Calcium (CaO) tekort grasland.

Grondmonsters geven 120 kg CaO aan om te strooien per jaar.
2 jaar terug Ferti gips gestrooid en Kas-Zwavel maar moest daardoor wel 2 keer rijden. Afgelopen jaar een blend laten maken van Kas-Selenium en Gips-Zwavel. 500 kg per hectare voor eerste snee. Maar hierdoor heel veel stof. (Gips geeft stof)Heeft iemand een ander idee?

Deel dit topic

Reacties

Ouwe Gerrit
Misschien mee stoppen. Wat brengt het op en hoeveel heeft het u gekost?
Arum
😀
Noorderling
Wat kost dat gips zwavel dat je het met de kunstmeststrooier kunt strooien?

Kunt het ook losgestort bestellen, waar uiteraard ook zwavel in zit en kost ca 40euro/ton per 35ton. Kun je dan met een kalkstrooier verstrooien, moet je wel minimaal 2ton/ha strooien wil je het fatsoenlijk verdelen. Weet niet of het nu nog verstandig is omdat er met grotere giften teveel zwavel vrij kan komen, is verstandiger om dat al in het najaar te doen.

Strooien het hier voor het aardappels poten, teel er daarna 4-5jaar gras op. Kunt grotere giften goedkoper strooien, beter verdelen en mengt direct door de grond heen.
Arum
😀
jan w
Wat is het doel?
Het verhogen van de Ph,
of is er te weinig opneembare Ca aanwezig.
Bij te weinig opneembare kalk, kun je volgens mij ook eierschalen strooien. Alleen daar is de werking weer langzamer van dan van andere soorten.
En met teveel kalk in 1 keer , gaat er ook stikstof verloren.
Ik zou zeggen, kijk eerst, of zoek eerst maar eens uit welke soort kalk je nodig hebt en pas daar het soort op aan.
pieta
Quote Reactie van @jan w:
Wat is het doel?Het verhogen van de Ph,

Gips is geen kalk volgens mij. Gips heeft invloed op het klei-humuscomplex of zoiets. Grond laat dan beter het water los.
Arum
😀
+1
jan w
@Arum
Dan heb je waarschijnlijk ook een hoog Mg gehalte. Waardoor de verhouding Ca / Mg niet goed is.
Dan moet je volgens mij zoeken naar een Calciumcarbonaat ( CaCo3 ) meststof zonder ( of zo min mogelijk ) Mg.
Dan zou eierschalen ook een optie kunnen zijn. die is prijstechnisch ook niet zo gek. Alleen de werking is wat trager.
Noorderling
@jan w
Hoe zit dat met salmonella, loop je daar nog risico mee? Stinken wil het in ieder geval wel, daar maak je geen vrienden mee.
jan w
@Noorderling
Er hoort toch geen salmonella in of op kippenvlees en eieren te zitten, tenminste niet de verkeerde soorten.
Er zijn heel veel soorten salmonella, meer dan 2000 of zo. Daartussen zitten maar een paar ziekmakers.
Arum
😀
+1
ek
Wij gebruiken Ornical van Beterland. Kun je zelf verstrooien met de kunstmeststrooier. Kan ook in een blend, omdat het gekorreld is. Strooien jaarlijks 200-300 kg per ha voor onderhoudsbekalking.
huub
@ek wat kost dat spul?
ek
@huub €12,30 per 100 kg in big bags geleverd
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @ek:
€12,30 per 100 kg in big bags geleverd

Hier levert en strooit de loonwerker kalk (50 kg nw per 100 kg product) porties zijn tussen de 4 en 7 ton, kost ongeveer de helft van waar jij het voor geleverd krijgt in BigBags.
jan w
@jammermaarhelaas
En als je dan nog iets strooit wat niet bij de grond past, ben je nog de helft te duur uit.
bio boer
Hier ook een perceel die schreeuwt om calcium op grasland met zeeklei 40% afslipbaar nu heb ik zelf al plan in gedachten om elk jaar 2000kg vitakal testrooien in augustus dat jaar of 5 voltehouden was ook benieuwt hoe anderen daar tegen aan kijken of ervaring mee hebben

(klik om te vergroten)

bio boer

(klik om te vergroten)

