KringloopWijzer: stikstof blijft een uitdaging

Een eerste indicatie vanuit KringloopWijzers in Noord-Nederland is dat er nog te ruim eiwit wordt gevoerd. De resultaten van 2019 bieden handvatten om in 2020 mee aan de slag te gaan. Lees meer.

Deel dit topic

Reacties

spotmelker
Zuiver rekenen is een veel grotere uitdaging voor alle onbenullen die nog realiteitswaarde toekennen aan KLW uitkomsten.
Jaap40
@spotmelker heb vorige week in ieder geval nog geleerd dat het weidevogel gras/uitgestelde maaidata maar niet mee bemonsterd moet worden.
Met andere woorden, de input dient gemanipuleerd aangeleverd te worden. Anders Vem en eiwit te laag......
#demanipuleerwijzer

#extensief pas op!!!
jan w
@Jaap40
verschillen zullen er altijd blijven en de uitkomsten zullen nooit 100% zijn. Maar als je de cijfers gaat manipuleren, val je altijd een keer door de mand.
puntertje
@jan w en Nederland wordt in de toekomst ook wereldkampioen voetbal.
Jaap40
@jan w kringloopwijzer is in ieder geval een systeem waar geen vergaande conclusies aan verbonden moeten worden. Daarvoor rammelt het systeem veel te veel, bex en bep voordelen, foutieve N en P efficiëntie, CO2 waardering die onjuist zijn.
Wat een ongelofelijke rommelpot!

Stoppen met deze onzin.
+2
Kars
Me adviseur sprak dat kringloopwijzer grootste onzin was die er is. Kunt er alle kanten mee uit tellen. De enigste reden is zei hij, pure adviseurs en degene die het bedacht hebben om geld ermee te verdienen.
+2
kanniewaarzijn
@Kars Inderdaad: verdienmodel in stand houden en intensieven bevoordelen wordt belangrijker gevonden dan gezondheid van de koeien.
+5
verbi
@kanniewaarzijn Waarom die intensieve weer aanhalen slaat nergens op. Je wilt dus zeggen dat de intensieve geen gezonde koeien hebben?Ben ook intensief en kan je melden dat mijn vee prima gezond is. Dat de adviseurs er dik aan verdien en is oud nieuws. Wordt alleen maar erger wen er maar aan.
kanniewaarzijn
@verbi Kalm, denk aan je hart. Ik bedoel precies het omgekeerde: intensieve bedrijven springen er juist gunstiger uit, terwijl de extensieve bedrijven de grond steeds verder verschralen. Het spreekt vanzelf dat het vee op deze bedrijven de tekorten oplopen.
kanniewaarzijn
@kanniewaarzijn En zo intensief ben jij toch niet? Had je niet 2 GVE/ha?
+1
jan w
Ik vind het geen verkeerd verhaal.
Er staat wel een belangrijk punt in, nl:"Onnodig veel eiwit aangekocht".

Blijkbaar weten de voerboeren de boeren nog steeds te duur krachtvoer aan te smeren.
+1
jan.1
Beetje droger inkuilen is meer dve,s volgens mijn adviseur,dit jaar ff beter opletten dus.
+1
bio boer
@jan.1 is mij slecht bevallen de opname en smakelijk heid werd er niet beter van nu weer gewoon rond de 40% ds
Arum
😀
jan.1
Quote Reactie van @Arum:
Morgen dan maar maaien en vrijdag grassen. Staat hier en daar al een maaisnede.

Een week op vakantie gaan is dan nog goedkoper::😀
bio boer
Niet gek toch als er alleen maar gras kan groeien met hoge oeb kun je het eiwit niet goed benutten ook al voer je alleen energie kracht voer bij dan nog moet er beetje bestedig eiwit terweil er al overdaat is in onbestedig eiwit of daar loop ik wel tegen aan
Jaap40
@bio boer gras met hoge oeb kun je in ieder geval nog wel wat mee. Je zult maar veeel uitgestelde maaidata hebben en natuurgras wat heel lage vem waardering heeft. Kun je niets mee met deze kringloopwijzer.... wat nu?☹☹
Natuur en kringloopwijzer gaan in ieder geval niet samen. Natuur beheren met melkkoeien botert niet.
bio boer
@Jaap40 hier ook 25 ha gaat allemaal naar jongvee en drogen 780 vem 115 ruweiwit hier is idd geen melkoeien voer hoog uit beetje in een gemengd rantsoen die structuur nodig hebben kuil het altijd zwaar in staat al vrij droog op stam in de ochtend maaien in de middag laten persen de snedes er na zijn wel redelijk goed met 170 re 870 vem bemest het land wel de vrucht is niet super smakelijk de latere snede past er mooi bij bij het jongvee samen met kg grasbrok

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0