Kamerbrief stikstof 7-2-20

Nieuwe stikstofbrief

Bron

kamerbriefstikstof.pdf
drive.google.com

Deel dit topic

Reacties

arjen90
Er komt een o.a. een inverstering- en omschakelfonds naar kringlooplandbouw, er komt €350 miljoen beschikbaar om veebedrijven op te kopen, wat volgens mij ongeveer (hang er een beetje van de bedrijfsgrootte af en e.d.) op 100 boeren neer komt (3,5 miljoen per stuk)...
Albert
@arjen90 ouwe titel tis toch 20
arjen90
@Albert Aangepast, vergissing 😉
Boerin86
Een vrijbrief voor de provincies.. en zwart op wit dat Carola stikstof gebruikt om haar kringlooplandbouwdroom te verwezenlijken. Ik vind dit zeer schadelijk voor onze sector. Lees maar eens het rapport van Hester Maij 'je kan niet groen doen, als je rood staat'. Daar staan 3 punten in, die kringlooplandbouw wel of niet kunnen laten slagen. Geen van die punten zijn behaald, maar wij moeten in sneltreinvaart omschakelen. De pilots en het omschakelen gaan gelijk in, dit lijkt mij de verkeerde volgorde of is NL de pilot van Europa? Is er een natuurinclusieve boer die al minimaal 3 generaties zo boert zoals Carola S haar papieren werkelijkheid aangeeft, en alleen hiervan kan leven? Na 8 jaar botanisch beheer, valt ons drachtige (jong)vee om van het mineralengebrek als ze de zomer daar hebben gelopen, de bolussen zijn voor deze groep niet aan te slepen..terwijl ze de 1e 3 jaar er glimmend vanaf kwamen. Maar ja, in theorie is het een mooi verhaal van Carola S, de praktijk zal moeten blijken. Eerst maar eens kijken waar we het 'gratis geld' aan (moeten) gaan besteden en goede timing die inloop avonden.. in het voorjaar/zomer..

Is het alleen maar negatief? Ehm, nee het zonnetje scheen vandaag, het was tot 17.45u licht, het gras is groen, een gezond kalfje op de wereld gezet en een vakantie naar de Canarische Eilanden geboekt.
matt
@Boerin86 heb dat rapport van hester maij ook gelezen,en zie in deze kamerbrief terug.
Dat de omschakeling naar kringlooplandbouw in gang is gezet.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Boerin86:
Na 8 jaar botanisch beheer, valt ons drachtige (jong)vee om van het mineralengebrek als ze de zomer daar hebben gelopen, de bolussen zijn voor deze groep niet aan te slepen.

Dat is toch algemeen bekend? Het is misdadig om al die onzin door te drammen met zoveel dierenleed tot gevolg. Eerst maar eens beginnen met al die natuurbeheergronden afstoten en zorgen dat de mest op je eigen land terecht komt. Dat komt de gezondheid van je vee ten goede. Verschraling van grond leidt altijd tot gezondheidsproblemen, zowel bij het dier als bij de mens.
+2
Boerin86
@kanniewaarzijn ja, wij weten het, maar de politiek niet. Zij nodigen boeren uit die de afgelopen 3 a 5 jaar de 'omslag' hebben gemaakt en worden enthousiast gemaakt door deze verhalen, met minder koeien, meer verdienen, bloemetjes en bijtjes, wie wilt dat niet? Maar als je ze dan hoort over verdienen, dan wordt er heel zachtjes gezegd, dat dit nog wel een puntje is, alsof het een taboe is om daar over te praten. Ik ben er niet op tegen(op EU niveau), maar dit proces heeft veel meer onderzoek, studie en tijd nodig, de gevolgen zijn nog niet bekend. Ben benieuwd hoe de coalitie op CETA gaat stemmen. Hoe kan CU/coalitie vóor kringlooplandbouw zijn en vòor CETA..
jan.1
In de brief staat maar 1 ding,jullie boeren moeten de (vergunde )stikstof leveren ,links of rechtsom.
Stikstof nodig voor woningbouw en industrie,want die kan ook niet zonder,en hebben veelal geen vergunde stikstof.Er komt een golf van adviseurs en mee eters op de landbouw af,om de boeren de les te leren.....Ze beloven ook fin ondersteuning en veel geld......Ze beloven vrijwilligheid bij uitkoping..,,
Zal nog een hele kluif worden....
HansBa
@jan.1 mag je straks de ammoniak rechten die je niet nodig bent verhuren aan de industrie of andere sectoren? Dan wordt de uitstoot toch alleen maar groter als iedereen zijn rechten volledig benut.
John Spithoven
Als ik de kamerbrief lees vallen twee zaken op.

Men heeft het nauwelijks over depositie en natuurherstel.

Alles is gericht op bron maatregelen. Of te wel minder staarten bij N 2000 gebied. En dan ligt de nadruk eigenlijk op het verwerven van de grond. En dan zie je minister van Veldhoven gisteravond al reageren mbt huizenbouw op vrijkomende agrarische grond. Dus niet de natuur maar goedkope grond is de doelstelling
Dat is 1.

En dan de andere.

En dat is het fosfaatdossier Er zijn te veel rechten uitgedeeld omdat er bewust is gestuurd om jongvee van vleesvee fosfaatrechten toe te bedelen.

In de wijziging meststoffenwet stond in eerste instantie dat men bij plafond overschrijding P rechten af kon nemen , want ze waren geen eigendom. Daarna kwam het dingetje met de staatssteun richtsnoer en publicatie. Ook SSC hebben hier voortdurend op aan het drukken geweest en ook het LC.

Door deze beleidswijziging kan LNV dus als krimp rechten tijdens de loop van de wetgeving (eerste korting 8.3 was voor dat de wet van kracht was) niet doorvoeren.

Dus deze kamerbrief heeft twee doelen

Landbouwgrond verwerven rond N 2000 en de teveel uitgedeelde fosfaatrechten corrigeren zonder een ongeoorloofde generieke korting. Dus de rommel van LNV opruimen.

I
+2
Melkveehouder.
De truc gaat worden boerderijen rondom Natura 2000 gebieden op te kopen ten behoeve van woningbouw. Immers, de trend van de toekomst is/wordt ‘recreëren om de hoek’.

Met andere woorden: het planologisch zó regelen dat het woongebied aansluit bij het recreatiegebied. De ‘stikstofcrisis’ is het perfecte instrument. Je krijgt niet alleen door gedwongen opkoop de landbouwgronden in handen die je kunt omzetten naar woningbouw, maar daarbovenop zorgt de ‘stikstofcrisis’ voor schaarste en dus hogere woningprijzen.

Het is opletten geblazen dat we als landbouwsector niet worden genaaid met de broek dicht!! Laat het LC hierop scherp inzetten! @John Spithoven
Grasbaal
Een beknopte samenvatting op deze brief gemaakt door Jack Rijlaarsdam:

Beste mensen,

Minister Schouten heeft een brief van tien pagina’s over de stikstofaanpak in de landbouw aan de Tweede Kamer gestuurd. We geven een zeer korte samenvatting. Het gaat over een eerste maatregelenpakket voor de landbouw, andere sectoren volgen komend voorjaar. Het kabinet ziet perspectief in de maatregelen van het Landbouw Collectie (LC): verminderen van eiwit in het voer, vergroten van weidegang en emissiearmer uitrijden van mest. Borging en handhaving worden in overleg met het LC uitgewerkt. Het kabinet wil emissiereductie door aanpassing van stallen ondersteunen. Innovatieve end of pipe-technieken worden aanvullend gebruikt. Voor de komende tien jaar is € 172 miljoen subsidie beschikbaar voor onderzoek en investering in bewezen techniek. Het kabinet wil alle aanvragen voor de sanering varkenshouderij die aan de eisen voldoen honoreren.

Voor extensivering en omschakeling wordt een fonds opgezet. Verplaatsen verder weg van een N2000-gebied kan zinvol zijn. Extensivering en verplaatsing vinden altijd plaats binnen een gebiedsproces onder regie van de provincie. Het kabinet onderzoekt de inzet van een grondbank. Het kabinet stelt bovenop de € 100 miljoen uit het Klimaatakkoord € 250 miljoen beschikbaar voor de vrijwillige uitkoop van stoppers. De productierechten worden bij aankoop door de overheid ingenomen en doorgehaald. Bij opkoop door een private partij blijven de productierechten vrij verhandelbaar.

Op korte termijn wordt gestart met extern salderen met veebedrijven. Dit wordt geregisseerd binnen de gebiedsgerichte aanpak om ongecontroleerde en ongerichte opkoop te voorkomen. Het verleasen van stikstofruimte wordt mogelijk voor projecten met tijdelijke depositie, niet voor permanente depositie. Het is de inzet van het kabinet om beweiden en bemesten niet vergunningplichtig te maken. Uitzonderingen door gewijzigd grondgebruik worden in beeld gebracht. Genoemde maatregelen zijn een eerste aanzet tot structurele reductie van stikstofemissie, vergroten van weidegang en toevoeging van water bij het bemesten zijn het meest passend. Het Adviescollege zal later in het eindadvies nader ingaan op mogelijke maatregelen.
Melkveehouder.
€Het verleasen van stikstofruimte wordt (alleen??) mogelijk voor projecten met tijdelijke depositie”. Sorry hoor, maar dan neigt naar volksverlakkerij: stikstof die mág worden uitgestoten c.q. fictief wordt uitgestoten gaat gebruikt worden om andere, daadwerkelijk vervuilende, projecten in de benen te helpen?

Niet alleen milieutechnisch zo krom als een hoepel, maar daarbovenop help je hiermee andere sectoren uit de brand en jezelf naar de afgrond. Als permanent verleasen niet wordt toestaan als verdienmodel voor de landbouw dan zou je tijdelijk verleasen als sector niet moeten willen. @Grasbaal]

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0