Vevo
@bio boer je magnesium is aardig hoog past dolokal niet beter ivm calcium magnesium verhouding ( 1op3 wenselijk ?) is vitakal ook skal toe gestaan. Dolokal wel, moet alleen met een doekenstrooier gestrooid . Er is ook nog dologran, kan met de kunstmest strooier maar staat niet op de skal input lijst en is duurder dan dolokal laten strooien . Gips op zand is beroerd met water Huishouding. Grond wordt dan te rul
bio boer
@Vevo vitakal zit geen machnesium bekijk de link maar
vitasol.nl/productinformatie/vitakal/
ek
@bio boer Ornical kan ook, zie boven
groeier
Quote Reactie van @bio boer:
vitakal

Wat kost dat spul per ton.
+1
Noorderling
@bio boer
gezien je fosfaattoestand zou betacal ook nog een optie kunnen zijn.
Sinds 2020 mag dat ook voor biologisch bosagra-service.nl/actueel/

Staat op de site dat flow, de vloeibare variant sowieso skal gecertificeerd is. Die komen ze sproeien. Weet niet of de vaste variant, Filter ook SKAL gecertificeerd is, dat kost 2-3euro/ton en kun je met een breedstrooier verstrooien.

cosunleden.nl/getmedia/…

Doe nu voor graslandvernieuwing 5ton betacal filter voor het woelen verstrooien. Jaar voor het gras inzaaien wordt er 5ton gips gestrooid voor het aardappels poten. Heb daarbij een behoorlijke kali ontrekking, calciumniveau's worden weer aardig op peil gebracht en CEC is weer optimaal.
Zoals hierboven ook al aangegeven is, calcium voer je vooral af met de melk, Kali en magnesium blijft zich maar stapelen in de grond en raakt in onbalans, doordat kali en mg hoger wordt komen heel veel andere mineralen weer niet beschikbaar en raakt er van alles in onbalans, in de bodem maar ook in het rantsoen van de koeien, daar is de calcium, kali en magnesium verhouding ook essentieel.

Mn ruimte om Betacal aan te voeren is helaas beperkt. Zit er wel te denken om over 2-3jaar nog een kleine gipsgift te geven omdat de pH al voldoende hoog is. Gips moet wel in het najaar gestrooid worden, omdat de sulfaat vrij komt en slecht voor de koeien is, dat moet tijd hebben om uit te spoelen.

(klik om te vergroten)

Voor gips en betacal

(klik om te vergroten)

Na gips en betacal
bio boer
@Noorderling heb je ook 1 voor de giften
Noorderling
@bio boer
bovenste is van 5jaar geleden voor de giften, onderste is van december.
+2
jan w
@bio boer
weggooien dat onderzoekrapport. Die beginnen altijd met de stoffen waar het verdienmodel aan hangt. Maar niet de beste s voor de grond. Begin aan de andere kant van het lijstje. Water en zuurstof zijn de 2 belangrijkste dingen in de bodem. Zorg hiervoor dat de verhouding in de bodem tussen CA en Mg eerst op orde komt. En dan naar de rest gaan kijken.

Alleen je blijft het rapport nodig houden voor rvo.
pietjepuk
@jan w zijn veel goedkopere versies van onderzoek en als je dan nog grote percelen hebt gestratificeerd.
bio boer
@jan w het doel is om de cec weer in belands te brengen dit perceel is ongeveer 130 jaar oud ingepolderd is nooit wat aan gedaan met kalk of zo
m uut m
@bio boer
Rustig aan met bekalken.
Elk jaar de ph een tiende punt laten stijgen.
Met de voorkeur van een traagwerkende kalkmeststof.
Noorderling
@jan w
Bioboer kijkt toch juist naar alles behalve N & P, dus waarom weggooien?
Het is juist gigantisch waardevol. Hoe weet je nu waar je staat met je CEC wanneer je het weg gooit?
jan w
Quote Reactie van @Noorderling:
dus waarom weggooien?

Omdat er betere methodes zijn op het gebied van bodembiologie.

Die grond van bioboer moet eerst de verhouding tussen Ca en Mg weer op orde worden gebracht. Dan kun je ook bezig gaan met de rest.
Noorderling
@jan w
Staat toch gewoon op de uitslag, of hoe kom je het anders te weten?
+1
jan w
@Noorderling
Dan krijg je het zelfde als bij de koeien. Standaard is de regel dat er op een koe met slechte een stier op moet met goede benen. En dat werkt heel vaak niet zo. Het gaat erom: "Waarom heeft die koe slechte benen, waar komt dat vandaan".
problemen oplossen en geen symptonen bestrijden.
+2
Noorderling
@jan w
Melk weer over je land sproeien en stoppen met verkoop, is de kringloop immers weer gesloten. Of denk ik dan verkeerd?
pietjepuk
@Noorderling je vergeet het vlees wat weggaat. 😉
jan w
@Noorderling
Nu ga je opeens wel heel vreemd denken. Maar er werd al aangegeven om vitakal of dolokal te strooien, maar bij beiden zit Mg en die heb je juist niet nodig. Die werkt de kalk tegen. En als je weer te veel kalk in 1 keer strooit, ben je de N weer kwijt.
Dus het is niet alleen lage ph en we flikkeren er een paar ton dolokal op om de Ph te verhogen.
m uut m
@jan w
Bij een grote kalkgift heb je ook kans op fosfaat fixatie. Het beste is kleine stapjes.
bio boer
@m uut m daarom 5 jaar 2000 kg duurt wel lang de miningen zijn wat verdeeld de een zecht je moet streven naar ph van 6.5 de ander vind 5.5 al goed gaat mij ook vooral om het calsium perceel er naast heeft ook zeerlaag calcium alleen wel ph 5.4
bio boer
@m uut m trage vormen van calsium in form van schelpen of eierschalen lossen niet op boven een ph van 4.5 het advies voor kleigronden is ph van 6 tot 7
Noorderling
@m uut m
Alleen komt de fosfaat en veel mineralen nu ook niet vrij doordat er andere mineralen in overvloed zijn, en de lage pH ook van alles blokkeert. Zou die schade hoger inschatten dan dat wat de kalk eventueel gaat binden, nu komt er immers ook niets vrij.
+1
bio boer
@jan w ik was idd op zoek naar kalkmestof zonder machnesium vitakal zit geen machnesium dat is verwaarloosbaar ankal of limkal zijn ook nog 2 soorten die zouden kunnen
Vevo
@jan w Dolokal heeft relatief laag mg gehalte. probleem is dat niet elke kalk soort bio mag . Ben verast dat hier boven staat dat betakal bio mag. heeft wel een mooi aandeel coolzure kalk (geen idee waar het goed voor is maar ik kom het altijd te kort) Gips heeft als nadeel op zand dat het aggregaat vorming tegen gaat ( te rul ) blijft altijd een zoektocht.
bio boer
@Vevo denk dat bijna alle kalksoorten geen probleem is alleen moet de producent/verkoper wel de moeite nemen voor een toelating bio de input lijst is best lang voor bio wat kalksoorten beteft
newholland6640
Zeeschelpen👌👌
m uut m
@newholland6640
Helemaal mee eens.
bio boer
@m uut m maar schelpen zitten ook gewoon in mijn zeeklei maar mijn calcium en ph bijven telaag dus de calsium komt niet vrij uit de schelpen hoe kijk je daar tegen aan ph is 4.5 op ander perceel 5.5 waar een ph van 6 wenselijk is daar komen de koolzure kalk niet vrij die al aanwezig is in vorm van schelpen
m uut m
@bio boer
Hoe zijn je kuilmonsters van die percelen ?
bio boer
@m uut m niet apart van deze percelen ben pas begonnen met grond monsteren was begonnen met percelen waar slechte grassen staan waar bij vernieuwing het opviel dat klaver en goede grassen het slecht deden dus was het grasland vernieuwing min of meer mislukt ben ik gaan zoeken naar de oorzaak met onderander bodem onderzoek en bodemprofiel de grond heeft veel organische van 20% tot 17% met 35 cm bruine kruimelige laag die zeer rul is en korrelig en slecht vocht kan absorberen loopt er tussen door vooral lang de sloot kant wat je normaal niet ziet op klei dan komt er van af 35cm grijze ongerijpte vette knip klei met wat oude resten van riet wortels nog in de klei dieper ben ik niet geweest heb er al specialist bij gehad die had dit nooit eerder gezien zo dike kruimelige laag van 35 cm de kruimels worden ook niet zacht als ze in het waterligen en zijn waterafstotend
De geschiedenis van deze grond is dat het tot 1870 een meer is geweest het grootste gedeelte is veen grond en deel klei grond wij hebben het meeste in het klei gedeelte alleen bij de overgang van klei naar veen gedeelte zien we dit verschijnsel binne kort gaat er nog wat mensen naar kijken wil ik onderzoeken of we de structuur kunnen veranderen van de perceelen op de kuiluitslag zien we geen gekke dingen in de mineralen

