Mark Voorbergen: ‘Duurzaamheidseisen ondersteunen melkprijs’

Het hele eiereten in de veeteelt deze week

Originele beschrijving

Zuivelmarktkenner Mark Voorbergen heeft weinig begrip voor de weerstand van melkveehouders tegen de duurzaamheidsprogramma’s van hun zuivelafnemers. ‘Tegenover extra eisen staat een bovengemiddelde melkprijs.’

Deel dit topic Mark Voorbergen: ‘Duurzaamheidseisen ondersteunen melkprijs’ (veeteelt.nl)

Zuivelmarktkenner Mark Voorbergen heeft weinig begrip voor de weerstand van melkveehouders tegen de duurzaamheidsprogramma’s van hun zuivelafnemers. ‘Tegenover extra eisen staat een bovengemiddelde melkprijs.’

mlkvhoudr

Laatste  |  

Reacties

mlkvhoudr
Het achtergrond verhaal

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+2
Jan-T
Duurzaamheid is Planet, People, Profit,

En dat is niet wat Mark Voorbergen zomaar wat roep toetert.

Hij beseft nog niet eens dat inflatie correctie op de melkprijs noodzakelijke is.
Wat nu gebeurt is verschillende laadjes in de pot boven in vullen met onzin toeslagen.
En vervolgens onderin de pot er weer een gevulde la er uittrekken die er voor zorgt dat de uit te betalen melkprijs niet verhoogd wordt.

Het zijn dan gewoon illegale prijs afspraken, en dat kan gewoon niet meer anno 2020.

Ook Mark Voorbergen moet beseffen dat er verandering aankomt.
En gaat hij hier niet in mee dat is het gewoon afscheid nemen van de beste man, die een verhaal kan vertellen wat ook in 1 regel kan worden verteld.
mlkvhoudr
@Jan-T wat me opviel in t artikel is dat multinationals willen helpen verduurzamen...... wie kent daar een concreet voorbeeld van in nl?

(klik om te vergroten)

