Nieuwe stappen stikstofaanpak bieden landbouwsector perspectief


Nieuwe stappen stikstofaanpak bieden landbouwsector perspectief

Nieuwsbericht | 07-02-2020 | 14:48
Het kabinet zet nieuwe stappen om de stikstofproblematiek aan te pakken. Voor de stikstofaanpak moeten alle sectoren een bijdrage leveren, ook de landbouw. Voor boeren die willen blijven komt 172 miljoen euro beschikbaar voor innovatie en verduurzaming van stallen. Verder werkt het kabinet aan een omschakelfonds voor boeren die willen omschakelen naar kringlooplandbouw. Ook faciliteert het Rijk extensivering van veehouderijen rondom Natura 2000-gebieden. Het kabinet stelt daarnaast 350 miljoen euro beschikbaar voor gerichte opkoop van veehouderijen, voor boeren die zelf aangeven te willen stoppen. Ook komt extra geld beschikbaar voor de sanering varkenshouderij om alle inschrijvers die aan de eisen voldoen te helpen hun bedrijf te beëindigen.
Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregelen dragen bij aan herstel en versterking van de natuur en zijn een volgende stap in de stikstofaanpak. In de brief kondigt de minister verder aan dat er coaches komen om boeren persoonlijk te ondersteunen bij het nemen van stikstof reducerende maatregelen of hen te begeleiden naar de diverse innovatie- en opkoopregelingen. Ook organiseert het Rijk de komende maanden samen met provincies regiobijeenkomsten voor boeren over deze mogelijkheden.
Met de provincies is verder afgesproken dat ongecontroleerde opkoop van veehouderijbedrijven wordt voorkomen. Dat is een randvoorwaarde om extern salderen met veehouderijen binnenkort open te stellen. Hierdoor blijft het platteland ook leefbaar. Kabinet en provincies kijken samen nog naar de bijbehorende randvoorwaarden. Rijk en provincies willen beweiden en bemesten niet vergunningplichtig maken, zoals ook het adviescollege Remkes adviseert.
Minister Schouten: “Aan veel keukentafels is de toekomst van het boerenbedrijf momenteel hét gesprek. Niet alleen vanwege de stikstofproblematiek. Sommigen boeren willen stoppen, nog veel meer boeren willen door. Het kabinet wil beide mogelijk maken. Er komt geld beschikbaar voor boeren die willen blijven en innoveren. Boeren die niet verder willen met hun bedrijf, helpt het kabinet om te stoppen.”
Innovatie
Aanpassing van stallen levert een forse bijdrage aan emissiereductie. Het kabinet komt met een subsidieregeling om boeren te ondersteunen die willen investeren in innovatieve en duurzame stallen. Doel is een brongerichte aanpak, waarbij (stikstof)emissies worden voorkomen, bijvoorbeeld door het snel scheiden van mest en urine. De stappen die een boer kan en wil zetten is afhankelijk van zijn of haar persoonlijke situatie. Daarom komen er onder meer bedrijfscoaches en regiobijeenkomsten om de boer goed te informeren en te helpen bij het maken van keuzes voor de juiste financiële regelingen en instrumenten.
Komst omschakelfonds, meer grond voor extensivering
Boeren die willen extensiveren (minder intensieve landbouw, meer grondgebonden) of omschakelen naar kringlooplandbouw lopen soms tegen financieringsproblemen aan. Het kabinet werkt op basis van ideeën van diverse partijen aan een zogenoemd omschakelfonds, waarmee kringlooplandbouwprojecten gefinancierd kunnen worden. De minister informeert de Tweede Kamer voor de zomer over de voortgang van het omschakelfonds.
Voor extensivering is de beschikbaarheid van grond cruciaal. Het kabinet zoekt naar mogelijkheden om hiervoor meer grond beschikbaar te maken. Grond kan beschikbaar komen door boeren die stoppen of verplaatsen. Ook kijkt het Rijk naar de mogelijkheden om gronden van andere partijen (Staatsbosbeheer, Rijksvastgoedbeheer) in te zetten voor extensivering van de landbouwsector, mits dit niet ten koste gaat van bestaande natuur.
Warme sanering varkenshouderij
Het Rijk heeft eerder 180 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de sanering van de varkenshouderij, een regeling die is gericht op vermindering van geuroverlast, maar ook zorgt voor vermindering van stikstofneerslag. Voor de regeling hebben zich 502 varkenshouders aangemeld. Het ministerie van LNV onderzoekt momenteel welke aanvragers aan de eisen voldoen om deel te mogen nemen aan de regeling. Het kabinet heeft besloten alle inschrijvers die aan deze eisen voldoen te helpen hun bedrijf te beëindigen – en daar mocht dat nodig zijn hier extra geld voor vrij te maken.
Afspraken dierrechten
Boeren die stoppen zorgen voor vermindering van emissies en neerslag van stikstof als de dierrechten (productierechten) niet elders worden ingezet. Tegelijkertijd moeten voldoende rechten in de markt blijven voor boeren die duurzaam willen ontwikkelen. Het kabinet heeft afgesproken dat vooralsnog voor veehouderijen die worden opgekocht door de overheid (Rijk, provincies) de dierrechten worden ingenomen en doorgehaald. Bij opkoop van veehouderijen door private partijen, in het kader van extern salderen, is er geen koppeling met de dierrechten en zijn deze dus vrij verhandelbaar.
Verhuur latente ruimte in vergunning
Het Rijk wil het zogenoemde ‘verleasen’ van latente ruimte in de vergunning mogelijk maken en nader uitwerken in overleg met provincies. Dat betekent dat een ondernemer of boer een deel van zijn niet-benutte stikstofruimte in zijn vergunning tegen een vergoeding tijdelijk beschikbaar mag stellen aan een initiatiefnemer van een project met een tijdelijke stikstofdepositie, bijvoorbeeld tijdens de aanleg van een (bouw)project. Dat maakt nieuwe (duurzame) activiteiten ook weer mogelijk. Iemand die een nieuw project wil beginnen en permanent depositieruimte nodig heeft, kan hier geen gebruik van maken.
Meer informatie: www.aanpakstikstof.nl