(klik om te vergroten)

m uut m
@bio boer
Zoals je dat beschrijft is volgens mij knipklei.
Heb vroeger bij een boer gewerkt met soortgelijke grond. Die strooide toen schuimaarde met zeer goede resultaten.
+1
jan w
@bio boer
Misschien is het het overwegen waard om een bedrijf om informatie te vragen die meer vanuit de bodembiologie werkt. bv middels het al oude Kinsey-Albrecht methode.

googlen of de volgende site:
agrotheek.nl/Actueel/albrecht-methode/
bio boer
@jan w heb al beweringen dat het met calsium wordt opgelost maar ben ook eigenwijs dus ga nog verder in onderzoek op internet is weinig te vinden op internet met waterafstotende grond alleen onderzoek uit 1990 daar was ook een relatie met organische stof je zit het ook met pot grond die uitgedroogt is wil ook geen water absorberen daar zagen dat het probleem op bouland in midere maten was dan op grasland en meschien is er ook wel niet tegen tedoen is die grond gewoon zo
pieta
@bio boer Als zand erg uitgedroogd is neemt het ook niet zo direct water aan.
bio boer
@pieta nu in de winter nog steets heb er nu nog stof plekken in het land vooral langs de sloot kant waar het direct weg kan stromen
+1
pieta
@bio boer Heb je je ook georiënteerd op gipsen? Wij hebben bij de vruchtbare kringloop ooit een spreker gehad over grond. Wellicht van Louis Bolk ofzo. Die had ook wel verstand van grond. Nick van Eekeren
JohnDeere7serie
Volgens mij bedoelde Noordeling, Jan w, en M uut m dit ook, eerst voor de komma in orde daarna pas gaan neuzelen over de cijfers erachter. En volgens mij is dat eerst een paar jaar werken aan de ph omhoog, al het andere komt later. Wel opletten met skal idd.
pieta
@JohnDeere7serie Volgens mij is het juist niet de ph het enige wat leidend is.
renault 106-54
@pieta Wat dan wel?
pieta
@renault 106-54 Er is meer als ph. Zo heb je op klei te maken met verkruimelbaarheid. Daar heeft gips invloed op meen ik. Maar ik ben geen expert op dit gebied.
+1
renault 106-54
@pieta Met een pH van 4,5 kun je er van alles op gooien, maar als de beschikbaarheid laag blijft is het weggegooid geld. calcium is net slecht beschikbaar bij een lage pH en magnesium goed. precies wat de analyse uitslag zegt.
pieta
@renault 106-54 Zo bedoel ik het niet. Tuurlijk moet je bij een ph van 4.5 aan de ph werken. Maar daarnaast kunnen er nog wel wat dingen meer spelen.
renault 106-54
@pieta Maar die andere dingen zijn dan ook vaak pH gerelateerd. Verkruimelbaarheid en bewerkbaarheid zijn dat ook maar daar heb je op grasland geen last van. Daarom ook helemaal eens met @JohnDeere7serie .
pieta
Quote Reactie van @renault 106-54:
Verkruimelbaarheid en bewerkbaarheid zijn dat ook maar daar heb je op grasland geen last van

Toch heeft de adviseur mij verteld dat er veel graspercelen zijn die laat opdrogen doordat ze door een tekort wat je oplost met gips bovenin nat blijven. Terwijl ze wat lager wel droog zijn.
Noorderling
@renault 106-54
Hierin heeft @pieta toch gelijk. Door calcium ontstaat er meer ruimte tussen de lutumdeeltjes dan wanneer er magnesium tussen zit.
Goed voorbeeld is de grond in flevoland, waar nog volop schelpen en kalk in de bovenlaag zit waardoor grond van 50% nog goed bewerkbaar is voor aardappelen en uien etc. Als je op 50% afslibbare oude kleigrond komt met weinig kalk, zal het een grote knikkerbak zijn het in de winter nat is, en in de zomer je fiets kunt parkeren in de scheuren. Heeft alles te maken met kalkgehalte.
Boeren die in het verleden, toen schuimaarde nog niet meetelde voor de mestwetgeving voor het leven gestrooid hebben, hebben er wel erg mooie grond aan overgehouden.