+2
Wiebren
@mlkvhoudr concrete voorbeelden genoeg. De multinationals vertalen de duurzame doelen die ze hebben door naar inkoop.
Wat bijv Danone, Nestlé, Unilever concreet vragen is een lagere footprint van de zuivel, waaronder ook plantaardig valt. Ze willen de footprint meer dan halveren de komende 10 jaar en vragen aan melkfabrieken hoe ze dat bij hun kunnen inkopen.
mlkvhoudr
@Wiebren dus marktbehoud vooral ?of zie je ook kansen voor melkprijsverhoging in de vraag van de multinationals, zij zijn per slot van rekening dan onze consument die overtuigd moet worden om er meer voor te betalen toch?
+2
Wiebren
@mlkvhoudr grotendeels marktbehoud, melk erin houden ipv nepmelk. Maar waar echte zuivel voor nodig is kan het ook directe meerwaarde opleveren. We hebben in NL een lagere footprint dan veel andere aanbieders met lagere prijzen
+1
Erik!!1979
@Wiebren jij bent best wel een grapjas 😂😂😂 een lagere foodprint. Het hele grondgebonden verhaal, weidegang,andere energie bronnen (zoals zonnepanelen en biogas) etc. etc. Zijn andere landen Nederland ver voor. RFC betaald goed, dat valt niet te ontkennen. Beleid wat jij gemaakt hebt, eerst fosfaat rechten en nu duurzaamheid speelt jou vriend Tjeerd recht in de kaarten. Het duurzaamheids gedoe van RFC is er alleen maar om verdeeldheid te zaaien en diend geen enkel doel. De overige melkveehouders moeten jou speeltje betalen. Andere programma's van andere melkverwerkers zitten veel beter in elkaar. En dat weet jij ook. Je speelt het goed. Dat zeker !
Kwarkje2.0
@Erik!!1979 Hij speelt het zeker goed!
Ik kan met mijn kop er niet bij dat leden van Rfc het accepteren wat er gebeurt
Over de rug van de boeren wordt D66 beleid gevoerd bij Rfc
Wiebren is de man van het fosfaat debacle
Het mislukte grondgebondenheids project was het vervolg
Nu mag hij samen met May opnieuw de boeren pijn gaan doen met CO2 herverdeling melkgeld
Het zal wel zo moeten
+5
Wiebren
@Erik!!1979 mocht ik vergeten zijn wat me tegenhoudt hier te reageren, dan weet ik het nu meteen weer.
Geef mij de schuld maar van alles wat je dwarszit, misschien lucht het op.
Witte melk van goede kwaliteit maken ze intussen op heel veel plekken in de wereld. Vaak ook nog met geld of kennis uit NL.
De prijs waarvoor dat aangeboden wordt is zeker niet de garantieprijs van FC. Meerwaarde is er te halen met zaken waar je als boer misschien niet op zit te wachten. Dat kan ik best snappen. Niemand zegt dat je moet
+4
pieta
@Wiebren Ik vind het jammer dat je zo afgekamd wordt. Ik snap wel dat mensen enigszins sceptisch tegenover je staan. Ik heb in ieder geval nog het idee dat je je werk met de beste bedoelingen doet.
Erco
@pieta dat is er in ieder geval een. Vertrouwen kan je maar een keer verliezen. En anders rent ie gewoon weer gauw naar n andere werkgever als ie daar meer kan verdienen
pieta
@Erco Wiens brood men eet he. Bij LTO zat ie ook in een bepaalde positie. Zit ie nu weer. En een keer wisselen van broodheer doen er wel meer. Ik heb daar niet zo'n moeite mee.
+1
mlkvhoudr
@pieta het is ook maar ingewiķkeld @Kwarkje2.0 zegt net in een ander topic dat de belangenbehartigers steeds achter de feiten aanlopen en dat dat niet goed is en @Wiebren word hier afgemaakt omdat hij wil voorkomen dat we als sector achter de feiten gaan aanlopen 🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️
mlkvhoudr
@Wiebren ik zit wel te wachten op concepten die onze cashflow liefst verhogen wiebren, het verleden is dood we moeten naar de toekomst toe sneller leren schakelen maar wel met behoud van inkomen en liefst wat meer.....
+1
Wiebren
@mlkvhoudr dat staat in mijn werkomschrijving
Erik!!1979
@Wiebren wij doen bij Hochwald mee aan het duurzaamheids concept. Daar kan iedereen aan mee doen. Daar wordt niemand uitgesloten die s klasse melk levert. Bij RFC moet je in het goede gebied wonen. Daarom veel minder duurzaam. Heel simpel. Daarom schrijf ik het toe aan het verdeel en heers strategie. Ik kan geen andere mogelijkheid bedenken.
Wiebren
@Erik!!1979 bij FC is dat FoqusPlanet denk ik, kan cq moet ook iedereen aan meedoen. Beloning op basis van scores. Sommige van die scores worden bij klanten verkocht.
Daarnaast zijn er melkstromen met extra voorwaarden en extra betaling, gebaseerd op verkochte volumes.
diekman
@Wiebren Het probleem in de toekomst is dat je aan alle voorwaarde moet voldoen. Je mag nergens tijdelijk een ondergemiddelde score halen. Het zijn levende dieren!! Het is niet de bedoeling om rare capriolen uit te halen voor een goed eindresultaat op papier.
de haasen
@Wiebren vraagje wiebren hoe veel procent op slag heeft het personeel de afgelopen 30 er bij gekregen???
Peter23
@de haasen kan ik je zo vertellen. Ze zijn minimaal voor de inflatie gecompenseerd. Om zo koopkracht te behouden.
de haasen
@Wiebren kom op wiebren ik wacht op antwoord
+2
arie.j
Quote Reactie van @de haasen:
n kom op wiebren ik wacht op antwoord

Dat is gewoon luiheid van je, de zuivel CAO is echt nog steeds openbaar
de haasen
@arie.j ik vraag jouw niets . ik vraag het aan wiebren
+1
arie.j
Quote Reactie van @de haasen:
@arie.j ik vraag jouw niets . ik vraag het aan wiebren

Ja, maar het is geen vraag, je weet immers het antwoord al.
Heeft ook niets met al die voorwaarden en de melkprijs van doen.
Als je je melk opgehaald en verwerkt wil hebben zul je met de algemene loonstijging mee moeten.
de haasen
@Wiebren en weet je wat het probleem is wieberen het levert ons geen zak op allen maar kostprijs verhogend
+3
slagroomvla
Quote Reactie van @Wiebren:
grotendeels marktbehoud, melk erin houden ipv nepmelk.

