
@Bietenbrug Hier worden wij blij van, elke maand netjes geld gebeurd, een goede boterham gegeten en een verwerker die zichzelf niet opeet.
+1
Bietenbrug
@Greetje slaap rustig verder maar volgend jaar niet piepen als je ruw uit een nare droom ontwaakt!
+3
torrarica
@Bietenbrug Wat er ook gebeurt,jij moet en zal negatief azijn blijven pissen.
Bietenbrug
@torrarica zo kun je het ook zien, ik wilde alleen maar waarschuwen om te voorkomen dat je volgend jaar uit een nachtmerrie wakker schrikt.
+3
Greetje
@Bietenbrug wij zijn al 22 jaar boer en klaarwakker. Vanuit een zeer moeilijke uitgangssituatie begonnen en vele voorspellers van het einde van ons bedrijf op de dam gehad. Maar toch hebben we door scherp te boeren en een betrouwbare melk afnemer een goed leven op de boerderij gehad. Dromen van bijvoorbeeld A ware zijn bedrog
+2
t zal wel
@Bietenbrug word tijd dat je n spiegel koopt. je doet t zelfde als de media doet met zn negatieve framing over de landbouw.... heb je daar ook niet altijd n uitgesproken mening over...de pot.... succes
+2
Erik!!1979
Weer een goede melkprijs. Daar kan ik inderdaad niets op aan te merken. Voor 40 cent moet je kunnen melken, kunnen leven en het bedrijf in orde kunnen houden.
+2
hookwood
@Erik!!1979 Die 40 ct is de prestatieprijs, alle waarde die is gerealiseerd maar dat is niet allemaal contant gebeurd. Het is dus incl de reserveringen in de dode hand en de rente op de obligaties. De contante prijs is 37,64:

view.publitas.com/cfreport/…
Erik!!1979
@hookwood Die toevoeging aan de leden reserve is dus melkgeld wat RFC op papier betaald. Dus de boer betaald belasting hierover en mag het bij zijn vermogen bijschrijven, RFC houd het en krikt zijn achter gestelde vermogenspositie mee op zodat ze een betere rating krijgen? Of lees ik het verkeerd????
pieta
@Erik!!1979 Dat is nog maar een jaar of 10 zo. 😁 Je bent snel van begrip. Het is maar een grijpstuiver momenteel trouwens. Iets van 0.3 cent meen ik.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Erik!!1979:
Die toevoeging aan de leden reserve is dus melkgeld wat RFC op papier betaald. Dus de boer betaald belasting hierover en mag het bij zijn vermogen bijschrijven, RFC houd het en krikt zijn achter gestelde vermogenspositie mee op zodat ze een betere rating krijgen? Of lees ik het verkeerd??

tja, Dat is het geheim van het verhaal.
Elke euro die zo verdiend word geeft 2keer eigen vermogen zo wordt beweerd.
Aan zowel FC als aan de boer.
+1
Erik!!1979
@hookwood 37,64 is ook een nette prijs!
jg
@Erik!!1979 gemiddeld komen de melkveehouders nog steeds tekort bij deze prijs. Zie gemiddelden in boerderij, cijfers Flynth, over 2018 met een kritieke melkprijs van 37,97. Over 2019 is die zeker niet lager door o.a. voeraankopen.
George
@Erik!!1979
37,64 nette prijs? 😂😂
Kleine 83 gulden cent.
Het is echt bar en boos.
puddingbroodje
@Erik!!1979 40 cent is niet de melkprijs aar de prestatieprijs de melkprijs is 37.95
puddingbroodje
@puddingbroodje hookwood heeft gelijk!
hans1980
Wanneer wordt die uitbetaald?
+1
puddingbroodje
@hans1980 eind maart
+2
Bartlehiemboer
Ik veerbaas me er over, dat er geen enkele reactie is over alles wat er meer verwacht wordt van de boer. Van de melkfabriek. . Zo snel is dat even vergeten. Een nabetaling dat is geweldig. Terwijl de boeren veel hebben moeten inleveren...Zo gaat het bij Fc, zo werkt het bij het kabinet let maar op vlak voor de verkiezingen komt Rutte even met wat extra geld en ieder is weer rustig/tevreden. En zo gaat het misschien ook bij andere bedrijven. Mensen zijn zo beinvloedbaar waar zo handig gebruik van gemaakt wordt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
79
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0