Bodemstructuur is op grasland misschien nog wel belangrijker omdat het in de regel mechanisch niet op te lossen of beïnvloeden is. Natte grond is koude grond, waardoor er minder groeit. In de praktijk wordt zon perceel ook meegepakt waardoor de bodem ook nog eens meer verdicht wordt omdat deze natter is. Dan kom je in een vicieuze cirkel waar je niet in wilt komen.

Je moet alles goed doen wil je een goed resultaat halen.
op de analyse van @bio boer is zowel calcium als pH te laag. Met kalk gaat beide omhoog en met gips alleen calcium. Ga je eerst met kalk aan de slag totdat je de pH bereikt hebt, is calcium nog niet voldoende ga je verder met gips. Zelf zou ik schuimaarde ook sterk overwegen omdat je ook nog fosfaat meepakt, wat de enige manier is om fosfaat aan te voeren op een biologisch en derogatiebedrijf.
JohnDeere7serie
Quote Reactie van @Noorderling:
Ga je eerst met kalk aan de slag totdat je de pH bereikt hebt

👍🏻 😉
bio boer
@Noorderling wilde kippen mest gebruiken maar dat is net duur geworden bio 2 jaar geleden moest ik nog 12 euro betalen voor af voer nu krijg je 14 euro per tot bio kippen mest moet je 20 euro betalen voor aanvoer dat is nog wat een drempel voor mij kippen mest heeft 25 kg n en 25kg p heb nog wat ruimte om ik ook beetje afvoer wegens oplag wilde ik ton per ha strooien pak je toch nog even 15 kg exstra fosfaat tegen over 6 m3 rundvee mest met 9 kg fosfaat
bio boer
@bio boer de kippen zijn nu regulier om ik geen afzet kon krijgen voor bio eieren dus heb momenteel zelf geen biomest
jan w
bio boer
@jan w al vaker op de website gekeken denk dat dierlijke mest onmisbaar is voor vruchtbare grond bij de veehouders zou het meschien wel watminder kunnen maar bij de akkerbouw wordt nog veelste weinig gebruik gemaakt van organische mest wij bemesten waarschijnlijk ook weer te eenzijdig met alleen rundvee mest dat al generaties lang dus daarom ook pluimvee mest in de bemesting die heeft hele andere samenstelling meschien dat ik ook nog wel contact zoek met ze de beste adviseur zijn nog die zelf geen meststoffen verkopen die zijn er eigenlijk bijna niet
bio boer
@bio boer daarom ook hier discussie mijn kennis met bodem is maar minimaal is ook altijd weinig aandacht gekregen ben niet de enige zie nooit dat er kalkstrooier of andere mestoffen worden toegepast hier in de gras regio
jan w
@bio boer
Varkensmest past ook heel goed op grasland, maar met derogatie wordt je ook weer gekort. Dit terwijl de verhoudingen in de mest veel beter passen op grasland. Op maisland, past rundveemest weer veel beter.
renault 106-54
@Noorderling Ja duidelijk en mee eens.
jan w
@Noorderling
Ik ben er gedeeltelijk mee eens. De zwaarte van de grond geeft aan wat je juiste verhouding van de verschillende elementen in de bodem zou moeten zijn, die zich aan het klei-humus complex kunnen binden. De balans in de bodem moet eerst in evenwicht komen.
Nu kun je wel lukraak dingen gaan doen, maar wat is wijsheid.
Ik zou zelf toch iemand inschakelen die meer "verstand" van de bodem en van bemesting heeft.
Dit om een traject uit te zetten om de bodem weer in balans te krijgen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
72
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0