Zo, wat een ambitie... 5 jaar geleden schreeuwde de wereld om meer zuivel, nu moeten we blij zijn als we het kunnen verkopen.. Voor de duurzaamheid van RFC kan de bezem er eerst op het hoofdkantoor wel is goed door! Teveel mensen die vooral zichzelf bezig houden en nul toegevoegde waarde hebben aan de uitbetaalde melkprijs.
+2
Erik!!1979
@slagroomvla toen was het quotum gruwelijk duur. Om de melkveehouderij weg te krijgen moest dat eerst weg. Zie het spel eens. Het gaat om de grond. De boeren moeten kapot want dat is goedkoop.
+2
George
Quote Reactie van @Wiebren:
grotendeels marktbehoud, melk erin houden ipv nepmelk. Maar waar echte zuivel voor nodig is kan het ook directe meerwaarde opleveren. We hebben in NL een lagere footprint dan veel andere aanbieders met lagere prijzen


Boeren moeten het dus weer voor Jan Lul doen zodat jullie het weer met een dom lulverhaal weg kunnen geven . Nu zijn jullie plotseling bang voor nepmelk en al tevreden met marktbehoud.
Tjeetje of is het Tjeerdje 😄 wat een beleid , vreselijk.
+1
Kwarkje2.0
@George Met angst verspreiden kun je resultaten oogsten. Het is de beste manier om mensen uit elkaar te spelen.
Maak ze bang en ze eten uit je hand
+2
Jan-T
@Wiebren Alle de duurzame doelen moeten vertaald worden extra opbrengsten in de melkprijs.

Dit betekend gewoon dat willen we de kosten vergoed hebben, dat de melkprijs omhoog moet,
Of de regels moeten minder en de zuivel verwerker's moeten minder kosten gaan maken.
Het is het 1 of het ander een tussenweg is er niet meer.

Alle verlies gevende zuivelproducten dienen we niet meer te produceren.
Het is betalen of niet meer leveren van dat desbetreffende product.

Ik kan het ook niet helpen dan moeten er maar fabrieken sluiten die de kosten niet meer opbrengen en die geen verandering willen.

Alle andere fantastische verhalen interesseren mij niet meer.
Er moet veranderingen in gezet worden ten gunste van de melk leveranciers de zuivel heeft al veel te lang te veel euro's uitgegeven waar de melkleveranciers gewoon recht op hebben.
En wie hier niet in mee gaat mag vertrekken.
+1
George
Quote Reactie van @Jan-T:
Alle de duurzame doelen moeten vertaald worden extra opbrengsten in de melkprijs.

Juist alle duurzaamheidsgelul en vele melkstromen ten spijt is de gemiddelde melkveehouder blij dat ie alle rekeningen betaald krijgt en staat ie 8000 euro rood lees ik in ander topic. Die melkprijzen zijn gewoon veel te laag die ze uit betalen , dit holt de sector totaal uit en houdt niemand vol op den duur. Maar dat lijkt wel de opzet te zijn. Een boel eisen stellen en niks betalen. Triest , in en in triest.
mlkvhoudr
@George een heleboel van de duurzaamheidsdoelen zijn gewoon good manufactering pratice george. Dat is zo oud als de weg naar zwolle zullen we maar zeggen. 25 jaar geleden en nu dan moet tegenwoordig alles geborgd worden tot vervelendst toe maar ik vind t allemaal voor de rest niet zo schokkend wat er vanuit de melkfabrieken komt, het meeste streef je als boer zelf al na.....
George
@mlkvhoudr
Manufactering pratice? Was da? Klinkt belangrijk maar ik weet niet wat het is en dan voegt het niks toe. Een boel dure hippe kreten waar we niks aan hebben. Meer melkgeld moet er komen en minder onzin nondedju.
mlkvhoudr
@George goede landbouw praktijk gap of glp noemden ze dat toen al be good and tell it ook al toen.

Ik ben uiteraard niet tegen een hogere mp maar wat wiebren zei over marktbehoud klinkt wat cheesy natuurlijk maar de eeste 35 cent moet je wel eerst krijgen voor we aan de rest toe komen

Toen had je bv ook al minas als administratieve bullshit en nu hebben we de klw weer braaf laten invullen maar ik heb geen idee hoe ik scoor t interesseert me geen reet die klw. Verplichting voldaan en doorrr.

Wat ik veel interessanter vind is hoe je kosten kan besparen en toch maatschappelijk lief zijn
George
@mlkvhoudr
Dat zal wel na mijn tijd gekomen zijn dan. Toen moest je gewoon eerste klas melk leveren. Met minder dan 100000 kiemen , minder dan 400000 cellen , zonder boterzuur , zonder water en zuurtegraad moest goed zijn. Dat waren al meetbare eisen genoeg. Al dat gezever wat naderhand gekomen is voegt niks toe en ook niet aan de melkprijs want die is niet hoger geworden. Dus doe je dat alles voor Jan lul. Houd niet eens de inflatie bij.
mlkvhoudr
@George deels eens maar ik wil wel graag mijn schulden aflossen en daar is als 1e marktbehoud voor nodig en ten 2e dikke melk en ten 3e hier iets meer liters om de marge ook meer omzet te geven en ten derde een rijke consument die graag wat meer betaald voor onze inspanningen
George
@mlkvhoudr
Ik zou op 1 zetten dat ze je gewoon meer moeten betalen voor de melk. Minstens 50 cent en dat is niks teveel. En dat zonder allerlei flauwekul , dat is dan meerprijs boven die 50 cent.
+2
George
@mlkvhoudr
Ik zou op 1 zetten dat ze je gewoon meer moeten betalen voor de melk. Minstens 50 cent en dat is niks teveel. En dat zonder allerlei flauwekul , dat is dan meerprijs boven die 50 cent.
+2
mlkvhoudr
@George dat zou wel lekker zijn, regel t maar 🙂
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
dat zou wel lekker zijn, regel t maar


Jullie zijn de leden en eigenaren van RFC en in plaats van jullie te laten ringeloren met allerlei onzinnige regelgeving zonder meerwaarde / waardering en opbrengsten moeten jullie de top tot verantwoording roepen en ze afrekenen en verantwoordelijk houden voor het ongelooflijke wanbeleid wat ze er op na hebben gehouden. Wat een bende is het geworden , in en in triest. Zoveel lijken uit de kast en zoveel misvisie. Ik zou die club van verontruste RFC leden een stuk sterker maken en me niet met een bloemetje en een kaasje naar huis laten sturen.
Wiebren heb ik ooit advies gegeven om een echte baan te zoeken en weg te gaan bij LTO maar nu zit ie weer met zo'n achterlijk baantje bij RFC.
mlkvhoudr
@George ik niet he ik lever aan een particulier naar wiens grillen ik maar te dansen heb of vertrekken moet dat laatste gebeurd op t moment ook weer bij mijn collega s die ik spreek, maar die ik spreek gaan juist niet de melk is wit kant op maar de andere kant op om meer melkgeld te gaan beuren.

Maar waarom zaken bij de fc wel of niet gebeuren heb ik geen zicht op.....dus dat weet ik niet
+2
weurding
@mlkvhoudr rijke consument is er wel. Gebruiken het geld liever ergens anders voor. En de echt rijkeren zijn als scrooge... inhalen en weinig geven
mlkvhoudr
@weurding bedoelde de gemiddelde westerse consument
richard melkvee
@Wiebren Unilever wil duurzaamheidsdoelen over de rug van boeren, ze willen meer maar niet meer betalen dat is een trieste zaak. Aandeelhouders willen meer dividend. Hein Schumacher heeft bij Unilever gewerkt...….
pietjepuk
@richard melkvee zou hij daar nog op de loonlijst staan?
Kwarkje2.0
@Kwarkje2.0 Rfc tekent deze brief
Rfc stimuleert veehouders te investeren in opwekken van energie op bedrijfsniveau
Is Rfc ook betrokken geweest bij de totstandkoming van de landbouwparagraaf in het klimaatakkoord?
Daar staat in dat de opgewekte energie niet ten goede komt aan de melkveesector maar aan de energiesector
Heb je op het moment nog een leuke kringloopwijzer door zelf energie op te wekken, dat feestje wordt beëindigd 👌👌
Jan-T
@Kwarkje2.0 Schumacher stelt investeringen voorop.
Wat interesseert mij nou de investeringen als de kostprijs van de melkleveranciers door die zogenaamde investeringen alleen maar omhoog gaan en de uitbetalingsprijs van de melkleverantie naar beneden.

Lekker goed koop gedrag van de RFC CEO ikke ikke ikke ikke ikke ikke ikke ikke ikke ikke ikke ikke ikke ikke ikke ikke ikke ikke
En dan misschien en keer krijgen die boertjes wat.
Want die moeten we dom houden.????
@Jan-T we liggen als boeren altijd aan de laatste tiet,zolang wij geen kosten door mogen berekenen (wat andere bedrijven buiten veehouderij wel doen) wordt dit nooit opgelost.,vandaar dat je ook blijf hangen bij een prijs van 30a40 jaar terug.
+3
arie.j
Quote Reactie van Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl:
,zolang wij geen kosten door mogen berekenen

Dat mag je wel, alleen moet je dan wel zélf je afzet regelen, én er klanten voor proberen te vinden.
paul1
@arie.j laten boeren daar nu toevallig een jaartje of tig geleden cooperaties voor hebben opgericht. Veel daarvan zijn.via fusies in het verleden opgegaan in het huidige RFC.
+2
arie.j
Quote Reactie van @paul1:
aten boeren daar nu toevallig een jaartje of tig geleden cooperaties voor hebben opgericht. Veel daarvan zijn.via fusies in het verleden opgegaan in het huidige RFC.

