Geen onverdeelde steun kabinetsbeleid stikstof

De leden van LTO zijn tevreden met grote delen van het kabinetsbeleid voor stikstof, bijvoorbeeld de toezegging dat de koeien in het voorjaar gewoon de wei in mogen en dat er geen sprake zal zijn van gedwongen krimp van de sector. De boeren vinden zich echter niet overal in. Vooral over de mogelijkheid tot inname en afromen van vergunde stikstofruimte heerst forse ontevredenheid. De leden staan overweldigend achter de standpunten van hun vereniging, waar ongeveer twee derde van de landbouwproductie bij is aangesloten: van de 3000 respondenten is gemiddeld 85% het eens met de 17 standpunten in de enquête. Dat blijkt uit een digitale consultatie die LTO Nederland afgelopen week onder haar achterban hield.

De kabinetstoezegging dat er geen vergunningsplicht op beweiden en bemesten komt kan op grote steun rekenen – 86% van de respondenten is daar (heel) tevreden mee. Dat geldt ook voor de belofte dat de situatie van PAS-melders wordt gelegaliseerd. Deze boeren konden onder het PAS geen vergunning aanvragen omdat hun uitstoot te laag was, en zitten nu zonder vergunning. 60% van de boeren is (heel) tevreden met die toezegging van de overheid, tegenover 15% (heel) ontevreden.

Het voorkomen van gedwongen van generieke krimp of zelfs halvering van de veestapel werd bij de eerste enquête (december 2019) aangemerkt als grootste prioriteit. Het kabinet ziet gedwongen krimp, net als LTO, niet als een optie. Dat standpunt leidt tot tevredenheid onder leden: 7 op de 10 zijn (heel) tevreden met de toezeggingen. Het eerdere plan om productierechten (fosfaat- en dierrechten) te koppelen aan stikstofruimte, dat tot een leegloop van de sector had kunnen leiden, is van de baan. Wederom tot tevredenheid van de boeren: 44% is (heel) tevreden en 33% neutraal.

Stikstofuitstoot zelf reduceren

Er zijn wel nog enkele punten van zorg: 42% is (heel) ontevreden met de mogelijkheid tot een verplichte voerregeling om stikstofuitstoot te reduceren, zoals die nu in de Spoedwet Stikstof is ingericht. LTO wil dat dit op basis van vrijwilligheid en uitgewerkt door de sector zelf gebeurt. Dit is een speerpunt van het plan van het Landbouw Collectief, omdat onderzoek laat zien dat een reductie mogelijk is tegen relatief lage kosten zonder dat er risico ontstaat voor productie en gezondheid van de dieren.

Vergund is vergund

Ook het beleid rondom salderen leidt tot ontevredenheid. Zo rekent de overheid in principe met de gerealiseerde stalcapaciteit, niet de stikstofruimte, op het moment dat stikstof wordt overgedragen. 54% van de leden is daar (heel) ontevreden over. LTO wil dat vergunde ruimte vergund blijft. Dat geldt ook voor afroming bij het overdragen van stikstofruimte. Het landelijk uitgangspunt is dat er 30% wordt ingenomen bij overdracht van stikstofruimte. Dat is een negatieve prikkel voor investeringen, waardoor de maatregel rondom Natura2000-gebieden niet leidt tot een versnelling van emissiereductie, aldus LTO. 69% is (heel) ontevreden over het standpunt van het kabinet.

Politiek, kom in actie

LTO zal de resultaten van de enquête bespreken met de organisaties in het Landbouw Collectief, die zich gezamenlijk inzetten voor het beste resultaat op het stikstofdossier. Op 20 februari debatteert de Tweede Kamer over de laatste stand van zaken. Het collectief heeft de politiek gevraagd om nu in actie te komen om de oplossingen van boeren mogelijk te maken. De uitkomsten van de enquête worden ook met de Kamerleden en het ministerie van LNV besproken.

Deel dit topic

Reacties

+2
koeiboer
Sjongejonge wat zijn die LTO leden toch snel tevreden. Als ze de voerbak van het hondje van Rutte schoon mogen likken zijn ze al tevreden.
Kom toch een keer voor jezelf en je eigen bedrijf op. Mopperen heeft inderdaad geen zin als je dat alleen aan de keukentafel doet!!
BertK
Fijn dat ze vertrouwen op toezeggingen. Zie liever een aanpassing van de wet, de rechter volgt de wet namelijk.
Melkveehouder.
Dat is in 2016 al een keer in de Wet vastgelegd.....en vervolgens is deze wet door de Raad van State onderuit gehaald in 2019! @BertK
+8
Albert Altena
"Dat de koeien gewoon in het voorjaar de wei in mogen"
Die van LTO trappen er steeds weer in: Er wordt iets onzinnigs bedacht en dat wordt dan als wisselgeld gebruikt.
Het is hetzelfde misbruik als met toezegging van derogatie.
+3
puntertje
Wat een flut-toezegging. Een weidegangverbod zou bij de doorsnee burger misschien de ogen openen voor de flut-wetgeving. Dat weet het kabinet ook dus met zo'n toezegging behoeden ze alleen zichzelf voor enorme hoon er verder niets.
+7
duitser
😂😂😂 de koeien mogen de wei in en we zijn tevreden 😂😂😂
+6
George
Ja ongelooflijk wat een bullshit! Stelletje lulhannesen
j h p
Sinds wanneer zijn beloftes en toezeggingen kabinetsbeleid????????????????
Lambert1
Ha ha ha wat een lulverhaal
Iedere dag zeggen er nog boeren hun lidmaatschap op
Lto neemt niemand nog serieus
Lto heeft waarschuwing genoeg gehad maar nog steeds maken ze niets klaar . Zeer jammer !!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN