Zuivelfonds komt met alternatieve stikstofcijfers, verschil lijkt verklaarbaar



Originele beschrijving

Het Mesdagfonds gaat in zijn berekening uit van alle Natura 2000-gebieden in Nederland. Het RIVM rekent alleen met de gebieden waar grote stikstofproblemen zijn.

Deel dit topic

Reacties

+2
Farmer_
Ze zullen toch weer alles recht praten wat krom is.
Huppel
Eigenlijk zou je de run nog een keer moeten maken zonder watergebieden. En dan kijken wat daar uit komt. Het lijkt er op dat het RIVM vooraf al op de hoogte was over dit punt van de analyse van het mesdagfonds
Piet1960
@Huppel Jan Kees zei ook vanmiddag dat ze gisteren al met RIVM om tafel hadden gezeten.
+1
hans1980
Welkom in Noord Korea
Sjaakiee
HET ZIJN TOCH GEEN ALTERNATIVE CIJFERS?
+1
jammermaarhelaas
Quote:
Het zuivelfonds had ook kritiek op het nut van de RIVM-cijfers voor het maken van lokaal beleid. Maar tijdens de presentatie bleek dat de onderzoekers niet de beschikking hadden over de meeste precieze cijfers, de zogenaamde Aerius-data. Ze hadden van het RIVM de "Grootschalige Depositiekaarten Nederland" gekregen. Die cijfers zijn volgens het RIVM "niet geschikt voor het bepalen van het lokale beeld".

RIVM verdedigd zich ook door te stellen dat Mesdag geen inzage had in Aerius. Onderzoeker voor Mesdag gaf dit ook al aan, maar werd door RIVM niet geholpen op dit punt, maar in het ongewisse gelaten. Hierom heeft hij zelf een model opgesteld wat minder gedetailleerd is, maar feitelijk eenzelfde beeld geeft.
jammermaarhelaas
Quote:
Volgens Kees van Luijk van het RIVM lijkt het erop dat ze een redeneerfout hebben gemaakt. "Het Mesdagfonds heeft waarschijnlijk gekeken naar alle 160 natuurgebieden in Nederland, niet alleen naar de 118 natuurgebieden die stikstofgevoelig zijn." In de persconferentie gaf de onderzoeker van het Mesdagfonds toe inderdaad ook alle waternatuurgebieden te hebben meegerekend. Daardoor is het aandeel van de scheepvaart in zijn berekeningen een stuk hoger, en dat van de landbouw veel lager.



Stikstof dat op het water neerkomt is de volgende dag weer weg.
Kees van Luijk, RIVM

"Als je alle natte gebieden ook meerekent, reken je de enorme oppervlaktes van het IJsselmeer bijvoorbeeld ook mee. Maar daar zijn nauwelijks problemen met stikstof. Stikstof dat op het water neerkomt is de volgende dag weer weg", aldus Van Luijk.

Tevens: kijk wat de depositie, en de herkomst ervan, op de 118 "niet-natte" natuurgebieden is.

Bijzondere blijft wel dat Remkes, naar ik begreep, nooit inzage heeft willen geven in de herkomst van de cijfers waar ze mee rekent, en men nu bij de NOS al wel weet dat de Mesdag cijfers niet kloppen.
jammermaarhelaas
En dan nog, wat was nu de reden dat de PAS ongeldig is verklaard? Over welke natuur ging dit? Ging dit over alle 160 gebieden (zou je zeggen gezien de werkwijze van Mesdag) of de 118 waar de NOS het over heeft? of nog een ander aantal, want er zijn meer aantallen natuurgebieden voorbij gekomen vanmiddag gedurende de presentatie.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0