Weet ik natuurlijk wel, maar nogal wat boeren doen net of ze hun melk aan een coöperatie verkopen. Zeker als ze over in rekening brengen van de kosten beginnen
+3
jg
In dezelfde Veeteelt ' van de redactie , Vd knaap , een zwak pleidooi om van het percentage eiwit van eigen grond een sectordoel te maken , i.p.v. bedrijfsdoel. Onderbouwd met bedrijven die ruim 3 gve per hectare zijn gaan houden . Het moet of een bedrijfsverplichting blijven of afschaffen .
+3
slagroomvla
Quote Reactie van @jg:
een bedrijfsverplichting blijven

Wel ja, er stopt nog niet genoeg.., draai er nog maar een paar de nek om! Volgens mij is wel duidelijk geworden na 2 droge zomers dat je bedrijven niet op zo'n onzin percentage moet gaan vast pinnen, of je moet de toekomst van je bedrijf nog onzekerder willen hebben..
jg
@slagroomvla Of afschaffen staat er.
+2
Kwarkje2.0
@jg Wie zal dat durven benoemen?
Geen bestuurder die er voor uit durft te komen dat nzo en lto geblunderd hebben met hun blanco cheque
Daarmee komen we bij het grootste probleem in de melkveehouderij: we laten maar wat doen door mensen die geen verantwoording willen dragen
Echte jongens en meisjes staan voor wat ze doen!
jg
@Kwarkje2.0 Dat moeten we zelf als melkveehouders doen . Vechten voor eigen zaak of betere waardering voor gehaalde doelen . Het is triest meukenbroeks e.a. elke keer weer terug moeten krabbelen en dan weer op onbetaalde sectorinspanningen terug willen vallen .
Kwarkje2.0
@jg Waarom zou ik?
Nog nooit enige steun ervaren van collega’s inzake fosfaat of 65% eiwit. Zo langzamerhand denk ik: wanneer jullie zo graag allerlei beperkingen willen, ga je gang.
+2
jg
@Kwarkje2.0 Wel triest dat Verteelt/Vd Knaap zich voor deze Lto-kar laat spannen .....
pieta
Quote Reactie van @Kwarkje2.0:
Nog nooit enige steun ervaren van collega’s inzake fosfaat of 65% eiwit.