Deel dit topic

Reacties

+1
wotan2
Weer alleen maatregelen met betrekking tot de landbouw, en de rest van Nederland blijft weer buiten schot. Mis ik nog een stuk tekst, of blijft het zo dat we voor de gek worden gehouden?
Todi
@wotan2 De slaven worden weer in het land opgeroepen.
j h p
@wotan2 Op aanpakstikstof.nl/ ook alleen maar maatregelen voor de landbouw.
Dirk van Zetten
@wotan2 ik vind het een prima plan voor de veehouderij, vrijwillige opkoop en extrnsivering is goed voor de hele sector
labella
@Dirk van Zetten Gaat het verder wel goed met je?
+2
Dirk van Zetten
@labella zeker, de wereld verandert in hoog tempo. Je kunt wel overal tegen zijn, maar de trein dendert door. Je moet meebewegen en kansen pakken waar je kan. Wel vasthouden aan belangrijke punten, geen generieke korting, uitkoop alleen op vrijwillige basis, salderingsmogelijkheden voor uitbreiding. Maar of ze 500 of 5000 veehouderijvergunningen willen opkopen, zal mij een worst zijn.
jan w
Quote Reactie van @Dirk van Zetten:
vrijwillige opkoop en extrnsivering is goed voor de hele sector

Met er wel een verdienmodel achter zitten en moet het Ceta dossier niet getekend worden.
+1
Jaap40
@wotan2 gaan we nog steeds de kringloopwijzer omarmen? Zullen we dat aub achterwege laten daar komen allemaal sjoemel ongelukken van.
wotan2
@Jaap40 Dat stadium ben ik bijna voorbij, heel dit circus van de afgelopen jaren heeft mij doen besluiten om mijn weg elders voort te zetten.
John Spithoven
Ik zie staan
Extern salderen maar geen doorhalen van dierrechten, dat klinkt positief. Maar het zorgt voor krimp. Ook lease van overtollige N ruimte, maar bij opkoop wel dierrechten doorhalen.

Verder als je bestempeld wordt aals piekbelaster is er nog maar 1 koper, de overheid. Zal een mogelijke beïnvloeding zijn van de onderliggende waarde. Herverdelen van grond van die piekbelaster daar kan de omgeving door extensiveren maar met bovenstaande geeft dat wel een dubbel gevoel.

Ik mis een kosten baten analyse. Wat doet de 500 miljoen met de depositie op specifieke n2000 gebieden. Zeker als je de wetenschap heb dat hier en daar de KDW van een n2000 gebied rond de 400 mol per ha ligt en het buitenland als zorgt voor een depositie van 600 mol per ha.

En nog steeds geen oplossing voor bedrijven met oude vergunningen en PAS meldingen. Dus onzekerheid en de MOB kan voorlopig zijn gang gaan.

Kortom op het eerste gezicht, zoals Jeroen al zij, sneu geld.
dewittemotor
@John Spithoven
Hierdoor ontstaat er een overvloed aan rechten, immers andere omstandigheden gaan de beperking vormen.
Dus de waarde van P - rechten wordt 0 euro

Dus we zijn een beetje dom geweest
+1
bio boer
@dewittemotor is toch noet erg als de rechten 0 waarde krijgen of reken je al rijk als stopper ? Er wordt nu toch al niet op gefinancierd
rene-de-jong
Wie belt hotel de Wigwam in Domburg ?? kunnen die mooi verder bouwen in ruil voor wat euro's.
Moeten ze wsl wel wat minder DUURzaam bouwen.....
Frans Z.
Weer een blik coaches open getrokken@ lekker verdien model.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0