Aanval boerenlobby op stikstofdata RIVM verwatert na eigen rapport

In de agenda van agrarisch Nederland stond donderdag 20 februari rood omcirkeld.**************************************************
Maar op een druk bezochte persconferentie in Den Haag bleven de stikstofberekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) fier overeind. Het Mesdagfonds zette daar alleen een eigen berekening naast, met als gevolg dat de verwarring in de gepolariseerde stikstofdiscussie alleen maar is gegroeid.
zie verder het FD
fd.nl/economie-politiek/1335503/…
Ga er maar tegenaan Jan Cees

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Die ene nuance (oppervlakte water)maakt gehakt van de rest , zwaar onterecht
Wordt vervolgd
+1
adriaan33
@hans1980 FD en BNR zijn van de VNO-NCW club
Koeien boertje
Procentueel, met of zonder water maakt dan toch niet uit
Boerin86
Ik kan nog wel begrijpen dat journalistiek NL de kennis mist om een feitelijk stuk te schrijven. Als journalist, zou je er toch dieper in moeten duiken, dan dat nu het geval is. Overheidsorgaan BIJ12 geeft wel een aantal natte N2000 gebieden als stikstofgevoelig aan. Artikel 6 van de vogel-en habitatrichtlijn maakt geen onderscheid tussen de natura2000 gebieden. De raad van state heeft 29/5 heel duidelijk verwezen naar art.6, dus ALLE n2000 gebieden, er is daar ook geen onderscheid gemaakt. Wat ook logisch is. Het is juist heel vreemd dat het RIVM n2000 gebieden heeft geschrapt bij de berekening van de grafiek. Het zou discutabel kunnen zijn, als het RIVM dan ook evenredig onderscheid had gemaakt tussen habitattype die heel stikstofgevoelig zijn en minder stikstofgevoelig,dat hebben ze niet gedaan. Voor de vergunningverlening is het habitattype wel van belang, maar dan zijn we al stappen verder, dan zoom je als het ware in en kun je als alle piekbelasters van onze samenleving in beeld zijn, enigszins beleid gaan voeren. Als de democratie er dan een besluit over neemt of het dan(na metingen) bekende natuurwinst percentage het waard is, om de piekkbelasters te saneren en in welk tempo we dat willen, ja, dan kan je stappen zetten.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

BertK
@Boerin86 Met andere woorden, het Mesdagfonds rekent TERECHT de wateroppervlakten mee. Ja, daar komt een verschil uit met RIVM.

Zoals JC al aangaf bestaat er ook iets als de kaderrichtlijn water.

De rechter snapt het dadelijk hopelijk wel.

Ook je Aerius-berekenening van je PAS melding doet trouwens waarschijnlijk niets met je depositie op wateroppervlakten, de hexagonen worden niet weergegeven.
Noorderling
@BertK
Staat er toch echt tussen, alleen wordt de KDW niet overschreden en heb je er nog geen last van.

(klik om te vergroten)

Noorderling

(klik om te vergroten)

BertK
@Noorderling Bedankt voor je afbeeldingen. Heb zelf bij Nieuwkoopse Plassen en Biesbosch zitten stoeien, kreeg wel hexagonen op land, maar niet op wateroppervlak in beeld.
+1
Jan-T
Het mooie hieraan is ze schreeuwen allemaal wat.
Maar het RIVM moet officieel met een toelichting komen wat het verschil is met de berekening van het Mesdagfonds.
En dan kan het nog leuk worden want de waarheid komt vanzelf boven water ook al is de leugen nog zo snel.
+2
Willie2
@Jan-T Inderdaad de (slinkse) media roepen elkaar maar wat na, Jeroen Wallaarts gisteren liet Jan Cees niet eens uitpraten, omdat het hen niet uit komt. Het gaat er uiteindelijk om wat het kabinet hier mee doet en de druk moet er op blijven bij hun zodat er eerlijk beleid tot stand moet gaan komen op reeele cijfers...
hans1980
@Willie2 Jeroen wollaards is niet zo'n lekkere hij probeerde eerder al Thierry Boudet in het extreem rechtse kamp te duwen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0