Ik snap ook niet goed wat je van ons verwacht qua fosfaat. Ik ben zelf al gekort met ruim 8%.
Inzake het %eiwit ben ik het met de grondgedachte van de 65% eis wel eens maar er mogen van mij wel wat extra mogelijkheden geboden worden om het als bedrijf te kunnen halen. Ik denk dan niet alleen aan buurtcontracten maar ook aan bijproducten uit productieprocessen (bv bierbostel) uit de nabije omgeving. Met de nabije omgeving bedoel ik dan NL/België/westelijke helft Duitsland.
+2
Kwarkje2.0
@pieta door het vleesvee rechten te geven zijn we genaaid
+2
pieta
@Kwarkje2.0 Daar is anders nog behoorlijk tegenstand aan geboden maar het heeft niet alles uitgehaald. Maar dit kun je toch niet je collega's aanrekenen.
Kwarkje2.0
@pieta Ik reken dat collega’s niet aan
Wat ik constateer is dat men murm gebeukt is
Daardoor blijft het feestje van de bobo’s maar doorgaan
Boeren komen niet verder als brandjes blussen en alleen pas wanneer het hen zelf aangaat
Het volgende feestje wat op het moment georganiseerd wordt is CO2
Wanneer stikstof opgelost is kunnen we daar mee verder
Of is het misschien slimmer om bij het eerste vonkje het vuur uit te stampen ipv met veel geweld later een enorme vuurzee gaan bestrijden?
Zo af en toe heb ik de gedachte dat bestuurders kicken op een nieuw probleem om zelf werk te houden. Is ook een manier van besturen.
+1
t zal wel
@Kwarkje2.0 joh hou toch eens en keer op met dat gejammer over het fosfaat debakel.
dat brengt je niets en je verzwelg in zelf medelijden.
je weet best veel zaken goed te benoemen maar ontkracht alles met dat zielige gedoe. daar kom je niet mee verder....
+2
Kwarkje2.0
@t zal wel de functie van het debacle benoemen is mensen laten inzien dat er sinds die tijd niets veranderd is
Dat is wat m.i. ontbreekt in de sector
We hebben helemaal geen behoefte aan mensen met een duurzame visie die niet het inkomen van de boer als uitgangspunt nemen
Keer op keer wordt die fout gemaakt
+3
t zal wel
@Kwarkje2.0 er is nog al wat niet goed gegaan bij rfc. maar categorisch steeds alles afkeuren en negatief benaderen helpt ons ook niet verder vrees ik.kritisch blijven is altijd een must maar zo eenvoudig als we soms denken is het ook niet denk ik,en word de mindset op dit forum ook niet beter. verschillende prikkers die een goede bijdrage leverden zijn verdwenen in de loop der tijd. dat is jammer en daar mee verliest het zijn kracht.
Erik!!1979
@t zal wel vergeet nooit de geschiedenis anders herhaalt die zich. Hebben mensen berouw getoond moet je ze wel een tweede kans geven.
Kwarkje2.0
@t zal wel is het je opgevallen dat ik nog meer schreef als fosfaat?
Of werkt het verlammend?
Zou leuk zijn wanneer je ook iets over de andere punten zou zeggen
Ik constateer dat mensen die ons keer op keer benadelen gewoon door mogen gaan met anti-boer beleid maken
Dat beleid is nu net hetgeen wat Den Haag graag ziet
Het gaat een enorme opgave worden voor Rfc om de toko aan het draaien te houden wanneer het aantal veehouders zonder opvolger morgen het bijltje er bij neer gooit
En is het niet morgen dan wel de eerste tien jaar met veel stoppers en weinig jonge instroom
Wanneer je er iets van snapt probeer je de club zo groot mogelijk te houden en niet door allerlei stippen op de horizon er voor te zorgen dat er nog meer afhaken
De sector is divers en blijft dat zonder bovenwettelijk ingrijpen ook
Ik schreef al eerder dat ik op termijn niet meer lever aan Rfc. Niet omdat ik de intentie heb om te vertrekken maar wel het idee dat het ze niet gaat lukken de zaak overeind te houden.
t zal wel
@Kwarkje2.0 ik geef ook aan dat je verschillende zaken goed weet te verwoorden. complimenten. maar als ik de naam kwarkje lees dan komt het gevoel van daar heb je hem ook weer en zal alles wel weer de grond in trappen. dat is zonde. en wat frc betreft.. ik hoop dat je geen gelijk krijgt, de tijd zal t leren.
Kwarkje2.0
@t zal wel je mag ook gewoon zeggen wat er inhoudelijk niet klopt, dat is handiger dan in de hakkeninhetzandmodus vliegen
Meestal zet ik het lekker stevig neer maar het gaat mij om de inhoud.
Ik kan het niet leuker maken dan dat het is.
Bij fosfaat zijn fouten gemaakt
Bij het rapport grondgebondenheid ook
We waren bijna zover dat het met stikstof ook verknalt was door de zuivel
En dan mag ik geen stevige kritiek hebben?
Dat past niet bij mij. Mensen die keer op keer dezelfde fout maken mag je daar best op wijzen
Wanneer ze daar niet tegen kunnen moeten ze maar een ander spelletje gaan spelen
t zal wel
@Kwarkje2.0 wat er inhoudelijk wel en niet klopt kan ik niet beoordelen omdat ik niet genoeg weet van alle materie. dus die is voor jou.. maar ik duidde in eerste instantie op het fosfaat debacle. dat heeft mijn net zo hard geraakt als jou en om er steeds mee op de proppe te komen kost veel negatieve energie.(ben twee maal bij carola geweest en ben ook wel klaar met haar) dat is dood zonde. en het ware verhaal is meestal wat genuanceerder dan eerst verondersteld word als je alles in negatieve sfeer leest.
Kwarkje2.0
@t zal wel vooruit, dan laten we fosfaat even voor afgesloten
Les die ik geleerd heb: bestuurders laten steken vallen
Bij fosfaat (sorry, nog 1keer) de diercategorieen
Bij grondgebondenheid de niet geborgde verkeerde cijfers van de klw
En nu komt CO2: er worden CO2 waardes toegerekend aan voedermiddelen en weer wordt die verschrikkelijke klw gebruikt om te rekenen
Boeren is verworden tot het creatief schuiven met cijfers. Wat klopt staat op papier.
+3
BertK
@jg eiwit is duur genoeg om het zelf te willen telen. Wel ff realiseren dat je daar verder mee komt, geen verplichting voor nodig.
Jaap40
@BertK beste @BertK bertk, maar combineer je dat met allerlei duurzaamheid eisen en natuur doelstellingen als uitgestelde maaidata dan heb je als extensief bedrijf een probleem. Bovendien ga je om de 4 weken maaien voor eiwit plus wat niet bevorderend werkt voor de dieren in het veld.
Soja schroot aan banden leggen is ook onzinnig.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Jaap40:
maar combineer je dat met allerlei duurzaamheid eisen en natuur doelstellingen als uitgestelde maaidata dan heb je als extensief bedrijf een probleem. Bovendien ga je om de 4 weken maaien voor eiwit plus wat niet bevorderend werkt voor de dieren in het veld.

Alleen betaal je daar geen rekeningen van, is het dan duurzaam?
Grasklaver zit hier vol met reeën en hazen. Zomers schieten die de tarwe en mais in, een veiligere omgeving kunnen ze zich niet wensen en op een paar meter afstand is voldoende voer zonder einde. Lopen een stuk door een spuitspoor, schieten overzij en niemand die ze nog vind. Alleen met de eerste snede is het even opletten waar jongen lopen.
+1
BertK
@jg Geen pleidooi van vd Knaap, maar van Meulenbroeks. Vd Knaap benadrukt terecht opmerking van een niet-65%-eigen-eiwit-boer dat minder dan 65 % eiwit in hun geval beter is voor milieu en portemonnee. Zijn pleidooi is het aantonen van de diversiteit in de landbouw en tegen generieke maatregelen.
+1
jg
@BertK Wie verzint het om op schrale droge zandgrond 3,5 gve te gaan houden ?
slagroomvla
Quote Reactie van @jg:
Wie verzint het om op schrale droge zandgrond 3,5 gve te gaan houden ?

Misschien moet je de bedrijfsreportage dan nog een keer lezen? Best indrukwekkend wat er in korte tijd is neergezet. Zijn zelfvoorzienend in ruwvoer, wat is nu jou probleem?
jg
@slagroomvla met mais lukt dat .
weurding
@jg wordt de grond wel minder schraal van😅
jg
@BertK Generieke kortingen wel ?
+4
Farma_boerke
Toch raar dat de melkprijs al 30 jaar gelijk is gebleven?

nporadio1.nl/radio-eenvandaag/onderwerpen/…

Was die anders omlaag gegaan zonder alle kostprijsverhogende duurzaamheidseisen? Netto schiet de boer er niets mee op.
mlkvhoudr
@Farma_boerke het argument in t artikel is marktbehoud.....
+1
Farma_boerke
@mlkvhoudr De nederlandse markt ligt in het buitenland.
Om te kunnen concurreren moet je vooruitstrevend zijn, dat heeft niet direct met duurzaamheid te maken, dat is slechts 1 van de mogelijkheden. Onze melk is voornamelijk gewild door de hoge kwaliteit en de naam daaromtrent.
mlkvhoudr
@Farma_boerke het probleem met verder "verduurzamen" is volgens mij grotendeels dat het laaghangende fruit, het makkelijk zichtbaar makende en te vermarkten zoals weidegang er al is. CO2 footprint (als voorbeeld) lijkt me haast niet te vermarkten. Vlog en de opvolger daarvan (alleen voer uit westeuropa) weer wel.

Maar als ik aan mijn melkfabriek vraag waar ik over 3 tot 5 jaar moet staan om zeg maar mvo te ondernemen, willen of kunnen ze daar geen antwoord op geven dus moeten we maar steeds elk jaar weer zoeken naar hoe met kleine veranderingen om te gaan
+1
Jan-T
@mlkvhoudr Op de vraag is waar we over 3 /m 5 jaar staan die moeten we als leveranciers zelf vorm en richting aangeven.
Het is vrij simpel wat we als leveranciers niet vragen dat krijgen we ook niet uitbetaald.
De doelstelling moet gewoon 40,- cent basis prijs zijn, met daar boven op de toeslagen als die uit de markt komen en worden betaald.
Worden deze niet uit de markt gehaald dan dient de toeslagprijs naar beneden te gaan, zo kan je goed zien of het uit de markt komt of niet,

Nu betalen ze voor de buhne de toeslagen uit en trekken ze in de basis prijs het bedrag er weer af.

Dit gedrag kan echt niet meer, dat moeten we niet meer willen.
Het gedrag van de zuivel sector moet veranderen.
En dat begint ook bij het gedrag van de pipo's zoals Mark Voorbergen.
mlkvhoudr
@Jan-T ik help het je hopen jan, ik zie bij mijn afnemer meer het wegpesten(mijn subjectieve mening) van de niet de niet gewenste produktiemethodes tot nu toe door aankondiging afnamestop op termijn en herverdelen melkgeld waardoor de genen die toevallig aan de goede kant van de streep staan steeds meer melkgeld gaan krijgen tov de genen die aan de verkeerde kant van de streep staan
+1
Farma_boerke
@mlkvhoudr qua CO2 moeten we duidelijk maken wat we doen. De uitstoot van CO2 volgens LCA is voor de Nederlandse landbouw 1 van de laagste ter wereld. Gemiddeld is het 14,5%, maar wij zitten daar ruim onder. Laat de sector ook die positieve dingen uitdragen. De nieuwe NZO campagne is ook zeer beperkt en verwijst niet naar achterliggende data.

Verder is Vlog alleen interessant voor de Duitse markt en daarmee beperkte afzet.
Levensduur, kalfOK is alleen voor actiegroepen interessant, verdienen we ook niet mee. Ja koeien langer aanhouden, maar dat doen we al als ze productief zijn.

Duurzaam is ook een modewoord geworden. We moeten markten bedienen waar we dat het beste kunnen. Europa is rondom ons heen en in principe groot genoeg voor de bulk. En hoge marge producten wereldwijd af proberen te zetten of de producten met goede naam en kwaliteit (baby melkpoeder bijvoorbeeld).

Focus voor fabrieken kan ook geen kwaad
+1
weurding
@mlkvhoudr slecht argument om alleen door leveren van 1e klas melk onder kostprijs de markt te "mogen" behouden
+2
mlkvhoudr
@weurding ik denk dat 1 % tekort aan melk veel meer helpt voor de melk prijs dan welke kwaliteit of andere franje dan ook
Jaap40
@Farma_boerke nagenoeg alle duurzaamheidseisen zorgen voor dalende productie en herverdeling van melkgeld. Per saldo gaat de omzet per bedrijf omlaag en kosten omhoog.
Bezint eer ge eraan begint. Melk is wit.
mlkvhoudr
@Jaap40 onze melkfabriek wil op termijn weer naar 2 stromen de merkmelk en de reguliere melk. Ik maak me ernstig zorgen over de uitbetaalde mp van de melk is wit stroom tzt, maar afname zal er zijn....
david2
Vreugdenhil heeft maar 1 melkstroom en dat gaat voorlopig ook niet veranderen , ben er blij mee, ja niet de aller hoogste melkprijs, maar verder ook geen moeilijk gedoe en voorwaarden, ze zeggen plus komt niet uit de markt dus doen we het niet
kaas
Duurzaam is goed maar dan moet het ook uitbetaald worden in een meer prijs nou ik zie er nog niks van .
+1
puntertje
Als je als basis van 'duurzaamheid' gaat leunen op twijfelachtige beïnvloedbare modelletjes moet je wel je vraagtekens zetten.
hans1980
Melkprijs in Canada €0,60 zonder planet proof of weidegang!!
In Amerika zelfde melkprijs dan NL idem zonder extra eisen
mlkvhoudr
@hans1980 maar in elke amerikaanse consument passen wel 2 europeanen 😉

Maar hoe gaan we die 60 cent organiseren in europa hans?
+1
arie.j
Quote Reactie van @hans1980:
In Amerika zelfde melkprijs dan NL idem zonder extra eisen

maar in de VS zijn ze wel veel minder melk gaan consumeren (25% minder in 20 jaar)
De grootste zuivelverwerker ter wereld ging er vorig jaar failliet (Dean Foods ) en nu weer Borden Dairy met 13 fabrieken, alle geven de te hoge melkprijs de schuld.
boerenbusiness.nl/melk/artikel/…
En neemt de consumptie van plantaardige zuivelvervanger in VS sterk toe
+1
Detukkeroettwente
Alles niet gelezen , herverdelen melkgeld met een KLETSVERHAAL.!!!
Kwarkje2.0
Is goed goed goed genoeg of kan het beter?

(klik om te vergroten)

Elk jaar blijf ik me verbazen over de herverdeling van het melkgeld en het woordje goed
laatste strijder
Na 30 jaar aan t lijntje gehouden te zijn draaien we nu eerst ff de gezegde om "kosten voor de baten "
+3
Kwarkje2.0
Kan Rfc geen deal maken met onze overheid voor zomermelk met 40000 euro subsidie per jaar en 65% eiwit uit krachtvoer?
Wie gaat er mee op inspiratietrip naar Sweden?

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!